Brunsie Gaat Fietsen Aug

Brunsie gaat fietsen - augustus 2023

Na een bijzonder spannende Tour de France staan ook in augustus weer de nodige prachtige wedstrijden op het programma met als hoogtepunt al vroeg in de maand het Wereldkampioenschap, dat normaal gesproken pas eind september op de kalender hoort te staan.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 1 augustus 2023
laatste update: 1 augustus 2023
Brunsie Gaat Fietsen Aug
World Championships In Glasgow

WK Wielrennen 2023 in Glasgow

Dat het Wereldkampioenschap zo vroeg in het wielerjaar verreden wordt heeft alles te maken met de ambitie van de UCI, dat is de internationale wielerbond, om alle disciplines van het wielrennen, één jaar voor de Olympische Spelen bij elkaar te brengen voor het Wereldkampioenschap. Er wordt gedurende tien dagen in het Schotse Glasgow dus een zogenaamd Super WK verreden.

Naast wielrennen op de weg, waar we het in dit artikel over hebben, staan er ook wereldtitels in mountainbike, baanwielrennen en BMX op het programma. Voor wat betreft het wielrennen op de weg worden er vijf titels verdeeld. Zowel bij de mannen als de vrouwen wordt er een wegwedstrijd als een tijdrit verreden. Daarnaast staat er ook nog een ploegentijdrit met een mixed-team op het programma.

Mathieu van der Poel is samen met Dylan van Baarle de kopman voor de Nederlandse ploeg in de wegwedstrijd. Het parcours is op het lijf van Van der Poel geschreven. Naast de twee kopmannen is sprinter Olav Kooij een derde troef voor als de wereldtitel beslist wordt in een massasprint.

Favorieten wegwedstrijd mannen

Van der Poel is echter niet de enige met ambitie om de wereldtitel te winnen. Er is veel concurrentie. Vooral België en Slovenië hebben goede kaarten in handen om uiteindelijk de wereldkampioen af te leveren.

Wanneer we eerst kijken naar de selectie van onze zuiderburen zien we een team met wereldtoppers. Net als Nederland heeft België twee speerpunten en een sprinter voor het geval dat de wedstrijd uitloopt op een massasprint.

Kopmannen zijn regerend Wereldkampioen Remco Evenepoel, die zijn titel succesvol wil verdedigen voordat hij opgaat voor titelprolongatie in de Vuelta, en Wout van Aert. De sprinter van dienst is groene-trui-winnaar Jasper Philipsen. Kwaliteit te over.

Ook Slovenië heeft een ijzersterk team. Met alleskunner Tadej Pogacar, Giro-winnaar Primoz Roglic en krachtmens Matej Mohoric zijn de Slovenen misschien het te kloppen team in Glasgow.

WK voor vrouwen

Bie de vrouwen zijn de Nederlandse rensters favoriet voor de wereldtitel. Met Demi Vollering en Annemiek van Vleuten heeft Oranje de twee rensters in de ploeg die het wielerjaar tot nu toe domineren. Tegenstand zal vooral uit België komen en dan met name van Lotte Kopecky, maar waar de Vlaamse goud kan winnen, kan Oranje de wereldtitel eigenlijk alleen maar verliezen.

Wielrennen Online Wedden 1024X585

WK tijdrijden

Bij de tijdritten worden er geen medailles verwacht. Zowel bij de mannen als de vrouwen komen de favorieten uit andere landen. De Italiaan Filippo Ganna is de te kloppen renner bij de mannen en bij de vrouwen is dat de Belgische Lotte Kopecky.

Kleinere ronden

Na het WK verspreidt het wielerpeloton zich over Europa voor het rijden van een aantal kleinere ronden. Zo staan in het noorden onder meer de Ronde van Denemarken en de Arctic Tour of Norway op het programma. Onder andere Jumbo-Visma en Alpecin-Deceuninck en Lidl-Trek nemen deel aan de Ronde van Denemarken waar de Deen Mads Pedersen één van de favorieten is voor de eindzege.

In Zuid-Europa staan de Ronde van Portugal en de Ronde van Burgos op het programma. Deze kleinere ronden worden voornamelijk gereden door de renners die later van start zullen gaan in de Vuelta a Espana om de laatste puntjes op de i te zetten.

De eerste najaarsklassieker

Sprinters kijken met name uit naar de Cyclassics in Hamburg die op zondag 20 augustus verreden wordt. Dit is de eerste van de najaarsklassiekers die traditioneel op de wielerkalender staan. De wedstrijd wordt sinds 1996 georganiseerd. In 1998 werd de Cyclassics opgenomen in de cyclus om de wereldbeker. De wedstrijd in Noord-Duitsland nam de plaats in van de Leeds Classic in Engeland.

De eerste jaren werd de race verreden onder de naam HEW Cyclassics, gesponsord door de Hamburgse energiemaatschappij. In 2002 werd de sponsoring overgenomen door het Zweedse Vattenfall. Onder de naam Vattenfall Cyclassics is de wedstrijd echt groot geworden. Topsprinters als Erik Zabel, Oscar Freire, Tyler Farrar en meer recent Caleb Ewan staan allemaal op de erelijst van deze wedstrijd.

Elia Viviani is met drie opeenvolgende zeges (2017-2019) recordhouder in Hamburg. De laatste editie in 2022, de eerste post-Covid, werd gewonnen door de Oostenrijker Marco Haller die in de sprint verrassend te snel was voor Wout van Aert. In de editie van 2023 staan onder andere Jasper Philipsen, Alexander Kristoff en Jordi Meeus aan de start.

Deutschland Tour

De renners die op zondag de Cyclassics rijden in Hamburg, zullen in Duitsland blijven voor de Deutschland Tour. Dat is anno 2023 een 2.PRO wedstrijd waar niet alle grote ploegen aan deelnemen.

Vroeger was de Deutschland Tour een tiendaagse ronde van het hoogste niveau, maar die race ging in 2009 niet door vanwege het feit dat de organisatie er door alle dopingperikelen in de sport niet in slaagde om sponsoren te interesseren voor het evenement.

In 2017 werd de ronde, weliswaar kleiner van opzet, nieuw leven in geblazen.

Renewi Tour

De Profronde van Nederland staat jaarlijks op het programma aan het einde van augustus en dat is dit jaar niet anders. De naam is wel nieuw. Na de Ronde van Nederland, de Benelux Tour, de Eneco Tour en de BinckBank Tour gaat de ronde vanaf 2023 door het leven als de Renewi Tour. De ronde claimt het meest duurzame wielerevenement op de UCI kalender te zijn.

Erg Nederlands is de ronde dit jaar overigens niet. De Renewi Tour start op woensdag 23 augustus met een etappe tussen Blankenberge en Ardooie. De dag erna wordt de enige etappe op Nederlands grondgebied verreden.

Rondom het Zeeuwse Sluis wordt een tijdrit afgewerkt. Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt er in Vlaanderen gekoerst met finishplaatsen Geraardsbergen, Peer en Bilzen belooft het een zware ronde te worden. Er komt hoe dan ook een nieuwe winnaar.

De laatste winnaar van de Tour is de Italiaan Sonny Colbrelli. Hij won de Tour in de 2021. Nadien heeft hij zijn fiets vanwege hartritmestoornissen aan de wilgen moeten hangen.

Wielrennen

De Vuelta

De maand wordt afgesloten met de start van de laatste grote ronde van het jaar, de Vuelta a Espana. In de loop van augustus zullen we hierover een special publiceren. Voor nu volstaan we met een korte voorbeschouwing.

De Vuelta wordt een duel tussen Remco Evenepoel, de winnaar van vorig jaar, en Jumbo-Visma. De Nederlandse formatie won beide grote rondes in 2023 en wil graag een hattrick scoren. Dat is in de zoektocht naar een nieuwe geldschieter belangrijk.

Supermarktketen Jumbo houdt er immers na uiterlijk seizoen 2024 mee op, maar wil het liefst al eind dit jaar stoppen. Jumbo-Visma stelt in de Vuelta zowel Primoz Roglic (winnaar van de Giro) als Jonas Vingegaard (winnaar van de Tour de France) op om dat doel te bereiken.

De Vuelta start op zaterdag 26 augustus met een ploegentijdrit en finisht 23 dagen later in Madrid waar de 21ste etappe hoogstwaarschijnlijk eindigt in de traditionele massasprint.

on air