Screenshot 2022 06 18 10.38.54

Wedden op Jumbo Visma: hoe pak je dat aan?

Jumbo Visma is een van de allergrootste wielerploegen ter wereld en een van de meest succesvolste bovendien. Dat maakt wedden op de renners van Jumbo – Visma natuurlijk erg interessant. In dit artikel maken we je wegwijs in het team van Jumbo – Visma . Zodat je een beetje een idee krijgt op welke renner je in welke wedstrijd kunt wedden.

Screenshot 2022 06 18 10.38.54

Jumbo – Visma is de enige Nederlandse wielerploeg die op het allerhoogste niveau, de World Tour, uitkomst. Team DSM is ook een deels Nederlandse wielerploeg, maar dit team komt uit op een Duitse licentie.

Wielrennen is niet zoals voetbal waarbij de naam van de club niet veranderd. Een groot gedeelte van de commerciële aantrekkingskracht van wielrennen op sponsoren is juist dat bedrijven hun naam kunnen geven aan teams.

Screenshot 2022 06 18 11.01.32

Wedden op Jumbo-Visma

Wielrennen is voor bookmakers maar beperkt interessant als wedmarkt. Vooral in Azië liggen de gokkers niet wakker van wat er op de Europese wegen gebeurd tijdens wielerwedstrijden. Dit maakt dat online bookmakers niet te veel resources besteden aan het uitzoeken van wielren statistieken. Op enkele grote wedstrijden zoals de Tour de France na, bestaat het aanbod van wielerweddenschappen bij de grootste bookmakers meestal uit enkele outright bets op de winnaar van een wedstrijd. Op de winnaar van grote rondes kun je al ver vantevoren een voorspelling wagen.

Waar kan ik wedden op Jumbo-Visma?

Wedden op Jumbo – Visma kun je onder andere doen bij de Nederlandse Toto. Dit was tot 1 oktober 2021 de enige gereguleerde Nederlandse bookmaker. Daarna zijn onder andere BetCity, Circus en Jack's op de markt gekomen. Bij een bookmaker kun je een account aanmaken op de website. Vervolgens kun je geld inzetten op renners van Jumbo Visma die deelnemen aan de grootste wielerwedstrijden ter wereld.

Op de klassiekers en de grotere Vlaamse wedstrijden kun je inzetten op de renner die de wedstrijd gaat winnen, de renners die het podium halen of die top-5 rijden. Vanzelfsprekend neemt het rendement op je inzet af als je een groter aantal eindklasseringen opneemt in je weddenschap. De kans dat Primoz Roglic bijvoorbeeld de Tour de France wint is kleiner dan dat hij op het podium eindigt.

Live wedden op Jumbo-Visma

Live wedden op wielrennen is een uitkomst! Wielrennen is een aantrekkelijke sport voor het afsluiten van een live weddenschap. Dit omdat je vooraf nog zoveel kunt analyseren of deduceren, uiteindelijk wordt het koersverloop bepaald door de vorm van de dag.. Wanneer de favorieten niet lekker in de wedstrijd zitten of al vroeg in de wedstrijd (uit)vallen, ontstaat er een nieuwe wedstrijd en kun je tijdens het koersverloop bepalen welke renner de grootste kans heeft om de wedstrijd te winnen.

Waar moet ik op letten bij Wedden op Jumbo-Visma?

Het allerbelangrijkste waar je naar moet kijken wanneer je een wielerweddenschap op de renners van Jumbo-Visma af wilt sluiten is of het karakter van de wedstrijd bij de renner van je keuze past. Wout van Aert of Dylan Groenewegen tippen voor een aankomst bergop na een lange bergetappe levert je gegarandeerd een verliesbeurt op.

Je moet dus weten welke renners op welk terrein excelleren. Van Aert in de voorjaarsklassiekers, Kruiswijk en Roglic in de grote rondes als klassementsrenners, Groenewegen, wanneer zijn schorsing is afgelopen, voor de massasprints en de ervaren Duitser Tony Martin kan nog altijd mee met de besten in een tijdrit.

Een tweede aspect waar je op moet letten is de rol die de renner in de wedstrijd moet vervullen. Wanneer er sprake is van een normaal koersverloop, rijden de kopmannen van de grote ploegen de finale van de race. Renners die ervoor moeten zorgen dat deze kopmannen zo fris mogelijk aan de finale beginnen worden oneerbiedig knechten genoemd. Inzetten op knechten heeft nauwelijks nut bij een wielerweddenschap. Het zijn de kopmannen die de favorieten en de outsiders zijn voor de zege in een bepaalde wedstrijd.

Steven Kruiswijk kan bijvoorbeeld de Giro d’Italia als kopman en de Tour de France als belangrijkste helper van Primoz Roglic rijden. Inzetten op een podiumplaats voor Kruiswijk in de Tour heeft dan weinig nut, tenzij er iets met Roglic gebeurd. Dat is dan weer iets dat je tijdens de wedstrijd moet ontdekken en dat maakt wielrennen zo mooi.

Screenshot 2022 06 18 10.40.24
Jan Raas was zelf ook een verdienstelijk wielrenner

De eerste jaren van teambaas Raas

Wat nu Jumbo – Visma heet, heette voorheen LottoNL – Jumbo, Belkin, Blanco, Rabobank, Novell, WordPerfect, Buckler, Superconfex en Kwantum. De ploeg werd in 1984 opgericht door wielrenner Jan Raas die niet langer voor het succesvolle TI Raleigh team van ploegleider Peter Post uit wilde komen. Raas startte zijn eigen team en trok een aantal andere renners aan.

Na zijn actieve wielercarrière ging Raas verder als ploegleider. Echter moest hij geregeld op zoek naar nieuwe geldschieters om het voortbestaan van zijn wielerploeg te laten voortbestaan. Bierbrouwer Buckler ging failliet na een paar grapjes van cabaretier Youp van ‘t Hek, waarna software ontwikkelaar Novell de ploeg sponsoring overnam. De eerste jaren onder de naam van product WordPerfect, het laatste jaar onder de naam van het softwarehuis zelf.

De entree van de Rabobank

Eind 1995 ging Raas in zee met de Rabobank als nieuwe sponsor van zijn team. Raas was het zat om iedere paar jaar op zoek te moeten naar een nieuwe sponsor. Samen met het sportmarketingteam van de bank schreef hij mee aan het Rabo Wielerplan. Een plan dat niet alleen voorzag in professioneel wielrennen en talentontwikkeling, maar ook de ruimte moest bieden aan recreatief wielrennen en fietsen.

In het shirt van de Rabobank brak eind jaren ‘90 een nieuwe generatie Nederlandse wielrenners door die voor nieuwe successen zorgden. In 1998 won Michael Boogerd onverwacht een etappe in de Tour de France.

Terug in 1999 won de goedlachse Hagenaar het eindklassement van Parijs – Nice en de Amstel Gold Race. De Australische sprinter Robbie McEwan won de twintigste etappe in de Tour de France op de Champs Elysees. Mark Wauters, Erik Dekker en de Zwitserse broers Zberg zorgden voor kleinere overwinningen.

Screenshot 2022 06 18 10.44.45
Erik Dekker kende veel succes in 2000 en 2001

Erik Dekker

Het jaar 2000 was onmiskenbaar het jaar van Erik Dekker. De renner uit Hoogeveen won alles dat los en vast zat. Dekker won drie touretappes, de Classica San Sebastian, de proloog én het eindklassement van de Ronde van Nederland.

In de jaren die volgden boekte de Rabobankploeg steeds grotere en belangrijkere overwinningen. Een greep uit de erelijst laat etappezeges in de Tour de France zien voor wederom Boogerd en Dekker, maar ook voor Mark Wauters, Leon van Bon, Karsten Kroon, Pieter Weening en de Spanjaard Oscar Freire. Freire won Milaan – San Remo drie keer in het shirt van de Rabobank, Gent – Wevelgem, de Vattenfall Cyclassics.

Ook in grote rondes ging Rabobank een steeds grotere rol van betekenis spelen. Klassementsrenners als Denis Menchov, Levi Leipheimer en Michael Rasmussen kozen bewust voor de bankploeg in hun jacht op eremetaal. Vooral met Menchov hoopte de ploeg een toekomstig tourwinnaar in haar gelederen te hebben.De Tour won Menchov niet. De Giro d’Italia wel. In 2009 was de Rus de allerbeste in een wielerronde van meer dan drie weken.

Twee jaar eerder leek de Rabobank formatie de Tour wel te gaan winnen. De Deen Michael Rasmussen was in bloedvorm en pakte spectaculair uit in de bergetappes. Michael Boogerd en Thomas Dekker reden beter dan ze ooit gedaan hadden en sleurden uren en urenlang op kop van het peloton in dienst van Rasmussen. De tourzege kon de oranje brigade niet meer ontgaan. Totdat een commentator live in de uitzending zegt Rasmussen gezien te hebben in Italië terwijl de Deen beweerde in Mexico op hoogtestage te zijn geweest.

De Tour ontplofte in op de 24ste juli 2007. Nadat hij eerder op de dag zijn tweede etappezege had behaald, haalt de Rabobank hem ‘s avonds uit koers. De ploegleiding was van mening dat Rasmussen door te liegen over zijn verblijfplaats geprobeerd heeft om dopingcontroles te ontlopen. Hoe Rasmussen ook ontkende, zijn aanstaande tourzege was al besmet voordat het peloton Parijs bereikt heeft. Rasmussen moest in het geel de wedstrijd verlaten.

Met de billen bloot

Jaren later onthulde Thomas Dekker in zijn biografie dat Rasmussen lang niet de enige wielrenner van de Rabo-ploeg was die doping gebruikte. De ex-renner legde een dopingcultuur bloot waar de ploegleiding willens en wetens niet alleen de ogen dichtkneep als het om doping ging, maar renners actief begeleidde in het gebruik er van.

In een eerder stadium deden er al vaker geruchten de ronde over dopinggebruik binnen de Rabobank wielerploeg. Tussen 2008 en 2012 doken er links en rechts verhalen op de Raborenners in verband brachten met de Oostenrijkse dopingarts Stefan Matschiner.

In die jaren bekende de nodige ex-renners van de Rabobankploeg dat zij gedurende hun dienstverband doping gebruikt hebben. Grischa Niermann, Marc Lotz, Roy Sentjes, Steven de Jongh, Thomas Dekker, Levi Leipheimer, Michael Rasmussen en Danny Nelissen bekenden.

De bekendste en meest succesvolle Nederlandse wielrenner van die jaren, Michael Boogerd, hield lang zijn mond, maar ook hij bekende in 2013 gedurende zijn carrière doping gebruikt te hebben.

Einde oefening

Deze bekentenissen van ex-renners, het USADA-rapport over de dopingcultuur in het wielrennen en het onderzoek naar ploegarts Geert Leinders deden de Rabobank besluiten om per eind 2012 te stoppen met de sponsoring, ondanks een doorlopend contract.

De bank beloofde wel alle financiële verplichtingen die het had naar het wielerteam na te komen. Zodoende reden de renners in de eerste helft van 2013 zonder sponsor op de shirtjes rond onder de naam Blanco Pro Cycling. Organisatorisch werd er schoon schip gemaakt en in juni werd het Amerikaanse bedrijf Belkin gepresenteerd als nieuwe hoofdsponsor van het team.

Sponsoring hield op

De betrokkenheid van de Amerikanen bleek van korte duur te zijn. Eind 2014 houdt de sponsoring alweer op. De leiding van de wielerploeg besloot om onderdeel te worden van een ambitieus project. Samen met de schaatsploeg BrandLoyalty wordt een wieler- en schaatsteam gevormd dat zowel op de wielerweg als op de schaatsbaan de ambitie heeft om de beste zijn. Dit team wordt vanaf 2015 gesponsord door de Nederlandse Lotto loterij en supermarktketen Jumbo.

LottoNL – Jumbo boekte flink wat successen met zowel de wielerploeg als met de schaatsploeg. In het wielrennen lijkt Steven Kruiswijk in 2016 op de eindoverwinning in de Giro d’Italia af te stevenen totdat hij in de afdaling van een berg in een sneeuwmuur terecht komt. Weg roze trui, weg eindoverwinning.

Screenshot 2022 06 18 10.54.21
Primoz Roglic

Primoz Roglic

Het is de voorbode voor wat zou volgen. Met de Sloveen Primoz Roglic won de ploeg  twee keer de Vuelta d’Espana, ex-veldrijder Wout van Aert maakte furore als specialist voor de klassiekers met overwinningen in onder andere Milaan – San Remo, Gent – Wevelgem en meest recentelijk de Amstel Gold Race. Sprinter Dylan Groenewegen was tot 2020 een garantie voor dagsucces in de grote rondes. Zo won de Amsterdammer in 2017, 2018 en 2019 massasprinten in de Tour de France.

Ook na het afhaken van de Lotto als sponsor en het strikken van de Noorse boekhouder Visma als co-sponsor ging de ploeg door met winnen. Het hoogste doel, de eindzege in de Tour de France en dan het liefst met een Nederlandse renner, is nog niet bereikt. Daartoe maakte Giro-winnaar van 2017 Tom Dumoulin de overstap van Team Sunweb naar de geel zwarte formatie.

In het tenue van Jumbo kreeg Dumoulin echter te maken met blessures en mentale tegenslag. In januari van dit jaar kondigde de Maastrichtenaar aan zich voorlopig met andere zaken bezig te gaan houden dan wielrennen.

Die mededeling kwam enkele maanden nadat Dumoulin en co net tekort waren gekomen om met Roglic de Tour de France te winnen. De Sloveen veroverde in de negende etappe de gele trui en was de grote favoriet om deze naar Parijs te brengen. In de voorlaatste etappe, een klimtijdrit, verloor Roglic echter teveel tijd op zijn landgenoot en enig overgebleven concurrent, Tadej Pogacar.

 

on air