Gold Edition Crypto Stamp Armijn 752X423

Crypto stamp van Nederlandse bodem

Begin jaren '80 had bijna ieder kind als hobby postzegels verzamelen. Ik ging net even een stapje verder en was lid van een echte postzegelclub in Hilversum.

Ik kocht ieder jaar de postzegel catalogus om precies bij te houden wat mijn grote verzameling waard was. Alles netjes verzameld in luxe Davo postzegelalbums. Elke week even een bezoekje brengen aan de postzegel winkel op de Havenstraat. Ik mag wel stellen dat ik helemaal gek was van het postzegel verzamelen.

Dat ik daar anno 2023 nog mee bezig zou zijn, op een moderne manier, had ik toen niet kunnen vermoeden… Graag neem ik je mee in mijn postzegel-verhaal.

Armijn geplaatst in Crypto door Armijn Meijer
op 15 februari 2023
Gold Edition Crypto Stamp Armijn 752X423
Scherm Afbeelding 2023 01 22 Om 10.28.37 1024X534
Postzegels verzamelen

Postzegels verzamelen

Het verzamelen van postzegels is totaal niet meer hip! De postzegelwinkels zijn praktisch allemaal verdwenen en zelfs de kinderpostzegels worden niet meer gespaard. De jeugd spaart geen postzegels meer en het handjevol mensen die het nog wel doet, is allemaal van de oudere generaties. De jongvolwassenen gamen liever of speculeren in crypto's.

PostNL heeft een oubollig imago en de knappe koppen van dit oude Staatsbedrijf hebben de handen ineengeslagen met hun Oostenrijkse post-collega's voor een samenwerking om crypto-postzegels op de markt te brengen.

Digitale Tweeling 1024X436

Wat is een crypto stamp?

Een Nederlandse crypto stamp is een digitale postzegel die bestaat uit twee delen: een fysieke postzegel en een bijbehorende digitale tweeling. Met deze tweeling kan je ook een eigen digitale verzameling aanmaken, dat doe je op de blockchain.

De fysieke postzegel kan je gewoon gebruiken voor verzendingen tot en met 20 gram en bestemming binnen Nederland.

De bijbehorende Nederlandse crypto-postzegel kan je op 2 manieren actieveren:

  • de voorkant van de QR-code op je postzegel scannen met de camera van je telefoon.
  • ga rechtstreeks naar je cryptostamp wallet en voer de code (1) en code (A) in.

Aan de buitenkant zien alle fysiek exemplaren van de Nederlandse crypto-postzegel er hetzelfde uit, maar je digitale tweeling heeft wel een eigen kleur. Als je hem activeert, ontdek je welke kleur erbij hoort. In totaal zijn er 5 verschillende kleuren.

Via de blockchain kan je dus je crypto stamps overdragen aan andere gebruikers met het geheime woord en scan van de QR-code. Er is een levendige handel tussen deze zeldzame postzegels, ze worden ook wel NFT's genoemd. Deze manier van handelen is meer speculeren in een ander jasje maar wel erg hip!

Gold Editon 225X300
Mijn eerste Crypto Stamp

Gold Edition van de Crypto stamp

Via een tip van mijn hippe collega TheTurtle kreeg ik begin december '22 te horen dat de PostNL een hele speciale editie van de crypto stamp heeft uitgebracht. De zogenoemde Gold Edition Crypto Stamp. Ik was perplex en heb binnen 24 seconden de beslissing genomen om deze te kopen. Voor een prijs van €500 was dit een pure emotionele impulsaankoop.

Ik ging daarna pas zoeken wat het nu precies inhield maar wilde deze per se hebben omdat er maar maximaal 1000 van gemaakt zijn.

Deze gouden editie van PostNL mag je namelijk heel letterlijk nemen. Het fysieke deel van de cryptopostzegel bevat namelijk 1 gram 24-karaats goud! Iedere NL Crypto Stamp Gold Edition komt met een goudbaar waarop het handelsmerk van de crypto-postzegel staat: een logo van een eenhoorn.

Deze uiterst zeldzame speciale NFT oplage was dan ook redelijk snel uitverkocht. Via het Polygon (MATIC) netwerk kan je via de speciale OpenSea marktplaats deze virtuele crypto munten verhandelen. En normaal gesproken zou zo'n bijzonder pakket in prijs moeten stijgen. Het zit verpakt in een prachtige verzameldoos en ik durf hem niet eens open te maken, het zit nog netjes in de verpakking met cellofaan.

Mijn hart klopt steeds sneller

Mijn persoonlijke fysieke postzegelverzameling heb ik met pijn in mijn hart een jaar of 10 geleden verkocht via Marktplaats. Ik deed er verder niks meer mee en mijn dochter had ook niet de ambitie om de verzameling verder uit te gaan breiden. Het voelde als vergane glorie en de fijne herinneringen vanuit mijn jeugd zijn gebleven.

Deze plotselinge opleving van mijn oude hobby in een compleet nieuw jasje voelt erg goed. Ik was tenslotte een early adaptor van crypto en dan is dit natuurlijk een geweldige combinatie van twee oude liefdes. De grote vraag blijft nu wel, wat ga ik hiermee doen?

Het antwoord moet ik schuldig blijven, waarschijnlijk knal ik deze luxe verzamelbox van de Gold Edition over een paar jaar op Marktplaats voor de dubbele prijs.

Maar zoals alles in het vergankelijke leven draait het bij mij om emotie en herinneringen sparen en deze kan zo op mijn lijstje. En het past natuurlijk erg goed bij de onderwerpen van Onetime.

on air