Finst Interview

Interview met Julien Vallet, mede-eigenaar van crypto broker Finst

In dit interview spreken we met Julien Vallet, mede-eigenaar van Finst, Nederlands nieuwste crypto-beleggingsplatform. Samen met Marcel Putina heeft Julien Finst opgericht met als doel een gelijk speelveld te creëren tussen alle crypto-investeerders en de hoogste normen in de crypto-industrie te stellen.

Finst onderscheidt zich van andere crypto-platforms door zich te richten op goedkoop en eenvoudig beleggen in crypto, en heeft onlangs een nieuwe feature genaamd crypto bundels geïntroduceerd. In dit interview bespreken we deze en andere features van Finst en de toekomst van de Nederlandse crypto-markt.

Transpareng BG TG geplaatst in Crypto door Frank Kruit
op 11 mei 2023
laatste update: 11 mei 2023
Finst Interview

Kun je ons meer vertellen over de oprichting van Finst in Nederland? Wat was de motivatie achter de oprichting van Finst en wat zijn jullie ambities voor de toekomst?

We hebben Finst opgericht om een gelijk speelveld te creëren tussen alle crypto-investeerders en om de hoogste normen in de crypto-industrie te stellen. We merkten op dat, net als bij de handel in aandelen een decennium geleden, het investeren in cryptomunten zeer moeilijk was voor retailbeleggers, terwijl platformmogelijkheden ook ontbraken.

Aan de andere kant is veiligheid en transparantie essentieel voor alle investeerders en we geloven dat er ook verbeteringen nodig waren op deze gebieden. Dankzij onze unieke combinatie van veiligheid, transparantie en de laagste tarieven zijn we al een van de snelst groeiende platformen in Nederland en streven we ernaar om binnen 5 jaar de grootste en meest vertrouwde crypto-platform in Europa te worden.

Finst (1)

Finst

€10 cash bonus
Finst Ad In Almere
82% lagere tarieven

Finst onderscheidt zich van andere crypto-platforms door de focus te leggen op het goedkoop en eenvoudig mogelijk aanbieden van crypto beleggen. Kun je meer vertellen over hoe jullie dit aanpakken? Hoe houden jullie de kosten laag en waarom is het zo geschikt voor, met name, beginnende beleggers?

Veel cryptoplatforms rekenen hoge kosten, soms in de vorm van een spread (het verschil tussen de koop- en verkoopprijs), naast handelskosten. Daarbij kan het behoorlijk moeilijk zijn voor beleggers om zelfs maar een kostenoverzicht op bepaalde platforms te vinden. Wij geloven dat dit niet eerlijk en/of transparant is en dat dit moet veranderen.

Daarom hebben we besloten om enkel lage transactiekosten te rekenen, zonder enige toegevoegde spread. Dit is mogelijk omdat al onze systemen intern zijn gebouwd en omdat we ook tussenpersonen vermijden te gebruiken.

Uiteindelijk zijn kosten een belangrijk onderdeel van de prestaties van een belegger en het is belangrijk om hier volledig van op de hoogte te zijn.

De nieuwe feature, crypto bundels, is recentelijk geïntroduceerd in Nederland. Kun je meer vertellen over deze feature en wat de voordelen zijn? Kunnen we daarnaast nog meer bundels verwachten in de toekomst?

Wij waren inderdaad het eerste platform dat in Nederland een passieve beleggingsoplossing lanceerde, omdat we een sterke vraag naar zo'n oplossing zagen. Bundels stellen iedereen in staat om met één klik te investeren in een mandje van cryptocurrencies, met slimme automatische herweging en zonder enig minimumbedrag.

Zo kunnen onze klanten bijvoorbeeld investeren in de Top 10 of Top 25 munten op basis van marktkapitalisatie, of zelfs in sector-specifieke bundels zoals DeFi of een Groene Bundel met de meest duurzame munten.

Bundels helpen mensen om hun investeringen op een slimme en gemakkelijke manier te diversifiëren, zelfs als ze niet veel kennis of ervaring hebben. Onze bundels vertonen overeenkomsten met Exchange Traded Funds (ETF's), hoewel één belangrijk verschil is dat onze klanten direct cryptomunten daadwerkelijk bezitten die in de bundels zijn opgenomen.

In de toekomst zullen we nieuwe bundels lanceren, op basis van de feedback die we krijgen van onze klanten.

Crypto Bundel
Crypto bundels

Hoe is de feedback geweest van gebruikers die al hebben geïnvesteerd in crypto bundels?

Tot dusver is de feedback over onze crypto bundels enorm positief geweest en zijn veel van onze klanten begonnen met investeren in onze mandjes crypto. Ze genieten echt van de eenvoud van het product en de lage kosten die ermee gepaard gaan.

Bundels helpen hen een aanzienlijke hoeveelheid tijd te besparen, terwijl ze ook bijdragen aan het spreiden van hun risico's. Het is een echte gamechanger in de cryptobranche en we geloven sterk dat dit de meest populaire manier zal worden om te investeren in crypto in de komende jaren.

Hoe zie jij de Nederlandse crypto-markt op dit moment en hoe speelt Finst hierop in? Welke uitdagingen zijn er en welke kansen zie jij voor de toekomst?

De Nederlandse markt is behoorlijk competitief, daarom is het belangrijk om sterke verschillende unieke features te hebben om te slagen in zo’n markt. Vooral gezien de daling van de markt vorig jaar. Hoewel Nederland een belangrijke markt is met ongeveer 2 miljoen crypto-investeerders, verwachten we wel enige consolidaties in de branche te zien in de nabije toekomst.

Een van de grootste kansen die in het verschiet liggen, is de nieuwe regelgeving MiCA (Markets in Crypto Assets), die in 2024 verplicht zal worden en de branche nog verder zal professionaliseren. Dit zou uiteindelijk moeten bijdragen aan meer adoptie van crypto en meer veiligheid bieden aan investeerders.

Een van de grootste kansen die in het verschiet liggen, is de nieuwe regelgeving MiCA (Markets in Crypto Assets), die in 2024 verplicht zal worden en de branche nog verder zal professionaliseren.
Julien Vallet, CEO en mede-oprichter van Finst

Op jullie website wordt Finst staking aangekondigd. Kun je hier meer over vertellen en wat kunnen we in de toekomst verwachten?

Dit is een belangrijke functie die we verwachten in de komende maanden uit te rollen. We hebben besloten om sommige projecten intern te verschuiven op basis van suggesties van onze klanten, maar het staat zeker op de agenda. Het is ook belangrijk om op te merken dat we alleen on-chain staking zullen aanbieden en geen leningen, wat volgens ons te veel risico met zich meebrengt voor investeerders.

Hoofdknatoor
Hoofdkantoor Finst

Hoe zorgt Finst ervoor dat de veiligheid en privacy van haar gebruikers wordt gewaarborgd? Welke maatregelen worden er genomen om de veiligheid van het platform te garanderen?

Veiligheid is onze hoogste prioriteit en we hebben aanzienlijke investeringen gedaan op dit gebied. Zo maken we gebruik van activa-segregatie, wat betekent dat de activa van onze klanten niet op onze balans staan.

In het onwaarschijnlijke geval dat er iets met ons zou gebeuren, heeft dit geen gevolgen voor onze klanten. We hebben daarnaast besloten om samen te werken met Fireblocks om de munten van onze klanten veilig te bewaren.

Fireblocks is 's werelds toonaangevende provider van portefeuillebeheer en hun MPC-technologie is een van de veiligste in de branche. Op deze manier kunnen onze klanten genieten van institutionele veiligheidsnormen waar ze normaal gesproken zelf geen toegang toe zouden hebben.

Daarnaast maken we  gebruik van Bunq, een gereguleerde Nederlandse bank, waar we het geld van onze klanten bewaren, samen met een strikt risicobeheerbeleid, waarbij we niet handelen tegen onze klanten, lenen of hun activa op enigerlei wijze gebruiken.

De combinatie van deze maatregelen biedt onze klanten uiteindelijk een ongeëvenaard niveau van veiligheid en transparantie.

Welke criteria gebruiken jullie bij het selecteren van cryptomunten?

Dat is een goede vraag. Investeerders denken soms dat een crypto exchange elke munt kan (en wil) listen, maar de realiteit is wat complexer. Bij Finst hanteren we zeer strenge criteria als het gaat om het listen van munten.

Zo listen we alleen munten met een bepaalde marktkapitalisatie en voeren we een due diligence uit op het project zelf om ervoor te zorgen dat het aan onze normen voldoet.

We moeten in staat zijn onze klanten deze munten te laten verhandelen door voldoende liquiditeit te bieden. Daarnaast moet onze custodian (bewaarder van crypto) deze crypto ondersteunen.

Tot slot moeten we ervoor zorgen dat we marktgegevens ontvangen, enzovoort. Op dit moment bieden we meer dan 40 grote munten aan en we verwachten onze selectie in de komende maanden verder uit te breiden.

Wat zijn de toekomstplannen van Finst voor de Nederlandse markt? Zijn er bijvoorbeeld nieuwe features in ontwikkeling of andere plannen?

We hebben veel plannen, zowel voor de Nederlandse markt als internationaal. Dit jaar verwachten we meer munten aan ons platform toe te voegen, de mogelijkheid te bieden om munten te storten en op te nemen, staking te lanceren en nog veel meer.

Welke tips zou je geven aan (beginnende) crypto-beleggers die graag willen starten met beleggen op Finst?

Over het algemeen moeten investeerders hun eigen onderzoek doen voordat ze investeren en hun eigen beleggingsprofiel en risicotolerantie bepalen. Er is geen minimumbedrag om op ons platform te investeren, dus iedereen kan beginnen, ongeacht hun budget. Hoewel we geen advies geven, is het altijd belangrijk om investeringen te diversifiëren om risico's te spreiden, bijvoorbeeld door onze crypto bundels te gebruiken.

Verder is het soms beter om regelmatig kleine bedragen te investeren om te profiteren van samengestelde rente, in plaats van in één keer een groot bedrag te investeren. We zien ook investeerders die "over-traden" en dit heeft meestal een negatief effect op hun prestaties. Het maken van een plan, het definiëren van geldbeheerregels en het je daaraan houden is een goede vuistregel bij beleggen.

Proberen niet emotioneel te worden tijdens het handelen in crypto is ook belangrijk, maar soms makkelijker gezegd dan gedaan. In ieder geval moeten mensen verantwoord en zorgvuldig investeren, aangezien er altijd risico's zijn op verliezen.

on air