Epke Clinic

Hoeveel verdient Epke Zonderland?

De olympische spelen zijn van start gegaan in Rio de Janeiro. Mr.Money is natuurlijk benieuwd hoeveel de sporters daar kunnen verdienen en hoeveel ze ‘normaal’ gesproken verdienen in een jaar.
Is het, financieel gezien, de moeite om topsporter te zijn? Uiteraard is de roem onbetaalbaar, maar je moet veel opofferen om een topsporter te worden.


Vandaag nemen we de financiën van onze Nederlandse held Epke Zonderland onder de loep. De man die als eerste ter wereld een driedubbele combinatie van vluchtelementen aan elkaar wist te draaien en ook nog een perfecte afsprong leverde, hierdoor won hij goud op de Olympische spelen van Londen in 2012.

Mr Money (1) geplaatst in Sport, Over knaken door Mr.Money
op 16 mei 2022
Epke Clinic

Hoeveel geld krijgt een Olympische sporter?

Epke heeft een zogeheten ‘A-Status’ bij het NOC-NSF, hierdoor krijgt hij een kleine vergoeding per maand van het NOC-NSF. Deze vergoeding wordt alleen uitgekeerd als Epke minder zou verdienen dan 140% van het minimumloon + € 10.000,-. In de praktijk betekent dit dat als Epke meer dan € 38.000,- per jaar verdient hij niet in aanmerking komt voor een onkostenvergoeding of een zogenoemde Stipendium.

Epke krijgt wel een auto waarin hij mag rijden en andere financiële voordelen vanuit het NOC-NSF, zoals een voordelig ziektekostenregeling, begeleiding, juridisch advies en meer van deze kleine extra’tjes.

Zoals te lezen valt zijn de vaste opbrengsten niet heel hoog voor zo'n topsporter als Epke. Mocht Epke in Rio een gouden plak in de wacht slepen dan krijgt hij vanuit het NOC-NSF een vergoeding van € 25.500,-. Deze plak levert hem veruit het meeste op, een medaille op een WK of een EK levert Epke veel minder op.

Goud Epke Zonderland
By Jladage (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Sponsoren voor Epke Zonderland

De olympische sporters, zoals Epke, kunnen wel een leuk jaarbedrag verdienen via sponsoren. Zo wordt Epke gesponsord door onder andere:

  • AA drink,
  • Volkswagen,
  • Gazelle en
  • Campina.

Epke heeft voor Campina zelfs meegedaan in een reclame spotje. Het reclamespotje van Campina ‘sterk met' leverde Epke een geschat bedrag op van € 150.000,-.

Dit kunnen natuurlijk geen schnabbels meer genoemd worden! Bekende sporters, behalve voetballers en tennissers, kunnen vaak niet leven van alleen het prijzengeld. Daarom moeten ze een beetje schnabbelen.

Bekende sporters zijn ook graag geziene gasten op feestjes, openingen en sportevenementen waar sponsoren veel geld voor neerleggen. Sporters zoals Epke kunnen hier leuke bedragen bij elkaar sprokkelen. Epke Zonderland verdient per maand dus meer dan de grens die het NOC-NSF stelt aan de sporters.

Daarom zal hij hiervan alleen de ondersteuning krijgen en geen financiële vergoeding, op de auto na.

Een van de belangrijkste sporters voor de Olympische Spelen is op dit moment Dafne Schippers die Nederland trots moet maken!

Epke is ook bezig met zijn carrière

Epke kan dus niet zijn hele leven lang niets meer doen na het sporten. Hiervoor heeft hij, voor hem, jammer genoeg niet voldoende verdiend als sporter. Hij blijft uiteraard een bekende sporter en zal hierdoor bij een aantal sponsoren makkelijk(er) een baan vinden en wellicht kan hij een beetje blijven schnabbelen.

Epke is echter niet alleen een ontzettend goede en bekende sporter, maar heeft ook nog eens een studie gedaan en niet de eerste de beste, maar een opleiding Geneeskunde. Epke zal dus na zijn carrière als topsporter zeker niet op een houtje hoeven bijten, maar dit komt niet volledig door zijn topsport carrière!

Er zijn sporters die kunnen leven van hun ‘bekendheid' na het sporten. Denk hierbij aan Pieter van de Hoogeband, Erica Terpstra of Richard Krajicek! Je zal er echter veel schnabbels bij moeten doen en moeten zorgen dat een merk zich graag met jou identificeert!

on air