Verzekering Rekenen

Wat is de goedkoopste zorgverzekering?

Een zorgverzekeraar misleidt de verzekeringsnemer! Zo, het hoge woord is eruit. Het is helaas niet anders, maar een zorgverzekeraar probeert je echt te misleiden met je zorgverzekering. Het gebeurt vaak niet op een strafbare manier, daarom kan ik het ook geen oplichting noemen. Feit blijft dat ze exact weten hoe ze meer geld kunnen verdienen, wat wij als burgers vervolgens betalen. Het klopt dat je zelf moet blijven opletten en je hierin een eigen verantwoordelijkheid hebt. Maar als jij er geen verstand van hebt, wie helpt je dan?

Nederland is bij uitstek een verzekeringsland, we verzekeren alles. Zorgverzekering, de auto, je aansprakelijkheid, je fiets etc., noem maar op. Bovendien kent Nederland ook bijzondere verzekeringen. Zo kun je jezelf verzekeren tegen slecht weer, je kunt je bruiloft verzekeren of extra garantie verzekeren (terwijl je daar al recht op hebt). En zelfs als je dood gaat kun je dat verzekeren.

Nederlanders verzekeren erop los en betalen gemiddeld per jaar (in 2021) meer dan € 5.000, premie per jaar aan verzekeringen! Alleen de inwoners van Zwitserland betalen per jaar nog meer.

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 11 mei 2022
Verzekering Rekenen

Nederland kent ook bijzondere verzekeringen

Bovendien kent Nederland ook bijzondere verzekeringen. Zo kun je jezelf verzekeren tegen slecht weer, je kunt je bruiloft verzekeren of extra garantie verzekeren (terwijl je daar al recht op hebt). En zelfs als je dood gaat kun je dat verzekeren.

Nederlanders verzekeren erop los en betalen gemiddeld per jaar (in 2021) meer dan € 5.000, premie per jaar aan verzekeringen! Alleen de inwoners van Zwitserland betalen per jaar nog meer.

Geld Coinflippers Edited
Money on my mind

Misleiding bij de keuze van zorgverzekering

Je bent op zoek naar een zorgverzekering. Maar doordat het een wirwar is aan voorwaarden, zoek je naar een onafhankelijke vergelijkingssite.

Zo kom je terecht op Independer, want het heeft een keurmerk van objectief vergelijken, dus het zal wel goed zitten. Dat is wellicht ook zo, en ik wil niets insinueren. Maar Independer.nl is voor een groot deel in handen van Achmea. Precies, die van de verzekeringen! Een ‘bijzondere' aandeelhouder bij een ‘onafhankelijke verzekeringen vergelijker'.

Eigen risico bij een zorgverzekering

Het eigen risico is verplicht, namelijk € 385 per jaar. Hieraan ontkom je niet bij een zorgverzekering in Nederland. Bij een ongeval of een medisch onderzoek betaal je dit eerst zelf, voordat de verzekeraar gaat (mee)betalen. Je kunt echter een hoger eigen risico nemen, tot maximaal € 885.

Twee voorbeelden

We gaan twee voorbeelden bespreken en het verschil in kosten voor je uiteenzetten.

Jan is een man van middelbare leeftijd. Hij verzekert zich minimaal en neemt € 885 als eigen risico. Verder heeft hij geen aanvullende verzekeringen. Hierdoor is Jan per jaar € 828 kwijt aan premie.

Als Jan zijn eigen risico aanpast naar € 385,- per jaar is Jan per jaar € 1.032,- kwijt aan premies. Een verschil dus van € 204.

Mocht Jan niets overkomen, waarvoor hij naar het ziekenhuis moet, dan houdt Jan dus mooi € 204 in zijn zak. Die zijn makkelijk verdiend. Maar stel je nu eens voor dat Jan zijn been breekt en hiervoor al zijn eigen risico nodig heeft. Dan ziet het plaatje er als volgt uit:

Met € 885,- eigen risico betaalt Jan dan per jaar: € 1.713.

Met € 385,- eigen risico betaalt Jan dan per jaar: € 1.417.

Een verschil van € 296 Als je een eigen risico neemt van € 385,- (wat vaak als standaard wordt gegeven), betaal je dus ieder jaar € 204 extra om een bedrag van maximaal € 296,- te dekken.

Rekenen en afwegen

Het leest misschien niet logisch, maar mocht je een jaar geen extra zorgkosten hebben dan sta je al quitte. Heb je twee jaar lang geen ziektekosten dan kun je beter € 885,- eigen risico pakken.

Mocht je niet genoeg eigen geld hebben om in een keer € 885,- te betalen, dan is het wellicht raadzaam om een iets lager eigen risico te nemen. Dus houd in je achterhoofd dat wanneer je het kunt dragen, je het beste een hoog eigen risico kunt nemen bij je zorgverzekering.

Aanvullende verzekeringen

Nog een mooie winstpakker voor de zorgverzekeraars vormt de aanvullende verzekering. Als we kijken naar een aanvullende tandartsverzekering, dan zien we dat we per jaar slechts tot een maximum bedrag kunnen verzekeren. Soms krijg je daarbij ook slechts een percentage van de kosten uitbetaald.

Als we uitgaan van een eigen risico van € 885,-, want daar zijn we nu al achter, dan houdt dat het volgende in:

  • met 100% dekking tot maximaal € 1.000,- per jaar, betaal je per jaar € 605,16 extra
  • voor 100% dekking tot maximaal € 500,- per jaar, betaal je per jaar € 326,52 extra
  • voor 100% dekking tot maximaal € 250,- per jaar, betaal je per jaar € 150,- extra
  • met 75% dekking tot maximaal € 250,- per jaar, betaal je per jaar € 113,40 extra

Zoals te zien valt, moet je er bijna wel zeker van zijn dat je hele gebit uit elkaar valt, wil je zo'n verzekering nemen.

Daarnaast zijn er vaak ook nog veel uitsluitingsgronden (bijvoorbeeld als je één keer in de 5 jaar naar de tandarts gaat) en worden sommige behandelingen niet vergoed bij je zorgverzekering.

Nu heb ik het alleen voor de tandartsverzekering uitgewerkt. Maar eigenlijk gaat dit verhaal op voor alle aanvullende verzekeringen.

Wat is de goedkoopste zorgverzekering?

De goedkoopste zorgverzekering van Nederland is de verzekering met € 850 euro eigen risico en geen enkele aanvullende verzekering. Houd er wel rekening mee dat bij het ontstaan van ziektekosten je daar tot € 850 zelf voor zal moeten betalen.

Tot slot, denk goed na alvorens een zorgverzekering af te sluiten en ga daarbij niet over een nacht ijs. Vergelijk goed, reken uit wat je betaalt om extra verzekerd te zijn. En kijk of je het risico kunt en wilt lopen. Als je risico kunt en wilt lopen, kun je veel geld besparen.

on air