Huis Gouda Onetime

Wat komt er kijken bij een CPO - Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Dit is het vervolg op mijn eerste deel over de bouw van je huis, een CPO ‘Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

De dinsdag daarna komt het bestuur bijeen, we moeten huisregels opstellen en aanbieden aan de vereniging en zorgen dat deze worden goedgekeurd. Hier moet alles geregeld zijn met betrekking tot stemmingen en geld. Maar ook verschillende ‘Wat als vragen' en natuurlijk moeten alle risicos afgedekt gaan worden.

Het is een lange en lastige vergadering, maar we komen er uit. Helaas geeft de penningmeester aan toch te stoppen met het project, jammer maar het is niet anders. We moeten op zoek naar een nieuwe penningmeester, dit punt gaat gelijk op de agenda voor de volgende ALV.

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 10 mei 2022
Huis Gouda Onetime

Vergaderingen en werkgroepen bij een CPO

Het is donderdagavond, ik ben ontzettend nerveus. Normaal gesproken heb ik een grote mond en geen probleem om voor een groep te praten. Echter ken ik die groepen meestal, dit is wel even andere koek. Voor een groep van onbekende mensen gaan praten over een voor mij nog onbekend onderwerp, het bouwen van je eigen woning.

De vergadering verloopt soepel, we vinden een nieuwe penningmeester en we stellen wat werkgroepen samen. Deze werkgroepen zorgen ervoor dat het bestuur niet alles hoeft te doen en alle leden betrokken blijven bij het project. Iedereen moet iets doen.

Een van de eerste werkgroepen is de werkgroep financiën, misschien wel de belangrijkste werkgroep die wij in het hele project gaan krijgen.

Bonus Geld
Geld uitgeven

Werkgroep financiën

De werkgroep financiën maakt een schema met kosten die we als groep gaan maken voor het vergaderen en werven van nieuwe leden. We zitten tenslotte nog niet vol. Ondertussen worden de plannen met de architect ook al steeds concreter. Er zijn een aantal wensen waaronder de wens dat iedereen een tuin op het zuiden / westen wil. Dit gaat een lastig ontwerp worden. Uiteindelijk komt de architect met een gewaagd stedenbouwkundig plan.

De werkgroep financiën maakt duidelijk dat er ongeveer €10.000 geïnvesteerd moet worden per kavel, voordat de kavels een hypotheek kunnen krijgen. Een hypotheek krijg je tenslotte niet zomaar, zeker niet als nog niet zeker is of het project door gaat of niet.

De keuze voor een architect

Op donderdagavond weer een vergadering, wederom worden er veel punten besproken:

  • Moeten we hulp van buitenaf inschakelen die ons kunnen begeleiden
  • Welke architect kiezen we
  • Hoe werven we nieuwe leden
  • Heeft iedereen ondertussen de eerste €250 betaald, zodat de eerste rekeningen betaald kunnen worden.

 

Gelukkig verloopt alles rustig en zijn mijn nieuwe buren erg meedenkend. Alles gaat in goed overleg.

De architect wordt gekozen en het wordt de architect waar we al ervaring mee hadden in dit project. De samenwerking verloopt namelijk soepel en de ontwerpen van deze architect zijn prachtig.

De architect heeft ondertussen een verkavelingsplan gemaakt Hieruit blijkt het volgende:

  • 1 vrijstaande woning
  • 4 twee onder 1 kap woningen
  • 2 appartementen
  • 6 hoekwoningen
  • 4 tussenwoningen

Totaal dus 17 woningen.

3Ad79940 C7f0 4269 93Bd 8Dff4ea86b92
Droomhuis realiseren via een CPO

Meer mensen sluiten zich aan bij de CPO

Doordat er steeds meer duidelijk wordt en we ook plaatjes kunnen laten zien sluiten zich steeds meer mensen aan. Ondertussen zitten we op 14 leden en zijn we ergens rond november 2014.

Niemand weet nog waar hij exact komt te wonen in het verkavelingsplan. Niemand weet nog exact hoeveel m2 grond hij bij zijn woning krijgt of hoe de woning er van buiten en binnen uit komt te zien.

Er zal echter al wel een betaling gedaan moeten worden van €1.000 per kavel. De vereniging maakt al wel kosten voor onder andere de architect. Er is geen enkele kavel die hier een probleem van maakt, iedereen heeft er vertrouwen in dat alles goed gaat komen.

De donderdagavond erna gaan we verkavelen. De architect heeft een goed idee bedacht. Hij heeft een plattegrond van het gebied gemaakt en daar ingetekend waar welke woningen komen. Hij heeft ook een aantal huisjes gevouwen in verschillende kleuren. Dit zijn alle type woningen die wij aanbieden.

De afmetingen verschillen soms, het is namelijk niet mogelijk en wenselijk als jij een lengte van 9 meter hebt en je buurman een lengte van 8 meter. Je krijgt dan een verschil op de punt van je dak, dit is esthetisch niet mooi.
Hier moeten dus de eerste afspraken gemaakt gaan worden.

Zit je in een rijtje met vijf woningen, dan moeten alle woningen even lang zijn. Dat zijn nogal keuzes als alles nog ver weg is. Echter verloopt dit bijzonder soepel. Slechts één kavel wordt dubbel bezet, helaas zet ik hier op in.

Eieren voor mijn geld

Ik besluit om eieren voor mijn geld te kiezen en te zorgen dat iedereen aan boord blijft en kies onze tweede favoriet. Wij kiezen een hoekwoning van 8 meter diep, we hebben tenslotte nog steeds geen vast contract. Wij komen te wonen in een blokje van 3 woningen die allemaal 8 meter lang zijn.

Door deze verkaveling is er heel duidelijk waar nog kavels vrij zijn, deze kavels hebben minder keuze. De nieuwe leden voor deze kavels moeten mee met water al staat. Je hebt dus geen keuze meer of je een woning van 8 of 9 meter bouwt.

De gemeente gaat mee in het plan van de CPO

Ondertussen moet de gemeente ook het bestemmingsplan wijzigen, dit is een lange procedure waar veel fout kan gaan en waar bezwaren gemaakt kunnen worden door iedereen. Neem deze procedure serieus, dit is een zeer lange weg die heel nauwkeurig genomen moet worden anders ga je tegen problemen aanlopen en krijg je vertraging.

We krijgen een flinke tegenslag te verwerken als we horen dat de planning heel veel moet opschuiven. Bij het bouwrijp maken van de grond moet er eerst een voorbelasting van de grond plaats vinden. Het project ligt voor ons gevoel zes maanden stil, omdat we niets met de grond kunnen doen.

We kunnen uiteraard wel verder met alle andere procedures, maar het voelt als stilstand. Ondertussen zijn we in augustus 2015. Op zijn vroegst kunnen we pas in januari 2016 op de grond. De eerste planning was om eind 2015 in ons huis te zitten. Jammer met een hoofdletter J.

Na regen komt zonneschijn

Gelukkig komt er een iets beter periode, iedereen mag zijn woning gaan tekenen aan de binnenkant. Je kan kiezen wat je zelf wilt. Wij kiezen er bewust voor om een brede woning te bouwen van 6,6 meter breed. De begane vloer verlengen we met 2.4 meter en dus wordt de begane grond 6.6 meter bij 10.4 meter.

Onze woning staat met de tuin aan de straat en daarom kiezen wij voor een klein schuurtje aan de achterkant van onze woning, waardoor je naar binnen kunt in de woning.

Waarschijnlijk gebruikt bijna niemand de voordeur als we eindelijk in onze woning zitten. Op de eerste verdieping kiezen we voor twee redelijk grote slaapkamers, een kleine slaapkamer en een grote badkamer. De zolder tekenen we niets voor in, dit is een bonus.

Met het tekenen van je woning kun je kiezen wat je maar wilt, echter moet je je wel houden aan het bouwbesluit. Hierin stond bijvoorbeeld dat je geen wc onder je trap mag. Tegenwoordig is dit soepeler geworden doordat er steeds meer CPO-projecten zijn.

Het bestek

Tevens is er bekend hoe lang en hoe breed ieders tuin wordt. Dit is soms schuiven met centimeters, de secretaris zit op een hoek en ik ook, beiden willen we veel grond. Dit zorgt er voor dat we, in goed overleg, binnen 30 minuten van schuiven er uit zijn. Alles laten we vastleggen op de tekeningen van de architect. Hoe de buitenkant van de woning er uit ziet weten we nog niet.

De architect en andere partners beginnen aan het bestek, hierin staan alle technische eisen van de woningen. Omdat we elkaar allemaal wat langer kennen wordt iedereen mondiger. En dat merk je bij het goedkeuren van het bestek.

Iedereen wil er zijn zegje over doen. Het is een pakpapier van meer dan 200 pagina’s, tja dan staan er ook foutjes in. Je kunt helaas niet alles er uit halen, maar dat willen sommige wel. Hier is veel discussie over, tevens is er steeds meer vertraging. Ondertussen is de planning dat de woningen klaar zijn pas kwartaal 4 van 2016.

De eindfase van een CPO.

on air