Facebook 76536 1280

Komt Facebook coin er nu dan echt?

Vorig jaar schreven we er al eens over, er zou een Facebook cryptocurrency aankomen. Het moment van aankondiging, rond 1 april, zou er op kunnen duiden dat het om een 1 april grap zou gaan. En na de aankondiging bleef het stil. Heel stil. Verdacht stil zelfs, wat er op zou kunnen duiden dat het inderdaad een grap was. Facebook verkeerde op dat moment echter ook in zwaar weer, door alle beschuldigingen omtrent de doorverkoop van persoonsgegevens. Dat zou ook een reden kunnen zijn waarom het project stil is komen te liggen. Nu, ruim een jaar later, steken de geruchten weer de kop op. Dit keer lijkt het er toch serieus op dat Facebook Coin waarheid gaat worden. Wat weten we tot dusver?

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 3 februari 2023
Facebook 76536 1280
Ethereum 3818348 1280
Bitcoin, Litecoin, Ripple en alle anderen krijgen er binnenkort waarschijnlijk concurrentie bij vanuit de WhatsApp/Facebook hoek

Concurrenten zitten niet stil

De concurrenten van Facebook zitten niet stil. Zo kondigde Telegram recent aan op korte termijn met een eigen betaalplatform ínclusief bijbehorende cryptocurrency te komen. En het aantal ICO's stijgt nog bijna elke week wel.

Facebook zelf zit ook niet helemaal stil, zo komt er een WhatsApp cryptocurrency. Ook komt Wuabit met een wallet voor WhatsApp, die later ook in andere social media of chatapps beschikbaar komt. Dit project is niet geïnitieerd door Whatsapp maar zal de populariteit van het medium geen slecht doen. WhatsApp is, net als Instagram, onderdeel van Facebook nadat het door het bedrijf van Mark Zuckerberg werd overgenomen.

En nu lijkt het er dan toch echt op dat Facebook zelf ook eindelijk serieus met een cryptocurrency project komt. De timing lijkt dit keer ook beter. De storm rondom het megaschandaal is inmiddels wel weer gaan liggen, en de cryptocurrencies zijn ook uit hun dal aan het klimmen. Het klimaat lijkt er goed voor, zullen we maar zeggen.

Whatsapp 1411048 1280
WhatsApp zou binnenkort ook met een digitale munt komen. Of is dit hetzelfde project?

Wat weten we over de Facebook coin?

Nou, het lijkt er dus op dat de cryptocurrency van Facebook de Facebook Coin gaat heten. Geen verrassende naam. Dit is namelijk de naam die al rondzingt vanaf eind 2017. In het bericht van vorig jaar werd gezegd dat het zou gaan om een project op basis van de Ethereum blockchain, met gelijkenissen met Monero. Inmiddels weten we dat het om Project Libra gaat, en dat Facebook van plan is een stable coin te lanceren.

Deze Facebook Coin zal gekoppeld worden aan de dollar, en daarmee proberen een zo stabiel mogelijke koers te kunnen hanteren. Dit is nodig omdat de Facebook Coin een echt betaalmiddel moet worden, en geen investeringsmiddel zoals veel cryptocurrencies nu gebruikt worden. Dat is dus het doel, betalingen binnen Facebook, maar ook Instagram en WhatsApp mogelijk gaan maken op een eigen platform met een eigen digitale munt. Dit is inderdaad wel bijzonder, omdat de WhatsApp munt ook betalingen via WhatsApp mogelijk moet gaan maken.

Wat mij betreft zijn er drie opties. Krijgt de WhatsApp crypto een nieuwe naam, namelijk Facebook Coin, en is dit één en hetzelfde project? Dit is geen vreemde redenatie, de munten hebben, zo lijkt het, behoorlijk wat gemeen. Allereerst de mogelijke lancering: bij beiden wordt gesproken van een lancering in het eerste halfjaar van 2019, of (voor) de zomer. Dat is al bijna. Ten tweede wordt er in beide gevallen gesproken van een stable coin om betalingen via de platformen mogelijk te maken. Bovendien zou het team achter de WhatsApp crypto in het diepste geheim op het hoofdkwartier van Facebook aan het project werken.

De andere twee opties? Er komen, zo ongeveer tegelijkertijd, daadwerkelijk twee cryptomunten op de markt, onder twee verschillende namen maar uit dezelfde koker. Wellicht dat de munten veel op elkaar lijken en misschien zelfs wel dezelfde technologie gebruiken, maar worden ze ‘gebrand' naar het platform waarop ze gebruikt worden. Twee zusjes zeg maar. De derde optie is dat er helemaal geen crypto komt, of dat de Facebook crypto er niet komt. Dit lijkt me het meest onwaarschijnlijke scenario.

Zuckerberg zoekt 1 miljard dollar

Om het project succesvol te kunnen lanceren, hebben Zuckerberg en co naar verluid 1 miljard dollar nodig. Dat is veel geld. Dit gaat niet gefinancierd worden met een ICO, zoals veel andere initiatieven als Gram, maar er wordt gezocht naar andere vormen van financiering. En daarvoor zijn ze niet in gesprek met de minste namen.

Ondanks dat de crypto creditcardbetalingen op Facebook moet gaan vervangen, vooral omdat die, voor relatief kleine bedragen, behoorlijk duur zijn in kosten, lijkt Facebook in gesprek te zijn met zowel MasterCard als Visa voor het financieren van dit project. Vooral voor MasterCard past dit wel in de strategie, zij hebben zich al uitgesproken dat zij in blockchaintechnologie de toekomst van het betaalverkeer zien. Van Visa weten we niet helemaal wat de visie hierop is.

Ook First Data Corp, een bedrijf dat betalingen verwerkt, zou benaderd zijn voor financiering van het Facebook Coin project, oftewel Project Libra. Daarnaast wordt er gesproken met kleinere partijen, over het accepteren van betalingen in Facebook Coin, maar evengoed ook over mogelijkheden van financiering. Ook Tim Draper, een cryptocurrency enthousiasteling en investeerder, zou gezien zijn bij Facebook.

Facebook 295478 1280
Een Facebook cryptocurrency, het moet betalingen op het platform makkelijker en goedkoper maken

Internationaal gebruik van Facebook coin

Naast dat de stablecoin gebruik zou maken van de dollar als fiat-valuta, zouden er ook andere valuta gekoppeld worden aan de Facebook Coin. Dit zou het interessant maken voor gebruikers buiten de VS om de munt ook te gebruiken om te betalen op de social media platformen van het bedrijf. Daarnaast zou het een beloning kunnen zijn voor het bekijken van bijvoorbeeld advertenties.

Facebook heeft zo'n 2,7 miljard actieve gebruikers wereldwijd. Dat betekent ook 2.7 miljard potentiële gebruikers van de Facebook Coin. Voor een stable coin betekent dit ook een hele grote berg fiat-valuta. Voor elke Facebook Coin die in omloop is, zou er dus ergens een dollar, euro, yen of andere valuta opgeslagen moeten worden. Dat verklaart misschien ook wel de wens om 1 miljard dollar bijeen te brengen: als die 2,7 miljard gebruikers allemaal 1 Facebook Coin zouden aanschaffen, is er ook 2,7 miljoen aan diverse fiat-valuta benodigd. Nu verwacht ik niet dat het direct zo storm gaat lopen, en dat iedereen het (meteen) gaat gebruiken, maar 1 miljard heb je zo met zoveel gebruikers.

Om internationaal te kunnen opereren, en cryptocurrencies nog nergens echt gereguleerd zijn, is Facebook ook in gesprek met diverse exchanges. Die hebben namelijk kennis van de verschillende markten en (ongeschreven) regels en kunnen er daarom mede voor zorgen dat de lancering wereldwijd zo soepel mogelijk verloopt. Want mocht alles goed gaan, dan kan Facebook maar zo miljarden verdienen met de digitale munt. Bedragen van 19 miljard dollar of meer zijn al genoemd, door bijvoorbeeld Barclays.

Is het een goed idee, een Facebook coin?

Het schandaal waar Facebook vorig jaar (en eerder) bij betrokken was, ging over het lekken van persoonsgegevens. Ik zal hier verder niet in detail treden, je kunt dit overal lezen als je wil. Dat staat haaks op één van de belangrijke pijlers van cryptobetalingen, namelijk privacy. Daarnaast is Facebook ernstig gecentraliseerd, en de meeste crypto's juist totaal niet. Daar komt bij dat Facebook gecensureerd en gemanipuleerd wordt, zowel van binnenuit als van buitenaf. Het klinkt dus niet echt als een match made in heaven, een Facebook cryptomunt.

Aan de andere kant, er zijn dus 2,7 miljard gebruikers. Hoewel cryptocurrencies wel steeds meer geaccepteerd worden, is het nog steeds een behoorlijke niche-markt. Door het enorme bereik, en het feit dat Facebook bepaalt wat jij als gebruiker te zien krijgt, kan het bedrijf wel zorgen voor een enorme wereldwijde adoptie van de technologie, onder alle lagen van de bevolking.

Bovendien, het belangrijkste aspect van blockchain is dat er niet mee gesjoemeld kan worden. Ook niet door de makers, tenminste, niet zonder consequenties. Het project is dus ook een kans voor Facebook om het imago op te poetsen.  Als ze het dus goed doen, kan dit voor alle partijen heel goed uitpakken.

Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren met de Facebook Coin en de WhatsApp munt, welke er gaat/gaan komen en vooral wanneer. Want de eerste helft van 2019 is al behoorlijk over de helft heen. En de projecten lijken zo op elkaar, dat het maar zo om één project kan gaan. Uiteraard houden wij je op de hoogte als het zover is!

on air