Bali

Wonen op Bali: wat kost dat?

Hagelwitte bountystranden, wuivende palmbomen, prachtige tempels en eindeloze rijstvelden: Bali heeft het allemaal! Maar wat kost het nu eigenlijk om van dit tropische eiland in Indonesië jouw nieuwe thuis te maken?

Die vraag gaan wij in dit artikel voor je beantwoorden. We hebben voor je uitgezocht wat je maandelijks ongeveer kwijt bent aan onder meer huur, eten en drinken en andere activiteiten als je op Bali woont. Daarnaast hebben wij voor je uitgepluisd hoe je het beste omgaat met de Indonesische visumregels.

Onetime Las Vegas Fill geplaatst in Over knaken door Onetime
op 12 april 2023
laatste update: 11 januari 2024
Bali
Bali palmbomen

Waarom Bali?

Bijna iedereen die weleens op Bali is geweest, is razend enthousiast over dit Indonesische eiland. Dat is logisch, want dit tropische paradijs biedt voor elk wat wils en is ook nog eens spotgoedkoop!

Op Bali waan je je al snel een miljonair. Letterlijk en figuurlijk, want €1 is ruim 15.000 Indonesische rupiah waard. Je maandelijkse kostenplaatje is natuurlijk sterk afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeuren, maar vanaf ongeveer €900 per maand kun je op Bali een comfortabel leven leiden.

Ga je samen met je vriend of vriendin op avontuur? Dan kun je rekenen op een maandbudget van ongeveer €700 per persoon, aangezien jullie dan met name op de huur behoorlijk kunnen besparen.

Huur

De maandelijkse huur van je appartement zal je grootste kostenpost vormen. Plaatsen als Canggu, Seminyak en Ubud zijn erg populair onder vakantiegangers en digital nomads, waardoor je daar vaak meer betaalt dan elders op Bali.

Kies je liever voor een wat rustigere plek zoals bijvoorbeeld Sanur, Amed of Lovina, dan scheelt dat vaak al een slok op een borrel. Zeker als je van plan bent om voor langere tijd op het eiland te blijven, kun je in deze plaatsen vaak goede deals vinden.

Voor een fijn eenkamerappartement met airconditioning en een eigen badkamer ben je in Canggu of Ubud ongeveer €450 per maand kwijt, inclusief water en WiFi. Verblijven in Seminyak is meestal wat duurder. De elektriciteitsrekening wordt aan het einde van iedere maand apart berekend en komen nog bovenop je huurprijs. Het is daarom verstandig om de airconditioning niet constant aan te laten staan.

De huur op Bali is - zeker vergeleken met de Nederlandse huizenmarkt - heel betaalbaar, al kun je het natuurlijk net zo bont maken als je zelf wilt. Zo zijn er op Bali ook privévilla’s met alles erop en eraan te huur, maar daarvoor zul je met een prijskaartje van minstens €2000 per maand wel diep in de buidel moeten tasten. Dat is weliswaar nog steeds een schijntje vergeleken met wat je in ons land zou betalen voor zo veel luxe, maar in Indonesië is een dergelijk bedrag natuurlijk een fortuin waard.

Online gokje wagen?

Leovegas Review

LeoVegas

100% tot €200 + 25 gratis spins!
Tombola Buttonv2

Tombola

Stort €25,- en speel met €75,-
Circus

Circus

100% welkomstbonus tot wel € 250
Eten Bali
Je kunt op Bali goed eten voor weinig geld

Eten en drinken

Ook voor foodies is Bali een paradijs. Indonesië staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke rijsttafels, maar je kunt op Bali genieten van gerechten uit alle uithoeken van de wereld.

Als je graag op je portemonnee wilt letten, kun je het beste naar een lokaal restaurant gaan. Voor amper €2 krijg je daar een heerlijke nasi goreng voorgeschoteld. Ook op de verschillende avondmarkten kun je voor weinig geld heerlijke maaltijden en snacks krijgen.

Heb je toch meer trek in een pizza of een biefstuk met friet, dan ben je natuurlijk meer geld kwijt. Een maaltijd in een westers restaurant kost gemiddeld ongeveer €10.

Op Bali is het altijd warm, wat betekent dat je veel water zult drinken. Het kraanwater kun je niet drinken, maar voor zo’n €0,60 koop je in een van de vele toko’s al een fles ijskoud water.

Bintang is het populairste biermerk en kost in de supermarkt ongeveer €2  per grote fles. In het café of op het strand ben je natuurlijk wel wat meer kwijt.

Een cocktail kost je tussen de €2 en €10, afhankelijk van waar je bent en het alcoholpercentage. Veel strandcafés in Canggu en Seminyak hebben rond zonsondergang happy hour, dus dat is een goed moment om je surfbord op te bergen en even bij te komen van weer een heerlijke dag op Bali.

Verkeer Bali

Transport

Net zoals elders in Zuid-Oost Azië zijn scooters het meest populaire vervoersmiddel op Bali. Voor zo’n €6 per dag of €70 per maand zit je al op een Honda, het populairste scootermerk op het eiland. Twee helmen zitten bij de huurprijs inbegrepen.

Bedenk je echter wel dat het verkeer op Bali een grote chaos is. Auto’s, scooters en voetgangers krioelen als mieren door de smalle straten, waardoor een scooterrit op Bali bijna aanvoelt als rit in een Efteling-attractie.

Rijd je liever niet zelf op een scooter? Download dan de apps Grab en GoJek op je telefoon. Dit zijn de twee populairste taxi-apps van Bali. Op bijna ieder moment van de dag is er wel een motortaxi in de buurt, die je voor een habbekrats naar je favoriete strand of restaurant brengt.

Internet

WiFi zit meestal bij je huurprijs inbegrepen, maar is soms wat aan de trage kant. Als je van plan bent om als digital nomad aan de slag te gaan op Bali, dan is het een goed idee om in de buurt van een coworking space te gaan wonen. Voor ongeveer €5 per dag of €80 per maand kun je daar gebruik maken van een rustige werkplek met een razendsnelle internetverbinding.

Telkomsel is de beste internetprovider van Indonesië. Deze provider is weliswaar iets duurder dan zijn concurrenten, maar is wel een stuk sneller en betrouwbaarder. Onbeperkt mobiel internet op Bali kost je ongeveer €20 per maand.

Rijstvelden Bali

Vrije tijd

Bali is qua oppervlakte ongeveer net zo groot als de provincie Gelderland. Toch valt er op dit relatief kleine eiland ontzettend veel te doen en te beleven.

Naast zonnebaden en cocktails drinken op het strand kun je op Bali ook uitstekend duiken en snorkelen. Een vierdaagse duikcursus kost ongeveer €300, waarmee het een van de goedkoopste plekken is om je duikcertificaat te behalen.

Verreweg de populairste sport op Bali is echter surfen. Een surfbord huur je voor ongeveer €3 per uur of €10 per dag. Mocht je de smaak echt te pakken krijgen, dan kun je ook voor zo’n €200 een goed tweedehands surfbord kopen bij een van de vele surfshops in Canggu en Seminyak. Heb je nog nooit gesurft? Dan kun je voor ongeveer €10 per uur privéles krijgen van een lokale surfleraar.

Ben je niet zo van de watersporten maar ga je liever naar de sportschool? Ook dan ben je op Bali aan het juiste adres. Een sportschoolabonnement kost ongeveer €25 per maand. Verder staat Bali bekend als dé yoga hotspot van Zuidoost-Azië. Voor pakweg €10 kun je al deelnemen aan een yogaklas.

Ook natuurliefhebbers komen in Bali volop aan hun trekken. Met Mount Agung en zijn kleine broertje Mount Batur vind je maar liefst twee actieve vulkanen op het eiland, die je ook allebei kunt beklimmen. Verder vind je met name in het noorden van Bali geweldige watervallen en uitgestrekte rijstvelden. De meeste plekken kun je gewoon gratis bezoeken.

Overige kosten

Je kunt op Bali voor weinig geld genieten van een heerlijke levensstijl. Toch zul je nog wat kosten moeten maken voordat je voet kunt zetten op Het Eiland van de Goden.

Vliegtickets naar de andere kant van de wereld zijn immers behoorlijk prijzig. Wel kan het soms veel geld schelen als je qua vluchtdata een beetje flexibel bent en bereid bent om een tussenstop te maken in nabijgelegen wereldsteden als Jakarta, Kuala Lumpur en Singapore. Daarnaast heb je natuurlijk een goede reisverzekering nodig.

Verder ben je bij aankomst ongeveer €33 kwijt voor je aankomstvisum. Dit visum is 30 dagen geldig en kun je eenmaal met 30 dagen laten verlengen. Op deze manier kun je maximaal 60 dagen op Bali verblijven.

Er zijn ook andere visums beschikbaar, maar daar komen een hele hoop papierwerk en extra kosten bij kijken. Er gaan geruchten dat de Indonesische overheid bezig is met een speciaal visum voor digital nomads, maar voor het zover is maken veel mensen die wonen en werken op Bali elke 2 maanden een visa run. Vlak voordat hun visum afloopt, verlaten zij Indonesië en pakken zij een vlucht naar Singapore, Maleisië of een ander nabijgelegen land. Vervolgens vliegen zij enkele dagen later weer terug naar Bali. Bij hun terugkeer in Bali krijgen zij een nieuw aankomstvisum en kunnen zij inclusief een verlenging dus weer 60 dagen blijven.

Zo’n visa run klinkt als een prijzige aangelegenheid, maar in werkelijkheid valt dat reuze mee. Je hebt in deze regio namelijk de keuze uit verschillende goedkope vliegtuigmaatschappijen die elkaar bijna de tent uitvechten. Vanaf ongeveer €100 heb je vanuit Bali al een retourtje Singapore te pakken en ook van en naar Kuala Lumpur kun je vaak goede deals vinden.

Bali wonen aan het water

Conclusie

Wonen en leven op Bali is niet alleen een fantastische ervaring, maar ook heel betaalbaar. Zeker als je van plan bent om voor langere tijd op het tropische eiland te blijven, kun je vaak profiteren van goede deals. Als je alleen gaat kun je rekenen op zo’n €1000 per maand voor een comfortabele levensstijl en als koppel kun je rekenen op een maandbudget van ongeveer €1500.

Daarmee is het leven in Bali een stuk goedkoper dan in Nederland. Plus elke dag kunnen genieten van de Balinese zon en het heerlijke eten is natuurlijk onbetaalbaar.

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan wonen in Bali. Het Balinese verkeer staat vrijwel altijd muurvast en je mag vanwege de Indonesische visumregels niet langer dan 60 dagen op het eiland verblijven.

Toch zijn dat voor ons geen redenen om Bali links te laten liggen. Via een van de lokale taxi-apps heb je binnen een mum van tijd je persoonlijke motorchauffeur voor de deur staan en via het maken van korte uitstapjes naar bijvoorbeeld Singapore of Maleisië kun je ook de visumregels eenvoudig omzeilen.

We kunnen dus wel concluderen dat je echt niet per se de Staatsloterij hoeft te winnen om van Bali jouw nieuwe thuishaven te maken. Zeker voor Onetimers die al met pensioen zijn of online hun boterham verdienen, is een avontuur op een van de mooiste plekken ter wereld een absolute aanrader.

Veelgestelde vragen over wonen op Bali

Hoeveel kost het om in Bali te wonen?

Om comfortabel te kunnen wonen en leven op Bali kost je dat ongeveer €900 per maand. Gaan jullie met zijn tweeën op avontuur, dan kun je rekenen op een maandbudget van zo’n €700 per persoon. 

Is het leven op Bali duur?

Helemaal niet! Op Bali kun je voor weinig geld heerlijk leven op een tropisch eiland, voor slechts een fractie van het geld dat je in Nederland kwijt zou zijn voor een vergelijkbare levensstandaard.

Hoeveel hoog is de huur in Bali?

Voor ongeveer €450 per maand heb je al een eenvoudige kamer met airconditioning en eigen badkamer in populaire plaatsen als Canggu of Ubud. In de wat meer afgelegen gebieden van Bali kun je vaak zelfs nog betere deals vinden. 

Wat kost een maaltijd in Bali?

Dat ligt eraan wat je wilt eten. Een bord nasi goreng bij een lokaal restaurant heb je al voor ongeveer €2. Als je liever een westerse maaltijd hebt ben je al snel rond de €10 kwijt. 

Hoe lang kan ik op Bali blijven?

Direct bij je aankomst krijg je bij de douane een aankomstvisum van 30 dagen. Dit visum kun je met een extra 30 dagen verlengen, waardoor je in totaal 60 dagen op Bali kunt verblijven. Vlak voor het verstrijken kun je een visa run maken, waarna je bij terugkeer op Bali opnieuw een aankomstvisum van 30 dagen krijgt.

on air