Zeg je eigenzinnig, creatief en een tikkeltje introvert? Dan zeg je Patrick, ook wel bekend als Poptasi, de bakkende backpacker. Hij verruilde zijn leventje in het veilige Nederland voor een rugzak en het grote onbekende in Azië.
Zonder plan, maar vol goede moed (die hem af en toe in zijn slippers zinkt). Hoe hij daar rondkomt, waar hij van leeft én wat hij onderweg bakt? Je leest het allemaal in dit heerlijk eerlijke interview met een man die leeft van creativiteit en koekjes.
Soms kom je iemand tegen, online of in het echte leven, die je opvalt. Zo’n kleurrijk figuur waarvan je denkt: daar zit een verhaal achter. Voor mij was dat Patrick. Of beter gezegd: Patrick, aka Petterik, aka Poptasi, aka Cookiehunter.
Ik begon hem ooit te volgen op Facebook omdat hij een macaron-winkeltje had in Amsterdam, onder de naam Poptasi. En tja, ik houd nou eenmaal van lekkernijen als ik een dagje stad doe. Helaas sloot zijn zaakje de deuren nog voordat ik er iets van kon proeven. Toch bleef ik hem volgen, want Patrick bleek niet zomaar een bakker, hij is een geboren verhalenverteller.
Zijn hersenspinsels, avonturen, tegenslagen en creatieve uitbarstingen deelt hij open en eerlijk online. Ik vond het mateloos intrigerend om te zien hoe hij steeds weer iets nieuws verzon om zijn dagelijkse korstje te verdienen. Naast patissier is hij ook grafisch ontwerper (volgens mij ligt daar ook zijn studieachtergrond, al weet ik dat niet zeker). Hij is hoe dan ook een creatieve duizendpoot pur sang.
Dat verklaart misschien ook waarom hij zo veel verschillende dingen uitprobeerde. Van TikToks als manager bij de McDonald's tot blogs, ontwerpen en originele concepten zoals King Lemur, zijn laatste grote creatieve uitspatting in Nederland.
Patrick besloot namelijk alles in Nederland achter zich te laten en begon een nieuw leven als backpacker aan de andere kant van de wereld. Hij verkocht zijn huis, zijn spullen, nam (een soort van) afscheid van het bekende en leeft sindsdien van hostel naar hostel.
Ik sprak hem over dat ingrijpende besluit, over dromen (en koekjes) najagen en loslaten, maar natuurlijk ook over geld. Want hoe financier je zo'n leven? Wat kost dat nou eigenlijk, leven als bakkende backpacker? En hoe weet hij onderweg zijn kosten te drukken, of zelfs iets te verdienen?
“Ik ben Patrick, a.k.a. Poptasi. Geboren in Amsterdam, getogen in Hoorn.
Na een jaartje Informatica ben ik overgestapt naar de Academy for Art Direction and Design. Via kleine bureaus kwam ik in de internationale reclamewereld terecht: als Art Director in Amsterdam, Creative Director in Slovenië en freelance in Buenos Aires.
Daarna heb ik een opleiding patisserie gevolgd en in 2012 opende ik mijn macaronwinkel in De Pijp. Helaas moest ik die in 2016 sluiten door overlast van bouwmateriaal van de buren. Daarna werd ik DJ, ontwierp ik feestposters, werkte ik bij Van der Valk, en belandde uiteindelijk via McDonald’s bij KLM op Schiphol. Toen begon het pas écht: mijn wereldreis.”
Zes jaar lang speelde het idee in zijn achterhoofd. Een wereldreis. Gewoon gáán. Maar ja, een vaste baan, een eigen huis... die dingen houden je aan de grond. Tot 2024. Toen gooide Patrick het roer radicaal om. “Ik nam ontslag én verkocht m’n huis. Vrijwillig. En toen ben ik gegaan.”
En nee, hij had geen uitgestippelde route of Pinterest-board vol hotspots. Geen plan, geen route, geen back-upplan. “Plan? Nee Joh! Ik kocht een ticket naar de Filipijnen en vertrok. That’s it.”
Z’n vertrek ging in stilte. Geen tranen trekkend afscheidsfeest of dramatische posts op socials. “Ik heb het eigenlijk aan bijna niemand verteld. Alleen aan m’n familie. Ik haat afscheid nemen, dus ik ben stiekem vertrokken. Onder het mom van: ‘ik zie je later!’”
Wat hij meenam? Nagenoeg niets. “Ik heb álles verkocht, behalve drie verhuisdozen. Mijn hele leven past nu in een rugzak van zo’n tien kilo. Licht reizen, zwaar loslaten.”
En wat hij hoopt te vinden tijdens zijn reis? Geen succesverhaal met gouden randje, maar iets veel simpelers. “Ik had geen concrete verwachtingen. Ik wilde gewoon vertrekken, ontdekken, verrast worden."
Maar vergis je niet: reizen is niet alleen maar zonsondergangen en Instagrammomenten. Soms is het pure stress. Problemen oplossen in je uppie, in een taal die je niet spreekt. En dat in een omgeving die je niet kent. Dat is pittig, maar ook precies waarom ik dit avontuur wilde.”
Wereldreizen klinkt misschien als luxe, maar voor Patrick is het vooral creatief boekhouden, en dan niet in de fiscale zin van het woord. Zijn geld komt uit een mix die je eerder zou verwachten bij een goed gevulde tapasplank dan bij een spaarrekening.
“Ik doe van alles een beetje,” vertelt hij. “Een ontwerpje hier, een vrijwilligersbaantje daar, af en toe wat donaties en een vleugje content creatie.”
Toen hij vertrok had hij geen gouden parachute. “Ik had gewoon een simpele baan met minimumsalaris. Geen vetpot, wel genoeg om een travelbudget op te bouwen. En daar leef ik nu zuinig van. Hoe zuiniger ik doe, hoe langer ik kan blijven reizen.”
Gemiddeld komt hij uit op zo’n €1000 per maand. Niet voor luxe resorts, maar voor basics: eten, vervoer, af en toe een nieuwe tandenborstel en een hostelbed dat hopelijk niet kraakt.
Grote financiële meevallers heeft hij nog niet gehad. Geen gewonnen loterij, geen plotselinge YouTube-doorbraak. “Wel wat tegenslagen,” zucht hij. “Zoals te lang wachten met het boeken van een vlucht, waardoor die ineens drie keer zo duur is. Of geld steken in bakspullen, om er vervolgens achter te komen dat je in een hostelkeuken amper kunt roeren, laat staan bakken.”
Toch is geld nu belangrijker dan ooit.
“Thuis vond ik het niet zo boeiend, zolang ik maar kon doen wat ik wilde. Maar op reis bepaalt geld letterlijk hoe lang je avontuur duurt. Dat is een gekke mindset. Alles draait om rekken en creatief schuiven. Maar hé, ik ben creatief, dus dat komt goed.”
Wie denkt dat reizen met een rugzak betekent dat je alleen maar noedels uit een plastic bakje eet, kent Patrick nog niet. Want zelfs met een minimum aan bagage, blijft zijn liefde voor patisserie borrelen. “Ik ben een reizend Art Director én Pastry Chef,” zegt hij. “En ik vind niks leuker dan creativiteit kwijt kunnen in m’n baksels.”
Dat levert soms verrassende situaties op. Zo ontmoette hij in de Filipijnen iemand die in een tweesterren Michelinrestaurant had gewerkt. Je voelt 'm al aankomen: spatels in de aanslag, oven aan (nou ja, een soort van), en gáán. “We hadden nauwelijks apparatuur, geen weegschaal en moesten met alles improviseren,” lacht hij. “Maar we deden het gewoon. We noemden het Freestyle Pastry. Klinkt onmogelijk, en dat is het eigenlijk ook, maar het lukte.”
Toch bakt Patrick voorlopig vooral voor de lol. “Het is nu echt een passie. Al zou ik er ooit weer iets mee willen doen. Maar ik ben nogal perfectionistisch. En bakken onderweg, zonder vaste keuken of goede spullen, kost veel tijd en voorbereiding voordat ik iets durf aan te bieden.”
Of hij dan droomt van een nieuwe patisserie ergens ter wereld? “Zeg nooit nooit,” knikt hij. “Maar ik weet hoe het is om een winkel te hebben. En hoe weinig vrijheid je dan hebt. Voor nu is het fijn om gewoon af en toe iets te maken, te leren, te proberen. Zonder druk. Zonder vaste openingstijden. Gewoon bakken met zon op je bol, slippers aan je voeten en het avontuur als enige vaste ingrediënt.”
Vraag je Patrick naar zijn grote toekomstplannen, dan krijg je geen vijfjarenplan of ‘ooit een boerderij in Toscane’ als antwoord. “Ik heb eigenlijk geen grote dromen meer,” zegt hij. “Ik wil gewoon creatief bezig zijn, zonder druk. Of dat nou ontwerpen is, (muur)schilderen of patisserie... als ik maar kan maken.”
Toch is het leven als reizende creatieveling niet alleen maar zonsondergangen en icecoffees. “Ik heb zeker angsten,” vertelt hij open. “Wie mij al langer kent, weet dat ik last hebt van ‘anxiety’.
Reizen betekent continu onzekerheid. Gemiste vluchten, rare hostels, plannen die in duigen vallen. En je zit er dan vaak alleen mee, in een vreemd land, zonder vangnet. Dan probeer ik m’n rust terug te vinden. M’n eigen worry-free life. Al weet ik dondersgoed dat zoiets niet echt bestaat.”
Wat hij onderweg leerde? “Loslaten. Dat is zó moeilijk. Zeker als alles chaotisch is. In Azië is plannen vaak een illusie. Eén keer stond ik met een hele rij passagiers te wachten in de terminal, terwijl het bord al aangaf dat ons vliegtuig in de lucht zat. Nou, dááág structuur.”
Toch heeft hij ook wijze raad voor iedereen die droomt van een ander leven. “Niet te veel nadenken. Als je voelt dat je dit wil: just go for it. Ik ontmoette een Nederlandse vrouw die in haar eentje op pad ging. Haar vriend zou later komen. Ze zei dat het haar beste beslissing ooit was.”
En over andere mensen heeft hij ook z’n ogen geopend. “Ik dacht altijd dat backpackers super sociaal waren. Dat je automatisch vrienden maakte in hostels. Maar veel mensen reizen juist om alleen te zijn.
Wat ik dan weer niet snap, want... waarom boek je dan een hostel met gedeelde kamer? Gelukkig zijn er ook genoeg social animals onderweg. En het mooie is: hoe zwaar het soms ook is, alles komt altijd goed. Echt waar. Soms moet je het gewoon even aan het universum overlaten.”
Als je maandenlang met een rugzak de wereld rondtrekt, word je vanzelf een soort geld-ninja. Patrick heeft inmiddels een heel arsenaal aan budgettrucs, slimme apps en onverwachte meevallers verzameld. Tijd voor een kijkje in zijn financiële rugzakje!
Zo sliep hij ooit gratis in een private room, dankzij een backpackervriendin die haar kamer over had. “Ze had ‘m voor twee nachten geboekt, maar vertrok na één. En ze gaf ‘m gewoon aan mij. Zo lief! Even geen gedeelde slaapzaal, maar privacy en een eigen douche... pure luxe.”
Tegenover dat meevallertje staat zijn duurste aankoop tot nu toe: een glimmende DJI-camera van €630 in Kuala Lumpur. “Duur, ja. Maar z’n gewicht in goud waard. Beste camera ooit.”
Zijn ultieme budgettip? Vrijwilligerswerk! “Draai zo’n 3 nachtdiensten in een hostel, en je slaapt de hele week gratis. Ik gebruik daar nu Worldpackers voor, een app van vijftig euro per jaar waarmee je makkelijk werkplekken vindt. Eén berichtje op Insta leverde niets op, maar via die app kreeg ik direct reactie. Gouden investering!”
En hoe houdt hij z’n geldzaken een beetje op de rit? “Met de Wise-app en bijbehorende kaart. Onmisbaar hier in Azië, waar sommige landen dol zijn op cash, en andere juist alles pinnen. In Thailand is het nog altijd cash is king, maar in Maleisië swipe je gewoon overal met je kaart.”
Zelf betaalt Patrick het liefst digitaal: snel, overzichtelijk en lekker licht in de portemonnee. Want als iets niet in die rugzak past? Dan laat hij het gewoon lekker achter.
Of Patrick ooit nog terugkeert naar Nederland? Hij denkt even na, lacht en zegt dan: “Alleen nog voor vakantie. De omgekeerde wereld: vakantie in eigen land.”
Zijn horizon ligt inmiddels ergens tussen tropische regenbuien, vreemde valuta en onbekende keukens. Maar zijn doel is kraakhelder: volledig onafhankelijk kunnen reizen. Geen zorgen over knaken, geen deadlines, geen vaste plek, maar wel blijven maken, blijven delen, blijven ontdekken.
“Ik hoop dat ik straks genoeg verdien via freelance werk, donaties, m’n socials… en wie weet ooit zelfs YouTube of TikTok.”
Wil je Patrick volgen op zijn kleurrijke reis, hem supporten met een digitale koffie of gewoon meegenieten van zijn avonturen, bakpogingen en levenslessen in bite-size vorm?
Check dan:
En zoals hij zelf afsluit:
“Laat je me weten als je hier bent aangekomen?! :)
Groetjes! :) Patrick”