Formule 1 Weddenschappen

Weinig consistentie in Formule 1 - weddenschappen bij TOTO

Hoewel het wereldkampioenschap Formule 1 al sinds 1950 bestaat, staat de sport pas sinds 2016 ook in Nederland echt op de kaart de. De reden daarvoor is simpel: die luistert naar de naam Max Verstappen. Nu Verstappen daadwerkelijk kans maakt op de wereldtitel, wil ook ‘s lands enige legale bookmaker profiteren van de Verstappen-mania die al enkele jaren door het land gaat.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 9 februari 2023
Formule 1 Weddenschappen
Ayrton Senna 8 Cropped
Ayrton Senna. Door Instituto Ayrton Senna – Commons: Ayrton Senna 8.jpg, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21410132

Mijn liefde voor Formule 1 en Schumacher

Mijn interesse in en liefde voor de Formule 1 gaat veel verder terug dan 2016. Het eerste contact met de sport was toevalligerwijs rond dezelfde tijd dat Pa Verstappen debuteerde in de koningsklasse van de autosport. Ik had niet alleen zoveel met Jos.

Mijn held werd Michael Schumacher. Ik was te jong om te snappen hoe briljant Ayrton Senna was. Zijn grootsheid werd me pas in retrospectief duidelijk.

Wat me aansprak in Schumacher was de controverse die hij aan zijn kont had hangen. Overal waar Der Michael racete gebeurde er iets. Zijn debuut bij Jordan was sensationeel en het zegt veel over zijn talent, maar ook over zijn persoonlijkheid. Altijd op zoek naar meer, naar beter.

Ik zal van deze column geen loflied over Michael Schumacher maken, maar zijn track record spreekt voor zich. Je wordt geen zevenvoudig wereldkampioen als je het braafste jongetje van de klas bent.

SI202105090723 Hires Jpeg 24Bit Rgb
Lewis Hamilton en Max Verstappen. Getty Images / Red Bull Content Pool

Is Verstappen de nieuwe Senna, of toch niet?

Velen vergelijken Max Verstappen met Ayrton Senna, maar ik zie meer van Michael Schumacher in hem. De snelle opkomst in de sport, de uitzonderlijke prestaties in een mindere auto en simpelweg wil om te winnen.

Verstappen is sportiever dan Schumacher, maar dat komt ook omdat de sport eerlijker en transparanter geworden is. Schumacher draaide zijn hand niet om voor een controversiële inhaalactie. Ook een illegale finish in de pitstraat of een beuk uitdelen aan een directe concurrent schroomt Schumacher niet.

Voormalig commercieel Formule 1-directeur Bernie Ecclestone juichte de opkomst van Schumacher van harte toe. De Duitser kwam in de sport in de tijd dat de commerciële aantrekkingskracht op een laag punt was. ‘Deze sport had ofwel een zwarte coureur ofwel een controversiële Duitser nodig om een beetje peper toe te voegen.’

Waar Schumacher’s opmars voor een ongekende groei in de interesse voor de sport in Duitsland en Duitssprekende landen veroorzaakte, zo kent ook Verstappen’s opmars in de Formule 1 vele volgers. Vele honderdduizenden Nederlanders zijn door Verstappen in aanraking gekomen met de Formule 1.

De Grand Prix van Nederland wordt later dit jaar, met een jaar vertraging, nieuw leven ingeblazen. Diverse grote Nederlandse bedrijven zoals Jumbo en CarNext gebruiken de Formule 1 als primaire sportmarketing en recentelijk werden de uitzendrechten voor de Nederlandse markt voor een godsvermogen verkocht aan een Scandinavisch platform.

Graantje meepikken van het Formule 1-succes

Waar interesse is, zijn weddenschappen en waar veel interesse is, zijn potentieel veel weddenschappen. Het is dus alleszins logisch dat de Toto een graantje wil meepikken van de hype rondom Verstappen. De afgelopen jaren gebeurde dat mondjesmaat. Het team van Mercedes met Lewis Hamilton was dusdanig dominant dat de noodzaak voor veel Verstappen gerelateerde Formule 1-weddenschappen er nog niet was.

Dit jaar is dat anders en aan alles merk je dat de Toto nog een beetje zoekt naar een vorm waarin het de Formule 1 aan wil bieden. Het aanbod van weddenschappen wisselt per race. De ene race gaan de weddenschappen over racewinst en het podium, de andere race kun je wedden op de top-6 of de top-10 en kun je ook inzetten op de winstmarge waarmee een race gewonnen wordt.

Kun je het ene moment nog op het aantal races dat het team van Alpine gaat winnen in 2021 of het aantal zeges van Pierre Gasly of Charles Leclerc, het andere moment zijn die weddenschappen weer weg.

Wedden Bij De TOTO Op Formule 1 Ferrari
Wedden bij de TOTO op Formule 1Wedden bij de TOTO op Formule 1

Het aantal specials bij TOTO

Naast race specifieke resultaatweddenschappen en de gangbare outrights, brengt de Toto ook meer en meer Formule 1 gerelateerde weddenschappen. Denk aan Verstappen-specials waarbij een aantal mogelijke prestaties van Verstappen met elkaar gecombineerd worden, zoals het behalen van pole position én het rijden van de snelste ronde in de race. Of het behalen van pole position en het winnen van de race.

Naast Verstappen-specials zijn er soms ook nog GP-specials en specials over Verstappens grootste concurrent Lewis Hamilton.

De GP-specials voegen een extra dimensie toe omdat dat niet per se weddenschappen zijn over welke coureur wint of op het podium eindigt, maar welke coureur uit een groepje van vier het best gaat presteren. Dit kunnen dus ook groepjes zijn met middenmoters of coureurs uit het achterveld. Ook deze weddenschappen komen echter niet elke Grand Prix terug.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Ik vind het ontzettend tof dat Formule 1 een sport is geworden, of aan het worden is, waar zoveel interessante weddenschappen op af te sluiten zijn. De manier waarop Toto deze op dit moment echter aanbiedt is heel onoverzichtelijk, heel grillig en heel laat.

De Toto presenteert de odds voor de kwalificatietraining en de race heel erg laat. Ook de combinaties van de prestaties van andere coureurs die gekoppeld worden aan de prestaties van Verstappen in weddenschappen als ‘Verstappen wint de race, Ricciardo en Gasly eindigen in de top-6’, worden pas heel laat gepubliceerd.

Je krijgt, ook gezien het feit dat het aanbod van weddenschappen zowel in het Nederlands als in het Engels wordt gepubliceerd, heel erg het idee dat Toto at random weddenschappen inkoopt bij andere bookmakers en er zelf een aantal uitschrijft. Dat is natuurlijk niet erg, maar het mist een bepaalde mate van consistentie. Daardoor wordt het wedden op de Formule 1 onnodig ingewikkeld.

Als sportsbetter wil je week in, week uit weten waar je aan toe bent. Je wilt ongeveer gelijksoortige weddenschappen tijdens alle Grand Prix van het seizoen gepresenteerd krijgen zodat je niet wekelijks alle weddenschappen door moet spitten op hoe deze voor dit Grand Prix weekend in elkaar zitten. Natuurlijk is een speciale weddenschap altijd interessant, maar houdt het dan bij één special en biedt niet op een race drie specials aan.

Ik hoop dat Toto zich verbetert op het gebied van Formule 1-weddenschappen. Anders krijgen ze na 1 oktober ongetwijfeld een rekening gepresenteerd waar ze niet per se op zitten te wachten.

on air