Wedden op Mercedes F1 Team: is het de moeite?
Sinds in 2014 de hybride motor zijn intrede deed in de Formule 1 is het team van Mercedes elk jaar kampioen geworden. De Duitsers hebben destijds veruit de beste basismotor ontwikkeld en plukken daar meer dan zeven jaar later nog altijd de vruchten van. De grote vraag is of ook jij daar de vruchten van kan plukken door te wedden op het Mercedes F1 Team.
Wedden op Mercedes: het team dat Formule 1 in zijn houtgreep heeft
Voordat in 2014 de hybride V6 motor verplicht gesteld werd er jaren lang geracet met V8 benzine motoren en daar maakte Mercedes ook al exemplaren van, maar die waren niet zo dominant in de sport aanwezig als de hybride exemplaren.
Het Mercedes fabrieksteam dat de laatste zeven seizoenen de Formule 1 enigszins in een houtgreep heeft, bestaat sinds 2010. Aan het eind van 2009 nam Daimler, het moederbedrijf van Mercedes het team van Brawn GP over.
Brawn GP is een modern jongensboek. Eind 2008 kondigde Honda aan om, vanwege uitblijvende prestaties en de toenmalige economische crisis, de stekker uit hun Formule 1 team te trekken. Te elfder ure nam teammanager Ross Brawn de renstal over en haalde Mercedes over om motoren te leveren aan zijn nieuwe team.
Niemand gaf een stuiver voor de kansen van Brawn. Het team was ternauwernood klaar voor de eerste wintertest in Barcelona. Wat daar gebeurde tartte een ieders verbazing. De auto’s van Brawn waren veel sneller dan de rest van het veld!
Gat in de formule 1 reglementen
Dit kwam omdat Brawn een gat in de nieuwe Formule 1 reglementen had gevonden. Zijn auto’s, maar ook de auto’s van het team van Red Bull, hadden hierdoor een technisch voordeel. Brawn GP won zes van de eerste zeven races en wordt zoveel bij de constructeurs als bij de rijders wereldkampioen.
Mercedes had als motorenpartner een bijdrage geleverd aan deze titel, maar vond het marketingtechnisch een gemiste kans omdat het merk niet de volledige credits kon opeisen. Daimler kocht na het behalen van de wereldtitel teameigenaar Ross Brawn uit.
Terugkeer van Schumacher
Wereldkampioen Jenson Button vertrok naar het team van McLaren en secondant Rubens Barrichello wisselde van plekje met de getalenteerde Duitser Nico Rosberg via de jaren daarvoor bij het team van Williams had gereden.
Grootste verrassing van de tot Mercedes Petronas F1 Team gedoopte renstal was de aankondiging van Michael Schumacher als coureur. De destijds 41-jarige Ferrari- en Formule legende was al zeven keer wereldkampioen geworden, maar miste de Formule 1 zo erg dat hij het nu Duitse team wilde terugkeren.
In de eerste jaren als Mercedes kon het team de prestaties van Brawn GP in de verste verte niet evenaren. Het team van Red Bull Racing – Renault was het sterkste team en de traditionele topteams Ferrari en McLaren lieten zich geen tweede jaar op rij verrassen. Rosberg won in China in 2012 zijn eerste Grand Prix en de eerste Grand Prix voor het Mercedes team. Schumacher nam in 2012 afscheid met één podiumplaats in drie seizoenen en een ietwat gedeukte reputatie definitief afscheid van de Formule 1.
De komst van Hamilton
Als vervanger van Schumacher strikte het team enkelvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. Hamilton, destijds nog een keurige Britse koorknaap en pratende PR machine, had zijn hele leven voor McLaren geracet en was toe aan een verandering van omgeving.
Hamilton ontwikkelde zich al snel tot het missende puzzelstukje voor het team dat in 2013 nog genoegen moest nemen met een tweede plaats in het kampioenschap achter het wederom ongenaakbare Red Bull Racing, maar al wel drie GP’s won.
In 2014 kwam de nieuwe motorformule in de sport en al direct vanaf de eerste race, de Grand Prix van Australië, toonde Mercedes aan de beste motor te hebben. Niet alleen het fabrieksteam, maar ook de klantenteams McLaren en Williams waren vanaf de eerste race voorin te vinden.
Viervoudig wereldkampioen Red Bull Racing was zijn dominantie van de sport volledig kwijt want hun motorenpartner Renault had een veel mindere hybride motor gebouwd dan Mercedes. Ferrari was al helemaal in geen velden of wegen te bekennen.
De eerste Mercedes kampioenschappen van Hamilton
Lewis Hamilton toonde zich gedurende het seizoen beter en constanter van teamgenoot Nico Rosberg, won meer races dan zijn Duitse teamgenoot (11 om 5) en scoorde uiteindelijk 67 punten meer in het wereldkampioenschap. Mercedes, het hoeft niet gezegd te worden met hun coureurs als eerste en tweede in het rijderskampioenschap, won de constructeurstitel met bijna 300 punten voorsprong op Red Bull Racing.
In 2015 ging McLaren een exclusieve fabrieksdeal aan met het in de Formule 1 terugkerende Honda. De Britten zagen in dat kampioen worden tegen het Mercedes fabrieksteam met een Mercedesmotor een onmogelijke opgave zou worden. Geen enkele motorfabrikant wil immers dat een klantenteam het wint van het fabrieksteam. Het Lotus team werd een nieuwe klant van Mercedes.
Het seizoen was vrijwel een kopie van 2014. Mercedes won 16 van de 19 Grand Prix en Lewis Hamilton was wederom een maatje te groot voor Nico Rosberg. De interne teamstrijd binnen het team begon ongezonde vormen aan te nemen omdat Rosberg zich enorm gefrustreerd begon te voelen over de prestaties van Hamilton.
Het jaar van Rosberg
Rosberg won de laatste drie races van 2015 en zette in 2016 alles op alles om Hamilton te verslaan. De twee teamgenoten speelden flinke psychologische spelletjes met elkaar en Rosberg trainde harder dan ooit en focuste zich meer dan ooit op zijn prestaties. Rosberg won de eerste vier races van het seizoen alvorens Max Verstappen de Grand Prix van Spanje won.
De twee Mercedes-coureurs crashten gezamenlijk uit de race. Dat was de laatste druppel die toch al overlopende emmer van de relatie tussen de twee teamgenoten kon hebben. Vanaf dat moment was het volle bak oorlog. Na Spanje won Hamilton zes keer in zeven races en lag de titelstrijd weer helemaal open.
Rosberg sloeg echter mentaal harder terug dan Hamilton verwacht had door een hattrick aan zeges in België, Italië en Singapore te boeken. Het seizoen leek in een definitieve plooi te vallen toen Hamilton vervolgens uitviel tijdens de Grand Prix van Maleisië.
Vervolgens won de Brit vier races op rij, maar omdat Rosberg steeds tweede werd, ging de wereldtitel na een nek-aan-nek race met vijf punten verschil naar de Duitser.
Twee weken na het behalen van de wereldtitel gaf Nico Rosberg op een persconferentie aan te stoppen met Formule 1. Hij had zijn ultieme doel bereikt en gaf aan niet nog een keer zoveel op te kunnen brengen om de strijd met Hamilton aan te gaan.
De eeuwige tweede rijder Valtteri Bottas
Voor het teammanagement van Mercedes kwam de aankondiging van Rosberg als een donderslag bij heldere hemel. Met enige haast werd de Fin Valtteri Bottas losgeweekt bij klantenteam Williams in ruil voor een flinke korting op het motorenbonnetje voor de jaren 2017 en verder.
Na de psychologische koude oorlog tussen Hamilton en Rosberg wilde Mercedes-teambaas Toto Wolff rust in de hut. Als adviseur van Bottas kent hij de aard van de Fin van haver tot gort en wist hij dat Bottas geen Rosberg is. Een snelle coureur, maar ook een coureur die luistert naar wat hem opgedragen wordt.
In 2017 en 2018 ontspon zich weer een duel om de wereldtitel tussen verschillende teams. Ferrari wist het prestatieniveau van Mercedes te benaderen en kopman Sebastian Vettel wist Lewis Hamilton een serieuze run for his money te geven in de strijd om het WK. Uiteindelijk won Hamilton de titel voor Vettel en Bottas. In 2018 herhaalde dat scenario zich en begon ook Red Bull Racing aan een opmars.
In 2019 meldde zich naast Max Verstappen nog een jonge, rijzende ster in de frontlinie van de Formule 1 toen de Monegask Charles Leclerc in een Ferrari stapte. Leclerc en Verstappen maakten het Mercedes bij tijd en wijle lastig, maar uiteindelijk finishten Hamilton en Bottas wederom als eerste en tweede in het wereldkampioenschap.
Tegenstand door Max Verstappen
Het afgelopen, door de coronapandemie anders dan anders, seizoen kreeg Hamilton het meeste tegenstand van Max Verstappen die zich elk weekend vlak achter en steeds vaker tussen de Mercedessen kon positioneren, maar door vier uitvalbeurten op een seizoen van zeventien races, scoorde de Nederlandse Red Bull coureur onvoldoende continuïteit om het Hamilton echt lastig te maken.
De Brit verbrak in de Grand Prix van Portugal het epische record van 91 overwinningen op naam van Michael Schumacher. Later dat jaar evenaarde Hamilton een ander record van Schumacher door voor de zevende keer in zijn carrière wereldkampioen te worden.
Aan het eind van het seizoen miste Hamilton de Grand Prix van Sahkir, de tweede race in twee weken tijd op het Circuit in Bahrein door een Covid-19 besmetting. Zijn vervanger George Russell, die normaal gesproken voor het Williams team rijdt, won bijna de race.
Het zette de contractonderhandelingen tussen Hamilton en Mercedes enigszins onder druk. Het duurde tot begin 2021 voordat het nieuwe contract van de Brit getekend werd en Hamilton met Mercedes op jacht kan naar zijn record brekende achtste wereldtitel.
Wedden op Mercedes: hoe werkt dat?
Formule 1 is al jaren één van de meest populaire sporten om een weddenschap op af te sluiten. Het voorspellen van de winnaar van een Grand Prix verhoogt de spanning bij het kijken naar een race. Het is heel tof als jouw winnaar de race wint en jij vervolgens ook een winnaar wordt.
Heel veel winst behaal je overigens niet met het wedden op Mercedes. Zij worden al jaren elke Grand Prix als de grote favorieten voor de overwinning gequoteerd. Dat zal in 2021 niet anders zijn.
Wel zit er een steeds groter verschil tussen de quoteringen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. De Fin is niet zelden een minder grote favoriet voor de overwinning dan Red Bull Racing-coureur Max Verstappen. Dat maakt het wedden op Mercedes coureur Bottas, die ten slotte wel over hetzelfde materiaal beschikt als Hamilton, een interessante gok.
Wedden op Mercedes: afweging tussen Hamilton en Bottas
Een afweging maken tussen Hamilton en Bottas doe je op basis van de vorm van de dag. Als Bottas lekker in zijn vel zit, heeft Hamilton zeker een lastige klant aan hem. Naar mate het seizoen vordert zie je Bottas statistisch gezien het de laatste jaren steeds moeilijker krijgen.
Ook wanneer Red Bull Racing en/of Ferrari zich echt met Mercedes kan of kunnen meten, dan heeft dat consequenties voor de winstkansen van Bottas, die dan nog meer dan normaal als wingman voor Hamilton moet fungeren en meer van zijn eigen kansen op moet offeren. Dat heeft vanzelfsprekend ook consequenties voor zijn odds. Dat maakt het wedden op de Formule 1 (Mercedes) zo mooi.
Waar moet ik op letten als ik wil wedden op Mercedes?
Je bookmaker biedt je quoteringen op basis van de statistische kans dat een team of coureur een race gaat winnen. Deze kansberekening is gebaseerd op historische resultaten, actuele krachtsverhoudingen en de verhoudingen tussen de coureurs binnen een team.
Sommige bookmakers kijken voor historische resultaten terug naar de voorgaande seizoenen, anderen kijken naar jarenlange prestatiegemiddelden op het circuit waar een bepaalde race wordt verreden.
Odds van bookmakers
De ene bookmaker publiceert zijn odds ver van tevoren, terwijl andere bookmakers pas na de vorige race met hun weddenschappen naar buiten komen. Daarbij kan de eerste bookmaker nog weleens verrast worden doordat een team een auto heeft ontworpen die veel beter presteert dan dat je normaal gesproken van dat team zou verwachten.
Voor Mercedes geldt dat echter niet. Het enige dat Mercedes wat dat betreft kan doen is teleurstellen als de nieuwe auto niet dominant blijkt te zijn.
Wedtip
De allerbelangrijkste wed tip die we je mee willen geven is goed te kijken naar hoe de krachtsverhoudingen tussen Mercedes en de rest van de teams zich in het begin van het seizoen verhoudt. De recente historie toont aan dat naar mate het seizoen vordert, andere teams dichterbij komen.
Is het verschil aan het begin al kleiner dan voorheen, dan is het een reële kans dat Mercedes richting het einde van het seizoen bijgehaald wordt. Een bookmaker die de odds dan al gepresenteerd heeft, gaat nat en daar moet je dan als de kippen bij zijn.
Waaraan kan ik zien dat ik moet wedden op Mercedes?
Mercedes is voor elke Grand Prix wel een safe bet. De Duitsers hebben niet echt circuits waar ze traditioneel een slecht weekend hebben. Het is in de Formule 1 wel zo dat andere teams sterk of juist minder sterk presteren.
Dat heeft natuurlijk ook invloed op de prestaties van Mercedes. Wanneer Red Bull Racing of Ferrari uitstekend presteren op een bepaald circuit, dan beïnvloed dat de winstkansen van Mercedes.
Twee vrije trainingen
Op de vrijdag, de eerste dag van een Grand Prix weekend, staan er twee vrije trainingen op het programma. Vooral de tweede vrije training is behoorlijk indicatief voor de krachtsverhoudingen tussen de teams tijdens dat betreffende Grand Prix weekend.
De eerste vrije training wordt door de teams geprobeerd gebruikt om de auto zo optimaal mogelijk af te stellen voor de kwalificatietraining en de race. De tweede training wordt gebruikt om te testen wat er mogelijk is qua prestaties.
Het eerste gedeelte van de tweede training wordt in zogenaamde kwalificatietrim afgewerkt, waarbij de auto’s met zo weinig mogelijk brandstof de baan op gaan om een zo snel mogelijke tijd op de klokken te zetten over één vliegende ronde.
Het tweede gedeelte van de training wordt juist gebruikt om de auto’s met zo veel mogelijk brandstof de baan op te sturen en we veel rondjes achter elkaar gereden worden. Hierbij wordt onder andere gekeken naar hoe snel de banden slijten, wat het verval in rondetijd tijd en hoe de vitale systemen van de auto zich houden.
Inzicht in prestaties
Het inzicht dat deze beide prestaties geven, want zowel de snelheid in de kwalificatie als de constantheid in de race zijn natuurlijk een bepalende factor voor het succes dat weekend. Op basis hiervan kun je dus al met een redelijke zekerheid voorspellen of een team als Mercedes de grootste kanshebber is op de overwinning.
Denk dat je al eerder kunt voorspellen dat Mercedes kampioen wordt? Een goede indicatie die voorgevoel kan bevestigen is zijn de wintertesten die dit jaar in Bahrein in plaats van in Barcelona worden gehouden.
Hoewel de topteams qua tijden en het downtalken van performance de laatste jaren tot het ultieme wereldkampioenschap verstoppertje spelen verheven hebben, zijn er nog altijd voldoende indicatoren waaruit je af kunt leiden of een team zijn zaakjes voor elkaar heeft of niet.
Enkele van deze indicatoren zijn hoe gemakkelijk een team honderd ronden of meer per testdag rijdt, hoe vaak een team met panne langs het circuit staat en hoe de lichaamstaal van de coureurs is. Coureurs weten namelijk al binnen enkele ronden of ze een winnende auto in hun handen hebben of niet.
Wordt Mercedes wereldkampioen?
Het zou ons niets verbazen. Mercedes is al jaren de dominante factor in de Formule 1 en iedere keer als we denken dat de andere topteams nu echt dichterbij gekomen zijn, ontwikkelt Mercedes weer net even iets sneller door gedurende de wintermaanden en is er bij de eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen ineens weer een gat van een dikke halve seconde of meer.
Gezien het feit dat de reglementen niet of nauwelijks veranderden tussen 2020 en 2021 en de voorgestelde reglementswijzigingen zijn doorgeschoven naar 2022, zou Mercedes er zeker toe in staat moeten worden geacht om de voorsprong op Red Bull Racing vast te houden.
Wat Mercedes wellicht wel parten gaat spelen is het budgetplafond dat vanaf het aankomende seizoen van kracht gaat zijn. Teams mogen jaarlijks niet meer dan 145 miljoen dollar spenderen aan hun Formule 1 project. Mercedes hanteerde in 2020 een budget van meer dan het dubbele van dat plafond.
Wedden op Mercedes: beslis zelf maar of het interessant is of niet!?