Monaco 2209822 1280

Prijzengeld 24 uurs van le Mans

De 24 uur van Le Mans, een van de bekendste autoraces die sinds 1923 wordt gehouden in Frankrijk op het ruim 13 kilometer lange Circuit de la Sarthe in Le Mans. Het is een loodzware endurance race, waarin een drietal coureurs in 24 uur tijd zoveel mogelijk rondes moeten maken om de rivier de Sarthe heen in Le Mans.

Gedurende deze 24 uur halen de coureurs topsnelheden rond de 320 km/uur. En rijden ze in totaal meer dan 5000 kilometer per team. Er zijn zeer strenge eisen aan deze race, zo moeten de drie coureurs ieder minimaal 6 uur rijden en mogen ze maximaal 4 uur achter elkaar rijden.

Mr Money (1) door Mr.Money
Monaco 2209822 1280
Racing Le Mans
Racing Le Mans

Nederlands race team bij Le Mans

In 2017 doet er voor het eerst sinds lange tijd weer een Nederlands team mee aan de 24 uurs van Le Mans. Racing team Nederland doet mee onder leiding van Jan Lammers (Lammers reed vroeger zelf ook de 24 uurs). En Frits van Eerd. Tevens nemen zij deel aan de European Le Mans Series. Dit betreft zes verschillende races die elk 4 uur duren en bij elkaar opgeteld dus 24 uur in beslag nemen. In de Series worden de volgende races gereden:

  • April - De 4 uren van Silverstone in Groot-Brittannië
  • Mei - De 4 uurs van Monza in Italie
  • Juli - De 4 uurs van Redbul Ring in Oostenrijk
  • Augustus - De 4 uurs van Le Castellet in Frankrijk
  • September - De 4 uurs van Spa in België
  • Oktober - De 4 uurs van Portimao in Portugal
Race Auto
Race auto

Prijzengeld European series of Le mans

Bij de series van Le mans zijn diverse prijzen te winnen en je kan wedden op deze motorsport. De winnaar van de zes races ontvangt 100.000 euro, runner-up krijgt 70.000 euro en de derde plaats levert 50.000 euro op. Bij het winnen van een enkele race verdient het team ‘slechts’ 10.000 euro.

Hoewel de winnaar(s) bij winst van de 24 uurs van Le Mans €100.000 mag (mogen) bijschrijven, gaat het winnen van de 24 uur van Le Mans echter om de eer. Bovendien wordt deze race vooral gereden voor de exposure.

Als sponsor word je uiteraard breed uitgemeten in beeld gebracht. Dit omdat het een zeer populaire race is in de autosport. De prijs is uiteraard bijzonder weinig, zeker als je bedenkt wat een Formule 1 auto kost.

Extra prijzen

Er is een aantal extra prijzen te winnen bij de European Series of Le Mans. Zo bestaat er in de series een prijs voor de ploeg die de minste strafpunten of penalties krijgt, welke 40.000 euro waard is. Daarnaast zijn er diverse sponsoren die prijzen weggeven, waaraan echter bepaalde voorwaarden hangen.

Zo had Michellin in 2016 een prijs van 1 miljoen euro klaar liggen voor de uiteindelijke winnaar van de 24 uurs van LeMans. Hiervoor moest de winnaar dan wel 15% minder brandstof gebruiken dan het gemiddelde van het jaar ervoor, mocht hij slechts negen sets banden gebruiken, moest hij minimaal 5400 kilometer afleggen en moest de winnaar ook nog eens de allersnelste rondetijd neer zetten van alle gereden rondes.

Uiteraard ontzettend strenge eisen, maar Michelin heeft aangegeven dat de uitdaging blijft staan totdat deze prijs is gewonnen.

on air