Stadion Esports

Prijzengeld in Esports

Electronic sports of Esports, misschien zegt het je niets, maar in Nederland is dit een snel groeiende markt. Er zijn veel Nederlandse spelers en wereldwijd gezien is de Esports markt reeds gigantisch. Ik ben benieuwd hoeveel prijzengeld er te winnen valt en wat de verdiensten kunnen zijn binnen Esports. Op dus naar ons kleine onderzoek naar prijzengeld in Esports.

Mr Money (1) door Mr.Money
Stadion Esports

Nederland nog maar klein

Nederland is nog niet ontzettend groot in de Esports wereld, echter timmert Nederland wel hard aan de weg. Er zijn een aantal goede en bekende spelers in Nederland zoals:

  • THIJSNL, die Hearthstone speelt voor team G2 Esports.
  • Grubby, speelt World of Warcraft 3 (WOW) The Frozen Throne. Op dit moment speelt hij dit niet in een team.
  • SingSing speelt Dota 2 voor team Kaipi.
  • Sexybamboe speelt Dota 2 voor team Kaipi.
  • uThermal die Starcraft speelt in team AT GAMING.

Daarnaast zijn er ook nog diverse teams actief die in Nederland zijn opgericht, of door Nederlanders zijn opgericht. Een aantal bekende Nederlandse Esport teams zijn:

  • Fnatic, die onder andere League of Legends(LoL), Dota 2 en Battlefield 4 spelen.
  • Serious Gaming die teams hebben in onder andere Quake, Warcraft 3, Counter-strike 1.6, Painkiller en Call of Duty.
  • Team Liquid die teams heeft in onder andere League of Legend, Starcraft, Dota 2, Halo, Hearthstone en Counter-strike.

Deze spelers en teams zijn echte professionals!

De spelers gamen niet meer voor hun hobby, maar bij deze spelers is  het echt hun werk.

Hoeveel en wat ze exact verdienen dat zoek ik uit!

E Sports Edited
E-sports

Hoeveel verdient THIJSNL?

THIJSNL speelt Hearthstone, een tactisch spel waarbij je probeert te winnen van je tegenstander door middel van bepaalde kaarten. Enigszins vergelijkbaar met Magic the Gathering. Dit laatste spel werd veel gespeeld door pokerspelers voordat ze met poker hun centjes gingen verdienen.

ThijsNL is 22 jaar en heeft al diverse belangrijke toernooien gespeeld en gewonnen, maar hoeveel heeft hij daar nu mee verdiend?

Tussen 2014 en nu heeft THIJSNL ongeveer € 100.000,- gewonnen met het spelen van de game Hearthstone. De grootste uitschieter hierbij was in 2016. Hij won toen het Europe Spring Championship!
Hij verdiende hiermee $ 25.000,-. In 2015 verdiende THIJSNL met zijn gedeelde 3e plaats in de World Championship $ 15.000,- aan prijzengeld.

Als hij dat toernooi had gewonnen dan had hij $ 100.000,- binnen gehaald. Helaas stuitte hij op een bronzen plak. Iets wat bij de Olympische Spelen ook geld waard is!

ThijsNL verdient niet alleen geld via prijzengeld. Hij heeft ook inkomsten uit zijn live streams op Twitch. Hij heeft dagelijks gemiddeld 2.000 live viewers en hij heeft ongeveer 150.000 volgers. Dus @Thedeeprun, probeer hem te verslaan met bezoekers en kijkers! Wat mij betreft verdien je het.

Omdat ThijsNL het goed is hij een partner van Twitch.
Hierdoor hebben de kijkers de mogelijkheid om zich te abboneren op THIJSNL en dit kost je $5 per maand. Hiervan gaat een gedeelte naar THIJSNL en een gedeelte naar Twitch.

We kunnen dus wel stellen dat THIJSNL zeker niet slecht heeft verdiend de afgelopen jaren, maar hij heeft een lange weg afgelegd om daar te komen. Persoonlijk verwacht ik dat hij de komende maanden en jaren snelle stappen zal gaan maken in zijn verdiensten en sponsor contracten!

Hoeveel prijzengeld in Esports heeft Grubby verdiend?

Grubby behoort niet meer tot de toppers van nu, maar is wel een bekende in de Esports door zijn verleden. Hij is een van Nederlands bekendste Esporters.

Hij is begonnen in 2004 en heeft tot 2014 mee gedaan op de echt bekende  en grote toernooien.

Helaas voor hem waren de prijzen toen nog niet zo hoog als dat ze nu zijn. Daardoor heeft hij slechts enkele duizenden euro’s verdiend aan prijzengeld met Esports. Maar ook Grubby verdiende geld via Twitch en heeft sponsoren waardoor hij toch kon leven van zijn hobby.

Hoeveel heeft Singsing verdiend?

Singsing speelt Dota 2, de Esport waar op dit moment het meeste geld mee te verdienen is. Althans de totale prijzenpot aan prijzengeld is het hoogste. Singsing is 25 jaar oud en heeft via Twitch goede zaken gedaan, hij heeft maar liefst 280.000 volgers en miljoenen views!

Aan prijzengeld heeft Singsing vanaf 2011 tot heden ook een klein fortuin van $ 1.000.000,- bij elkaar gesprokkeld. Voor hem was de uitschieter ‘The International 2014' die hem maar liefst $ 655.000,- opleverde.

Singsing kan dus aardig leven van zijn inkomsten als Esporter.

Hoeveel heeft Sexybamboe verdiend?

Sexybamboe speelt ook Dota 2 en doet dit ook voor hetzelfde team als Singsing, namelijk Kaipi.

Sexybamboe is 24 jaar en is iets ‘minder goed' als Singsing, maar toch kan Sexybamboe een goede boterham verdienen aan het spelen van Dota 2. Vanaf 2012 tot heden heeft hij ongeveer $ 120.000,- verdiend met toernooien. Daarnaast verdient ook hij extra geld middels Twitch.

Hoeveel prijzengeld in Esports toernooien valt er te verdienen?

Bij het ‘Call of Duty Black Ops 3 World Championship’ in Los Angeles valt totaal $1.000.000,- te verdienen! Als je uiteindelijk winnaar zult zijn krijg je met je team $400.000,-. Deze game wordt gespeeld op de Playstation!

Het ‘League of Legends World Championship’ wordt ieder jaar op een ander continent gehouden. In totaal valt hier $2.100.000,- te verdienen.
De winnaar krijgt hier het enorme bedrag van $1.100.000,- bijgeschreven op zijn bankrekening.

Als je Halo 5 speelt dan wil je natuurlijk naar het ‘Halo 5 Guardians World Championship’ toe. Dat snap ik wel! Het totale prijzengeld in Esports voor dit toernooi is namelijk $2.500.000,-. De winnaar krijgt hier $1.000.000,- en alle deelnemende teams krijgen sowieso $25.000,-. Een typisch gezegd luidt: Meedoen is belangrijker dan winnen. Het geldt niet volledig hier, maar meedoen is al mooi!

Het ‘Smite World Championship’ levert een slordige $ 2.600.000,- op en de eerste plaats krijgt hier $ 1.300.000,-. Dit wordt gedeeld met het hele team.

De absolute top qua prijzengeld is het ‘Dota 2 World Championship’. Schrik niet maar hier is het totale Prijzengeld in Esports een duizelingwekkende prijzenpot van $18.400.000,-!!

De nummer 1 mag zich meteen multimiljonair noemen met een bedrag van $6.600.000,-! Uiteraard moet hij dit wel met zijn team delen.

Ter vergelijking, een gouden medaille levert je in Nederland op de olympische spelen €25.500,-op.

Je moet dus meer dan 250 gouden medailles winnen wil je dezelfde prijzenpot winnen op de olympische spelen! De winnaar van bijvoorbeeld Roland Garros krijgt wel een vergelijkbaar prijzengeld.

on air