Dart Board 1247083 1280

Het PDC European Championship Darts prijzengeld 2019

Darts is van oorsprong een kroegensport, oftewel: gezellig met een biertje erbij pijltjes gooien. Sinds Raymond van Barneveld 20 jaar geleden de Embassy won, is de sport in Nederland ook populair geworden. Michael van Gerwen zorgt er in de afgelopen jaren voor dat we ook massaal blijven kijken. Want als er een Nederlander meedoet én succesvol is, dan zijn we allemaal blij.

Maar is dat darten een beetje lucratief? Met andere woorden, kan Mighty Mike een beetje leven van het winnen van een toernooi? In dit artikel meer over het Europese kampioenschap van de PDC, en het prijzengeld dat daarmee verdiend kan worden.

Dart Board 1247083 1280

De Professional Darts Corporation

De twaalfde editie van de Unibet (PDC) European Championship Darts staat voor de deur. Van 24 oktober tot en met 27 oktober 2019 is de Lokhalle in Göttingen het podium voor de Europese top in Darts. Nadat Michael van Gerwen van 2014 tot en met 2017 viermaal op rij won, waarmee hij het record van Phil Taylor wist te evenaren, was het afgelopen jaar de Engelsman James Wade die de winning streak van Mighty Mike wist te doorbreken. Sterker nog, onze eigen Van Gerwen wist niet eens door de voorrondes heen te komen. We hebben dit jaar dus weer hoge verwachtingen, nadat hij zowel de World Championship, The Masters als de Premier League Darts op zijn naam wist te zetten dit jaar.

De PDC, Professional Darts Corporation, is één van de twee grote dartsbonden ter wereld, die (toevallig?) beiden in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn. De andere is de BDO, waar de PDC in 1992 van afgesplitst is. Beiden organiseren ze verschillende toernooien gedurende het jaar. De structuur van de toernooien is niet altijd even duidelijk en er loopt nog wel eens wat door elkaar.

Aan het Europese Kampioenschap doen 32 darters mee. In vier dagen mogen zij in verschillende rondes uit gaan maken wie de beste is. Dit gebeurt over het algemeen onder grote belangstelling. In de zaal zitten natuurlijk enthousiaste supporters die onder het genot van een biertje naar hun favorieten komen kijken. Maar ook thuis kun je meeleven met elk pijltje dat niet in de Triple of Double vliegt, de PDC sluit lucratieve TV deals waardoor wij in Nederland een lang weekend op RTL7 kunnen genieten van Mighty Mike en alle anderen.

Unibet
Inmiddels is Unibet de sponsor van het Europese kampioenschap darts

Sponsoren

Uiteraard is het mogelijk om een gokje te wagen op het dartstoernooi. Daarom is het misschien ook geen verrassing dat de belangrijkste sponsoren van het kampioenschap tot nu steeds uit de gelederen van het (online) gokken komen.

De eerste zes jaar was Partypoker.net de hoofdsponsor, in 2014 nam 888.com het stokje over. Inmiddels verraadt de naam al wie de hoofdsponsor is: de volledige naam is Unibet European Championship. Zelf vind ik de combinatie darts en gokken een aparte, zo op het eerste gezicht. Maar zoals Jackpot al eens schreef, je hebt legio mogelijkheden om te wedden op darts. Zo hoef je niet perse de winnaar te voorspellen, maar kun je bijvoorbeeld ook wedden op het aantal keren dat er 180 gegooid wordt in een wedstrijd.

Inmiddels is het steeds meer ingeburgerd dat sportteams en sportbonden deals sluiten met (online) gokbedrijven, alleen darts liep hier blijkbaar in voorop. Kijk je op de website van de PDC naar hun ‘partners', zoals sponsoren in de sport vaker genoemd worden, dan valt op dat deze grofweg in twee categorieën op te delen zijn: gokbedrijven voor sportweddenschappen (zoals Ladbrokes, BetFred, BetVictor, PaddyPower, Unibet en William Hill) en mediabedrijven zoals RTL7, SKY Sports, BBC Sport en Fox Sports. Er zijn nog enkele andere partners uit andere branches maar deze twee voeren de boventoon.

Het prijzengeld bij de European Championship Darts 2019

Met zulke sponsoren en televisiedeals, heeft de PDC wel wat te besteden aan prijzengeld. Dit is de afgelopen jaren ook behoorlijk opgelopen, ten opzichte van 10 jaar geleden is de hoofdprijs zelfs meer dan verdubbeld. Sterker nog, dit jaar is het prijzengeld na 3 jaar weer eens verhoogd. Totaal is er nu £500.000, £100.000 meer dan in 2018. In 2016 en 2017 lag het prijzengeld, net als in 2018, op £400.000.

Als je alleen al deelneemt aan het toernooi, en dus 1 van de 32 spelers bent, mag je £6.000 bijschrijven. Geen wereldbedrag maar toch lekker verdiend om alleen op te komen draven lijkt me.

Weet je het dan een ronde verder te schoppen, dan wordt dit bedrag bijna verdubbeld. Zit je dus bij de laatste 16 dan mag je £10.000 mee naar huis nemen. Kijk, dat wordt al iets beter.

Maar het wordt pas interessant als je nog verder weet te komen (logisch natuurlijk). De kwartfinale levert £20.000 op en de halve finale £32.000. Maar we gaan natuurlijk voor niets minder dan het kampioenschap!

De verliezer van de finale mag £60.000 bijschrijven, en de winnaar van het toernooi mag met £120.000 naar huis. Mocht MvG dit jaar weer eens weten te winnen, dan mag hij dus een bedrag ter waarde van een fllinke auto bijschrijven op zijn bankrekening. Komt goed uit met een tweede kindje op komst! Hieronder nog even de prijzen op een rijtje, plus de verschillen met voorgaande jaren.

Ronde Prijzengeld 2019 Prijzengeld 2018
Kampioen £120.000 £100.000
Verliezend finalist £60.000 £40.000
Halve Finale £32.000 £20.000
Kwartfinale £20.000 £15.000
Laatste 16 £10.000 £10.000
Laatste 32 £6.000 £5.000

Historisch prijzengeld

Het Europees Kampioenschap Darts had van 2016 tot en met 2018 een prijzenpot van £400.000 welke inmiddels in 2019 is verhoogd naar een half miljoen (Ponden). De eerste zes jaar van het toernooi, dat in 2008 voor het eerst gespeeld werd, lag het prijzengeld op £200.000 totaal. De winnaar kreeg £50.000, de runner up £20.000. Nu krijgen degene die er in de kwartfinales uitgaan al £20.000 en de verliezend finalist zelfs meer dan de winnaar van de eerste edities.

In 2014 was de totale prijzenpot £250.000, £50.000 meer dan ervoor. De winnaar, het was de eerste keer dan Michael van Gerwen het toernooi won trouwens, kreeg toen £55.000. In 2015 werd het prijzengeld nog een keer met £50.000 verhoogd tot £300.000, en Michael kreeg or zijn overwinning £65.000.

Nadat in 2016 het prijzengeld nog een keer met een ton verhoogd was, kondigde de voorzitter van de PDC aan dat de kaartprijzen voor het bijwonen van het toernooi voorlopig bevroren zouden worden. Kaartverkoop draagt uiteraard ook bij aan de inkomsten, maar of het bevriezen van de kaartprijzen betekende dat de prijzenpot ook bevroren werd, is nooit officieel bekend gemaakt. Begin 2018 was de bevriezing weer over, maar dat jaar bleef de prijzenpot nog even een jaar gelijk.

Bar 209148

Moeten we medelijden hebben met MvG?

Vergeleken met een voetbaltoernooi levert zo'n potje darts dus relatief weinig op. Vergeleken met een wielrenner doet een darter het dan weer niet slecht. Ik wil het zeker niet bagatelliseren maar eerlijk is eerlijk: de fysieke inspanning van een wielrenner is vele malen hoger dan van een darter.

Ik bedoel, ik zie Andy Fordham nog geen 100 meter op een wielrenfiets zitten. En dat geldt voor de meeste darters eigenlijk, die hebben toch eerder een bierfust onder dat sponsorshirt zitten dan een sixpack! Ook kun je over het algemeen langer darten dan op hoog niveau wielrennen.

Anderzijds duurt zo'n darttoernooi dus ook ‘maar' een dag of 4 en hoeft een darter maar 5 wedstrijden te spelen (inclusief de finale) om tot winnaar gekroond te kunnen worden. Dan is een bedrag van £10.000 per potje, of zelfs meer, eigenlijk nog niet eens zo verkeerd.

En onze eigen Mighty Mike doet natuurlijk wel meer dan op de European Championship Darts pijltjes gooien, hij zit ook in een andere dartsleague en speelt jaarlijks diverse toernooien. Vaak met succes dus hij steekt altijd een aardig deel van de prijzenpot in zijn zak. Daarnaast zullen de sponsordeals die hij nu sluit, lucratiever zijn dan aan het begin van zijn carrière.

Nu hij weer beter in vorm lijkt te zijn dan in 2018, staat niets hem in de weg om weer Europees Kampioen te worden én weer wat tonnen aan zijn bankrekening toe te voegen. Hij speelde in zijn carrière tot nu toe al meer dan 7 miljoen euro bij elkaar, en kocht dan recent ook een prachtige nieuwbouwvilla in het Brabantse Vlijmen. Prijskaartje? 1,2 miljoen euro!

on air