Dart Board 1247083 1280

Prijzengeld PDC World Cup Darts

De wereldwijde dartbond Professional Darts Corporation (PDC) bestaat al sinds 1992 en organiseert tal van toonaangevende dartwedstrijden en toernooien. Een van deze toernooien is de wereldberoemde PDC World Cup Darts. Dit darttoernooi is relatief jong; het wordt sinds 2010 georganiseerd. De eerste editie van de PDC World Cup Darts werd in Engeland gehouden en alle daaropvolgende edities vonden plaats in Duitsland. Sinds enkele jaren is Betway (sportweddenschappen aanbieder) de hoofdsponsor van dit toernooi en daarom staat het toernooi tegenwoordig ook wel bekend als de Betway World Cup of Darts.

Onetime Las Vegas Fill door Onetime
Dart Board 1247083 1280

De PDC World Cup Darts is het niet-officiële wereldkampioenschap voor landenteams die bestaan uit spelers die aangesloten zijn bij de PDC, zoals Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Peter Wright en Rob Cross. Gedurende de eerste drie edities deden er vierentwintig koppels mee aan het toernooi, maar sinds 2014 is dit aantal toegenomen tot tweeëndertig koppels. In de loop der jaren is ook het prijzengeld van de PDC World Cup Darts flink toegenomen.

PDC World Cup Darts Prize Money

Ontstaan van de PDC World Cup Darts

In oktober 2009 kondigde de PDC-voorzitter Barry Hearn aan dat hij plannen had om de British Darts Organisation (BDO) over te kopen en het darten op amateurniveau een financiële impuls wilde geven. De BDO legde het aanbod van Hearn naast zich neer, waardoor de deal geen doorgang kon vinden. Om dartcompetities voor vrouwen en de jeugd verder te helpen ontwikkelen kondigde de PDC in 2010 een drietal nieuwe toernooien aan: het PDC World Youth Championship (voor spelers tussen de 16en 23 jaar), de PDC Women's World Darts Championship en de PDC World Cup of Darts. Sindsdien heeft de PDC World Cup of Darts ieder jaar plaatsgevonden, met uitzondering van het jaar 2011.

Het afgelopen jaar vond het toernooi plaats in de Eisensporthalle in Frankfurt am Main, Duitsland. In de 8 jaar dat de PDC World Cup Darts bestaat heeft het toernooi verschillende hoofdsponsoren gehad. Tijdens de eerste twee edities was dat Cash Converters. In 2013 was Betfair de hoofdsponsor en in 2014 en 2015 was dat Bwin. Sinds 2016 is Betway de hoofdsponsor van de PDC World Cup Darts en draagt het toernooi ook de naam van deze sponsor.

Opzet van de PDC World Cup Darts

De PDC World Cup Darts is een darttoernooi waarbij de darters niet individueel spelen, maar juist in duo's. Deze koppels spelen voor het land van hun eigen nationaliteit. Zo bestond het Nederlandse duo in 2017 uit Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld en het Engelse duo uit Adrian Lewis en Dave Chisnall. In totaal doen er 32 landen mee aan de PDC World Cup Darts. De top 8 landen wereldwijd krijgen een zogenaamde geplaatste status bij dit toernooi. De overige 24 landen zijn in de eerste ronde van het toernooi ongeplaatst.

Eerste ronde: een knock-out koppelpartij waarbij het om het de beste van 9 legs gaat.

Tweede ronde, kwartfinale en halve finale: een tweetal singlepartijen waarbij het om de beste van 7 legs gaat. In geval van een gelijke stand komt er een koppelpartij aan te pas waarbij het gaat om de beste van 7 legs.

Finale: om de titel te winnen zijn drie punten nodig. Er worden twee beste van 7 legs singlepartijen gespeeld, gevolgd door een beste van 7 legs koppelpartij. Indien nodig worden er één of twee beste van 7 legs singlepartijen gespeeld in omgekeerde volgorde om de kampioen te bepalen.

Winnaars van de PDC World Cup Darts

In de 8 jaar dat de PDC World Cup Darts wordt georganiseerd zijn het vooralsnog steeds dezelfde landen die als winnaar uit de bus komen: Nederland en Engeland. Tijdens de eerste editie van het toernooi in 2010 (toen nog in Engeland georganiseerd) werd Nederland kampioen met de spelers Raymond van Barneveld en Co Stompé. De twee toernooien hierna werden gewonnen door Engeland met als spelers Phil Taylor en Adrian Lewis. In 2014 wist Nederland de titel weer binnen te slepen met het duo Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld.

In de twee daarop volgende toernooien gingen Phil Taylor en Adrian Lewis er weer met de titel voor Engeland vandoor en in 2017 kwam Nederland weer als winnaar uit de bus. Qua winnende landen weinig verrassingen dus, maar qua runner-ups is er juist wat meer diversiteit in het klassement te bespeuren. Bijna ieder jaar is er een ander land runner-up geweest, uiteenlopend van Schotland tot Australië.

Prijzengeld van de PDC World Cup Darts

Dit jaar wordt de 8e editie van de PDC World Cup Darts georganiseerd. Het gaat spannend worden, want op dit moment is het Nederlandse duo Michael van Gerwen and Raymond van Barneveld regerend kampioen. Mochten deze twee wereldberoemde darters ook dit jaar de PDV World Cup Darts weten te winnen dan ligt er voor hun een leuke geldprijs te winnen, want het prijzengeld van de PDC World Cup Darts is de aflopen jaren aardig toegenomen!

Toen de PDC World Cup Darts in 2010 voor het eerste werd georganiseerd bestond het totale prijzengeld uit £150,000, waarvan £40,000 voor de winnaar was en £20.000 voor de runner-up. Toen in 2014 het bedrijf Bwin haar intrede deed als hoofdsponsor werd het totale prijzengeld verhoogd naar £200.000 en het jaar daarop naar £250.000. Sinds 2017 bedraagt het totale prijzengeld van de PDC World Cup Darts £300.000 en dit bedrag wordt in 2018 ook aangehouden.

Het totaalplaatje qua prijzengeld bij de PDC World Cup Darts ziet er als volgt uit.

Ronde Prijzengeld (totaal: £300.000)
Winnaar £60,000,-
Runner-up £32.000,-
Halve finalist £20.000,-
Kwartfinalist £14.000,-
Laatste 16 £8000,-
Laatste 32 £3000,-

Wil je de PDC World Cup Darts ook op de voet volgen? Streep dan 31 mei tot en met 4 juni alvast aan in je agenda, want op deze vier dagen nemen 32 landen het weer tegen elkaar op in de Eissporthalle in Frankfurt. Ook dit jaar zijn Nederland, Schotland en Engeland weer de grote publieksfavorieten.

De eerste ronde wordt gespeeld op donderdag 31 mei en vrijdag 1 juni. De tweede ronde wordt gespeeld op zaterdag 2 juni en de kwartfinales, halve finales en de finale vinden allemaal plaats op zondag 3 juni. Het uiteindelijke speelschema wordt ieder jaar bekend gemaakt zodra de loting heeft plaatsgevonden. Je kunt het toernooi op de voet volgen via diverse online livestreams. In Nederland kun je de PDC World Cup Dart op televisie uitgezonden door RTL7.

on air