VAE Vlag

Prijzengeld in de UAE Tour

De Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, de UAE Tour (UAE staat voor United Arab Emirates), is een nieuwe wielerronde die in februari en maart 2019 voor het eerst gehouden wordt. Bekende namen als Froome, Kittel en onze eigen Dumoulin gaan meedoen aan deze ronde. Alle ins en outs over de enige tour in het Midden Oosten lees je hier.

VAE Vlag
International 2693247 1280
De UAE Tour gaat langs alle Emiraten

Hoe is de UAE Tour ontstaan?

De UAE Tour is in 2018 aangekondigd, nadat twee wielerrondes samengevoegd zijn. De nieuwe ronde is ontstaan uit de Abu Dhabi Tour en de Dubai Tour. Dit waren twee wielerrondes van 5 dagen die in de respectievelijke steden gehouden werden. De Abu Dhabi Tour werd sinds 2015 gereden, de Dubai Tour vierde in 2018 het eerste lustrum.

De Ronde van Abu Dhabi bestond de eerste keren uit vier etappes, drie vlakke etappes in en rondom de stad en de laatste etappe die na een flinke klim bovenop de berg eindigde. In 2018 kwam daar op de vierde dag een individuele tijdrit bij. Het parcours was in 2018 687,5 kilometer lang de tour werd gewonnen door de Spanjaard Alejandro Valverde.

De Ronde van Dubai bestond bij de editie in 2018 uit 5 etappes, 4 dagen werd er vlak gereden en de vierde dag was er sprake van heuvels. Het parcours bestaat start elke dag vanuit hetzelfde punt, Skydive Dubai, wat op een landtong in de wijk Dubai Marina ligt, onder de rook van het Palm Jumeirah eiland. Vanuit daar wordt er steeds een andere route gereden en de finish ligt steeds op een ander punt in de enorme stad. Totaal werd er in 2018 841 kilometer gefietst en de tour werd gewonnen door de Italiaan Elia Viviani. Onze eigen Dylan Groenewegen won de eerste twee etappes in een massasprint.

Al met al waren beide tours geen echte uitdaging te noemen voor de wielrenners. Waar dé Tour, de Giro en de Vuelta weken duren en behoorlijk wat bergetappes kennen, vormden de tours in de Emiraten waarschijnlijk hooguit een leuk tussendoortje, een opwarmer voor de echte wielerrondes. Dat zal de reden zijn geweest dat de twee rondes zijn samengegaan én zijn uitgebreid naar een zevendaagse ronde door alle Emiraten, de UAE Tour.

De UAE Tour van 2019

Langzaamaan komen we meer te weten over de aankomende tour door de Emiraten. Deze zal plaatsvinden van 24 februari tot en met 2 maart 2019. Deze periode is geen vreemde keuze, aangezien het in de winter in de Emiraten aangenaam is met temperaturen rond de 25 tot 28 graden overdag en 15 tot 18 graden in de nacht. In de zomer, ten tijde van de Tour, Giro en Vuelta is het veel te warm in de UAE, waarbij het overdag fors over de 40 graden kan worden, en het 's nachts niet onder de 30 graden wordt.

Palm Jumeirah
De vierde etappe start op Palm Jumeirah eiland

Route

De UAE Tour begint met een tijdrit voor teams. Deze zal plaatsvinden op Hudariyat Island, in het emiraat Abu Dhabi en wordt over 16 kilometer verreden. De tweede etappe is voornamelijk vlak en vindt ook in Abu Dhabi plaats, met een start op Yas Island (bij de Yass Mall) en een finish in de stad. Op de derde dag wordt er een bergetappe gereden, deze vindt plaats rondom de stad Al Ain (wat een oase is), wat ook in het emiraat Abu Dhabi ligt. De vierde etappe is een heuvelachtige rit in het emiraat Dubai. De rit start op Palm Jumeirah en gaat door de stad, om te eindigen bij de Hatta Dam, aan de grens van het Emiraat.

Op dag vijf verlaten de renners Dubai weer en starten in Sharjah. Dit is een vlakke rit van 181 kilometer naar Khor Fakkan, aan de Golf van Oman. Dag zes is wederom een bergetappe, van Ajman naar Jebel Jais, het meest noordelijke punt van de tour. Hierbij wordt vooral langs de kust gereden, aan de Perzische Golf. De finale etappe wordt wederom in Dubai verreden, waarbij de renners starten in het oosten van de stad. Vanaf het Safari Park rijden ze 145 door de stad, een vlakke etappe die waarschijnlijk zal eindigen in een massasprint bij de Dubai City Walk.

Totaal fietsen de renners 1254 kilometer, fors meer dan de oorspronkelijke Dubai Tour en Abu Dhabi Tour. Ze fietsen door alle Emiraten, ook al finishen of starten ze niet overal.

Sponsoren

De AUE Tour kent een  mooi rijtje namen als sponsoren. Een groot deel zijn vooral bekend in het Midden Oosten, maar enkele namen komen van wereldwijde spelers.

De Top Sponsors (waarschijnlijk degenen die het meeste geld binnenbrengen) zijn:

 • Emirates (de luchtvaartmaatschappij)
 • Adnoc (energieleverancier uit Abu Dhabi, onder andere olie en gas)
 • Nakheel (projectontwikkelaar in Dubai)
 • Abu Dhabi Aviation (de grootste commerciële helikopter exploitant van het Midden Oosten)

De Stage Sponsors (etappesponsoren) zijn:

 • Adnoc (sponsor van de eerste etappe)
 • Dubai Municipality (sponsor van etappe 4, de overheid van Dubai)
 • Sharjah Sport Council (sponsor van etappe 5, onderdeel van de overheid van Sharjah)
 • RAK Properties (sponsor van de 6e etappe, projectontwikkelaar in Ras al-Khaimah)

De UAE Tour wordt primair door twee Arabische zenders uitgezonden: adsports en Dubai Sports.

Dan zijn er ook nog een aantal Official Partners (die waarschijnlijk goederen of diensten leveren):

 • Yas Island Abu Dhabi (een eiland vol entertainment, o.a. het F1 circuit van Abu Dhabi, Ferrari World, Warner Bros World, een enorm winkelcentrum en nog veel meer)
 • Al Nabooda Automobiles (Audi dealer)
 • Casttelli (wielerkleding)
 • The Westin (hotel, resort en privéhaven in Dubai)
 • TAGHeuer (uurwerken)
 • Oakley (o.a. zonnebrillen)

En er zijn ook nog een aantal Official Supporters:

 • Wolfi's Bike Shop in Dubai
 • The Cycle Hub (fietswinkel in Dubai)
 • Yas Cycles in Abu Dhabi

Prijzengeld UAE Tour

Wat we natuurlijk vooral willen weten, is of, mocht Dumoulin deze tour in het Midden Oosten winnen, wat er te winnen valt. Daar is helaas helemaal niets over te vinden. Ja, de winnaar krijgt een 24 karaats gouden trofee mee naar huis. Maar over prijzengeld of startgeld is totaal niets te vinden. Dus óf er is geen geld te vergeven óf het is het best bewaarde geheim uit de wielerwereld. Ik gok op het laatste, aangezien de Emiraten niet bekend staan als gierig. Verre van zelfs. En gezien het aantal sponsoren is er denk ik ook geld genoeg.

Maar ook over de voorgangers, de Dubai Tour en de Abu Dhabi Tour, is totaal niets bekend over eventueel prijzengeld of startgeld. Maar of de renners daar enkel voor de eer een rondje zijn komen rijden? Ik betwijfel het, dat zou betekenen dat ze het enkel als leuke opwarmer voor het échte wielerseizoen zouden zien. Gezien de namen die aangetrokken zijn, denk ik dat er sprake is van startgeld, net als bij criteria. Met de bedoeling om de Emiraten (nog meer) op de kaart te zetten.

Wat denk jij, gaat Dumoulin enkel naar het Midden Oosten voor de eer? En om te ‘oefenen'? Of neemt ie toch een leuk bedrag mee naar huis, enkel alleen om daar te starten?

on air