President.gov.ua, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Hoeveel verdient de minister-president van Nederland?

Hoe hoog is het salaris van onze demissionair minister-president, Mark Rutte en wat verdient de toekomstig minister-president? Hoeveel geld verdient een voormalig premier na zijn politieke carrière en waar gaan ze werken? Ik zocht het voor je uit!

Mr Money (1) door Mr.Money
op 10 juli 2020 - laatste update: 17 juli 2023
President.gov.ua, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Hoeveel geld verdient de minister-president?

Een politicus, dus ook leden van de Tweede Kamer, krijgt geen salaris, maar een schadeloosstelling, ook wel bezoldiging genoemd. Dit houdt in dat ze het werk 'vrijwillig' doen, maar wel een bedrag ontvangen zodat ze er geen baan naast hoeven te hebben. Dat zou natuurlijk ook onmogelijk zijn.

De minister-president heeft in Nederland een bezoldiging van €186.414 per jaar, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering (2023). Dit is uiteraard exclusief alle extra's. In 2020 was dit nog ruim 15 duizend euro minder!

De minister-president van Nederland verdient dus ongeveer €14.000 bruto per maand. Extra's bestaan uit vergoedingen voor buitenlandse reizen, onkostenvergoedingen en bijvoorbeeld een beroepskostenvergoeding.

Rutte Wilders En Verhagen Credits To Minister President Rutte
Minister-president Rutte

Wat voor werk doen 'oud' ministers-presidenten van Nederland?

Jan Peter Balkenende, de minister-president voor Mark Rutte, is partner geworden bij het internationale bedrijf Ernst & Young. Daarnaast werkt Jan Peter Balkenende ook als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij geeft hier les in 'Governance, Institutions & Internationalisation'. Zijn inkomsten zijn niet openbaar, maar als partner van EY zal dit zonder problemen richting een miljoen euro per jaar lopen!

Wim Kok was de premier van Nederland voor Jan Peter. Na zijn werk als minister-president heeft hij een aantal keer plaatsgenomen in diverse commissariaten. Zo zat hij bijvoorbeeld in commissies van KLM, Shell en TPG Post. Hier heeft hij goed verdiend.

Op dit moment verdient een voorzitter bij Shell bijvoorbeeld ongeveer €200.000 per jaar, exclusief diverse vergoedingen. Daar kun je prima van rondkomen als oud-minister! Wim Kok past perfect bij de uitdrukking 'links lullen en rechts vullen'.

Ruud Lubbers was de MP die daarvoor minister was. Ook hij heeft lesgegeven aan een aantal hogescholen, zoals colleges op Harvard. Daarnaast heeft hij ook diverse commissariaten bekleed, waar hij meer dan voldoende geld mee heeft verdiend.

Een premier in Nederland verdient een prima salaris!

Zoals te lezen is, krijgt een minister-president bij zijn aanstelling zeker geen gigantisch bedrag in vergelijking met de zwaarte van zijn baan. De schadeloosstelling kan door alle extra's zeker oplopen, maar veel meer dan €223.000 mag het niet worden. Dit is namelijk de maximale bezoldiging voor een publieke functie in 2023, toch weer €20.000 extra ten opzichte van 2020.

Soms komt het zelfs voor dat een burgemeester meer inkomen heeft dan de minister-president! Een minister-president blijft na zijn functie bijna nooit werkloos achter. Hierdoor kunnen ze na hun publieke functie ook goed verdienen, wat het uiteraard weer een stuk interessanter maakt.

Als we bijvoorbeeld kijken naar Jan Peter Balkenende, dan kunnen we berekenen dat hij alleen al als minister-president van Nederland gedurende 8 jaar een bezoldiging van ongeveer €150.000 per jaar heeft ontvangen. Dit komt dus neer op €1,2 miljoen.

Daarnaast heeft hij nog 4 jaar als Tweede Kamerlid gefungeerd voor het CDA, waardoor hij nog minimaal €500.000 heeft kunnen bijschrijven. Na zijn politieke loopbaan is hij partner geworden bij Ernst & Young, waar hij flink verdient. We kunnen er dus wel vanuit gaan dat door de politieke carrière van Jan Peter Balkenende hij miljonair is geworden!

Wat gaat Mark Rutte nu doen?

Als we kijken naar de voorgaande ministers-presidenten, dan zal ook Mark Rutte goed terecht komen. Hij heeft zelf altijd hard geroepen dat hij geen ‘baantje’ in Europa gaat aannemen, maar de kans dat hij daar uiteindelijk beland is substantieel.

Hij heeft veel ontzag en aanzien in Europa en is een keiharde werker. Ik verwacht dat Mark een korte sabbatical neemt en dat we Mark in 2024 in Europa gaan terugzien!

Vooralsnog gaf Rutte tijdens zijn premierschap één dag in de week les op een middelbare school en geeft hij net na de val van het kabinet in 2023 aan dat hij niet zomaar gaat stoppen als leraar

on air