Aircraft 2104594 1280

Hoeveel verdient een stewardess?

Heel vroeger wilde ik stewardess worden. Dat kwam eigenlijk na mijn eerste vliegvakantie, ik zal een jaar of 8 zijn geweest. Ik vond het vliegen fantastisch (ondanks de gruwelijke oorpijn) en stelde me voor dat ik als stewardess de hele wereld zou zijn.

Niet veel later werd die droom ingeruild voor de droom om piloot te worden. Iets meer uitdaging en een beter salaris, bovendien kon ik goed leren dus wat stond me in de weg? Nou, een hele hoop, want piloot ben ik niet geworden. Het had gekund hoor, ook al draag ik een bril en ben ik niet de grootste. Maar de kosten he..

Aircraft 2104594 1280

Dus ik ging Rechten studeren, dat werd het niet, en na een studie journalistiek ben ik via wat omwegen in het schrijversvak terecht gekomen. Ik woon onder de rook van een vliegveld en het kriebelt nog altijd als ik er weer een over zie vliegen.

Maar verder dan kriebelen komt het niet hoor. Piloot zal ik nooit worden, en ik heb veel respect voor de stewardessen die ik tijdens onze vluchten tegenkom. Ik heb het geduld niet, en volgens mij is het salaris nou ook weer niet zo denderend. Tijd om dat eens uit te zoeken.

Stewardess: de droom van veel meisjes

Ik was echt niet de enige die droomde van een leven als stewardess. Toch staat het beroep niet (meer) in de top 10 van droomberoepen bij meisjes. Misschien heeft het beroep zijn glans een beetje verloren, nu vliegen steeds normaler is geworden en we met Ryanair of Transavia vliegen alsof we een bus pakken. Veel meer is het eigenlijk ook niet, zo'n korte vlucht, dan een veredelde busreis in de lucht.

Bij de prijsvechters krijg je niet eens meer eten of drinken aan boord, dit kun je (heel duur) kopen. Bij de premium maatschappijen als KLM, Swiss etc krijg je nog wel een drankje en een zakje nootjes of een croissant aan boord. De glamour die ik bijna 30 jaar geleden ervoer als meisje op mijn eerste vliegvakantie, is er wel een beetje af, moet ik toegeven.

En kinderen zien dat dus ook. Die mogen tegenwoordig met alle gemak mee op een vliegvakantie, het is tenslotte tegenwoordig niet duurder dan met de auto naar een camping in Frankrijk of Italië en een busreis is écht niet wat je wil.

Toch, vooral op langere vluchten en bij de écht luxe airlines als Emirates of Qatar, en zelfs bij KLM, Swiss of Lufthansa, die allemaal in de top 20 staan, voelt het vliegen nog wel steeds luxe. Ja, ook in Economy Class.

De dames en heren die hier de cabin crew vormen, doen er alles aan om het je naar de zin te maken. Ze kunnen je niet meer beenruimte geven (tenzij er plekken vrij zijn) maar ze kunnen de rest van je vlucht wel zo comfortabel mogelijk maken. En dat is hard werken…

Altijd op vakantie?

Er heerst nog steeds een vooroordeel dat stewardessen eigenlijk altijd veredeld op vakantie zijn. Maar niets is minder waar. Ja, natuurlijk vliegen sommigen naar de mooiste bestemmingen en mogen ze dan op kosten van de baas in een hotel overnachten voordat ze weer terug mogen. Dat betekent dat ze op plaats van bestemming meestal wel een aantal uren vrij te besteden hebben. Maar het is niet zo dat ze elke week dagenlang op een bounty-eiland zitten.

Bovendien is het werken in de lucht geen piece of cake. Dat de dames (en heren, maar het zijn vaak dames) veelal op hun luie reet achterin het vliegtuig zitten, is verre van de waarheid. Ze moeten flink doorwerken om die hele vloot passagiers, vaak honderden, van eten en drinken te voorzien, afval op te halen etc.

Op een vlucht van een uurtje of 10 tot 16 hebben ze dan ook ongeveer 2 uur pauze per persoon. Op kortere vluchten soms niet meer dan een kwartier.

Bovendien zorgt de ijle lucht in de vliegtuigen op hoogte ervoor dat het werk sowieso zwaarder is. Ik zeg niet dat je medelijden moet hebben met de stewardessen en stewards, maar respect verdienen ze zeker wel.

En dan heb ik het nog niet over vervelende en/of veeleisende passagiers en het feit dat ze altijd onregelmatig werken. Dus ook 's nachts als jij lekker in het vliegtuig je ogen dicht doet, en in het weekend als alle sociale dingen plaatsvinden.

Een steward of stewardess maakt zo'n 60 tot 90 vlieguren per maand. Dat zijn de uren dat ze daadwerkelijk in de lucht zijn. Daarnaast hebben ze natuurlijk nog andere werkzaamheden, zoals het voorbereiden op een vlucht.

Ze vliegen geen dagen achter elkaar, meestal vliegen ze 4 dagen per week (niet altijd aaneengesloten) en hebben ze drie dagen vrij. Dat is hun weekend, maar dat kan dus ook gewoon midden in de week zijn.

Wat verdient een stewardess?

Het is zeker een mooi beroep, maar we moeten vooral niet denken dat stewardessen het makkelijk hebben. Ze maken soms lange dagen en moeten veel lopen en staan. En nee, daar mogen ze dan geen makkelijke sneakers voor aan doen, ze moeten er namelijk ook altijd representatief uitzien. Dus nette schoenen (met een hakje), kleding van de luchtvaartmaatschappij, netjes in de make-up en het haar in de plooi.

Altijd vriendelijk zijn, glimlachen en iedereen begroeten. Als stewardess kun je niet je bed uit komen rollen, je spijkerbroek aantrekken, een plens water in je gezicht gooien en aan het werk gaan.

Betekent dit dat we medelijden moeten hebben met de dames (en heren) die jou je drankje komen brengen in het vliegtuig? Ook dat niet, stewardess word je denk ik alleen als je je daartoe geroepen voelt. Maar het is zeker niet het makkelijkste werk ter wereld.

Krijgt een stewardess daar dan een beetje goed voor betaald? Eigenlijk valt dat best tegen. Het verschilt per luchtvaartmaatschappij wat een stewardess verdient, vooral bij de prijsvechters (die vaak ook geen lange vluchten maken) is het salaris niet al te hoog. Bij de grotere maatschappijen die ook intercontinentaal vliegen, zijn de vergoedingen meestal wel beter.

Gemiddelde bedragen en enkele voorbeelden

Gemiddeld verdient een beginnend stewardess bij een budgetmaatschappij zoals Corendon, EasyJet en Arkefly €1700 bruto per maand. Dit is zonder eventuele toeslagen etc. Bij Jetairfly verdient een beginnend stewardess een basissalaris van €1430 bruto per maand. Daarnaast krijgen ze daar per vlucht een bonus, en elk jaar is er sprake van loonsverhoging.

Bij Ryanair krijg je ook betaald per vlucht, als je veel op standby staat dan kan het zijn dat je per maand minder dan €1000 netto overhoudt. Gemiddeld zit je daar, afhankelijk van je vlieguren, op €1200 tot €1500 netto per maand.

Bij KLM begin je als stewardess met een salaris van €1960 bruto per maand. Je begint altijd in Economy Class (eenbander) en kunt na 15 jaar doorstromen naar Business Class (tweebander). Beiden verdienen even veel en hebben na 13 jaar het plafond van €3100 bruto bereikt.

In principe kan een een- en tweebander na minimaal 3 jaar doorgroeien naar de functie van purser (de eindverantwoordelijke), maar in de praktijk is dat eerder na 8 tot 10 jaar. Als purser kun je nog wel doorgroeien qua salaris, dan heb je na 22 dienstjaren het plafond bereikt van €5000 bruto. Als purser kun je na een aantal jaren (minimaal 4 tot 8 maar vaak langer) doorgroeien naar senior purser, dan ligt het maximale salaris na 22 jaar op €5500.

Voor de KLM Cityhopper gelden andere bedragen, al is het startsalaris hier gelijk. Je kunt groeien tot €2200, dat bereik je na 5 jaar. Als supervisor kun je uiteindelijk, na 15 dienstjaren, op €3300 uitkomen. Voor dochteronderneming Transavia liggen de tarieven op €1742 bij start, maximaal €2200 na 6 jaar en €2800 als purser/supervisor bij 15 dienstjaren.

In bijna alle gevallen zijn de salarissen inclusief onregelmatigheidstoeslag. Je krijgt dus niet extra betaald voor nacht- of weekenddiensten. Bij TUIfly komt er bijvoorbeeld bovenop het startsalaris van €1608 nog wel een onregelmatigheidstoeslag. Dit komt omdat TUI chartervluchten uitvoert, ook wel vakantievluchten genaamd. Hiermee vliegen veelal mensen die een pakketreis boeken, en die vluchten vinden vaak overdag en doordeweeks plaats.

Extra voordelen als stewardess

Naast het salaris en de bonussen, worden de overnachtingskosten voor een steward(ess) betaald, als dit nodig is. Bij de overnachting in het hotel zijn dan ook de maaltijden inbegrepen, hierdoor heb je daar dan ook geen extra kosten voor.

Verder kan vliegtuigpersoneel gebruik maken van korting op vluchten. Hiervoor geldt wel dat passagiers altijd voor gaan, en je dus pas vaak op het laatst weet of je mee kunt vliegen, maar de tarieven zijn dan ook maar een fractie van de standaardprijzen.

Bij sommige airlines zoals KLM ontvangen stewardessen ook daggeld. Dit is een netto bedrag van €450 tot €500 per maand waarmee ze uitgaven kunnen bekostigen die ze anders niet zouden maken, bijvoorbeeld als ze moeten overnachten. Hier hoeven ze dus géén hotel of maaltijden van te betalen, dus als ze hier zuinig mee omgaan kunnen ze hier nog wat aan de overhouden aan het einde van de maand.

De training tot stewardess duurt bij KLM 4 weken, hiervoor krijg je een vergoeding van €934 (en dus niet het volledige maandsalaris). Bij Ryanair kost de training van 6 weken ongeveer €2000 en die moet je zelf betalen!

Alles op een rijtje

Er zit dus nogal verschil in vergoedingen. De ene maatschappij rekent een vast tarief per maand, daar werk je dan volgens een redelijk standaard rooster, zoals bij KLM. Andere maatschappijen rekenen met een basissalaris en daarnaast een vergoeding per vlucht.

Zo werken bijvoorbeeld ook Emirates en Etihad ook, alleen betalen die wel beter dan RyanAir en Jetairfly, mede omdat je hier te maken hebt met een premium luchtvaartmaatschappij die ook veel lange vluchten uitvoert.

Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk tarieven voor je in een schema te zetten, voor zover deze bekend zijn. Zo zie je dat er nogal wat verschillen zijn!

Airline Startsalaris Latere functies Aantal jaren ervaring Maximale salaris Dienstjaren bij max salaris Extra vergoedingen
KLM €1960 bruto tweebander / purser / senior purser 15 / 3 – 10 / 4 -8 €3100 / €5000 / €5500 13 / 22 / 23 daggeld €500 netto / reiskostenvergoeding
KLM Cityhopper €1960 bruto Cabin Attendant 2 / Inflight Supervisor 1 / meerdere jaren €2200 / €3311 5 / 15 daggeld / reiskostenvergoeding
Transavia €1742 bruto Cabin Attendant 2 / Purser 6 mnd / meerdere jaren €2200 / €2800 6 / 15 daggeld / reiskostenvergoeding / routekostenvergoeding / barbox provisie
TUIfly €1608 bruto assistent purser / purser 737 of ass purser 767 / purser 767 minimaal 1 jaar per stap niet bekend onregelmatigheidstoeslag / daggeld / reiskostenvergoeding / barbox provisie
Corendon €1650 bruto Purser bij voldoende ervaring niet bekend Reiskostenvergoeding / barbox provisie
Easyjet €1700 netto Cabin Crew Manager minimaal 1 jaar niet bekend geen
Ryanair €1200 netto Cabin Crew Supervisor minimaal 1 jaar €2000 netto Vergoeding per vlucht
Jetairfly €1420 bruto Cabin Crew 737 & 767 / Senior Cabin Crew onbekend niet bekend Toeslag per vlucht / daggeld
Emirates €860 netto Cabin Crew 1 / Cabin Crew First Class / Assistant Purser / Purser minimaal 1 tot 3 jaar per stap €1180 netto Toeslag per vlucht €12 tot €19 / daggeld
Etihad €525 netto Cabin Crew Senior / Purser minimaal 1 tot 3 jaar per stap €740 netto Toeslag per vlucht (vanaf €9) / daggeld
Qatar €1800 netto First Class / Cabin Senior / Cabin Senior Director minimaal 2 jaar per stap €3000 netto Daggeld / overuren vanaf 950 vlieguren per jaar
Lufthansa €1417  bruto Purser 1 / Purser 2 1400 vlieguren / 3 jaar & 1400 vlieguren niet bekend Daggeld €600 in een fulltime maand / overuren bij meer dan 71 vlieguren per maand / 16,3% netto onregelmatigheidstoeslag in actieve maanden
Airline Duur opleiding Vergoeding opleiding Bijzonderheden
KLM 4 weken € 934 geen overuren vanwege een vast schema
KLM Cityhopper 4,5 week € 970 vaak thuis overnachten, soms binnen Europa in hotel, meerdere vluchter per dag mogelijk
Transavia 3 weken €10 bruto per dag vaak meerdere vluchten op één dag, zelden hotelovernachting. Seizoenscontracten
TUIfly 7 weken €175 per week vluchten binnen europa en daarbuiten, dus afwisseling in duur en overnachten
Corendon 3 weken € 750 vaak retourvluchten binnen Europa, afgewisseld met een vlucht verder weg incl overnachting
Easyjet 3 weken geen flexibel rooster binnen Europa, meestal meteen vast contract, geen extra vergoedingen
Ryanair 6 weken geen, je moet zelfs €2000 betalen om de training te volgen! Nooit overnachten, flexibel rooster. Op standby levert minder geld op, dus het salaris kan nogal wisselen
Jetairfly 3 weken niet bekend Zowel korte als lange (charter)vluchten, evt inclusief overnachting. Mogelijk parttime contract
Emirates 5 weken basissalaris Incl appartement, transfers zijn geregeld. Vluchten over de hele wereld, evt inclusief hotelovernachtingen. Bruto is netto
Etihad 6 – 7 weken basissalaris Incl appartement, transfers zijn geregeld. Vluchten over de hele wereld, evt inclusief hotelovernachtingen. Bruto is netto
Qatar 2 maanden €1240 voor gehele periode Incl appartement, transfers zijn geregeld. Vluchten over de hele wereld, evt inclusief hotelovernachtingen. Bruto is netto
Lufthansa 14 weken €650 per maand + huurtoeslag Twee soorten contracten: 83% en zomercontract. In de winter wordt er minder gevlogen en dus minder personeel ingezet

Zoals je ziet is het bijna niet te vergelijken. De ene geeft een basissalaris waar in principe bijna alles in zit, en waar je volgens een redelijk vast schema werkt.

Bij anderen krijg je een heel laag basissalaris en wordt je per vlucht betaalt. Als je veel kunt en wil werken kan dat gunstig zijn, maar bedenk wel dat je als je ziek wordt niets extra krijgt. En als de economie instort en we minder gaan vliegen, zul je dan ook minder verdienen. Zo is de coronacrisis ook voor deze beroepsgroep een zware periode.

Het beste lijk je af te zijn bij KLM of Lufthansa, mede dankzij het relatief hoge daggeld. Bij de Arabische maatschappijen krijg je een appartement, dit moet je wel delen met anderen en hier gelden strenge regels. Zo mag je geen nachtelijk bezoek ontvangen en mag je niet samenwonen met een partner. Veel stewardessen zijn daar dan ook jong en vrijgezel, en stoppen traditiegetrouw als ze gaan trouwen.

Waar moet je nog meer rekening mee houden als je stewardess wil worden?

Is stewardess jouw droombaan? Zie jij jezelf al de hele wereld over vliegen? Dan zijn er nog wel wat zaken om rekening mee te houden. Zo vereisen de meeste maatschappijen dat je vlakbij de standplaats woont. Zo is de standplaats van KLM Schiphol en willen ze dat je daar maximaal 60 minuten vandaan woont.

Bij sommige airlines zoals Etihad, Emirates en Qatar krijg je (kosteloos) woonruimte en wordt je gebracht en gehaald voor en na je dienst. Daar staat tegenover dat zij bepalen waar jij woont, en dat zij je ook buiten werktijd in de gaten houden. Daar moet je tegen kunnen, in die cultuur is dat nu eenmaal anders dan hier.

Contracten en werktijden

Niet elke airline biedt contracten voor onbepaalde tijd aan. Dit komt omdat ze het in bepaalde periodes drukker hebben dan in andere. In de zomer hier wordt veel meer gevlogen dan in de winter. Airlines die daar van afhankelijk zijn zoals TUIfly en Corendon passen hun contracten hier op aan.

Lufthansa doet het nog sterker: je krijgt een 83% contract voor onbepaalde tijd, wat betekent dat je 8 maanden fulltime werkt en daarna 4 maanden 50% werkt. Je krijgt wel het hele jaar door hetzelfde salaris en onregelmatigheidstoeslag, dat is een voordeel.

Ook bij een zomercontract krijg je het gehele jaar betaald (€956 per maand), je werkt 6 maanden fulltime in de zomer en krijgt dan ook de onregelmatigheidstoeslag. In de winter ben je dan 6 maanden vrij. Als je kunt rondkomen van dat bedrag, is dat op zich natuurlijk een prima regeling én je kunt in de winter een andere baan erbij nemen.

Dat laatste geldt voor veel stewardessen niet. Ook al werk je niet fulltime, dan nog werk je zo onregelmatig of moet je alsnog op standby staan, dat het bijna geen doen is om wat bij te verdienen, tenzij je een flexibele bijbaan vindt. Verder is het werk af en toe best zwaar en heb je de vrije dagen in een week ook vaak echt nodig om bij te komen. En zo bezien worden stewardessen naar mijn idee dus helemaal niet zo goed betaald…

Uiterlijk en voorkomen

Tenslotte moet je als stewardess aan een aantal fysieke eisen voldoen. Zo mag je wel een bril of lenzen dragen, mits de sterkte niet groter is dan -5 of +5. Ook mag je niet te klein (want dan kun je nergens bij) of te groot (want dan stoot je je hoofd) zijn. Verder moet je representatief zijn, en dat betekent een standaard kledingmaat hebben en goed door het gangpad kunnen lopen, geen zichtbare tatoeages of piercings, in het algemeen er verzorgd uitzien.

Je moet de taal van je standplaats beheersen en daarnaast minimaal goed Engels spreken. Wil je bij Lufthansa werken dan kom je er niet met je schoolduits bijvoorbeeld.

Daarnaast moet je kunnen zwemmen. Qua karaktereigenschappen moet je in ieder geval goed kunnen samenwerken en een groot inlevingsvermogen hebben. Zonder sterk in je schoenen te staan kom je er ook niet, maar je moet wel altijd correct blijven. Heb je een kort lontje, dan is het misschien beter om geen stewardess te worden. Goh, zou het daarom zijn dat ik die droom heb laten varen ;-)

Benieuwd of andere beroepen beter betalen? Neem dan eens een kijkje bij ‘Wat verdient een…':

Top 6 Online Casino's

Leovegas Review

LeoVegas

100% tot €200 + 25 gratis spins!
Logo Betnation

Betnation

Tot 500 gratis spins
Logo 711 casino

711 Casino

100% bonus tot €711
Logo Unibet

Unibet

Zet €25 in en krijg 150 Free Spins
Tombola Buttonv2

Tombola

Stort €25,- en speel met €75,-
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

100% bonus tot €100
on air