Placeholder Gold

Wat is de PDC Pro Tour Order of Merit?

De PDC, Professional Darts Corporation, hanteert voor kwalificatie van de grote toernooien de Order of Merit. Daarnaast kent de dartsbond de Pro Tour Order of Merit, waar op grotere toernooien met een groter deelnemersveld, spelers uit uitkomen. Hoe werkt deze Pro Tour Order of Merit?

Placeholder Gold

Wat is de Pro Tour Order of Merit?

De 'gewone' PDC Order of Merit is een ranking gebaseerd op het verdiende prijzengeld in de afgelopen 2 jaar in de major toernooien. De Pro Tour Order of Merit is een aparte ranglijst waarin het prijzengeld van een aantal minor toernooien meetelt. Dit zijn toernooien die niet op televisie worden uitgezonden (de major toernooien zijn dat wel). De toernooien die meetellen zijn:

  • Players Championship toernooien (de toer die leidt tot de Players Championship Finals, 30 toernooien)
  • European Tour (13 toernooien door heel Europa, waaronder de Dutch Darts Masters)

De Pro Tour Order of Merit gaat over het prijzengeld van 12 maanden. Dat betekent dat gewonnen prijzengeld één jaar meetelt, totdat het toernooi het volgende jaar weer gehouden wordt. Bijvoorbeeld: Michael Van Gerwen won de Austrian Darts Open dat van 3 tot 5 mei 2019 gehouden werd. Hij verdiende daar £25.000 mee. Deze telt mee op de Pro Tour Order of Merit (en niet op de gewone Order of Merit) totdat de Austrian Darts Open op 1 mei 2020 weer begint.

Voor spelers die niet groot genoeg zijn voor de Order of Merit, is de Pro Tour Order of Merit een kans om alsnog deel te kunnen nemen aan een aantal major toernooien:

  • PDC World Darts Championship - top 32 spelers uit de Pro Tour Order of Merit
  • World Matchplay - top 16 spelers uit de Pro Tour Order of Merit
  • World Grand Prix - top 16 spelers uit de Pro Tour Order of Merit

Spelers die via de Order of Merit al gekwalificeerd zijn, kunnen niet tweemaal kwalificeren en vervallen dus voor dat toernooi voor de Pro Tour Order of Merit.

Players Championship Order of Merit

Het Players Championship Order of Merit is onderdeel van de Pro Tour Order of Merit maar telt alleen de toernooien die in de Players Championship worden gespeeld. Dit zijn 30 toernooien die gedurende het jaar in weekenden gespeeld worden. De meeste toernooien vinden plaats in Engeland. Je kunt je afvragen waarom spelers die in de Order of Merit staan, zoals Michael van Gerwen, ook deelnemen aan dit soort kleine toernooien, waar ze als winnaar £10.000 kunnen winnen. Zij kwalificeren zich via de Order of Merit toch al voor de meeste toernooien? Dat klopt, maar er is één toernooi dat zich enkel baseert op de Players Championship Order of Merit en dat is de Players Championship Finals. Dit is het eindtoernooi van die 30 toernooien en daar wordt wel een mooie prijzenpot vergeven. Daarom doen ook grote darters nog mee aan dit soort kleinere toernooien.

on air