Jack’s Grand Preview: Grand Prix van België [voorbeschouwing 2022]
Aankomend weekend wordt de Formule 1 hervat. Na een korte zomerstop van vier weken gaat het spannende en spectaculaire seizoen 2022 verder in de Belgische Ardennen op de moeder aller circuits: Spa-Francorchamps. In dit artikel alles over deze race en hoe je kunt wedden op de Grand Prix van België.
De heerschappij van Verstappen
Max Verstappen heerst momenteel over de Formule 1 zoals Michael Schumacher dat deed in zijn beste dagen. De Nederlandse wereldkampioen is hard op weg naar titelverdediging en won voor de zomerstop zeven van de dertien races.
In België en Nederland hoopt de Limburgse coureur de komende week een flinke stap naar zijn tweede wereldtitel te zetten.
Wedden op de Grand Prix van België
Wedden op de Grand Prix van België kan bij diverse, internationale bookmakers. Het type weddenschap dat je af kunt sluiten verschilt van bookmaker tot bookmaker. Een outright bet op de winnaar van de wedstrijd en de coureur die er op zaterdag met de pole position van door gaat, is bij de meeste bookmakers wel te vinden.
Ook een long term bet op de nieuwe wereldkampioen kun je bij de gerenommeerde online wedkantoren wel zetten. Vanaf deze race kijken wij op basis van het aanbod en de odds van Jack's Online Casino & Sports naar de races.
Het palet aan Formule 1-weddenschappen bij Jack's best uitgebreid. Je kunt wedden op iedere sessie van het Grand Prix weekend. Dat begint natuurlijk met voorspellen welke coureur het snelst is in de eerste vrije training. De eerste training van een Grand Prix weekend is het altijd nog een beetje koffiedik kijken.
Naast de winnaar van de eerste training kun je ook inzetten op de coureur of het team dat pole position behaalt en de race wint. Wanneer je inzet op ‘snelste auto' speel je feitelijk op beide coureurs van een team. Hiermee verdubbel je de kans dat je de weddenschap wint.
Eén coureur die alles wint?
Ook dit weekend is het mogelijk te wedden op het gegeven dat één coureur pole position haalt, de race wint en de snelste ronde in de race rijdt. Je hoeft hiervoor geen coureur te selecteren, maar gewoon ja of nee aangeven als je denkt dat dit gaat gebeuren of juist niet.
Vooral die snelste ronde is een lastige, gezien de tactieken die de topteams gebruiken om maar zoveel mogelijk punten op het andere team te winnen dan wel zo weinig mogelijk punten te verliezen.
Daarnaast kun je bij de Jack's ook wedden op finishers in de top-3, de top-6, in de top-10, de marge waarmee de race gewonnen wordt en of een bepaald team met twee, één of geen auto’s aan de finish gaat komen. Al met al een uitgebreid pakket aan weddenschappen.
Live wedden op de Grand Prix van België
Formule 1 is een spannende sport om naar te kijken. Wanneer je wedt op de Formule 1 verhoogt dat de spanning van de race nog eens extra. Zeker in het huidige seizoen waarin de marge tussen Red Bull Racing en Ferrari niet zo groot is, zit je vanaf het moment dat de lampen uitgaan op het puntje van je stoel.
Live wedden doe je natuurlijk bij Jack's. Zeker wanneer het aan de kop van het veld zo spannend is zoals het nu tussen Max Verstappen en Charles Leclerc lijkt te zijn, dan kan één snelle of minder snelle pitstop of één wiel te veel over een witte lijn bepalend zijn voor winst en verlies.
Daarom is live wedden misschien wel de veiligste manier om jezelf van winst te verzekeren.
OneTime Wedtips
Wedtip 1: Vrije training 1 – wagen die de snelste ronde rijdt: Ferrari (odds bij Jack's 2.30)
Wedtip 2: Vrije training 1 – Esteban Ocon wint van Fernando Alonso (odds bij Jack's 2.40)
Wedtip 3: Max Verstappen wint de Grand Prix van België (odds bij Jack's 1.95)
Tijdschema Grand Prix van België
Sessie | Datum en tijdstip |
Eerste vrije training | vrijdag 26 augustus 14.00 – 15.00 |
Tweede vrije training | vrijdag 26 augustus 17.00 – 18.00 |
Derde vrije training | zaterdag 27 augustus 13.00 – 14.00 |
Kwalificatie | zaterdag 27 augustus 16.00 – 17.00 |
Race | zondag 28 augustus 15.00 |
De geschiedenis van de Grand Prix van België
De eerste Grand Prix van België werd al in 1925 verreden. De locatie was toen ook het circuit van Spa-Francorchamps. Dat was destijds bijna 15 kilometer lang. Toen in 1950 het allereerste wereldkampioenschap Formule 1 werd verreden, was België vanzelfsprekend van de partij.
Het circuit was iets korter en nog iets sneller gemaakt. Met 14.1 kilometer in lengte en zonder de langzame Stavelot-bocht kwam Spa bekend te staan als het snelste, meest uitdagende circuit ter wereld.
In 1957 ging de race eenmalig niet door omdat de brandstofprijzen in België en Nederland zo hoog waren door de Suezcrisis. Een jaar later keerde de Formule 1 terug in de Ardennen. De faciliteiten waren in de tussentijd flink gemoderniseerd.
Dat snelle en uitdagende circuit in de Ardennen kende in die tijd natuurlijk ook de nodige tragedies. Doordat ook de Formule 1-auto’s steeds sneller werden gebeurden er veel ongelukken. In 1971 werd de Belgische Grand Prix afgelast omdat de baan te gevaarlijk was geworden.
Een jaar later keerde de Formule 1 terug naar België. Alleen niet terug naar Spa. Het circuit van Zolder, nabij Hasselt, nam de organisatie over.
Gedurende de jaren ‘70 en het begin van de jaren ‘80 werden er memorabele races verreden op de baan in Vlaams Limburg. De faciliteiten en de infrastructuur op Zolder verouderden snel. Het was de tijd dat de FISA – de huidige FIA en organisator van het wereldkampioenschap Formule 1 – en de FOCA – de vereniging van Formule 1-teams – lijnrecht tegenover elkaar stonden.
In 1982 verongelukte de populaire Ferrari-coureur Gilles Villeneuve op het circuit van Zolder. Dit ongeluk gebruikte de FOCA om bij de FISA af te dwingen dat er alleen nog maar geracet zou worden op banen die uitgerust waren om de moderne Formule 1-wagens te ontvangen.
Het jaar erop keerde het Formule 1-circus terug naar Spa.
Het vernieuwde Spa-Francorchamps
Het circuit Spa-Francorchamps was aan het eind van de jaren ‘70 volledig verbouwd. De baan was nu nog maar zeven kilometer lang. Het had een goede mix van langzame en snelle bochten zodat een Formule 1-auto zich er erg thuis zou voelen.
De race werd oorspronkelijk verreden in juni, maar door een gebeurtenis in 1984, werd de race vanaf 1985 verplaatst naar eind augustus/begin september. In 1984 was het in de Ardennen zo heet dat het asfalt begon te smelten. De race moest worden afgelast.
De jaren daarna heerste er maar één man in de Ardennen: Ayrton Senna da Silva won vier Belgische Grand Prix achter elkaar en voelde er zich vooral in natte omstandigheden als een vis in het water. In de Ardennen regent het nogal eens, moet u weten.
In 1991 debuteerde er een jonge Duitse toerwagen-coureur op Spa in de Formule 1. Het Britse Jordan-team moest ter elfder ure op zoek naar een invaller. De vaste coureur Betrand Gachot was in Londen gearresteerd voor het slaan van een taxichauffeur.
Via via kwam teambaas Eddie Jordan deze jonge Duitser op het spoor en gaf hem, nadat zijn werkgever Mercedes een som geld naar het team heeft overgemaakt, een kans. Deze Duitser verraste iedereen op de paddock door de matige Jordan in de stromende regen naar de zevende plaats te trainen in de kwalificatietraining.
In de race viel hij echter al na een paar honderd meter uit met een kapotte versnellingsbak. Een race later zat deze Michael Schumacher, ondanks een mondeling akkoord met Jordan, in een bolide van het team van Benetton, alwaar hij in 1994 en 1995 twee keer wereldkampioen zou worden.
Chaos in 1998
Jordan’s grootste moment van roem zou enkele jaren later ook op Spa-Francorchamps plaatsvinden. In 1998 regent het niet normaal, maar hoost het voorafgaand aan de Belgische Grand Prix. In deze verraderlijke omstandigheden gaat de race van start.
De meeste coureurs komen Stavelot nog wel door, maar op weg naar Eau Rouge gaat het mis. Een kettingbotsing zorgde voor een rodevlagsituatie en wanneer de rookwolken zijn opgetrokken bleken er dertien bolides in puin te liggen.
Bij de herstart ontbraken dan ook vijf coureurs. Michael Schumacher leek op weg naar een eenvoudige zege totdat hij achterop de langzaam rijdende McLaren van David Coulthard klapte.
Schumacher reed op drie wielen terug naar de pits, beende witheet naar de McLaren-garage en beet Coulthard toe dat hij hem probeerde te vermoorden. Op de baan reden plots de twee wagens van het Jordan-team op kop. Damon Hill won de wedstrijd – voor zijn teamgenoot Ralf Schumacher.
In 1999 crashte BAR-coureur Jacques Villeneuve toen hij volgas door Eau Rouge wilde gaan. Een jaar later wedde hij met zijn teamgenoot Ricardo Zonta dat de eerste die in Eau Rouge zou liften de ander moest betalen. Het resultaat was niet één, maar twee afgeschreven BAR-bolides.
Vrezen voor het voortbestaan
In de jaren ‘00 moest de Belgische Grand Prix twee keer vrezen voor haar voortbestaan. In 2003 ging er een streep door de race door de verregaande anti-tabaksreclame wetgeving in België en in 2007 werd de race geschrapt omdat de werkzaamheden aan het circuit niet tijdig afgerond zouden zijn.
De laatste jaren waren de races op Spa vaak spannend, maar minder spectaculair dan voorheen. In 2019 werd de racerij echter opgeschrikt door de dood van Formule 2-coureur Anthoine Hubert, die tijdens een race in het bijprogramma van de Formule 1 om het leven kwam door een crash op het stuk tussen Raidillon en Kemmel.
In 2021 gingen de hemelsluizen in de Ardennen ongekend open. De wedstrijdleiding achtte racen niet verantwoord. De coureurs reden verplicht twee ronden achter de safetycar en keerden daarna terug naar de pits.
Max Verstappen werd tot winnaar uitgeroepen omdat hij zichzelf op zaterdagochtend naar pole position had getraind. Vele tienduizenden drijfnatte F1-fans keerden gedesillusioneerd huiswaarts.