Zwemmen 1

Wedden op het Olympisch Zwemtoernooi: hoe werkt dat?

Het Olympisch zwembad is een plek voor de ogen van menig Nederlands sportliefhebber de komende weken op gericht zal zijn. De laatste Olympische Spelen waren op zwemgebied extreem succesvol voor Nederland. Gaan de Oranje zwemmers en zwemsters in Tokio opnieuw medailles oogsten? Ook interessant is het wedden op het Olympisch zwemtoernooi. Dit en meer lees je over in dit artikel!

De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen. Met Ranomi Kromowidjojo is de zwemkoningin van de Olympische Spelen 2012 in Londen terug in topvorm na enkele moeilijke jaren. In de aanloop naar de Spelen veroverde Kromowidjojo twee Europese titels. Dat belooft alvast een heleboel.

Zwemmen 1

Ook andere toppers als Femke Heemskerk en Sharon van Rouwendaal hebben aangetoond goed in vorm te zijn. De aandacht zal voor wat betreft de medaillekansen vooral gericht moeten worden op de vrouwen, al is Ferry Weertman, de titelverdediger van de Spelen in 2016, zeker niet kansloos voor een nieuwe medaille bij het open water zwemmen.

Wedden op het Olympisch Zwemtoernooi

Er zijn heel veel verschillende weddenschappen die je af kunt sluiten op het Olympische zwemtoernooi. Wedden op het Olympisch zwemmen maakt het beleven van de zwemwedstrijden net even wat intenser en je bent net even wat blijer als de zwemmer of zwemster waarvan je denkt dat het kansrijk is voor de overwinning ook daadwerkelijk wint en jij er een leuk geldbedrag aan overhoudt.

Naast dat je heel veel weddenschappen af kunt sluiten op de wedstrijden in de verschillende sporten op de Olympische Spelen, waarover je op deze site andere artikelen kunt vinden, kun je ook specifieke weddenschappen op het Olympische zwemmen.

Zwemmen is nu typisch zo’n soort waar vrij weinig interesse in bestaat als er geen Olympische Spelen zijn. Dat maakt dat de foutmarge voor de bookmakers wat hoger ligt en daar kun jij als speler van profiteren! Enkele weddenschappen waar je bij het zwemmen op kunt wedden zijn:

  • Medaillewinnaars per afstand m/v
  • Welke zwemmers plaatsen zich voor de finale m/v
  • Wordt er wel of geen wereldrecord gezwommen?
  • Op welke positie finisht een bepaalde zwemmer in de series of de halve finale?
  • Head to head duels, waarbij de ene zwemmer eerder aan moet tikken dan de andere zwemmer in de weddenschap.
Wedden Op Zwemmen
Zomaar wat weddenschappen die je kunt plaatsen

Praat mee over het wedden op Zwemmen!

Swimming 1896
zwemmen op de Olympische Zomerspelen 1896

De geschiedenis van het Olympisch zwemtoernooi

Zwemmen staat sinds de allereerste moderne Olympische Spelen in 1896 op de kalender en is op alle achtentwintig voorgaande spelen aanwezig geweest. De afstanden en disciplines in het langebaanzwemmen zijn gedurende de jaren wel veranderd. De afstand die het vaakst gezwommen is als Olympische wedstrijd is de 100 meter vrije slag. Dit wordt ook wel het koningsnummer van het zwemtoernooi genoemd.

De 50 meter vrije slag is de ultieme sprint afstand. Deze werd gezwommen in 1904, verdween daarna van de kalender om er pas in 1988 een comeback op te maken. Op de Olympische Spelen van 1968 vond er een grote uitbreiding van het Olympisch zwemtoernooi plaats. Onder andere de 200 meter schoolslag, 100 meter vlinderslag en 200 meter wisselslag werden aan het toernooi toegevoegd.

In 2008 vond er opnieuw een belangrijke wijziging plaats toen het zwemtoernooi werd uitgebreid met open water zwemmen.

Grote kampioenen op het Olympisch zwemtoernooi

Zwemmen is de discipline waarin de grootste Olympiërs aller tijden hun medailles hebben gewonnen. Michael Phelps uit de Verenigde Staten is met 28 Olympische Medailles, waarvan 23 gouden, de allerbeste Olympische sporter aller tijden. Ook Mark Spitz, bekend vanwege zijn zeven gouden medailles op de Olympische Spelen van München in 1972, was een zwemmer.

Nederlandse successen op het Olympisch zwemtoernooi

Nederlandse zwemmers waren tot en met de Spelen van 2000 in Sydney eigenlijk helemaal niet zo succesvol. In Australië veranderde dat en bezorgde de Nederlandse zwemploeg onder leiding van Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn Nederland een zilvervloot aan gouden medailles. Van den Hoogenband werd Olympisch kampioen op de 100 meter en 200 meter vrije slag en De Bruijn beklom de Olympus op de 50 meter vrije slag, de 100 meter vrije slag en de 100 meter vlinderslag.

Op de spelen van 2004 herhaalde Van den Hoogenband en De Bruijn hun succes nog eens dunnetjes door opnieuw allebei één gouden medaille te winnen. Ook werden er diverse medailles gewonnen op estafette onderdelen door onder andere Marleen Veldhuis, Inge Dekker en Femke Heemskerk.

Ranomi Kromowidjojo
Ranomi Kromowidjojo (Flickr: Michiel Jelijs)

Ranomi Kromowidjojo

In 2012 kroonde Ranomi Kromowidjojo zich tot opvolgster van Inge de Bruijn door goud te winnen op 50 meter vrije slag en 100 meter vrije slag. In 2016 verliep het zwemtoernooi ronduit teleurstellend voor Nederland. Er werd bij het langebaanzwemmen niet één medaille gewonnen.

Anders was dat op het open water waar voor Ferry Weertman bij de mannen en Sharon van Rouwendaal bij de vrouwen Olympisch goud wonnen. In 2008 was Maarten van der Weijden de allereerste zwemmer die goud won bij het open water zwemmen. Door al deze recente successen in Nederland inmiddels terug te vinden op de zesde plaats in het klassement van meeste Olympische zwemmedailles.

Je weddenschap volgen

De NOS zal er voornamelijk voor kiezen om wedstrijden uit te zenden waar Nederlandse medaillekansen liggen, maar het is niet gezegd dat dat ook vanuit een sports betting perspectief de meest interessante wedstrijden zijn. De NOS zal zeker aandacht besteden aan het zwemtoernooi omdat Nederland vooral bij de dames medaillekansen heeft. Dat geldt zeker ook voor het open water zwemmen. Onze OneTime Tip is om zeker het open water zwemmen in de gaten te houden.

on air