Tennis 614183 960 720 1

Prijzengeld WTA Finals (tennis)

De WTA Finals, die officieel de WTA Tour Championships heten, is het officieuze wereldkampioenschap voor vrouwen in tennis. Het is de vrouwelijke tegenhanger van de ATP Finals, waar de beste heren het aan het einde van het seizoen tegen elkaar opnemen om te bepalen wie de beste van het seizoen is geweest.

Tennis 614183 960 720 1

Gaan de WTA Finals 2020 door?

Dankzij het coronavirus zijn er al vele toernooien in 2020 afgelast of uitgesteld. Zo zouden we in mei moeten genieten van Roland Garros maar dat ging niet door en is vooralsnog verzet naar eind september. Wimbledon zou in juni van start gaan maar is definitief geannuleerd. En ook veel kleinere tennistoernooien, waaronder toernooien die meetellen voor de kwalificatie van de finals, zijn geschrapt of uitgesteld.

Op 2 november 2020 moet in het Chinese Shenzhen de 50e editie van de WTA Finals starten. Medio juni komt naar buiten dat in China weer nieuwe brandhaarden van corona lijken te zijn ontstaan, dus de grote vraag is nu al of er in november getennist kan worden, en al helemaal: kan dat dan in China?

Zo ja, hoe gaat zo'n toernooi er dan uitzien? Zonder publiek spelen zou een optie kunnen zijn. Maar het is dus nog onzeker. Daarom vertellen we nog niets over het prijzengeld van 2020, maar houden we het even bij de afgelopen editie van 2019.

WTA Finals 2019

Op zondag 27 oktober 2019 startten de WTA Finals, de 49e editie vond plaats in Shenzhen. Op 3 november 2019 wordt de finale van het toernooi gespeeld en werd bekend wie officieus de beste tennisster van 2019 is: de Australische Ashleigh Barty.

Binnen de grote tennistoernooien is er vaak een mooie pot aan prijzengeld te verdelen. Ook de WTA Tour Championships heeft wat geld uit te geven. Hoeveel? Dat lees je hier.

De WTA Finals sluiten traditioneel het tennisseizoen af, net zoals de ATP Finals dat voor de mannen doen. Aan het toernooi mogen de beste acht vrouwen deelnemen, en de beste acht dubbel teams. De winnaar van het enkelspel ontvangt de Billie Jean King trofee.

Kiki Bertens Onetime
y Steven Pisano from Brooklyn, NY, USA [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Wie doen er mee aan de WTA Finals 2019?

De deelneemsters worden bepaald aan de hand van de WTA ranking voor een select aantal toernooien aan het einde van het tennisseizoen, waarvan de US Open het laatste grote toernooi is.

Deze speciale ranking staat dus apart van de gewone WTA ranking, en wordt ook wel de Porsche Race genoemd. Hierbij gaat het om de punten die de dames in 16 aangewezen toernooien, waaronder de vier Grand Slams, hebben verdiend.

Ze mogen meer toernooien spelen, er zijn meer dan 16 aangewezen toernooien. Alleen kunnen de punten van maximaal 16 toernooien meetellen.

Medio augustus, na het spelen van Wimbledon, is de ranking voor de WTA Finals 2019 als volgt:

  1. Ashleigh Barty
  2. Simona Halep
  3. Karolina Pliskova
  4. Petra Kvitova
  5. Kiki Bertens
  6. Naomi Osaka
  7. Belinda Bencic
  8. Bianca Andreescu

De verschillen in de top 3 zijn behoorlijk klein, maar dat deze dames aan zullen treden in de WTA Finals is vrijwel zeker. Ook de nummer 4, 5 en 6 kunnen eigenlijk niet meer buiten de top 8 vallen, maar de laagste dames van de top 8 zullen nog hun best moeten doen om ook in de top 8 te blijven.

Bijzonder is wel dat de top 8 in de Porsche Race to Shenzhen behoorlijk afwijkt van de top 8 in de algemene WTA ranking. Daar staat Osaka namelijk op de eerste plek, en Bencic en Andreescu vallen in de algemene ranking zelfs buiten de top 10. Maar dit heeft dus te maken met welke toernooien de dames spelen, als ze te weinig verplichte toernooien uit de Porsche Race spelen, komen ze niet in aanmerking voor de WTA Finals.

Pas aan het einde van het seizoen, als alle toernooien gespeeld zijn, waaronder dus de US Open, zullen we weten welke 8 dames aantreden in Shenzhen om te strijden om de Billie Jean King trofee.

Prijzengeld WTA Finals 2019 in Shenzhen

Het toernooi, dat dit jaar voor het eerst in Shenzhen gehouden wordt en als hoofdsponsor Shiseido heeft (het heet officieel dan ook de Shiseido WTA Finals), heeft het prijzengeld behoorlijk verhoogd.

Een jaar eerder, bij de 48e editie in 2018, was het totale prijzengeld $7 miljoen. In 2019 is dat maar liefst verdubbeld naar $14 miljoen! De verdeling is deels afhankelijk van de resultaten in het gehele toernooi.

Er wordt namelijk begonnen met een round-robin. Hiervoor worden de dames in 2 groepen verdeeld, en in elke groep spelen de tennissters allemaal een keer tegen elke andere tennisster in de groep. Elke speelster speelt dus 3 wedstrijden in deze ronde. De beste 2 van een groep gaan door de halve finales, en de winnaars van de halve finales gaan door naar de finale. De tennisster die de finale wint, wint het toernooi (logisch ;-)).

Bij het dubbelspel werd voorheen met een sudden death methode gespeeld. Dit is een systeem van kwart-, halve en hele finale waarbij elke verliezer van een ronde er meteen uit ligt, maar in 2019 gaat het toernooi weer terug naar een round-robin systeem, net als in het enkelspel.

Het prijzengeld wordt als volgt verdeeld bij het enkelspel:

Ronde  Prijzengeld
Round-robin per winst  $       305.000
Halve finalist  $       385.000
Verliezend finalist  $    1.485.000
Kampioen  $    3.810.000
Prijzengeld WTA Finals 2019 enkelspel

Dit betekent dat de winnaar minimaal $4.115.000 mee naar huis neemt, aangezien het winnen van één wedstrijd in round-robin wel het minimum zou moeten zijn om verder te komen in het toernooi.

Maar wint de winnares álle drie de wedstrijden in de eerste ronde, dan neemt ze maar liefst $4.750.000 mee naar huis. Ter vergelijk, de winnaar van de US Open moet het doen met ‘slechts' $3,85 miljoen.

Voor het dubbelspel ziet de verdeling er als volgt uit:

Ronde  Prijzengeld per team
Round-robin per winst  $          50.000
Halve finalist  $       165.000
Verliezend finalist  $       375.000
Kampioen  $       850.000
Prijzengeld WTA Finals 2019 dubbelspel (per team)

WTA Finals door de jaren heen

In 2019 zijn we dus inmiddels aangeland bij de 49e editie van de WTA Finals, die dit jaar voor het eerst in Shenzhen gespeeld gaan worden. Hiervoor zijn andere locaties lange tijd de vaste plaats geweest waar het toernooi gespeeld werd. Ook zijn er al verschillende sponsoren voorbij gekomen.

Toen het toernooi in 1972 voor het eerst georganiseerd werd, heette het de Virginia Slims Championships en werd het gespeeld in Boca Raton (Florida). Tot en met 1986 werd het toernooi gehouden in maart, maar toen het tennisseizoen de kalenderjaren ging volgen, werd het verplaatst naar eind oktober.

In 1986 vonden er dan ook twee WTA Finals plaats, beiden in Madison Square Garden in New York, wat vanaf 1979 de nieuwe thuishaven was.

Pas in 2001 veranderde dit, München was de eerste stad buiten de VS die de eer had het toernooi te mogen hosten. Daarna volgende Los Angeles, Madrid, Doha en Istanboel, en van 2014 tot en met 2018 was Singapore de thuishaven voor de WTA Finals.

Ook in 2014 vond de naamswijziging naar WTA Finals plaats, daarvoor had het inmiddels meerdere namen, vooral genoemd naar sponsoren, gehad. Meestal zat de term WTA Tour Championship wel ergens in de naam.

Sport 3068038 1280

Sinds het begin van de WTA Finals of WTA Tour Championships is Martina Navrátilová de houdster van het record van de meeste overwinningen. Het enkelspel won ze maar liefst 8 keer in de periode van 1978 tot en met 1986, toen ze beide edities won. In het dubbelspel wist ze maar liefst 12 keer met de overwinning naar huis te gaan, voor het eerst in 1977 en voor het laatst in 1991.

Steffi Graff en Serena Williams delen met elk 5 enkelspel-overwinningen een tweede plaats, gevolgd door Chris Evert met 4 overwinningen.

In 2018 won Elina Svitolina uit de Oekraïne nadat nummer 1 van de wereldranglijst, Simona Halep, moest afmelden met een rugblessure en de titelverdedigster, Carolina Wozniacki, niet verder kwam dan de round-robin. Ook Angelique Kerber, aanvoerdster van de Porsche Race ranglijst, wist niet in de halve finales te komen. Kiki Bertens overleefde de groepsfase maar moest in de halve finale haar meerdere erkennen in Svitolina.

Prijzengeld 2018

Afgelopen jaar, 2018, was het prijzengeld nog de helft van de prijzenpot van dit jaar. Er was in het totaal 7 miljoen dollar (gelijk aan 2017) te verdelen en dat zag er voor het enkelspel als volgt uit:

Ronde  Prijzengeld
Round-robin per winst  $       153.000
Halve finalist  $         40.000
Verliezend finalist  $       590.000
Kampioen  $    1.750.000
Prijzengeld WTA Finals 2018 enkelspel

In de round-robin kunnen de tennissters maximaal 3 wedstrijden winnen. Per gewonnen wedstrijd kregen ze ruim 1,5 ton dollars, dus het prijzengeld van de winnares kon oplopen tot  $2.209.000 oftewel ruim 2,2 miljoen dollar.

Voor het dubbelspel was de verdeling als volgt (er werd in 2018 dus gespeeld met kwartfinales in plaats van round-robin):

Ronde  Prijzengeld per team
Kwartfinales  $          81.250
Halve finalist  $       157.500
Verliezend finalist  $       260.000
Kampioen  $       500.000
Prijzengeld WTA Finals 2018 dubbelspel

Met een prijzenpot die verdubbeld is, mag het dus ook wel dat de prijzen behoorlijk zijn verhoogd. Over de gehele linie zijn de prijzen verhoogd, dus ook degenen die er eerder uit liggen, mogen mooie bedragen mee naar huis nemen. De sponsor van de 2018 editie was BNP Paribas, dit is in 2019 Shiseido geworden.

Deelname fee

Alle dames die deelnemen aan de WTA Finals krijgen sowieso een vergoeding per gespeelde wedstrijd in de round-robins. Dus ook al zou een speelster geen enkele wedstrijd winnen, dan nog krijgt ze een klein bedrag. In 2017 en 2018 waren de bedragen als volgt:

  • 1 gespeelde wedstrijd: $110.000
  • 2 gespeelde wedstrijden: $130.000
  • 3 gespeelde wedstrijden: $151.000

Stel dat een speelster in de round-robin uitvalt, dan wordt ze vervangen door een alternate. Voor deze speelsters ligt de deelname fee iets lager:

  • o gespeelde wedstrijden: $58.000
  • 1 gespeelde wedstrijd: $89.000
  • 2 gespeelde wedstrijden: $109.000

Zij kregen dus voor het zitten op de reservebank sowieso $58.000.

In 2019 zijn ook deze bedragen verhoogd, sterker nog, ze zijn (dik) verdubbeld! Dit krijgen de geplaatste speelsters sowieso voor de round-robin:

  • 1 gespeelde wedstrijd: $220.000
  • 2 gespeelde wedstrijden: $265.000
  • 3 gespeelde wedstrijden: $305.000

Ook voor de alternates zijn de bedragen zo'n beetje verdubbeld:

  • o gespeelde wedstrijden: $125.000
  • 1 gespeelde wedstrijd: $165.000
  • 2 gespeelde wedstrijden: $210.000

Best lucratief dus, om als alternate uitgenodigd te worden voor de WTA Finals: niets hoeven doen, behalve op de bank zitten, en dan nog $125.000 mee naar huis mogen nemen. En mag je wel spelen, dan loopt dit in ieder geval al lekker op.

Light 391221 1280
Het Chinese Shenzhen is dit jaar voor de eerste keer de thuisbasis van de WTA Finals. Dat brengt Chinese sponsoren met zich mee

Sponsoren WTA Finals 2019

De hoofdsponsor van de WTA Finals was in 2018 nog BNP Paribas, maar in 2019 is dat Shiseido geworden. Dit is ook de naamgever van het toernooi, dat dit jaar voluit Shiseido WTA Finals heet.

Shiseido is een beautymerk dat dure crèmes en make-up verkoopt. En dat doen ze blijkbaar goed als ze zo'n toernooi kunnen sponsoren en daarvan het prijzengeld meteen kunnen verdubbelen…

Dan zijn er nog twee belangrijke sponsoren:

  • Gemdale, een bedrijf in huisvesting (real estate) dat groot is in China
  • Kaisa, een grote Chinees investeringsmaatschappij

Deze twee zullen ook een aardige bijdrage doen richting de inkomsten van de WTA organisatie, en het prijzengeld van de WTA Finals.

Porsche verdient ook een benoeming als sponsor, aangezien zij hun naam verbonden hebben aan de ranking die uiteindelijk bepaalt welke dames naar de WTA Finals mogen.

Tenslotte zijn er nog een aantal officiële, kleinere sponsoren:

  • Arte Mundi, gespecialiseerd in het maken van vloeren
  • Erke, een Chinees sportmerk
  • Ganten, een Chinees watermerk
  • CNG Elaisi (hotel?)
  • Hampton Hotels
  • Hitachi, gereedschap en bouwapparatuur
  • Liri Tent technologie, tentconstructies
  • Micoe, waterverwarmers, warmtepompen en waterzuiveringsapparatuur
  • Oriental Yuhong, experts in waterdichte constructies
  • PPG, producent van verf
  • Raco, sanitairproducent
  • SAP, software

Het zijn dus vooral Chinese sponsoren, niet heel vreemd aangezien China ook de host is van de WTA Finals 2019. De communistische staat doet er alles aan om op deze manier aansluiting bij het Westen te vinden, en de Chinezen gooien er dan ook graag miljoenen euro's/dollars tegen aan. Zo ook bij de WTA Finals dus. Het contract dat WTA met Shenzhen sloot loopt tot en met 2022.

Vergelijk met ATP Finals prijzengeld

De ATP Finals is de mannelijke tegenhanger van de WTA finals en vond in 2019 jaar plaats van 10 tot en met 17 november. In tennis ligt het prijzengeld bij een toernooi al jaren gelijk voor mannen en vrouwen. Zo krijgt de winnaar van een Grand Slam evenveel als de winnares. Maar omdat de WTA Finals een apart toernooi is, wijkt het prijzengeld hier wel af van wat de mannen krijgen.

Bij de ATP Finals van 2018 was elke overwinning in de round-robin $203.000 waard, $50.000 meer dan bij het toernooi voor de dames. Een ongeslagen kampioen won dan ook $2,7 miljoen, tegenover 2,35 miljoen dollar (inclusief deelname fee) bij de vrouwen.

De grote vraag was dus zijn of de dames, met hun monster prijzenpot van 2019, de mannen nu voor waren. Dat zou uniek zijn, het is al uniek dat vrouwelijke tennissers in principe evenveel verdienen als mannen, maar als ze méér kunnen winnen zou wel echt heel bijzonder zijn.

En dat doen ze. De winnaar van de ATP Finals 2019, Stefanos Tsitsipas, kon maximaal $2.871.000 winnen, mits hij al zijn wedstrijden gewonnen had. En dat is dus bijna 2 miljoen minder dan de vrouwelijke tegenhanger!

Daar kunnen menig sporten een voorbeeld aan nemen, want vrouwen worden over het algemeen toch achtergesteld op mannen als het gaat om prijzengeld. Vraag maar aan de oranjeleeuwinnen of de deelneemsters aan de W Series, de vrouwelijke tegenhanger van de Formule1

on air