Wedden op Tom Dumoulin: zo werkt dat!
Wanneer je denkt aan de beste Nederlandse wielrenner van de afgelopen 20 jaar denk je wellicht aan bewust direct aan Michael Boogerd. Boogerd won veel, was veel op televisie, maar viel door zijn dopingbekentenis ook enigszins van zijn voetstuk. Of je denkt wellicht aan Bauke Mollema of Robert Gesink, renners met ambitie voor een goed klassement in de Tour de France. Het enige juiste antwoord is, cijfermatig althans, een meer onbekende renner. Een renner die het liefst de spotlights mijd en een renner die eerlijk toegaf het mentaal heel moeilijk te hebben met het verwachtingspatroon rond zijn persoon: Tom Dumoulin. In dit artikel alles over Tom en hoe je kunt wedden op Tom Dumoulin.
Tom Dumoulin werd op 11 november 1990, de elfde van de elfde dus, geboren in Maastricht. Bij de junioren werd het wielertalent van Dumoulin opgemerkt en kreeg hij een plekje in het opleidingsprogramma van de Rabobank-ploeg.
Tom Dumoulin: profrenner
Als professioneel wielrenner reed Dumoulin echter nooit voor de Rabobank. In 2012 stapte hij over naar het ProContinentale Argos-Shimano, alwaar hij zijn profdebuut maakte. Dumoulin reed in zijn eerste profjaar best indrukwekkend en liet mooie eindklasseringen zijn in onder andere de Ruta del Sol en de Ronde van Luxemburg. Dit alles leidde ertoe dat de ploegleiding van Argos-Shimano Dumoulin opstelde in de Vuelta d'Espana, de eerste grote ronde voor de Limburger. Na acht dagen koers stapte hij echter af.
In 2013 promoveerde Argos-Shimano naar de WorldTour en verkreeg daarmee startrecht tot alle grote wedstrijden ter wereld. Dumoulin reed bijvoorbeeld mee in Milaan – San Remo en finishte als 125e. Hij werd zesde in de Driedaagse van de Panne – Koksijde en finishte als 62e in de Amstel Gold Race.
Doorbraak
Niet lang daarna kende Dumoulin zijn doorbraak en nam zijn bekendheid bij het grote publiek toe. Bij het NK Tijdrijden veroverde de jonge Dumoulin de bronzen medaille en bij de wegwedstrijd won Dumoulin zelfs zilver door als tweede te finishen. Dumoulin moest alleen Johnny Hoogerland voor zich dulden. Deze prestaties zorgde ervoor dat Dumoulin werd geselecteerd voor de Tour de France. Dumoulin was in de Tour een belangrijke schakel in de sprinttrein van de Duitser Marcel Kittel, die vier etappes op zijn naam schreef.
Na de Tour was het weer tijd voor Dumoulin om de focus op zijn eigen prestaties te richten. Hij reed een indrukwekkende Eneco Tour en had lang zicht op de eindoverwinning. In de slotrit startte Dumoulin als klassementsleider, maar de lastige rit die deels over het parcours van de Ronde van Vlaanderen voerde, was net te machtig voor Dumoulin, die wel als tweede finishte en daarmee zijn eerste podiumplaats in een WorldTour wedstrijd wist te bemachtigen.
Tijdrijder
Dumoulin manifesteerde zich meer en meer als tijdrijder. Bij de Criterium International in Frankrijk boekte hij in 2014 zijn eerste overwinning als prof. Niet verrassend betrof het een tijdrit. Dumoulin reed in 2014 zichzelf naar de wereldtop in deze discipline.
Ook in het rondewerk toonde Dumoulin potentie. Hij werd tweede in het eindklassement van de Ronde van België en vijfde in de Ronde van Zwitserland, waar hij twee keer tweede werd in de tijdritten. In Zaltbommel werd Dumoulin voor het eerst Nederlands kampioen tijdrijden. In de Tour van 2014 reed Dumoulin zichzelf drie keer in de top-5, waaronder een mooie tweede plaats in de tijdrit, daags voordat de karavaan in Parijs aankwam.
Na de Tour won Dumoulin de tijdrit in de EnecoTour, waar hij erkend tijdrit specialist Fabian Cancellara wist te verslaan. Het was Dumoulins eerste zege in de WorldTour. In de Ronde van Alberta won Dumoulin de proloog en leek hij ook af te stevenen op de eindzege, maar door bonificatieseconden kwam Dumoulin één seconde tekort om het eindklassement te winnen.
De Ronde van Quebec toonde een andere kant van Dumoulin die met een uitval op iets meer dan een kilometer van de streep de sprinters wilde verrassen. Dat leek te lukken, maar uiteindelijk moest Dumoulin wederom met een tweede plaats genoegen nemen.
Brak zijn sleutelbeen
In 2015 zette Dumoulin de volgende stap als wielrenner. Hij reed een goed klassiekerseizoen, won de tijdrit in de Ronde van het Baskenland en ging met ambitie naar de Tour de France. Met reden, want in de Ronde van Zwitserland won Dumoulin twee keer een tijdrit en pakte hij de derde plaats in het eindklassement. Het eerste doel voor de Tour was in Utrecht bij de eerste etappe, een tijdrit, de gele trui pakken.
Hij werd echter vierde in de tijdrit, maar bleef de volgende dagen in de top van het klassement. In de waaieretappe door Zeeland en op de steile muur van Geraardsbergen hield Dumoulin stand. Hij moest zijn ambities echter loslaten toen hij in de volgende etappe viel en zijn sleutelbeen brak.
Ronderenner
Doordat hij de Tour de France voortijdig moest verlaten, besloot Dumoulin om de Ronde van Spanje aan zijn programma toe te voegen. Daar vestigde de Limburger definitief zijn naam als wielrenner. Dumoulin reed zes dagen in de rode leiderstrui, won twee keer de tijdrit in de ronde en had serieuze kans op de eindzege. Ziekte gooide in de twintigste etappe echter roet in het eten en Dumoulin kon zijn concurrenten niet volgen.
De Ronde van Spanje had echter een zaadje in Dumoulin geplant. Hij benutte het voorjaar als voorbereiding op de grote ronden van 2016. In de Giro pakte Dumoulin in eigen land het roze want de Giro startte dat jaar in Apeldoorn. Dumoulin reed zes dagen in het Roze voordat hij door een ontsteking aan zijn zitvlak gedwongen was de Ronde te verlaten.
In de Tour de France 2016 won Tom twee etappes
In de Tour de France won Dumoulin in 2016 twee etappes. Ditmaal won Dumoulin geen tijdrit, maar een heuse bergetappe. Nota bene de koninginnenrit naar Andorra. Dumoulin plaatste al vroeg in de etappe een aanval en werd door zijn concurrenten pas na de finish teruggezien. Vijf dagen later sloeg Dumoulin keihard toe in de heuveltijdrit. Hij zette alle andere renners, inclusief klassementsleider Chris Froome, op meer dan een minuut achterstand. Dumoulin schreef ook geschiedenis door binnen één jaar in alle drie de grote ronden een tijdrit te winnen. Wederom moest Dumoulin voortijdig de ronde verlaten. Bij een valpartij in een bergetappe brak hij een bot in zijn pols.
De uitvalbeurt in de Tour was vervelend, de polsbreuk was rampzalig. Dumoulin had grote ambities om op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor goud te gaan en de gebroken pols zorgde voor een serieuze kink in de kabel.
Goud werd het niet in Rio. Daar stak Fabian Cancellara een stokje voor. Zilver won Dumoulin wel, net voor Chris Froome. Een prachtige prestatie gezien de omstandigheden.
Giro winnaar
Na een matig najaar in 2016 stelde Dumoulin zich ten doel te vlammen in de Giro. In de voorbereiding daarop reed hij een Italiaans programma waarbij hij als meesterknecht Michael Matthews naar de zege in Milaan – San Remo leidde.
In de Giro, waarbij Dumoulin zichzelf als outsider voor het podium zag, viel vervolgens langzaam maar zeker alles op zijn plek. Dumoulin werd, door in zijn eigen tempo te blijven fietsen, tweede in de bergrit naar Blockhaus. In de individuele tijdrit reed Dumoulin vervolgens de concurrentie op een hoopje. Hij reed roze truidrager Nairo Quintana op meer dan drie minuten achterstand en veroverde het roze met nog een week koers voor de wielen.
Het recept bleef vervolgens voor Dumoulin hetzelfde. Hij reed tijdens aanvallen op zijn trui consequent zijn eigen tempo en haalde de ene na de andere aanvaller terug. In de veertiende etappe deed hij dat zo goed dat hij zelfs nog sprintend naar de etappezege ging.
Darmproblemen
Even leek opnieuw de pechduivel toe te slaan toen Dumoulin door darmproblemen aan de voet van de slotklim van de zestiende etappe een sanitaire stop moest maken. Hij verloor ruim twee minuten, maar behield wel het roze. De leiderstrui raakte hij echter enkele dagen later wel kwijt toen hij Quintana en Vincenzo Nibali door slechte benen niet kon volgen.
Dumoulin wist echter de schade beperkt te houden en met een tijdrit op de slotdag van de ronde, was hij zeker nog niet kansloos voor de eindzege. De tijdrit zege ging naar landgenoot Jos van Emden, maar de tweede plaats was voor Dumoulin meer dan genoeg om zijn achterstand goed te maken. Hij won de Ronde van Italië met 31 seconden voorsprong op Quintana en veertig seconden voorsprong op Nibali. Dumoulin had zijn naam als ronderenner definitief gevestigd.
Wereldkampioen
Na dit grote succes liet Dumoulin de Tour en de Vuelta dit jaar verder schieten en koos hij voor het WK Tijdrijden als nieuw doel om naartoe te werken. Na een prolongatie van de nationale tijdrit titel en de eindzege in de BinckBank Tour, reisde Dumoulin naar het Noorse Bergen. Daar werd hij tweemaal wereldkampioen. Met zijn teamgenoten van Team Giant-Shimano werd hij wereldkampioen in de ploegentijdrit en enkele dagen later won hij de individuele tijdrit wereldtitel op weg door alle concurrenten op een hoopje te rijden. De enige renner die binnen een minuut achterstand kon blijven was Primoz Roglic.
Opnieuw op het podium
Na de Girowinst en de wereldtitel in Bergen, besloot Dumoulin zich te focussen op het rijden van een goed klassement in de Tour de France van 2018. Ter voorbereiding daarop reed Dumoulin de Giro om zijn titel te verdedigen. In het voorjaar liet Dumoulin nauwelijks van zich spreken, maar vanaf de eerste etappe van de Giro was de Limburger terug op afspraak, zoals de Belgen dat zeggen.
De Giro startte in 2018 in Jeruzalem met een individuele tijdrit. Wie anders dan Dumoulin kon deze etappe winnen? De wereldkampioen sloeg genadeloos toe, won de etappe en pakte direct weer het roze. Daarmee is Dumoulin de enige Nederlandse wielrenner naast Gerrie Knetemann die in vier opeenvolgende jaren een leiderstrui in een grote ronde te pakken had.
Direct de volgende etappe verspeelde Dumoulin de roze trui, maar handhaafde hij zich wel in de top van de klassement. Toen het peloton de bergen in trok, moest Dumoulin weliswaar enig tijdverlies toestaan, maar zijn tweede plaats kwam niet in het geding.
In de laatste Giro-week ontstond er een prachtig duel tussen Chris Froome en Tom Dumoulin. Froome, ook een erkend tijdrijder, wist de aanvallen van Dumoulin te weerstaan en won de Giro. Dumoulin eindigde als tweede en stond daarmee voor het tweede jaar op rij op het podium.
Hoge ogen in de Tour
In tegenstelling tot een jaar eerder, ging Dumoulin in 2018 wel van start in de Tour. Door zijn tweede goede Giri werd Dumoulin tot de favorieten voor de eindzege gerekend. De Tour begon rustig voor Dumoulin is wel in de zesde etappe schade opliep. Hij verloor door een valpartij 53 seconden op de andere favorieten en kreeg bovendien een straf van 20 seconden van de jury voor stayeren achter de ploegleiderswagen.
Toen het peloton de bergen in trok, trok Dumoulin ten aanval. Hij werd echter gepareerd door zijn grote concurrent Chris Froome en diens ploegmaat Geraint Thomas. Thomas won de etappe en pakte het geel. In de dagen die volgde bleek Froome niet zo goed in vorm en moest Dumoulin zijn pijlen richten op Thomas die van de ploegleiding van Team Sky voor zijn eigen kans mocht gaan.
Thomas toonde zich een slimme kopman, liet Dumoulin veel werk opknappen om er vervolgens in de slotfase van een etappe tussenuit te knijpen en nog een paar seconden verschil te pakken. In de afsluitende tijdrit moest Dumoulin meer dan twee minuten goed maken op Thomas. Dat lukte niet. Wel stelde Dumoulin zijn tweede plaats veilig. Daarmee werd hij de eerste Nederlander sinds Erik Breukink in 1990 die in Parijs op het Tour podium stond.
Blessures
In 2019 wilde Dumoulin voor de Tourzege gaan, maar stelde zijn doelen bij toen de routekaart voor de Tour de France gepresenteerd werd. Er stond slechts één tijdrit op het programma. Dumoulin besloot opnieuw van de Giro, waar drie ritten tegen de klok op het programma stonden, zijn voornaamste doel te maken.
Het jaar begon in mineur voor Dumoulin, die vroeg in het seizoen te maken kreeg met een overstrekte spier na een valpartij. Eenmaal terug op de fiets waren de resultaten niet om over naar huis te schrijven. In Milaan – San Remo boekte Dumoulin zijn beste resultaat door elfde te worden.
In de Giro topfavoriet
Bij de Giro startte Dumoulin als topfavoriet voor de eindzege, maar de kopman van Team Sunweb, zoals zijn ploeg inmiddels heette kon het geen moment waarmaken. Al in de vierde etappe waren zijn klassement-ambities vervlogen door een valpartij. In de vijfde etappe gaf Dumoulin op met een knieblessure.
Die knieblessure kostte hem de Tour en ook een goed najaar. In de winter van 2019/2020 werd bekend dat Dumoulin een gepeperde transfer zou maken. Na bijna tien jaar voor hetzelfde team, los van de sponsornamen, gereden te hebben, koos Dumoulin voor een frisse start bij Jumbo-Visma.
De eerste de beste wedstrijd die Dumoulin voor zijn nieuwe werkgever reed, eindigde in mineur. Door ziekte moest hij de Ronde van Valencia aan zich voorbij laten gaan. Zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe werkgever zou daarom de Tirreno Adriatico worden, maar dat was buiten de Corona-crisis gerekend, die vooral in die periode Italië in zijn greep had.
De hele wielerkalender ging in de prullenbak en toen het seizoen in augustus 2020 weer langzaam terug opgestart werd, had Dumoulin meer dan een jaar geen wedstrijd gereden. Via de Dauphiné Libéré werd hij door Jumbo-Visma klaargestoomd voor deelname aan de Tour de France. Dumoulin vertrok als schaduwkopman, maar al snel werd duidelijk dat inmiddels ploeggenoot Primoz Roglic de betere papieren voor de eindwinst had. Dumoulin moest zich daarom schikken in een rol als knecht, maar eindigde desondanks, mede dankzij een mooie tweede plaats in de laatste klimtijdrit, als zevende in het algemeen klassement.
Pauze
In januari 2021 kondigde Dumoulin enkele dagen na de perspresentatie van zijn ploeg aan tijdelijk te stoppen met wielrennen. ‘De ploeg en ik hebben besloten dat ik tijdelijk stop met wielrennen’, twitterde Dumoulin. ‘De druk die ik voel om te presteren is te groot. Ik heb tijd nodig om uit te vinden wat ik wil en hoe ik dat wil. Het nemen van deze beslissing voel goed en het voelt meteen alsof er een last van mijn schouders is gevallen.’
Van alle kanten kreeg Dumoulin lof voor zijn openheid en ontstond er meer bewustwording over de mentale weerbaarheid van topsporters. In mei 2021 kondigde Jumbo-Visma aan dat Dumoulin zijn rentree in het peloton zou maken in de Ronde van Zwitserland. Dumoulin gaf te kennen het NK Tijdrijden en de Olympische tijdrit in Tokio tot zijn doelen te maken en zei verder niets over een eventueel definitief einde van zijn carrière. In Zwitserland werd Dumoulin vijfde in een klimtijdrit, alvorens hij als vanouds de Nederlandse tijdrit titel voor zich opeiste. Next up: De Olympische Spelen. Hoe zit het met wedden op Tom Dumoulin? Dat lees je hieronder.
Wedden op Tom Dumoulin
Wedden op Tom Dumoulin doe je bij een bookmaker. De wielersport is een geen sport waarbij de meeste bookmakers verschillende weddenschappen af te sluiten zijn. Het merendeel van de bookmakers volstaat met het aanbieden van weddenschappen op de winnaar van de wedstrijd.
Voor een meerdaagse etappekoers zijn weddenschappen op alle losse etappes af te sluiten, maar ook op het algemeen klassement. Het betreft hier enkel Winner only weddenschappen, dus het voorspellen van een top-3 is niet mogelijk.
Voor klassiekers en andere eendaagse wedstrijden zijn de bet options bij aanbieders als onze eigen Toto beperkt tot het voorspellen van de renner die als eerste met zijn handen omhoog over de finish komt.
Tot slot zijn er bookmakers die bijzondere weddenschappen zoals een duel of een dubbele winst aanbieden. Bij een duel heeft de bookmaker twee wielrenners aan elkaar gekoppeld en is het aan jou om te voorspellen welke renner als eerste over de finish komt.
Een dubbele winst weddenschap is een weddenschap met een hoge quotering waarbij één renner tot de topfavorieten in twee opeenvolgende weddenschappen behoort en wanneer deze renner de wedstrijden daadwerkelijk allebei wint, een fenomenaal rendement oplevert voor jou als sportgokker.
Is het interessant: wedden op Tom Dumoulin ?
Ja, zeker gezien zijn voorgeschiedenis is het momenteel best interessant om de odds voor Tom Dumoulin goed in de gaten te houden. De renner is terug aan het komen en zal volgens de bookmakers nog niet direct op topniveau kunnen presteren. Zijn prestaties in de wedstrijden op de weg zeggen echter iets anders. Dumoulin is op een goed niveau ingestapt en wordt de komende weken en maanden alleen maar beter.
Het is dus belangrijk om door de quotering van de bookmakers heen te kijken. Factoren als voorgaande prestaties en aantal wedstrijddagen wegen mee in de winstkansen.
Wat zijn de quoteringen wanneer je gaat wedden op Tom Dumoulin?
Vanzelfsprekend verschilt dit van sportwedkantoor tot sportwedkantoor, maar over het algemeen gesproken zijn wielerquoteringen niet flauw. Dit wordt mede ingegeven doordat het verloop van een wielerwedstrijd nu eenmaal bijzonder lastig te voorspellen is. Dumoulin kan in topvorm zijn en zege zeker lijken, maar één lekke band, een valpartij of ander ongemak op het verkeerde moment en de winstkansen zijn vervlogen.
Daar komt de Coronafactor nog bij. De regels van de Internationale Wielerunie zijn streng. Wordt er één renner uit een ploeg positief op Corona getest, dan wordt de hele ploeg uit competitie genomen en moeten alle renners, mecaniciens en ploegleiders enkele dagen in quarantaine totdat ze een aantal keer negatief getest zijn.
Wanneer er dus iemand uit de ploeg van Dumoulin positief op Covid-19 getest wordt, zou het zomaar eens kunnen dat Dumoulin ondanks een goede positie in een klassement, de wedstrijd moet verlaten. Naar mate de maanden vordereren, worden ook meer en meer wielrenners gevaccineerd tegen het virus en neemt dit risico snel af.
Over het programma dat Dumoulin na de Olympische Spelen gaat rijden is op dit moment niets bekend. Het zou niet vreemd zijn als de Maastrichtenaar van start gaat in de Vuelta d’Espana. Of Dumoulin daarin nog ambities voor het rijden van een goed algemeen klassement heeft, weten we niet. Het kan, vooralsnog, prima te begrijpen zijn dat Dumoulin zich eerst en vooral richt op de tijdritten en voor de rest van de etappes in dienst van anderen rijdt. Of we Tom Dumoulin in 2022 terug zien in het peloton blijft een vraagteken.
Lead-foto: Door Nicola, Wikimedia Commons, CC-by-sa 4.0, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71971740