Wedden Op Schoten Op Doel

Wedden op schoten op doel: wat telt wel en wat telt niet mee?

Het is een steeds populairder wordende wedmarkt: het wedden op schoten op doel. Bookmakers bieden deze weddenschappen veelal aan als spelerspecial, maar ook op het totaal aantal schoten van een team kun je wedden. Het is wel zo dat een schot op doel niet altijd een schot op doel is. We leggen je in dit artikel uit wat voor een bookmaker wél een schot op doel is en wat niet. 

De buitenspeler van de aanvallende partij ontvangt de bal, controleert deze en draait bij zijn tegenstander weg. Hij versnelt, dribbelt richting het strafschopgebied en kapt naar binnen. Nog één klein tikje en dan haalt hij vernietigend uit. Het stadion veert op als de bal zijn schoen verlaat. De bal draait richting de kruising, maar gaat nét naast. Oeh, het stadion klapt voor de actie. Schot op doel? Niet voor de bookmaker. 

De wedmarkt schot op doel is een lastige omdat je vanuit voetbalperspectief veel meer tot een schot op doel rekent dan een bookmaker doet. Daarom is het goed om in dit artikel eens goed de definitie van een schot op doel te bestuderen.

Wedden Op Schoten Op Doel

Wedden op schoten op doel: gelijke monniken, maar geen gelijke kappen

Laten we beginnen met het vaststellen dat het doorgaans niet de bookmakers zijn die beslissen wat een schot op doel is en wat niet. De meeste vergunde Nederlandse aanbieders maken gebruik van een buitenlands sportsbook dat de gegevens van Opta gebruikt. 

Opta is een dataverzamelaar. Dit bedrijf analyseert, modelleert en verkoopt data van onder andere sportwedstrijden. Eén van de datasets die zij aan bookmakers aanbieden is het bepalen van schoten op doel. 

Wil je succesvol wedden op schoten op doel van speler X of team Y, dan is het goed om je eens te verdiepen in de definitie die deze datareus hanteert voor wat een schot op doel is. 

Voor Opta zijn er twee, of eigenlijk drie, scenario's die meetellen als schot op doel:

  1. Een doelpunt
  2. Een doelpoging waarbij de bal in het doel zou belanden als niet de keeper de bal zou tegen houden.
  3. Een doelpoging waarbij de bal in het doel zou belanden als de laatste verdediger de bal niet zou blokkeren.

Een belangrijk criterium bij scenario 3 is dat de keeper niet in zou zijn om de bal te stoppen. Wanneer een verdediger de bal blokkeert terwijl de keeper normalerwijze de bal zou tegenhouden, telt dit niet mee als schot op doel. 

Screenshot 2022 02 16 15.37.27
Een schot op doel is niet zomaar een schot op doel. Elke bookmaker hanteert een eigen definitie.

Paal en lat

Het belangrijkste dat je af kunt leiden uit deze bovenstaande definities is dat schoten op paal en lat niet mee tellen als schot op doel. Hoewel dit vanuit voetbalperspectief natuurlijk wel bewuste doelpogingen zijn.

Een bal die via de binnenkant van de paal of de onderkant van de lat in het doel belandt, telt natuurlijk wel mee als schot op doel. 

Een schot op doel telt dus enkel en alleen mee als de bal tussen de palen en onder de lat geplaatst wordt. De volgende scenario's tellen niet mee als schot op doel:

  • Schoten op de paal
  • Schoten op de lat
  • Eigen doelpunten
  • Schoten die de keeper tegenhoudt, maar naast zouden zijn gegaan
  • Schoten die door de laatste verdediger worden geblockt, maar naast zouden zijn gedaan
  • Een door een verdediger geblockt schot dat in de handen van de keeper belandt
  • Een door een verdediger geblockt schot dat ook door een andere verdediger of de keeper gekeerd zou kunnen worden 

Kortom: heel veel schoten die door een aanvallende speler worden gelost als doelpoging worden niet meegeteld in de afhandeling van een weddenschap. Het is goed om je daar bewust van te zijn.

92Nd All Japan High School Soccer Tournament Penalty Shootout 005
Een penalty is bij de afhandeling van een weddenschap niet altijd een schot op doel.

Enkele uitzonderingen

Volgens mij is het tot nu toe allemaal redelijk overzichtelijk voor wat betreft wel en niet meetelt als schot op doel. Je kunt het met sommige bepalingen niet eens zijn, maar je zult ze moeten accepteren. Anders kun je beter niet inzetten op deze markt. 

Nu wordt het echter gecompliceerd. Er zijn bookmakers die geen gebruik maken van de Opta-definitie van een schot op doel. Zij hanteren hun eigen criteria. Zo telt bij BWIN, dat (nog) niet actief is op de Nederlandse markt elk doelpunt als schot op doel, behalve als dat doelpunt tot stand komt uit een directe vrije trap, een penalty of een kopbal. 

Een benutte strafschop telt bij deze bookmaker dus niet mee in de telling voor het aantal schoten op doel. Bij vergunde bookmakers als BetCity en Jacks telt een strafschop die binnen het doelkader geschoten wordt wél mee als schot op doel. Of de penalty benut wordt of gestopt wordt door de keeper is irrelevant. 

Voor echt geld wedden op schoten op doel
1 Logo Bet365
2 Circus

Circus Casino

3 Logo Unibet

Een andere mogelijkheid waar verschillend naar gekeken wordt is het scoren van een doelpunt uit een mislukte pass of voorzet. Sommige bookmakers rekenen deze niet tot schoten op doel ondanks dat het een doelpunt is omdat de intentie niet was om op doel te schieten.

Dit soort uitzonderingen maken het wedden op deze markt uitdagend.

OneTime tip: Onderzoek goed wat je bookmaker als een schot op doel rekent. Kun je deze informatie niet vinden, schroom dan niet om contact op te nemen met je bookmaker of om eens navraag te doen bij mij of op het OneTime forum. 

Brunsie

Het belangrijkste discussiepunt

Waar het best vreemd is dat de ene bookmaker een benutte strafschop wel als een schot op doel ziet en een ander niet, is het met kopballen nog moeilijker. Is een kopbal een schot op doel of impliceert het woord ‘schot' dat het de bal met de voeten gespeeld moet worden? 

We hebben geprobeerd het voor je uit te zoeken en zijn tot de volgende conclusies gekomen.

Navraag bij de Toto leerde ons dat de bookmaker van de Nederlandse Loterij een kopbal ziet als een schot op doel als het voldoet aan de criteria die gesteld zijn aan een schot op doel. In andere woorden: een kopbal is gewoon een schot met het hoofd. 

Er zijn echter ook bookmakers die kopballen niet zien als schoten op doel. Opta, en dus bookmakers als Jacks en BetCity die weddenschappen afhandelen op basis van de Opta-data, tellen doelpunten gemaakt met het hoofd als een schot op doel, maar kopballen op doel die gestopt worden door de keeper niet.

Dat is een heel belangrijke om bij het inzetten op deze weddenschappen rekening mee te houden. Odds voor schoten op doel van verdedigers zijn meestal hoger dan de odds voor aanvallers. Dat is logisch want aanvallers komen vaker in schietpositie. Is er echter een verdediger die vaak scoort met kopballen uit corners en vrije trappen, dan kun je hier goede odds scoren. 

Wedden op schoten op doel: de meest bijzondere definitie

Je leest het, het wedden op een schot op doel is best een gecompliceerde weddenschap om te winnen. Je moet goed op de hoogte zijn van de criteria die jouw bookmaker hanteert. Ik wil dit artikel afsluiten met de meest bijzondere definitie van wat wel of niet telt als een schot op doel telt. 

Het gaat om het definiëren van corners. In de beoordeling van Opta is een corner die ineens in het doel draait en dus een doelpunt oplevert een schot op doel. Een directe corner die een doelpunt op zou opleveren, ware het niet dat de keeper de bal keert, telt echter niet mee als schot op doel. Schiet mij maar lek.

on air