Brasil Na Final Das Olimpíadas De Tokyo Contra A Espanha

Voetbal

Voetbal is een van de meest populaire sporten op de Olympische Spelen. Niet alle wereldsterren van het voetbal zijn op de Olympische Spelen aanwezig, maar er is meer dan voldoende voetbaltalent bij de mannen en de vrouwen om er een interessant voetbaltoernooi van te maken. En misschien ook wel interessant: wedden op Olympisch voetbal!

Brasil Na Final Das Olimpíadas De Tokyo Contra A Espanha

Voetbal is een sport waar al een flink aantal jaren een stevige discussie over gevoerd wordt. Er zijn stemmen binnen het IOC, het Internationaal Olympisch Comité, die vinden dat voetbal geen plaats meer heeft op de Spelen omdat de voetbalsport als mondiale toernooien genoeg van zichzelf heeft.

Op het Olympisch voetbaltoernooi mag ieder land niet zijn beste 22 spelers afvaardigen. Er geldt voor deelname aan het Olympisch voetbaltoernooi een leeftijdsgrens van 23 jaar. In het verleden werd voor Jong Oranje dan ook wel de benaming Olympisch Elftal gebruikt. Sinds die Olympische Spelen van Barcelona in 1992 is het toegestaan dat elk land een aantal dispensatiespelers op mag roepen. Dit zijn spelers van ouder van 23 jaar. Elk land mag drie spelers van ouder dan 23 jaar oproepen voor het Olympisch Elftal.

Sinds de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta staat er naast een voetbaltoernooi voor mannen ook een voetbaltoernooi voor vrouwen op de Olympische kalender. Hiervoor geldt het leeftijdscriterium niet. Elk deelnemend land mag het sterkst mogelijke vrouwenelftal afvaardigen naar de Olympische Spelen. 

Wedden op Olympisch voetbal

Er zijn heel veel verschillende weddenschappen die je af kunt sluiten op het Olympische voetbaltoernooi. Wedden op het Olympisch voetbal maakt het beleven van de voetbalwedstrijden net even wat intenser en je bent net even wat blijer als het land waarvan je denkt dat het kansrijk is voor de overwinning ook daadwerkelijk wint en jij er een leuk geldbedrag aan overhoudt.

Naast dat je heel veel weddenschappen af kunt sluiten op de wedstrijden in de verschillende sporten op de Olympische Spelen, waarover je op deze site andere artikelen kunt vinden, kun je ook specifieke weddenschappen op het Olympische voetbal.

De weddenschappen die je kent uit de Eredivisie of misschien wel van het net afgelopen WK kom je bij het Olympisch voetbaltoernooi opnieuw tegen. Je kunt voorspellen welk land er kampioen wordt, welke landen de finale halen en welk land de bronzen medaille wint. Daarnaast kun je ook per wedstrijd inzetten op welk land de wedstrijd gaat winnen, of beide teams tot scoren komen, hoeveel doelpunten er gemaakt gaan worden, wat de exacte uitslag wordt en nog heel veel meer.

Wedden op mannen- of vrouwenvoetbal

Het wedden op het mannenvoetbal is wat moeilijker dan het wedden op het vrouwenvoetbal. De dames spelen allemaal met hun sterkste elftal, terwijl de mannen allemaal eenmalige elftallen vormen. Dat maakt het inschatten van de sterktes en zwaktes bij de ploegen lastiger en dat maakt het doen van een goede voorspelling moeilijk. Het goede nieuws is dat dat niet alleen voor jou als speler geldt, maar ook voor de bookmaker.

Bij het vrouwenvoetbal liggen de krachtsverhoudingen niet alleen wat duidelijker, maar ook wat verder uit elkaar. Dat maakt het wedden op het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi interessant voor het plaatsen van weddenschappen met een handicap. Bij het plaatsen van een handicap weddenschap zet je een van beide teams op een virtuele achterstand.

Laten we als voorbeeld de eerste wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen op de Olympische Spelen als voorbeeld pakken. De odds die door de bookmaker op deze wedstrijd zijn afgegeven zijn als volgt:
Zambia 45.00, gelijkspel 10.25, Nederland 1.02.

Spelen met een handicap

Met andere woorden: Nederland is dik favoriet voor deze wedstrijd. Om nu meer rendement te maken kun je Nederland een handicap geven. Stel dat je Nederland een handicap van -2 geeft. Dan veranderen de odds al van 1.02 naar 1.38. Nederland moet nu niet gewoon winnen, waarbij 1-0 dus al genoeg is, maar moet met minimaal drie doelpunten verschil winnen. De meest lucratieve handicaps zijn de handicaps waarbij je inzet op het verschil in doelpunten tussen beide landen. Een handicap van +3.5 betekent dat Nederland met meer dan 3.5 doelpunt verschil van Zambia moet winnen.

Je kunt deze handicap ook omdraaien. Wanneer je denkt dat Nederland de wedstrijd best zal winnen, maar je gelooft niet dat dat met vier doelpunten verschil zal zijn, dan kun je inzetten op Zambia +3.5. Hiermee is elke nederlaag voor Zambia met 1, 2 of 3 doelpunten verschil kassa voor jou.

Screenshot 2022 04 20 10.46.59
Wedden op Olympisch voetbal bij de Toto

Waar kan ik wedden op de Olympische Spelen?

Het wedden op de Olympische Spelen in Tokio is mogelijk bij online bookmakers. De Toto is van oudsher de bookmaker waar je in Nederland terecht kunt voor sportweddenschappen, maar sinds 1 oktober 2021 is de strijd om de sports bettor losgebarsten. Nieuwe partijen als Jack's, BetCity, Circus en Bingoal betraden met succes de Nederlandse markt en bieden ook weddenschappen op het Olympisch voetbaltoernooi.

Heb je meerdere accounts dan kun je de odds van de bookmakers met elkaar vergelijken en kun je voor iedere weddenschap de winstpotentie maximaal maken. Iedere bookmaker hanteert zijn eigen berekeningen om de winstkansen van een sporter of een sportteam in een wedstrijd te berekenen. In die rekenmodellen kan best verschil zitten. Het loont vrijwel altijd de moeite om odds met elkaar te vergelijken.

Screenshot 2022 04 20 11.07.38
De Duitse voetbalvrouwen waren actief op de Olympische Spelen van 2020. Foto credit: WikiCommons

Waarop kan ik wedden bij de bookmaker?

Het aanbod aan Olympische voetbalweddenschappen is enorm. Voor vrijwel iedere sport die op de Olympische Spelen zijn odds opgesteld door de bookmakers. Dat geldt dus ook voor voetbal. Bij de ene sport zijn er meer wedmogelijkheden dan bij de andere sport. Dit komt deels door de aard van de sport, maar ook doordat bookmakers niet of nauwelijks research doen naar bepaalde sporten. Dit zijn vaak sporten waar normaal gesproken weinig interesse in is van sports betters. Weinig interesse betekent weinig wedvolume en dat betekent weer dat de bookmakers maar mondjesmaat geld kan verdienen in zo’n sport.

Wedtip: Sporten waar weinig wedvolume in is, zijn sporten waar de bookmaker weinig onderzoek naar doet. De odds die worden gegeven zijn dus onscherp. Hier liggen winstkansen.

Sporten waarop naast voetbal gewed kan worden tijdens de Olympische Spelen zijn in alfabetische volgorde: 

Atletiek, Badminton, Basketbal, Boksen, Boogschieten, Gewichtheffen, Gymnastiek, Golf, Handbal, Hockey, Honkbal, Judo, Kanovaren, Karate, Klimsport, Moderne vijfkamp, Paardensport, Roeien, Rugby, Schermen, Schietsport, Schoonspringen, Skateboarden, Softbal, Surfen, Synchroonzwemmen, Tafeltennis, Taekwondo, Tennis, Triatlon, Volleybal, Waterpolo, Wielersport, Worstelen, Zeilen en Zwemmen

Combinatieweddenschappen

Wanneer je je weddenschap geselecteerd hebt en je bent niet tevreden met de odds, kun je odds aan je weddenschap toevoegen door je voorspelling te combineren met een of meerdere andere voorspellingen. Op deze manier maak je combinatieweddenschappen.

Er zijn diverse vormen en varianten van combinatieweddenschappen. Wanneer je meerdere voorspellingen met elkaar gaat combineren kun je er voor kiezen dat alle gedane voorspellingen goed moeten zijn. Je krijgt dan van de bookmaker de scherpste odds, maar je neemt ook het grootste risico. Eén fout betekent immers dat de gehele weddenschap verloren is.

Screenshot 2022 04 20 11.14.50

Wedtip:

Bouw bij een combinatieweddenschap ruimte voor een error in. Wanneer je bijvoorbeeld 9 voorspellingen combineert, selecteer dan geen 9-fold als weddenschap, maar kies voor een 8-fold of een 7-fold. Dan worden er meerdere combinaties van voorspellingen gemaakt en ontstaan er ook combinaties waarin een eventuele foutieve voorspelling niet zit. Je verliest wat rendement, maar verhoogt de zekerheid dat je de weddenschap wint.

Live wedden op de Olympische Spelen

Live wedden op de Olympische Spelen is de meest zekere manier om je weddenschappen te verzilveren. Zeker bij sporten waar op het allerlaatste moment nog veel kan veranderen, is het op het juiste moment inschatten cruciaal. Helaas is het bij de Toto momenteel nog niet mogelijk om live in te zetten op Olympische wedstrijden. Spelers van de Toto moeten kunnen dus alleen voordat een wedstrijd van start gaat inzetten.

Spelers die een account hebben bij een buitenlandse aanbieder kunnen in veel gevallen wel gebruik maken van live wedopties. Zij kunnen dan vaak via een livestream van de bookmaker ook mee kijken naar de wedstrijd. Het is immers niet mogelijk voor de NOS om alle wedstrijden op de Olympische Spelen live uit te zenden.

De NOS zal er voornamelijk voor kiezen om wedstrijden uit te zenden waar Nederlandse medaillekansen liggen, maar het is niet gezegd dat dat ook vanuit een sports betting perspectief de meest interessante wedstrijden zijn. De wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen kunnen zowel lucratief als interessant zijn. Het is onze OneTime-tip om het Nederlands Vrouwenvoetbalelftal de komende weken extra goed in de gaten te houden.

De geschiedenis van het Olympisch voetbaltoernooi

Voetbal stond voor het eerst in 1900 op de Olympische agenda. In de beginjaren was het landen toegestaan om meerdere elftallen in te schrijven, maar van deze regel werd in 1912 afgestapt. Aanvankelijk gold voor het voetbal dezelfde amateurregel als voor de andere Olympische sporten, maar in de jaren ‘50 nam de professionaliteit van het voetbal dusdanig toe, dat deze regel langzaam maar zeker losgelaten werd. Wel hield het Olympisch comité vast aan de regel dat spelers die op het Spelen uit wilde komen niet aan de eerst voorafgaande eindronde van het WK deel had genomen. Daardoor konden West-Europese landen nauwelijks hun beste elftal opstellen.

Oost-Europese landen liepen een flink eind achter qua professionalisering en mochten daarom vaak wel hun beste elftal opstellen. Dat zien we ook terug in het overzicht met winnaars van Olympisch voetbalgoud. In de jaren ‘50 en ‘60 ging dit naar landen als Joegoslavië, Hongarije (3x) en Polen.

Screenshot 2022 04 20 11.17.56
Franse voetballers in 1900

Maximaal aantal A-interlands

In de jaren ‘70 werd ook deze regel losgelaten en nadat er eerst nog werd gewerkt met regels met betrekking tot het maximaal aantal A-interlands dat een speler gespeeld mag hebben om nog op de Olympische Spelen in actie te mogen komen, werd in 1992 de huidige regel ingevoerd dat de spelers op de Olympische Spelen voor het overgrote gedeelte jonger dan 23 jaar moeten zijn.

Nederland is drievoudig bronzen medaillewinnaar op de Olympische Spelen. Bij de Spelen van 1908, 1912 en 1920 werd de troostfinale gewonnen. In 1924 werd deze verloren en moest Nederland genoegen nemen met de vierde plaats. Sinds 1924 is Nederland er nog slechts sporadisch in geslaagd om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, laat staan dat de halve finale bereikt werd.

De geschiedenis van het Olympisch vrouwenvoetbal

Vrouwenvoetbal werd in 1996 aan de Olympische Kalender toegevoegd tijdens de Spelen in Atlanta. Het werd direct een gouden medaille voor de Verenigde Staten. Heel verrassend is dat niet. Team USA is al meer dan 25 jaar toonaangevend in het vrouwenvoetbal. Naast vier wereldtitels werden er ook vier Olympische gouden medailles gewonnen. Een vijfde Olympische finale werd verloren.

Op de aankomende Spelen is Nederland één van de grootste concurrenten van Team USA. Na het behalen van de Europese titel in 2017, bereikte het elftal van bondscoach Sarina Wiegman in 2019 de WK-finale, die weliswaar werd verloren van de Amerikaanse vrouwen, maar die finaleplaats was wel voldoende voor een ticket naar Tokio.

on air