SC Heerenveen

Wedden op SC Heerenveen: is dit aantrekkelijk?

SC Heerenveen is al jaren een stabiele club in de Nederlandse eredivisie. De club van de legendarische voetballer Abe Lenstra is afkomstig uit het oudste Veenkanaaldorp van Nederland en heeft een stadion waar in theorie bijna alle inwoners van het dorp plaats kunnen nemen.

Zeg je Heerenveen tegen een sportliefhebber dan denkt deze waarschijnlijk als eerste aan de plaatselijke betaald voetbalclub of aan het IJsstadion Thialf dat zich ook binnen de dorpsgrenzen van Heerenveen bevindt.

Waar schaatsen bij de Friezen met de paplepel wordt ingegoten, heeft SC Heerenveen door de goede prestaties de afgelopen jaren meer en meer Friese harten veroverd en ook in de rest van het land danig aan sympathie gewonnen. In dit artikel kom je meer over de Friese club te weten en leer je hoe je kunt wedden op SC Heerenveen.

Placeholder Gold door Onetime
op 24 februari 2023 - laatste update: 31 juli 2023
SC Heerenveen

Zo wed je op SC Heerenveen

Wanneer je denkt dat SC Heerenveen de traditionele top-3 in de Eredivisie enorm gaat verrassen kun je voor dat het seizoen begint inzetten op een kampioenschap van SC Heerenveen.

Grote kans dat je een inzet plaatst op een weddenschap waar spectaculaire odds tegenover staan. SC Heerenveen is immers niet de grote favoriet om de Eredivisie te winnen en is voorheen ook nog niet eerder kampioen geworden.

Toch is het mogelijk dat SC Heerenveen boven zichzelf uitstijgt. Dat is het mooie aan voetbal. Kijk bijvoorbeeld naar het seizoen 1999/2000 waarin SC Heerenveen Feyenoord en Ajax achter zich wist te houden en achter landskampioen PSV als tweede eindigde in de Eredivisie.

Soms heb je ineens een seizoen waarin alle puzzelstukjes op de juiste plek vallen. Het is niet waarschijnlijk, maar waarom zou SC Heerenveen niet het Leicester City van Nederland kunnen worden?

Inzetten op SC Heerenveen: bereid je goed voor

De allerbelangrijkste voorbereiding die je moet doen als je winstgevend wilt wedden op SC Heerenveen is het bestuderen van de odds die de club voor een bepaalde wedstrijd van de bookmakers heeft gekregen. Op basis van deze odds beslis je immers of je in gaat zetten.

SC Heerenveen speelt de laatste jaren meestal in de middenmoot van de Eredivisie dus zal in ongeveer evenveel wedstrijden de underdog als de favoriet zijn.

Wanneer odds dichtbij elkaar liggen en het resultaat van de wedstrijd derhalve lastig te voorspellen is, is het zaak om de ontwikkelingen bij SC Heerenveen voor een wedstrijd goed in de gaten te houden.

Zijn er belangrijke spelers geblesseerd? Zijn er schorsingen? Hoe lang heeft de topscorer al niet gescoord of is hij juist on fire en schiet hij de ene bal na de andere er in? Dat soort factoren kunnen van doorslaggevend belang zijn in de uitkomst van een wedstrijd.

Resultaten uit het verleden

Ook is het goed om altijd even een blik op het verleden te werpen. Het is iets ondefinieerbaars, maar tegen bepaalde ploegen doet SC Heerenveen het altijd prima.

De thuiswedstrijd tegen PSV is daar een goed voorbeeld van. Deze verliest SC Heerenveen zelden. Vaker wel dan niet gaat PSV, toch jaarlijks één van de grootste titelkandidaten in de Eredivisie, met een nederlaag terug naar Eindhoven.

Dit zijn de wedstrijden dat inzetten op SC Heerenveen dubbel lonend is want weinig bookmakers zullen PSV hogere odds geven dan SC Heerenveen. Als speler kun je hier dus de bookmakers verslaan!

Waarop kun je wedden op SC Heerenveen?

Weddenschappen op wedstrijden van SC Heerenveen zijn er legio. Naast het voorspellen van het basisresultaat van de wedstrijd, winst, verlies of een gelijkspel, kun je een correcte score weddenschap plaatsen. Dit is een weddenschap die een stapje verder gaat dan een 1X2 weddenschap.

Bij een correcte score weddenschap selecteer je een rijtje van drie of vier mogelijke uitslagen. Weer een stapje moeilijker is het exact voorspellen van de juiste uitslag of zelfs de juiste ruststand. Over het algemeen geldt dat hoe specifieker je de voorspelling doet, hoe hoger het bedrag is dat je kunt winnen. De kans dat je het helemaal goed hebt wordt namelijk kleiner.

Belangrijk om op te letten bij het aangaan van dit soort weddenschappen is dat je actuele vorm van een elftal meeneemt in je voorspelling. Normaliter zou je kunnen voorspellen dat SC Heerenveen onder normale omstandigheden vaker wel dan niet van FC Emmen zal winnen.

Echter, wanneer SC Heerenveen vijf wedstrijden op rij met redelijk grote cijfers verloren heeft, is dat misschien geen vanzelfsprekendheid. De verdediging is dan bovendien alles behalve waterdicht en dat betekent ook dat de spitsen van Emmen kansen gaan krijgen.

Dubbele kans

Wanneer je zo min mogelijk risico wil nemen met je weddenschap op SC Heerenveen, dan zijn er een aantal opties om extra zekerheden in te bouwen.

Eén van die manieren is een dubbele kans weddenschap. Bij deze weddenschap zet je niet in op één mogelijke uitkomst van een wedstrijd, maar op twee. Je verkleint je verliesmarge dus met 33%. Dit kost je echter wel geld, want de odds voor een dubbele kans weddenschap zijn flink lager dan bij een standaard 1X2 weddenschap.

Een andere manier om een veiligheidsmechanisme in te bouwen is Draw No Bet. Je zet hierbij in op een overwinning van SC Heerenveen, maar krijgt je geld terug als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt.

Je wedt dus feitelijk niet op één van die drie mogelijke uitkomsten, maar op twee. Dit verkleint je verlieskans van 66% naar 50%. Ook een Draw No Bet kost je echter een flinke hap van de odds.

Onetime's wedtip 2021/22

SC Heerenveen is er op het eerste gezicht niet sterker op geworden ten opzichte van het vorige seizoen. Met Xavier Mous, Milan van Ewijk en Sven van Beek is er weliswaar geïnvesteerd in het voorkomen van doelpunten, maar qua aanvalskracht is er weinig bijgekomen.

Tel daarbij op dat er met het vertrek van Lasse Schöne en Jean-Paul van Hecke veel voetbal uit de ploeg is verdwenen. Wij komen voor SC Heerenveen dan ook niet verder dan een plek bovenaan het rechterrijtje.

De geschiedenis van SC Heerenveen

SC Heerenveen werd in 1920 opgericht onder de naam Athleta. Al een jaar later werd de naam gewijzigd in De Spartaan. Wederom een jaar later werd het VV Heerenveen en trad de club toe tot de bond en ging het competitievoetbal spelen.

Onder de naam VV Heerenveen werd de club meerdere keren op rij Noordelijk kampioen, mede dankzij stervoetballer Abe Lenstra die in plusminus 500 wedstrijden voor de club uit zijn dorp 523 officiële doelpunten maakte. Nooit slaagde VV Heerenveen er echter in om algeheel kampioen van Nederland te worden.

Voor Abe Lenstra bestond veel nationale en internationale interesse, maar de aanvaller wilde Heerenveen niet verlaten. Met Lenstra wilde de club in de jaren ‘50 ook de stap naar het betaalde voetbal maken, maar het onwaarschijnlijke gebeurde.

Door veel discussies binnen de club over het betalen van voetballers, vertrok Lenstra naar Sportclub Enschede, dat slechts een klein gedeelte van zijn marktwaarde over maakte naar Heerenveen.

Eerste jaren in de Tweede Divisie

De eerste jaren van het betaalde voetbal bracht Heerenveen voornamelijk door in de Tweede Divisie, met hier en daar een seizoen in de Eerste Divisie.

In 1970 werd Heerenveen kampioen van de Tweede Divisie en promoveerde het definitief. Terug in de jaren ‘70 en ‘80 was Heerenveen, vanaf 1978 SC Heerenveen, actief op het tweede niveau in Nederland.

In het seizoen 1989/1990 eindigde de ploeg als 16e in de Eerste Divisie, maar mocht het door het winnen van periodetitel wel deelnemen aan de nacompetitie. Hierin promoveerde de ploeg onverwacht.

Het jaar erna was het eerste in de geschiedenis van de club op het hoogste niveau. Op het nippertje degradeerden de Friezen.

Finale KNVB bekertoernooi

Twee jaar later bereikte SC Heerenveen als Eerste Divisionist de finale van het KNVB Bekertoernooi. Er werd weliswaar met 6-2 van Ajax verloren, maar er werd heel veel aan sympathie gewonnen.

Datzelfde jaar promoveerde de club naar de Eredivisie. Onder trainer Foppe de Haan zou SC Heerenveen in de jaren die volgden uitgroeien tot een stabiele Eredivisieclub.

Tweede in de Eredivisie

In 2000 werd de club tweede in de Eredivisie en mocht het in het seizoen 2000/2001 voor het eerst, en tot op heden voor het laatst deelnemen aan de Champions League.

In 2009 zette de club de eerste trofee in de prijzenkast. FC Twente werd in de bekerfinale na strafschoppen verslagen. Enkele maanden later slaagde de club er niet in om de Johan Cruijff Schaal, de traditionele openingswedstrijd van het voetbalseizoen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar, te winnen. Landskampioen AZ was met 5-1 te sterk. Dat is nog altijd de grootste uitslag aller tijden in de wedstrijd om de Supercup.

Na enkele jaren als stevige subtopper, heeft SC Heerenveen de laatste jaren een stapje terug moeten zetten op de ranglijst van de Eredivisie. De Friezen hebben echter de ambitie om de komende jaren stapje voor stapje door te groeien naar de subtop en jaarlijks mee te strijden om plaatsing voor Europees voetbal.

Wat zijn budgetten van de voetbalclub SC Heerenveen?

SC Heerenveen werkt met een budget van om en nabij de achttien miljoen euro. Daarmee heeft SC Heerenveen bij lange niet het grootste budget van de Eredivisie.

Naast de traditionele top-3 moeten de Friezen ook mede-subtoppers Vitesse, AZ, FC Twente, FC Utrecht en de grote rivaal in het Noorden, FC Groningen voor zich dulden. Dat de club er al enkele jaren niet in slaagt zich te mengen in de strijd om de startbewijzen voor Europees voetbal is dus ook niet zo heel gek.

Het grootste gedeelte van het budget van SC Heerenveen komt voort uit sponsor- en televisiegelden. SC Heerenveen is echter ook een handelshuis. De club scout vooral in Scandinavië jonge, talentvolle spelers die het na een paar seizoenen in de Eredivisie met winst  door hoopt te verkopen naar ofwel een Nederlandse topclub, ofwel naar een club in het buitenland.

Veelgestelde vragen rondom wedden op SC Heerenveen

Kan ik op individuele SC Heerenveen spelers wedden?

Ja, dat kan. Naast dat je op de teamprestatie kunt wedden, kun je ook voorspellen welke speler het eerste of juist het winnende doelpunt maakt, welke speler een strafschop benut of scoort via een vrije trap.

Ook kun je wedden op welke speler topscorer van de Eredivisie wordt. Hier kun je zeker de spelers van SC Heerenveen niet uitvlakken. De Friezen namelijk een neusje voor veel scorende spitsen. Oud-Heerenveen-spitsen Alfred Finnbogason, Bas Dost en Afonso Alves werden allen topscorer van de competitie tijdens hun verblijf in het Abe Lenstra Stadion.

Waar vind ik wedtips op SC Heerenveen?

Op de websites van online casino's als Toto en BetCity zijn met regelmaat voorbeschouwingen op Eredivisiewedstrijden van SC Heerenveen te vinden.

Ook op het OneTime Forum plaatsen we wekelijks voorspellingen op voetbalwedstrijden, waaronder ook op weddenschappen op de wedstrijden van SC Heerenveen.

Hoeveel geld moet ik inzetten bij een weddenschap op SC Heerenveen?

We raden je sowieso aan om met mate te gokken. Daarnaast is je inleg afhankelijk van de weddenschap die je selecteert. Als je een single bet wilt plaatsen, dan kun je met een inleg van 1 euro of zelfs minder volstaan.

Maakt je weddenschap op SC Heerenveen onderdeel uit van een groter systeem aan weddenschappen, dan vereist het systeem dat je kiest een bepaalde inleg. Houd goed in het oog dat elk systeem een multiplier kent.

Wil je via een Trixie drie voorspellingen op vier manieren aan elkaar koppelen dan is je inleg van 1 euro, 1 euro per koppeling. Een Trixie kost je dus altijd je inleg x4. 

on air