Screenshot 2022 07 14 12.41.25

Wedden op wielrennen: De Ardennen klassiekers

Wanneer de renners die wekenlang over noeste kasseien hebben gebeukt van hun welverdiende rust gaan genieten, is het tijd voor een ander type wielrenner om de spotlight op te zoeken. Het is tijd voor de Ardennen klassiekers. Alle informatie over deze klassiekers en hoe je kunt wedden op de Ardennen klassiekers, lees je op Onetime.nl.

De Ardennen klassiekers zijn een trio wedstrijden die mee tellen voor de UCI World Tour, het overkoepelende wielerkampioenschap, die vanwege de geschiedenis die de wedstrijden met zich mee dragen, de term wielerklassieker hebben verworven.

Deze wedstrijden zijn de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik – Bastenaken – Luik.

Sinds enige jaren wordt dit trio aan wedstrijden voorafgegaan door de Brabantse Pijl, een semiklassieker die eerder eind maart op de wielerkalender stond, maar van plek heeft geruild met de kasseienwedstrijd Gent – Wevelgem en nu als een soort opwarmertje dient voor de Amstel Gold Race.

Screenshot 2022 07 14 12.41.25

Hoe werkt wedden op de Ardennen klassiekers

Wedden op de Ardennen klassiekers begint met het in kaart brengen van de wedstrijd. De Amstel Gold Race, De Waalse Pijl en Luik – Bastenaken – Luik hebben alle drie andere kenmerken. Welke wedstrijd is het meest geschikt voor welke wielrenner?

Elke wedstrijd heeft zijn eigen favorieten, maar bedenk wel dat er nog nauwelijks echte allrounders in het peloton rondfietsen. De renners die starten in de Ardennen Klassiekers zijn vrijwel allemaal specialisten in het explosieve klimwerk en het rijden van lange afstanden.

Het voorspellen van een winnaar is natuurlijk heel erg lastig. Een outright bet op een renner met een goede quotering kun je altijd plaatsen, maar het is zeker goed om de statistieken van de renner er eens bij te pakken.

Veel renners die de Ardennen Klassiekers rijden, bereiden zich voor in de Ronde van Catalonië. Dat is een ronde met veel klimkilometers. Wanneer een renner in vorm begint te komen, zouden zijn uitslagen gedurende de week dat deze wedstrijd duurt beter moeten worden.

Kijk ook eens naar uitslagen van de afgelopen drie jaar. Zie je een stijgende lijn in uitslagen bij een renner? Dan zou dit een teken kunnen zijn dat deze renner sterker wordt. Wellicht is het heel lonend om in te zetten op deze renner als je denkt dat hij zijn stijgende lijn door zal trekken.

Dubbele kans

Historische uitslagen tonen aan dat de combinatie Amstel Gold Race/Luik – Bastenaken – Luik in het verleden in het hetzelfde jaar door dezelfde renner gewonnen is. Dat geldt ook voor de combinatie Waalse Pijl/Luik – Bastenaken – Luik, maar niet voor de wedstrijdcombinatie Amstel Gold Race/Waalse Pijl. Wanneer je dus een dubbele kans weddenschap af wilt sluiten doe je er verstandig aan om een renner te selecteren die goede uitslagen heeft gereden in de hierboven genoemde combinaties of zelfs een renner te kiezen die niet in Amstel of niet in de Waalse Pijl van start gaat.

Waar kleinere wedstrijden nog wel eens gewonnen worden door een outsider die in een vroege kopgroep zit, waarbij het peloton zich verrekend en niet op tijd de achtervolging start, zie je dat in deze wedstrijden eigenlijk bijna nooit. De favorieten komen altijd bovendrijven. Het is in de Ardennen Klassiekers zelden lonend om voor een outsider te gaan.

Waar kan ik wedden en welke weddenschappen kan ik afsluiten?

De drie Ardennen klassiekers zijn grote wedstrijden die tot het aanbod van vrijwel elk sportwedkantoor behoren die in wielerweddenschap doet.

De door de KSA vergunde bookmakers hebben een ruim aanbod aan wielerwedstrijden waar je een weddenschap op af kunt sluiten. Bij de meeste van deze aanbieders kun je naast inzetten op de winnaar ook rijderskoppels selecteren die het in de wedstrijd tegen elkaar opnemen. Dit worden Duel weddenschappen genoemd.

Door de bookmakers worden er twee wielrenners aan elkaar gekoppeld. Deze twee renners krijgen een quotering toegewezen waarbij de bookmaker een renner favoriet maakt om in de wedstrijd voor de andere renner te finishen.

Aan jou de taak om te analyseren of de bookmaker gelijk heeft en je je inzet op de favoriet moet plaatsen of dat je beter kunt kiezen voor de underdog.

Kan ik het hele jaar door gokken op wielrennen?

Sportwedkantoren die wielerwedstrijden aanbieden beperken zich meestal tot de wat grotere wedstrijden. Dat begint meestal met de opening van het Klassiekerseizoen, Milaan – San Remo. Deze wedstrijd wordt ook wel de Primavera genoemd.

Twee weken later is het beurt aan de Ronde van Vlaanderen, gevolgd door Paris – Roubaix, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik – Bastenaken – Luik. Met de finish in Luik eindigen de voorjaarsklassiekers en gaat de focus op de grote ronden. In mei is de Giro d’Italia de eerste grote ronde die op het programma staat.

Het interessante aan die grote rondes op gokgebied is dat een ronde uit meerdere disciplines bestaat. Er zijn etappes die eindigen in een massasprint, er zijn etappes die bergop eindigen, er worden tijdritten gereden en er zijn zogenaamde overgangsetappes waarbij het peloton een snipperdag neemt en een kopgroep met voor het klassement ongevaarlijke renners een half uur voorsprong krijgt.

Je moet dus elke dag een goede analyse van de etappe maken om de winnaar er van zo goed mogelijk te kunnen voorspellen.

Na de Giro volgt in juli de Tour de France, voor vele volgers nog altijd het jaarlijkse hoogtepunt van de wielerkalender. Wat voor de Giro geldt, geldt voor de Tour de France ook. De grote verscheidenheid aan etappes maakt het interessant voor weddenschappen, zeker voor combinatieweddenschappen en duels. Zo kan drie weken fietsen volgen in de zomer, je best een leuk extra zakcentje opleveren.

Het wielernajaar

Na de Tour wordt in het najaar nog de Vuelta, de Ronde van Spanje, verreden voordat in september en oktober nog enkele najaar klassiekers verreden worden, zoals Paris – Tours en de Ronde van Lombardije, ook wel liefkozend de Koers van de vallende bladeren genoemd.

Wat meer op wielrennen gespecialiseerde kantoren bieden ook Vlaamse semiklassiekers als Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne – Brussel – Kuurne, de E3 Prijs, Gent – Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Scheldeprijs aan. Deze wedstrijden zijn over het algemeen best lastig om te voorspellen omdat ze naast dat ze een wedstrijd op zich zijn, voor veel renners ook de voorbereidende koersen zijn op het echte werk in de klassiekers.

Als jij een echte wielervolger bent en het leuk vindt om naast het volgen van de koersen ook in de statistieken te duiken dan heb je wellicht oog voor wat de bookmakers niet zien. Dan loont het zeker de moeite om eens een weddenschap af te sluiten op een wielerwedstrijd.

Live betting

Ook zonder voorkennis kun je overigens prima wedden op wielrennen dankzij live betting, een feature die steeds meer sportwedskantoren voor wielerwedstrijden beschikbaar maken.

Stel dat de grote favoriet op wie veel spelers hebben ingezet een leuke band krijgt of ten val komt, dan kun je met live betting supersnel schakelen naar een andere renner. Wanneer je snel genoeg bent, is zijn quotering nog altijd hoog. Zo kun je tijdens de wedstrijd de bookmakers te slim af zijn.

Screenshot 2022 07 14 12.54.29
Julian Alaphilippe was in 2020 nét sneller dan Mathieu van der Poel

Brabantse Pijl

De Brabantse Pijl was gek genoeg jaren het domein van de Spaanse sprinter Oscar Freire, die in dienst van de Rabobank wielerploeg in 2005, 2006 en 2007 de beste was. Deze wedstrijd is een kantelwedstrijd in het wielerseizoen en is één van de twee wedstrijden waar de toppers van het vroege voorjaar de favorieten voor de Ardennen wedstrijden tegen komen. Ook de Amstel Gold Race kent een dergelijke overlap in het peloton.

De Brabantse Pijl is ook voor gokkers een belangrijke wedstrijd. Wie goed is in de Brabantse Pijl, is ook goed in de Amstel Gold Race. Dat de wedstrijd in het Vlaamse Overijsse de laatste jaren gewonnen is door enkel toppers als Philippe Gilbert, Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel zegt wat dat betreft voldoende.

Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race is de enige Nederlandse voorjaarsklassieker en eindigt sinds 2003 op of een paar kilometer achter de Cauberg in Valkenburg. Daarvoor finishte de race jaren op de boulevard van Maastricht en daar wonnen onder andere bekende Nederlandse wielrenners als Erik Dekker en Michael Boogerd de Amstel Gold Race.

De eerste startplaats van de Amstel Gold Race was Breda. Pas later is de wedstrijd helmaal naar het Limburgse heuvellandschap verplaatst.

De recordoverwinnaar is Jan Raas. Deze Nederlandse renner uit de jaren ’70 en ’80, die later succesvol ploegleider werd, won de AGR maar liefst vijf keer. Ook de Belg Gilbert staat met vier overwinningen op de zegelijst van de wedstrijd.

De Amstel Gold Race staat bekend als een wedstrijd waarin het voor de wielrenners heel veel draaien en keren is. Het parcours bestaat uit slingerpaden en venijnige heuveltjes. Bijna jaarlijks veranderd er wel iets aan het parcours, maar scherprechters als de Eyserbosweg, de Keutenberg en de Cauberg zijn vaste prik in deze wedstrijd.

De laatste editie van de Amstel Gold Race werd verreden in 2019 en na een indrukwekkende solo gewonnen door Van der Poel, die ook in 2021 weer tot de topfavorieten behoord.

In 2020 werd de race niet verreden in verband met de coronacrisis.

De Waalse Pijl

De Waalse Pijl is een compleet andere wedstrijd dan de Amstel Gold Race. Waar je als favoriet in de Limburgse heuvels de hele race alert moet zijn op de ontsnappingen en de gebeurtenissen kun je in de Waalse Pijl de eerste uren van de race best een tukkie doen.

De aanloop van de wedstrijd is standaard wat saai en voorspelbaar, de finale ontegenzeggelijk spannend en onoverzichtelijk; dat is jaarlijks de Waalse Pijl op zijn best. De aanloop over de Ardense heuvels had feitelijk ook schriftelijk afgedaan kunnen worden. Het draait allemaal om de laatste 32 kilometer van de wedstrijd. Dan wordt er op een plaatselijk parcours rondom Hoei toegewerkt naar de eindspurt op de Muur van Hoei.

Muur van Hoei

De Muur van Hoei een heel stijle klim van 1.3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2%. De eerste vierhonderd meter zijn voor de meeste renners nog goed te doen, maar als het echt stijl wordt vallen de renners bij bosjes stil en blijven alleen de echte kanonnen vooraan over.

De Spanjaars Alejandro Valverde is recordhouder met vijf overwinningen op de gevreesde Muur van Hoei. De laatste edities werden gewonnen door Julian Alaphilippe en de Zwitser Marc Hirschi was in 2020 de sterkste klimmer.

De Waalse Pijl beschikt jaarlijks over een minder aansprekend startveld dan de Amstel Gold Race en Luik – Bastenaken – Luik. Kasseispecialisten die de Amstel Gold Race nog wel rijden, haken nu af en gaan even hun rust nemen, terwijl sommige klimmers de explosiviteit van de Muur van Hoei niet aan kunnen. Zij laten deze wedstrijd dan voor wat hij is om zich volledig te kunnen focussen op Luik – Bastenaken – Luik.

Pogacar LBL

Luik-Bastenaken-Luik

LBL is een bijzondere wedstrijd. Het is de oudste van alle monumenten. De eerste editie werd al in 1892 verreden. Luik – Bastenaken – Luik is daarnaast de laatste van de voorjaarsklassiekers. De wedstrijd start in het centrum van Luik en slingert door de Ardennen naar de Luxemburgse grens, waarbij Bastenaken het keerpunt.

Het eerste gedeelte van de wedstrijd bestaat voornamelijk over plateaus en door de dalen van de Ardennen, na het keren in Bastenaken staan er een aantal pittige beklimmingen op het programma, waaronder de Côte de Stockeu, de Côte de Wanne en La Redoute.

Dan is Luik alweer nabij en volgt er in de hellende straten van de Waalse arbeidersstad een finale waarin de sterksten die zijn overgebleven het vaak in een man-tegen-man gevecht met elkaar uit gaan maken wie de wedstrijd gaat winnen.

In 2016 won de Nederlander Wout Poels als laatste landgenoot Luik – Bastenaken – Luik.

on air