Sonny Colbrelli (2022) (1)

Wedden op het EK Wielrennen (voorbeschouwing)

Het WK wielrennen is al decennia lang een begrip. Het evenement is al jaren een van de hoogtepunten van het najaar op de wielerkalender. Het EK is minder bekend. Dat komt omdat het voorheen een wedstrijd voor beloften was. In 2016 is dat veranderd en kunnen ook wielerprofs Europees Kampioen worden. In dit artikel alles over deze kampioenschappen en hoe je kunt wedden op het EK wielrennen.

Sonny Colbrelli (2022) (1)

Terug in 1995 werd het allereerste Europese Kampioenschap wielrennen plaats. De eerste editie van de Europese kampioenschappen werd georganiseerd voor beloften onder 23 jaar.  Zowel voor mannen als voor vrouwen. In 1997 werd er voor het eerst naast een wegwedstrijd ook een tijdrit verreden. 

Sinds 2005 is het aantal deelnemers uitgebreid. Naast de beloften werd het EK ook toegankelijk voor junioren. Vanaf de editie van 2016 mogen ook profrenners deelnemen aan het WK. Zowel voor mannen als voor vrouwen worden er een tijdrit en een wegwedstrijd georganiseerd. 

Een noviteit in het wielrennen vindt plaats in 2019. Mannen en vrouwen worden voor het eerst opgesteld in dezelfde wedstrijd. Tijdens deze editie van het EK wordt er een ploegentijdrit voor mixed teams verreden. De teams bestaan uit drie mannen en drie vrouwen. Zij strijden tegen elkaar om de Europese titel. Nederland is het eerste land dat Europees kampioen wordt op deze nieuwe discipline.

Wedden op het EK Wielrennen

Net zoals iedere andere wielerwedstrijd kun je ook wedden op het EK wielrennen. Je kunt bij de diverse online bookmakers inzetten op de renners waar jij veel van verwacht. Afhankelijk van de bookmaker waar je bij speelt kun je kiezen voor een aantal weddenschappen. 

Bij sommige bookmakers kun je enkel en alleen inzetten op welke renner of renster een onderdeel gaat winnen. Enkel het correct voorspellen van de nieuwe Europees Kampioen levert je in dat geval geld op. 

Bij andere bookmakers kun je voorspellen welke renners het podium van de wegwedstrijd of de tijdrit gaan halen. De odds voor deze voorspellingen zijn wat lager omdat de kans dat je een renner correct op plaats één, twee of drie voorspelt natuurlijk groter is dan wanneer je enkel inzet op de eerste plaats als resultaat. 

Het volgen van de wieler weddenschappen kun je bij het Europees Kampioen wielrennen doen door af te stemmen op de NOS die in de uitzendingen van Studio Sport aandacht besteden aan het EK wielrennen. Het Belgische Sporza en Eurosport zenden die meeste disciplines live uit. 

Screenshot 2022 04 15 13.58.52
Een zilveren medaille voor Marianne Vos op het EK van 2018

Nederlandse successen

Net als bij het wereldkampioenschap worden de Europese titels betwist in landenteams en niet in commerciële ploegen. Dat zorgt ervoor dat renners die het hele jaar tegen elkaar rijden ineens elkaars ploeggenoten zijn.

Nederlands succes bij het Europees kampioenschap komt voornamelijk op het conto van de vrouwen. Bij de elite werden Anna van der Breggen (2016), Marianne Vos (2017), Amy Pieters (2019) en Annemiek van Vleuten (2020) allemaal Europees Kampioen op de weg. Ellen van Dijk won maar liefst vier keer de Europese titel op de tijdrit.

Moreno Hofland (brons, 2017) en Mathieu van der Poel (zilver, 2018) zorgden voor de medailles bij de mannen. 

Voorbeschouwing EK 2021

Het Europees kampioenschap 2021 vindt plaats in het Italiaanse Trentino. Eigenlijk had het EK daar vorig jaar verreden moeten worden, maar door de Corona-pandemie kon dat niet. Dit jaar is het wel mogelijk om het EK op een veilige en verantwoorde manier te organiseren. Er is zelfs publiek aanwezig bij de diverse wedstrijden. Dat is voor de renners wel zo prettig. Het horen van aanmoedigingen van het publiek dat langs de kant van de weg staat, is toch iets dat bij het wielrennen hoort.

De keuze om het EK te rijden in de tweede week van september kunnen we ongelukkig noemen. Het EK wordt dit jaar letterlijk pal voor het wereldkampioenschap georganiseerd. Het koningsnummer, de wegwedstrijd voor elite mannen, wordt verreden op zondag 12 september.

Slechts een week later gaat in België het wereldkampioenschap van start. Dat is erg kort op elkaar gepland en daardoor geven veel toprenners forfait voor het EK. De smaakmakers van dit seizoen zijn geen van allen aanwezig in Italië. Geen Wout van Aert, geen Mathieu van der Poel, geen Julian Alaphilippe en geen Primoz Roglic. Een van de weinige toprenners die er wel is, is Tadej Pogacar. Hij is dan ook gemaakt om te excelleren op het parcours van de wegwedstrijd.

Geen titelverdediger

Ook de Italiaanse sprinter Giacomo Nizzolo ontbreekt. Hij is niet opgenomen in de selectie van het gastland. Dat is best opmerkelijk te noemen aangezien Nizzolo vorig jaar Europees Kampioen werd. Destijds werd de titel echter beslist in een sprint. Nizzolo maakt dit jaar gezien de aard van het parcours geen kans om opnieuw kampioen te worden. Het parcours leent zich deze editie meer voor klimmers en renners die explosiviteit in de benen hebben.

Van Der Poel Mtb 60Fe4ac9ab2d8
Mathieu van der Poel werd in 2018 tweede op het EK, maar laat de wedstrijd dit jaar schieten.

Medaillekansen Nederland

De Nederlandse ploeg die naar Italië afreist is zeker kansrijk voor de medailles. Bij de dames schittert het goud, bij de heren wordt het waarschijnlijk een andere kleur medaille. 

Het eerste evenement voor de elite dat op het programma staat is de mixed ploegentijdrit. De ploegentijdrit wordt verreden over een afstand van 44,8 kilometer, oftewel twee keer een ronde van 22,4 kilometer van Trento naar Trento. 

De Nederlandse ploeg bestaat uit Koen Bouwman, Jos van Emden, Bauke Mollema, Floortje Mackaij, Amy Pieters en Demi Vollering. Zij moeten zeker mee kunnen doen om de medailles. Sterker, het zou ons verbazen als Nederland geen medaille wint. Nederland is immers met Bouwman, Van Emden, Mollema en Pieters in de ploeg in 2019 de allereerste wereldkampioen op deze discipline geworden. 

Mollema, Bouwman, Pieter en Mackaij werden in 2019 ook Europees Kampioen. Vorig jaar verdedigde Nederland de titel niet omdat de wielerkalender in het najaar door alle afgelastingen in het voorjaar overvol was geworden. Dit jaar geeft Nederland dus wel acte de presence en is direct weer een van de grootste titelkandidaten.

Tijdrijden

De tweede discipline is de individuele tijdrit voor vrouwen. Ellen van Dijk won op dit onderdeel al vier keer Europees goud en is de grote kanshebber op een vijfde gouden medaille. Ook Anna van der Breggen maakt kans op de titel. Zij verdedigt in de tijdrit haar vorig jaar gewonnen Europese titel.

Bij de mannen zijn de medaillekansen op de individuele tijdrit kleiner. Tom Dumoulin, winnaar van de zilveren medaille op de Olympische Spelen, ontbreekt in Italië. Hij verkiest het WK in Leuven boven de Europese titelstrijd. Dylan van Baarle moet na een valpartij in de Vuelta helaas verstek laten gaan. Ook Wilco Kelderman ontbreekt. Hij is niet geselecteerd door bondscoach Koos Moerenhout. Nederland wordt op de tijdrit vertegenwoordigd door Jos van Emden en Julius van den Berg, die zijn internationale debuut maakt.

Wegwedstrijden

De wegwedstrijden voor mannen en vrouwen worden verreden op respectievelijk zaterdag 11 en zondag 12 september. De vrouwen rijden zes keer over een parcours waar een flinke beklimming in zit alvorens ze aan een redelijk vlakke finale gaan beginnen. Nederland levert met rensters als Van Vleuten, Vos en Van der Bruggen kandidaten voor het goud, maar moet er voor waken zich te laten verrassen zoals dat op de Olympische Spelen gebeurd is. 

De wegwedstrijd bij de mannen is zwaarder dan de vrouwenwedstrijd. De mannen moeten maar liefst acht keer over het parcours, maar hebben daarvoor ook al vijftig kilometer aan serieus klimwerk voor de kiezen gekregen. Titelkandidaten zijn Tour de France-winnaar Tadej Pogacar en zijn UAE-teamgenoot Marc Hirschi, die eerder in 2018 Europees Kampioen bij de beloften werd. Nederlandse medaillekansen zijn er voor Bauke Mollema, die op een goede dag met de beste klimmers mee omhoog kan. 

on air