Screenshot 2022 07 14 11.47.07

Wedden op wielrennen: Het Vlaamse voorjaar

Op het moment dat de krokussen voorzichtig hun knopje boven de grond uitsteken breekt in Vlaanderen, maar ook bij wielerliefhebbers in de rest van Europa spontaan de koerskoorts uit. Hoewel het échte klassieker seizoen meestal pas twee weken later begint met Milaan – San Remo is er een heel grote groep mensen die van Omloop Het Nieuwsblad in koersmodus gaat. Deze opening van het Vlaamse wielerseizoen is voor velen de aftrap van het echte werk. Leuk, die voorbereidingskoersen rondom de Middellandse Zee of voor veel geld en exposure in een oliestaatje, maar wanneer het peloton zich verzameld in Gent gaat het wielerseizoen pas echt van start. Daarom heet het weekend van de Omloop Het Nieuwsblad, samen met de wedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne, die een dag later verreden wordt, ook wel het openingsweekend van het Vlaamse voorjaar.

Screenshot 2022 07 14 11.47.07

Wedden op het Vlaamse voorjaar

Wedden op wielrennen begint met het in kaart brengen van de wedstrijd. Welk type wedstrijd is het? Is het een wedstrijd met heuvels? Is het een wedstrijd met kasseien? Of een combinatie van beiden? Is het een wedstrijd van meer of minder van 200 kilometer? Er zijn renners die beter presteren in kortere wedstrijden en er zijn renners die het moeten hebben van hun lange adem.

Favorieten in het Vlaamse voorjaar

Nu kun je waarschijnlijk best beredeneren welke renners tot de favorieten in een wedstrijd behoren, dus je hoeft niet het hele startveld te analyseren om tot een voorspelling te komen, maar de winnaar kiezen uit een favorietengroep van tien tot vijftien renners is nog altijd een bijzonder lastige opgave.

Wanneer je een aantal kanshebbers hebt uitgekozen is altijd slim om naar de recente uitslagen van de renners te kijken. Als de renner niet in vorm is, is de kans niet groot dat hij ineens superbenen vindt en kun je beter inzetten op een andere renner.

Sterkte van de ploeg

Ook de sterkte van de ploeg is belang. Niet alleen of de ploeg sterk genoeg is om een koers te controleren en hun kopman op het ideale moment af te zetten, maar ook of er wellicht meerdere toprenners in één ploeg zitten of dat jouw favoriet de enige kopman in zijn ploeg is.

Meerdere favorieten in één ploeg wil zeggen dat het niet per se jouw favoriet hoeft te zijn die op eind van de wedstrijd vooraan fietst om het een geslaagde middag voor de ploeg te maken, terwijl een ploeg wiens enige kopman niet in de beslissende ontsnapping zit alles in het werk zal stellen om het gat naar de kopgroep dicht te rijden.

Outsider

Soms loont het om voor een outsider te gaan. Daarom is het goed om de quoteringen van diverse bookmakers met elkaar te vergelijken. Elke bookmaker heeft zijn statistische database waarop hij zijn waarderingsmodel gebaseerd heeft. Wanneer je een gemene deler bij drie of vier bookmakers ontdekt, kun je dat gebruiken als advies voor je voorspelling.

Wedtip: Bekijk bij meerdere bookmakers de odds voordat je een weddenschap afsluit. Wanneer je een gemene deler tussen de favorieten of outsiders ziet, kun je dat als advies voor je weddenschap gebruiken.

Een weddenschap sluit je af bij een bookmaker. In Nederland kun je wedden bij de Toto, maar deze biedt lang niet iedere wielerwedstrijd aan. Internationaal kun je ook weddenschappen op wielerwedstrijden afsluiten.

Live inzetten

Sommige bookmakers bieden je daarbij zelfs de mogelijkheid om live tijdens de wedstrijd nog in te zetten. Wanneer een vroege kopgroep bijvoorbeeld een grote voorsprong pakt bijvoorbeeld, kan het bijzonder lucratief zijn om op een renner uit die kopgroep te wedden.

Vaak zijn dit immers niet de favorieten en dus is de quotering van deze renners erg hoog. In 2016 won een Belgische gokker bij Unibet op deze manier € 2.680,- door tijdens de wedstrijd live in te zetten op de Belgische renner Jasper Stuyven die gequoteerd was op 1:67, maar wel in de kopgroep reed die een te grote voorsprong van het peloton kreeg en de wedstrijd won. De live bet van € 40,- was de moeite meer dan waard.

Let wel heel goed op wanneer je een live bet plaatst. De quoteringen worden natuurlijk doorlopend aangepast als de finish dichterbij komt en de waarschijnlijkheid dat uit het peloton ontsnapte renners voorop blijven fietsen groter wordt.

Waar kan ik legaal wedden op het Vlaamse voorjaar

Iedere in Nederland vergunde bookmaker biedt weddenschappen op wielrennen aan. Dus ook weddenschappen die betrekking hebben op het Vlaamse voorjaar. Niet iedere bookmaker heeft een even breed aanbod aan wielerweddenschappen. Het van oorsprong Belgische sportwedkantoor Bingoal heeft over het algemeen een goed aanbod aan wielerweddenschappen, ook op de wat kleinere wedstrijden uit het Vlaamse voorjaar. 

Kan ik het hele jaar door gokken op wielrennen?

Ja, bij de meeste bookmakers kun je het hele jaar inzetten op wielrennen. Na de Vlaamse klassiekers, staan de Ardennen klassiekers op het programma en in mei wordt de eerste grote ronde van het jaar verreden, de Giro d’Italia.

In juni volgen de Ronde van Zwitserland, de Dauphiné Libéré en de nationale kampioenschappen alvorens in juli de Tour de France, voor velen de ronde der rondes, op het programma staat gevolgd door enkele najaar klassiekers en de Vuelta d’Espagna. Meer dan voldoende wielrennen dus om op in te zetten.

Op welke wedstrijden kan ik inzetten?

Bij de meeste bookmakers kun je wedden op de belangrijkste wedstrijden van de wielerkalender, de ProTour. Deze ProTour bestaat naast de drie grote rondes en de klassiekers uit belangrijke wedstrijden die door de UCI, de internationale wielerbond, toegevoegd zijn aan de ProTour, ofwel op commercieel interessante locaties speciaal voor de ProTour georganiseerd worden.

De ProTour bestaat uit eendaagse wedstrijden en uit wielerrondes, waarbij er over meerdere dagen wedstrijden verreden worden die een totaalklassement opleveren, maar ook individueel mee tellen voor de ProTour en waarop ook individueel weddenschappen af te sluiten zijn.

Welke weddenschappen kan ik plaatsen?

Wedden op wielrennen kan op verschillende manier. De meest directe weddenschap is natuurlijk het voorspellen van de winnaar van een wedstrijd.

Afhankelijk van de aard van de wedstrijd, de aard van het parcours, de historie en het belang is een overwinning te voorspellen. Soms biedt een bookmakers een Dubbele zege aan. Dan worden er twee wedstrijden aan elkaar gekoppeld en heeft de wielrenner op wie jij inzet niet één, maar twee wedstrijden te winnen.

Een voorbeeld van een Dubbele kans is de combinatie zoals hierboven al beschreven tussen de Ronde van Vlaanderen en Paris – Roubaix. De quotering voor een dubbele zege is wel fenomenaal. Een dubbele kans wordt wel aangeboden voor de voorjaarsklassiekers, maar ook voor de grote rondes. Wanneer er een sprinter of juist een klimmer in blakende vorm steekt, is dit een interessante weddenschap om extra winst te behalen.

Een andere leuke weddenschap op het wielrennen is Het Duel. Hierbij is het aan jou om te bepalen welke rennen in een bepaalde wedstrijd voor de andere coureur uit het duel finisht.

Rivalen

Vaak zijn de rennersparen die door de bookmaker geselecteerd worden rivalen van elkaar en vaak gaat om de echte toprenners die ook voor de betreffende wedstrijd tot het selecte groepje favorieten behoren. Een duelweddenschap is een leuk alternatief, maar ook een leuke aanvulling op het correct voorspellen van de winnaar van de wedstrijd.

Het voorspellen van de winnaar kan ook als Future Bet. Dan zet je ruim voor de wedstrijd in op een wielrenner die door de bookmaker als kanshebber voor de geselecteerde wedstrijd wordt gezien.

Rendement

Hoe kleiner de kans op een (eind)overwinning, hoe hoger de odds en hoe verder van tevoren je in durft te zetten, hoe hoger je rendement, want naar mate de wedstrijd dichterbij komt wordt de quotering naar beneden bijgesteld omdat je dan op basis van actuele informatie en vorm van de betreffende renner een meer gecalculeerde inschatting van zijn kansen kunt maken.

Je leest het, wielrennen biedt vele mogelijkheden om een gokje op te wagen. Het verhoogd de spanning en het kijkplezier van de mooie wedstrijden die in het voorjaar over de Vlaamse wegen verreden worden nog meer als je er iets bij te winnen hebt!

Mathieu Van Der Poel KBK 2021 Scaled

Vlaamse voorjaar: de belangrijkste wedstrijden

De belangrijkste wedstrijden van het Vlaamse voorjaar zijn van oudsher De Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix. Deze wedstrijden staan te boek als kasseien klassiekers omdat er grote delen van de wedstrijd over ongeasfalteerde wegen met kasseien, ook wel kinderkopjes genoemd, wordt gereden. Dit is een heel aparte discipline in het wielrennen.

Vaak zijn er in het peloton wielrenners maar enkele favorieten te vinden die het rijden over kasseien echt in de vingers hebben. Deze renners melden zich dan ook in de voorbereidingskoersen op de klassiekers dan ook al vaak aan het front. Wedstrijden als de E3 Prijs en Dwars voor Vlaanderen geven dan ook in de aanloop naar de grootste wedstrijden een indicatie welke renner de juiste vorm te pakken heeft.

Openingsweekend

Jarenlang waren de Vlaamse wielermaanden maart en april in beton gegoten. Het openingsweekend bestond uit Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne zoals dat vandaag de dag nog altijd is. De Omloop is al direct een kans voor de kasseienknallers vanwege het geaccidenteerde parcours.

In Kuurne eindigt de wedstrijd vaak in een massasprint omdat het parcours minder selectief is. Wielerploegen spelen hier vaak op in door de kopmannen voor de klassiekers op zaterdag De Omloop te laten rijden en de sprinters op zondag in Kuurne te laten starten. Winst in het openingsweekend in voor, vooral Vlaamse ploegen, erg belangrijk.

Na het openingsweekend waaieren de ploegen uit naar Frankrijk voor de rittenkoers Parijs – Nice, ook wel de koers naar de zon genoemd of naar Italië voor de neo-klassieker Strade Bianchi, de rittenkoers Tirreno Adriatico en de eerste voorjaarsklassieker Milaan – San Remo.

De wat kleinere ploegen bleven tot 2016 actief in België met de Driedaagse van West-Vlaanderen, maar deze wedstrijd werd eerst omgevormd tot de eendaagse wedstrijd Dwars door West-Vlaanderen en vervolgens helemaal geschrapt.

Weg Wielrenner

Vlaamse wielerweken

Na Milaan – San Remo keert het peloton terug naar Vlaanderen voor een serie klassiekers, semiklassiekers en traditionele Vlaamse wielerwedstrijden.

Voorheen werd deze periode van tien dagen afgetrapt door Dwars door Vlaanderen op de woensdag na Milaan – San Remo. Vervolgens werden in het daaropvolgende weekend eerst op zaterdag de E3 Prijs Vlaanderen verreden en vervolgens op zondag De Brabantse Pijl. Deze wedstrijd was jarenlang een vreemde eend in de bijt omdat in het parcours van de Pijl de focus op beklimmingen en niet op kasseien lag.

Grote verandering

De eerste grote verandering op de Vlaamse wielerkalender vond dan ook plaats toen De Brabantse Pijk en Gent – Wevelgem van plek ruilden. De Pijl verhuisde naar de woensdag voor de Amstel Gold Race en is een veel logischere voorbereiding op de heuvelklassiekers dan Gent – Wevelgem, dat meer een echte kasseienkoers is.

De combinatie van de E3 Prijs en Gent – Wevelgem in één weekend leverde echter ook een probleem op toen beide wedstrijden werden toegevoegd aan de ProTour kalender.

In tegenstelling tot wat sommigen soms denken zijn wielrenners geen supermensen en is het niet veel renners gegeven om zowel op zaterdag als op zondag mee te doen om de overwinning, terwijl je dat gezien van de aard van de wedstrijden en de commerciële belangen van de ploegen wel zou willen.

De oplossing die bedacht werd was de E3 Prijs van de zaterdag naar de vrijdag verplaatsen. Op die manier hadden de toprenners een dag hersteltijd voordat op zondag Gent – Wevelgem van start ging.

Driedaagse van de Panne-Koksijde

De laatste voorbereidingskoers voor de grote Ronde van Vlaanderen was jarenlang de Driedaagse van de Panne – Koksijde. Een etappekoers van drie etappes en een afsluitende tijdrit die door de favorieten vaak aangegrepen werd om de laatste puntjes op de i te zetten richting DE Ronde.

Inmiddels is de Driedaagse van de Panne – Koksijde verplaatst naar de woensdag na Milaan – San Remo en heeft het feitelijk van plek gewisseld met Dwars door Vlaanderen.

Voor de profs is De Panne ook nog maar een koers van één dag en wordt in 2021 verreden onder de naam Brugge – De Panne. De overige twee dagen worden er wedstrijden voor junioren en de vrouw georganiseerd.

En dan, op de eerste zondag van april, is het hoogmis in het Vlaamse wielrennen: de ronde staat op het programma. Over een monsterafstand van meer dan 240 kilometer van asfalt, kasseistroken en heuvels een helse tocht die in het verleden het decor is geweest van menig epische strijd.

Muur van Geraardsbergen

De Muur van Geraardsbergen is een icoon in de wielergeschiedenis. In de jaren ’70 en ’80 wonnen de grootste Nederlandse en Belgische wielrenners zoals Eddy Merckx, Roger de Vlaeminck, Jan Raas, Hennie Kuiper en Adrie van der Poel wonnen ‘Vlaanderens Mooiste’.

In de jaren ’90 was de grootste Belgische wielrenner Johan Museeuw, bijgenaamd De Leeuw van Vlaanderen, die de toeschouwers langs de weg in vervoering bracht door in 1993, 1995 en 1998 de Ronde op zijn naam te schrijven. Een van zijn grootste tegenstanders is landgenoot Peter van Petegem van de Nederlandse TVM ploeg, die ook twee keer de ronde wint. In deze periode is goed aan de uitslagenlijstjes te zien dat het Vlaamse wielrennen een steeds internationalere aangelegenheid wordt. De Italianen Bortolami en Tafi, weliswaar koersend voor een Belgische ploeg, wonnen de Ronde ook.

Halverwege de jaren ’00, na twee zeges voor Tom Boonen, één voor Nick Nuyens en twee voor Stijn Devolder, namen de buitenlanders steeds vaker de bloemen in ontvangst in Meerbeke, traditioneel de finishplaats van de wedstrijd. De Zwitser Fabian Cancellara won drie keer, de Noor Alexander Kristoff één editie en ook de Slovaakse alleskunner Peter Sagan toonde zich een keer de beste.

De laatste jaren klinkt ook het Wilhelmus weer na afloop van de Ronde van Vlaanderen. In 2018 was Niki Terpstra de winnaar van de wedstrijd en won Mathieu van der Poel na een indrukwekkende solo de door de coronapandemie tot het najaar uitgestelde editie van 2020.

Na de hoogmis is het geenszins gedaan met het Vlaamse wielergeweld. Als tussendoortje staat de woensdag na de Ronde traditioneel de Scheldeprijs in Antwerpen op het programma.

Aanloop naar Parijs - Roubaix

Dit bal voor de sprinters moet het meestal doen zonder de helden van de Ronde, want die nemen vaak rust in aanloop naar Paris – Roubaix, wat de volgende kasseienklassieker is die op het programma staat. Hoewel deze wedstrijd in Frankrijk verreden wordt, wordt de wedstrijd in één adem genoemd met De Ronde.

Het grote verschil is dat de Ronde van Vlaanderen verreden wordt op een glooiend parcours waar de renners bij sommige beklimmingen flink uit het zadel moeten. In Paris – Roubaix hoeft er geen meter geklommen te worden, maar worden er vele, vele kilometers op (slechte) kasseistroken, waarvan Het Bos van Wallers de beruchtste is.

Zoveel in hele droge omstandigheden (stof) als in een regenachtige (glad) is Paris – Roubaix een bijzonder lastige wielerwedstrijd. De bijnaam De Hel van het Noorden is het gerechtvaardigd. Er is ook geen wielerwedstrijd ter wereld waar het gevoel van de overwinning genoegzamer is dan wanneer je als eerste de beroemde wielerbaan in Roubaix opdraait en de finish passeert.

Kasseispecialisten

Vaak is dat een renner die ook sterk voor de dag is gekomen in de Ronde van Vlaanderen. Kasseispecialisten komen altijd bovendrijven in Paris – Roubaix en renners die goed gepresteerd hebben in De Ronde weten hun vorm vaak een week later opnieuw te etaleren.

Het is dan ook al geregeld voorgekomen dat de winnaar van de Ronde van Vlaanderen een week later ook de kasseientrofee in Roubaix omhoog mocht houden. 

In 2010 en 2013 lukte dit Cancellara en in 2012 was de Boonen de sterkste in beide wedstrijden. Ook Niki Terpstra won beide wedstrijden, alleen deed hij dit niet in hetzelfde jaar. Terpstra won Paris – Roubaix in 2014 en was daarmee de laatste Nederlandse winnaar va de wedstrijd dit in 2020 als eerste werd afgelast toen de coronacrisis los barstte. 

on air