640Px 20201004 Liege Bastogne Liege076 1

Wedden op Luik - Bastenaken - Luik

Luik – Bastenaken Luik is het sluitstuk der voorjaarsklassiekers. De wedstrijd door de Ardennen is voor de renners die er nog niet in zijn geslaagd om een grote overwinning te boeken in de maanden maart of april, de laatste gelegenheid om met een goed gevoel richting de grote rondes te gaan. Luik – Bastenaken – Luik vormt samen met de Waalse Pijl, die traditioneel op de woensdag voorafgaand aan LBL verreden wordt, het Ardense tweeluik op de wielerkalender. Voor het gemak worden de Brabantse Pijl en Amstel Gold Race ook bij de Ardennenklassiekers gerekend, maar het echte hart van deze weken wordt gevormd door de wedstrijden in Wallonië. Alles over Luik – Bastenaken – Luik, lees je in dit artikel. Bijvoorbeeld over hoe je kunt wedden op deze voorjaarsklassieker.

640Px 20201004 Liege Bastogne Liege076 1
640Px 20201004 Liege Bastogne Liege076
Wereldkampioen Julian Alaphilippe maakte deel uit van de beslissende ontsnapping Credit: Jean Housen, CC BY-SA 4.0

Luik - Bastenaken - Luik en Waalse Pijl

In het verleden werden de Waalse Pijl en Luik – Bastenaken – Luik wel eens in hetzelfde weekend verreden waarbij er los van de individuele overwinningen ook een totaalklassement opgemaakt werd, maar de organisator van de wedstrijden kwam tot de conclusie dat deze wedstrijden twee dagen achter elkaar rijden te veel van het goede was.

Het totaalklassement wordt nu alleen nog informeel opgemaakt.

Waar de Waalse Pijl een wedstrijd is waarvan de eerste 180 kilometer het voorspel vormen voor een spectaculaire finale op de Muur van Hoei is Luik – Bastenaken – Luik een wedstrijd die een langere finale kent. De heenweg naar Bastenaken is vaak het terrein voor de obligatie groep vroege vluchters die bij de tijd dat de finale in straten van Luik verreden wordt, reeds lang en breed onder de douche staan. 

Na de lus door Bastenaken gemaakt te hebben, gaat het serieuze werk beginnen. In de finale van de wedstrijd loopt het parcours over illustere Ardense heuvels als de Côte de Stockeu, de Côte de Wanne en Côte de la Redoute. In de finale zijn het vaak de ronderenners die boven komen drijven en in de straten van Luik gaan beslissen wie zich dit jaar de winnaar van één van de oudste wielerklassiekers ter wereld mag noemen. 

Roglic Wint In Extremis
Roglic wint in extremis

Wedden op Luik - Bastenaken - Luik

Wielrennen kent over het algemeen maar weinig weddenschappen. Luik – Bastenaken – Luik is hier in West-Europa wellicht een monument waar we met z’n allen op zondagmiddag de televisie voor aanzetten, maar in de rest van de wereld en vooral in Azië wordt het Europese wielrennen niet zo intensief gevolgd. Dat maakt dat het aanbieden van wieler weddenschappen door bookmakers enkel interessant voor een zeer beperkt groepje volgers

Dat betekent automatisch dat bookmakers lang niet zo veel tijd, geld en energie steken in wielrennen als in bijvoorbeeld voetbal of tennis. Dat zie je terug in het aanbod. Bij de Nederlandse Toto kun je terecht voor een weddenschap op de winnaar en een weddenschap wie er op het podium terecht gaat komen. Diezelfde weddenschappen gelden overigens ook voor de Waalse Pijl van aanstaande woensdag.

Bij Betway kun je met iets meer zekerheid wedden. Daar hanteren ze odds op renners op basis van een plek bij de eerste vier. Wanneer je bedenkt dat er een aantal favorieten voor deze editie van de Luik – Bastenaken – Luik zijn, is het interessant om niet alleen op een overwinning te wedden, maar iets meer zekerheid in te bouwen door te wedden op een podiumplaats.

Live wedden op Luik - Bastenaken - Luik

Wielrennen is een aantrekkelijke sport voor het afsluiten van een live weddenschap. Wanneer de favorieten niet lekker in de wedstrijd zitten of al vroeg in de wedstrijd uitvallen, ontstaat er een nieuwe wedstrijd en kun je tijdens het koersverloop bepalen welke renner de grootste kans heeft om de Luik – Bastenaken – Luik te gaan winnen.

Live wedden kan bij iedere vergunde Nederlandse bookmaker. De odds bij live wedden worden tijdens de wedstrijd continu aangepast dus wanneer je zeker bent van je zaak is het zaak om snel je bet te plaatsen voordat de bookmaker ook door heeft dat jouw favoriet Luik – Bastenaken – Luik daadwerkelijk gaat winnen.

De historie van Luik - Bastenaken - Luik

De eerste editie van Luik – Bastenaken – Luik werd verreden in 1892. De Belgische renner Leon Houa wint niet alleen de eerste, maar ook de tweede en de derde editie. In 1895 wordt de wedstrijd niet verreden. Dat geldt ook voor de editie van 1910 en voor de periode 1914-1918. Dat laatste is logisch omdat de Ardennen zwaar getroffen werden in de Eerste Wereldoorlog. In 1919 werd de wedstrijd weer georganiseerd en tot 1930 werd La Doyenne enkel en alleen gewonnen door Belgen.

Tweede Wereldoorlog

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog kon L-B-L niet plaatsvinden. Na de oorlog werd het wielrennen steeds populairder en internationaler. Dat kun je ook terugzien op de erelijst van Luik – Bastenaken – Luik. In de jaren ‘50 zette de Zwitser Ferdi Kübler een prestatie van formaat neer door als eerste in de geschiedenis van de koersen op zaterdag de Waalse Pijl te winnen en op zondag met de zege in Luik – Bastenaken – Luik aan de haal te gaan.

Sterker nog, een jaar later deed Kübler datzelfde nog een keer, dit keer in de regenboogtrui. Kübler was in het najaar van 1951 immers ook nog wereldkampioen geworden.

Dubbele winnaar

Het is in het verleden vaker voorgekomen dat de winnaar van de Waalse Pijl ook de winnaar van Luik – Bastenaken – Luik was, maar een vanzelfsprekend was dat niet. Kübler kreeg pas meer dan twintig jaar navolging van Eddy Merckx, die in 1972 voor de dubbel zorgde. Weer twintig jaar later was het aan de Italiaan Moreno Argentin om beide wedstrijden in dezelfde week te winnen. In 2004 en 2006 presteerden respectievelijk Davide Rebellin en Alejandro Valverde dat ook. Valverde herhaalde dat kunststukje in 2015 en 2017. Anno 2021 maakt de Spanjaard, 41 ondertussen, nog altijd deel uit van het wielerpeloton en zal zowel in de Waalse Pijl als in Luik aan de start verschijnen.

Ook de Belg Philippe Gilbert won de Waalse Pijl en Luik – Bastenaken – Luik in hetzelfde jaar. Hij deed het echter in 2011 nog wat beter door een ware hattrick te scoren. Gilbert wist namelijk ook de Amstel Gold Race op zijn naam te schrijven.

Nederlandse winnaars zijn er niet zoveel in de geschiedenis van Luik – Bastenaken – Luik. Ab Geldermans was in 1960 de eerste Nederlandse winnaar. Hij kreeg in 1983 een opvolger in de persoon van Steven Rooks. Vijf jaar later was Adrie van der Poel de beste in de klassieker der klassiekers.

Wouter Poels

De laatste Nederlandse winnaar was Wout Poels. Hij was in 2016 de beste. In een half natte, half droge koers kwam de finale pas laat op gang. Op de Côte de la Rue Naniot ontsnapte Poels samen met drie andere renners uit het uitgedunde peloton. Omdat de samenwerking in de kopgroep goed was, sloegen de vluchters een beslissend gaatje naar de achtervolgers.

Op zeshonderd meter voor de streep probeerde Poels een beslissende demarrage te plaatsen, maar hij werd direct in zijn kraag gevat door zijn medevluchters. Er volgde een sprint met vier renners en Poels toonde zich verreweg de beste sprinter. De Limburger in dienst van het Britse Team Sky won daarmee verrassend de wedstrijd en zette zichzelf definitief op de kaart als profwielrenner.

Poels wint LBL
Poels wint LBL

Laatste winnaar Luik - Bastenaken - Luik

De laatste winnaar van Luik – Bastenaken – Luik  is de Sloveen Primoz Roglic. Hij won de uitgestelde editie van 2020 nadat wereldkampioen Julian Alaphilippe de mist in ging en letterlijk te vroeg ging juichen om zijn overwinning. Deze editie van LBL stond oorspronkelijk op de kalender voor de laatste zondag van april, maar door de wereldwijde uitbraak van het Coronavirus, was de wedstrijd verplaatst naar zondag 4 oktober. Dat betekende dat klassementsrenners een keuze moesten maken omdat in hetzelfde weekend de eveneens uitgestelde Giro d’Italia van start ging.

Primoz Roglic

Roglic koos net als zijn concurrent en landgenoot Tadej Pogacar voor de Waalse klassieker en toonde zich de snelste sprinter in een kopgroep van drie. De Zwitser Marc Hirschi werd tweede nadat hij op woensdag al de Waalse Pijl op zijn naam had geschreven. Pogacar finishte als derde. De beste Nederlander was Mathieu van der Poel. Hij won op veertien seconden van de winnaar de sprint van een tweede groep.

Of Van der Poel aanstaande zondag aan de start zal staan is op dit moment nog niet bevestigd door zijn team Alpecin – Fenix. Na de Ronde van Vlaanderen en het verplaatsen van Parijs – Roubaix naar het najaar, koos Van der Poel ervoor om niet van start te gaan in de Amstel Gold Race en zich te focussen op mountainbiketraining. Dat lijkt een indicatie dat Van der Poel ook in LBL verstek zal laten gaan.

De favorieten volgens Onetime

Om een favoriet aan te wijzen voor Luik – Bastenaken – Luik hadden we eigenlijk beter de uitslag van de Waalse Pijl af kunnen wachten voordat we wat zinnigs zouden gaan zeggen voor de renners, hun vorm en het parcours.

Laten we daarom een tweetrapsraket bouwen en eerst op basis van de resultaten van vorig jaar, de uitslagen van de vorige races en de quoteringen van de bookmakers kijken naar de Waalse Pijl. In de Waalse Pijl telt maar één ding en dat is dat je de laatste beklimming van de Muur van Hoei vooraan moet zitten in het peloton en een flinke sprint in je benen moet hebben om in die laatste 1400 meter van de wedstrijd het verschil te kunnen maken.

De Muur is halverwege het zwaarst, met een stijgingspercentage van 17%. Richting het einde vlakt het stijgingspercentage iets af, maar als renner moet je dan nog reserve hebben om je concurrenten met een laatste jump te kunnen verrassen.

De afgelopen klimwedstrijden kwam de naam van Tom Pidcock naar voren. Deze Brit van Team Inneos won de Brabantse Pijl en kwam afgelopen zondag letterlijk een millimeter tekort om de Amstel Gold Race te winnen. Zeker een renner om in de gaten te houden.

Marc Hirschi

Dat geldt ook voor Marc Hirschi. De Zwitser won vorig jaar de Waalse Pijl en werd tweede in Luik – Bastenaken – Luik, nadat Alaphilippe was gedeclasseerd van de tweede naar de vijfde plaats. Hirschi toonde zich ook in de Amstel Gold Race weer goed in vorm, al speelde hij in de finale geen rol van betekenis.

Datzelfde kan gezegd worden over Julian Alaphilippe. De Franse alleskunner van Deceuninck – Quick Step staat er al sinds het startsein voor de Omloop Het Nieuwsblad gegeven werd en hoewel hij op de beslissende momenten steeds moest passen, zijn de Waalse wedstrijden ook spek voor de bek van de wereldkampioen. Hij won de Waalse Pijl al twee keer en was al eens tweede in LBL.

Er is ontegenzeggelijk een verband tussen winnen op de Muur van Hoei en goed presteren in Luik, maar het hoeft niet altijd een indicatie voor de wedstrijd van zondag te zijn. Eerdere winnaars van de wedstrijd in Luik zoals Bob Jungels, Jakob Fuglsang en ook Primoz Roglic hebben niet de explosiviteit om mee te doen om de zege in Pijl, maar kunnen prima in vorm zijn voor La Doyenne.

OneTime Top 3 Waalse Pijl:

  1. Marc Hirschi
  2. Tom Pidcock
  3. Julian Alaphilippe

OneTime Top 3 Luik – Bastenaken – Luik

  1. Julian Alaphilippe
  2. Primoz Roglic
  3. Tadej Pogacar
on air