Bitshares

BitShares: de perfecte oplossing voor betaaltransacties

BitShares (BTS) is een blockchain-platform en digitale munteenheid die zich richt op het bieden van een betalingssysteem voor iedereen, inclusief mensen in ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot financiële systemen. Het platform biedt een unieke combinatie van een eigen blockchain, een peer-to-peer beurs, een stabiele waarde en een razendsnelle transactieverwerking. In dit artikel ontdek je wat BitShares uniek maakt ten opzichte van andere cryptocurrencies, de voordelen en nadelen van het platform en de potentie om het traditionele betalingsverkeer te vervangen.

OneLuckyLady Avatar door OneLuckyLady
op 25 maart 2019 - laatste update: 14 maart 2023
Bitshares

Koop Bitshares

Maak deel uit van de toekomst van betalen en investeer in BitShares.

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's
Android 1869510 1280
Er zijn wereldwijd meer mensen met een mobiele telefoon dan met een bankrekening

Wat is BitShares?

BitShares is begonnen als een project genaamd ProtoShares. Het brein achter het platform is Dan Larimer, echter, toen het platform stond en draaide, heeft hij afscheid genomen. BitShares was niet zijn droom, hij ging zijn droom verwezenlijken en zette EOS op. Maar als je goed naar EOS kijkt, zie je dat die cryptocurrency veel overeenkomsten vertoont met BitShares.

BitShares is opgezet met het idee dat er een betalingssysteem moet komen voor iedereen. Er zijn op de wereld namelijk nog veel mensen, veelal in ontwikkelingslanden, die geen toegang hebben tot financiële systemen. Feit is dat er meer mensen een mobiele telefoon hebben dan een bankrekening. En om mee te kunnen draaien in deze economie is een bankrekening vaak wel een vereiste.

Compleet platform

Daar springt BitShares op in. Het is meer dan alleen een blockchain of een digitale munt. BitShares is een compleet platform waar ontwikkelaars, investeerders, bedrijven en alle andere belanghebbenden kunnen samenwerken. Het is niet gebaseerd op een bestaande blockchain, maar heeft een volledig zelf ontwikkeld systeem draaien.

Naast blockchain en munt is het ook een peer-to-peer beurs (dus waar je direct, zonder tussenkomst van anderen) kunt handelen. Het systeem is compleet decentraal en open-source, iedereen kan er dus mee aan slag, en iedereen heeft evenveel te zeggen.

Wat maakt BitShares uniek?

Goed, betaalsystemen die opgericht zijn met hetzelfde idee als BitShares, kennen we al. Dit zijn veelal projecten die werken op een bestaande blockchain maar hier zelf wat aan gesleuteld hebben zodat ze sneller en beter zijn dan de oorspronkelijke.

Voorbeelden zijn Kyber Network en Stellar Lumens, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Wat maakt BitShares nu zo uniek ten opzichte van de concurrenten? Nou, daar zijn wel een paar punten voor te noemen.

Investment 2400559 1280
Hoe meer munten je hebt en hoe langer je deze vasthoudt, hoe hoger je stake is

Eigen blockchain

BitShares borduurt niet voort op een bestaand platform maar heeft zelf een platform ontwikkeld. Deze draait op een technologie die Graphene heet. Dit biedt een modulaire blockchaintechniek. Daarnaast gebruikt dit C++ als programmeertaal, en dat is een taal die veel mensen beheersen. Hiermee onderscheidt het zich van anderen, waar je heel specifieke kennis moet hebben wil je op de blockchain kunnen ontwikkelen.

De blockchain werkt verder wel zoals we dat kennen van anderen: op elke computer die aangesloten is op het netwerk, staat een kopie. Wijzigingen worden door elke deelnemende computer gesynchroniseerd. De blockchain blijft werken zolang er minimaal 2 computers aangesloten zijn. BitShares maakt gebruik van een Delegated Proof of Stake mechanisme voor het valideren van transacties en het krijgen van consensus over bijvoorbeeld wijzigingen in het netwerk.

Peer-to-peer beurs

Ik noemde deze al even, maar ook de beurs is redelijk uniek te noemen. Het maakt onderling handelen zonder tussenkomst mogelijk, maar biedt wel de zekerheid die je van grote beurzen verwacht. Ze hebben namelijk een reserve van 200% van alle aangeboden activa, of dit nu goud, geld of olie is bijvoorbeeld. En daar worden investeerders en beleggers gelukkig van!

Stabiele waarde

BitShares wordt vaak een stablecoin genoemd, omdat de waarde redelijk stabiel blijft. Vooral als je dit vergelijkt met andere digitale munten. Bitshares is geen stablecoin omdat het geen vaste waarde heeft die gekoppeld is aan een externe asset, zoals de Amerikaanse dollar. Bitshares is een cryptocurrency die fluctueert in waarde op basis van vraag en aanbod op de markt. Hoewel Bitshares in staat is om gedecentraliseerde uitwisseling van verschillende cryptocurrencies mogelijk te maken, heeft het geen mechanisme om zijn waarde stabiel te houden. Daarom wordt Bitshares niet beschouwd als een stablecoin, maar eerder als een cryptocurrency met volatiliteit.

System 2660914 1280

Razendsnel

Het platform van BitShares heeft 1,5 seconden nodig voor het generen van een block op de blockchain. Dit vertaalt zich naar de mogelijkheid om 100.000 transacties per seconde te verwerken. Dat is het volume van alle creditcardbetalingen ter wereld die in 1 seconde plaatsvinden. En dat is een snelheid die niet makkelijk geëvenaard wordt door andere blockchains.

Unieke eigen walletstructuur

Wat uniek is aan BitShares, is dat je voor je wallet een eigen gebruikersnaam kiezen. Dus niet zo'n ellenlang voorgeprogrammeerde naam die je niet kunt onthouden. En daar is BitShares dan ook weer uniek in.

Zijn er geen nadelen?

Dit klinkt goed toch? Een eigen, snel, platform en een 200% reserve op de eigen beurs. Zijn er dan geen nadelen?

Zo kan BitShares niet omgaan met smart contracts. Daar is het ook niet op gericht, dus of het een gemis is, daar valt over te discussiëren. Het doel van BitShares is om betaaltransacties voor iedereen beschikbaar te maken, en daar zijn niet per definitie smart contracts voor nodig.

Verder zijn er nog niet echt nadelen te noemen.

Kan BitShares het traditionele betalingsverkeer vervangen?

De potentie is er zeker. Maar de wereld is daar gewoonweg nog niet klaar voor. We vertrouwen nog steeds op de banken, creditcardmaatschappijen en andere financiële instellingen en echt betalen met cryptomunten doen we nog nauwelijks. We gebruiken het meer als investeringsmiddel, er wordt wel steeds meer gehandeld.

Maar toch, ergens zal er een keer wat moeten veranderen. En dan geef ik BitShares best een goede kans om overeind te blijven en daadwerkelijk een vervanger van de traditionele bank te worden.

Onze review

3,5/5

Maak deel uit van de toekomst van betalen en investeer in BitShares. Verander levens van mensen in ontwikkelingslanden en maak betalen voor iedereen mogelijk.

Maak deel uit van de toekomst van betalen en investeer in BitShares. Verander levens van mensen in ontwikkelingslanden en maak betalen voor iedereen mogelijk.

on air