Cardano

Cardano (ADA): de verbeterde versie van Ethereum?

Dit artikel geeft een introductie op Cardano, een blockchain-platform dat als doel heeft om een verbeterde versie van Ethereum te worden. Het artikel gaat in op de innovaties en functionaliteiten van Cardano, het team achter het project, de betere variant van PoW genaamd Ouroborus, de roadmap van Cardano, de voordelen van het protocol en de Cardano-wallet genaamd Daedalus.

Transpareng BG TG door Frank Kruit
op 31 december 2017 - laatste update: 20 juni 2023
Cardano

Koop nu Cardano!

Profiteer van de voordelen van het innovatieve Cardano-platform. Gebruik de veilige Daedalus wallet voor al je transacties en bewaar je ADA offline voor maximale veiligheid.

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's

Wat is Cardano?

Cardano is een blockchain-platform dat als doel heeft om een verbeterde versie van Ethereum te worden. Het project is in 2015 gestart door IOHK, een blockchain-onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf dat is opgericht door Charles Hoskinson, een voormalig mede-oprichter van Ethereum. Cardano wordt aangedreven door de cryptocurrency ADA en het heeft als doel om een betrouwbaar en veilig platform te bieden voor de ontwikkeling en uitvoering van gedecentraliseerde applicaties (dApps).

Proof of Stake

Het Cardano-platform is ontworpen om de beperkingen van de huidige blockchain-technologie te overwinnen en biedt verschillende innovaties om dit te bereiken. Een van de belangrijkste innovaties is het gebruik van een proof-of-stake (PoS) consensusmechanisme, wat energie-efficiënter is dan het proof-of-work (PoW) mechanisme dat wordt gebruikt door Bitcoin en Ethereum. Door PoS kunnen gebruikers die ADA bezitten, participeren in het netwerk en nieuwe blokken aan de blockchain toevoegen, in plaats van te concurreren om dit te doen door middel van het oplossen van complexe wiskundige problemen.

Layers

Een andere innovatie van Cardano is het gebruik van lagen (layers) in de blockchain. Cardano is opgebouwd uit twee lagen: de Settlement Layer (SL) en de Computation Layer (CL). De Settlement Layer is verantwoordelijk voor de basisfuncties van het platform, zoals het valideren van transacties en het handhaven van de blockchain. De Computation Layer is verantwoordelijk voor de uitvoering van smart contracts en gedecentraliseerde applicaties. Door de taken van de blockchain op deze manier te scheiden, kan Cardano efficiënter en flexibeler zijn dan andere blockchain-platforms.

Het team achter Cardano richt zich ook op het creëren van een geavanceerde ontwikkelingsomgeving voor het bouwen van dApps op het platform. Cardano ondersteunt meerdere programmeertalen en biedt een geïntegreerde ontwikkelingsomgeving (IDE) en softwareontwikkelingskit (SDK) om het bouwproces te vergemakkelijken.

Al met al biedt Cardano een indrukwekkend scala aan innovaties en functionaliteiten die het potentieel hebben om de blockchain-technologie te verbeteren en meer mainstream te maken. Of Cardano in staat zal zijn om Ethereum te overtreffen en de toekomst van gedecentraliseerde applicaties te bepalen, blijft echter afwachten.

Cardano: een team van experts

Het Cardano-project is gestart in 2015 door Charles Hoskinson, die voorheen mede-oprichter was van Ethereum. Hoskinson zag ruimte voor verbetering binnen de blockchain-technologie en besloot wetenschappers en andere experts in te schakelen om het onderzoek naar en de ontwikkeling van Cardano te bevorderen. Het idee was om een betere variant van blockchain-technologie te ontwikkelen die betrouwbaarder, sneller en efficiënter was dan de bestaande blockchain-technologieën.

Beste experts op het gebied van blockchain-technologie

Het team achter Cardano bestaat uit een onderzoeksteam, dat bestaat uit de beste experts op het gebied van blockchain-technologie en wetenschappelijke onderzoekstechnologie. Dit team is verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van Cardano op basis van wetenschappelijke onderzoeksmethoden en theorieën.

Het onderzoeksteam heeft bijvoorbeeld gekeken naar de manier waarop blockchain-technologieën kunnen worden geoptimaliseerd om transacties sneller en efficiënter te verwerken. Daarnaast hebben ze gekeken naar manieren om de veiligheid en betrouwbaarheid van het netwerk te verbeteren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van geavanceerde cryptografie.

Schaalbaar blockchain-platform ontwerpen

Een van de belangrijkste doelen van het onderzoeksteam was om een robuust en schaalbaar blockchain-platform te ontwikkelen dat kan voldoen aan de hoge eisen van de moderne economie en maatschappij. Om dit te bereiken, heeft het team zich gericht op het ontwikkelen van nieuwe technologieën en protocollen die kunnen worden gebruikt om de functionaliteit en prestaties van blockchain-technologie te verbeteren.

Door wetenschappelijke methoden en technologieën toe te passen, heeft het team achter Cardano een blockchain-platform ontwikkeld dat in staat is om betrouwbaar, veilig en efficiënt te werken op grote schaal. Dit heeft geleid tot een groeiende belangstelling voor Cardano als een alternatief voor Ethereum en andere blockchain-platforms.

Ouborus: betere variant van PoW

Cardano heeft een betere variant van PoW (Proof of Work). PoW is hetgeen bitcoin zo langzaam maakt en waardoor er enorme rekencapaciteit aan te pas moet komen, om transacties te bevestigen.

ADA heeft een eigen variant gemaakt, wat weer een verbeterde versie is van Proof of Stake (PoS). Dit unieke algoritme gaat schuil onder de naam ouroborus en zorgt voor schaalbaarheid. Transacties worden op een unieke manier verwerkt, door middel van het coin-flipping protocol. Ouborus maakt deel uit van één van de lagen van deze blockchain: de transactieverwerkingslaag. Een laag die hieraan gekoppeld zit, is de controle-laag.

Roadmap Cardano
Roadmap cardano

Smart contracts

De controle-laag wordt geautomatiseerd door smart contracts. Hier is ethereum de voorloper op, maar ADA geeft te kennen, dit in een nog beter jasje te hebben gestoken. Smart contracts maken derde partijen overbodig bij het maken van veilige transacties. Dit voorkomt extra kosten. Vooralsnog zijn dit eenvoudige transacties. De toekomst zal uitwijzen of er ook automatische complexe transacties kunnen verlopen door middel van smart contracts.

Voordelen Cardano

Cardano heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere cryptomunten. Eén van de belangrijkste voordelen is dat het protocol is ontworpen om zowel aan de wensen van toezichthouders als aan de behoeften van de gebruikers te voldoen. Dit is uniek omdat de meeste cryptocurrencies ofwel gericht zijn op het bieden van volledige privacy aan gebruikers ofwel op het voldoen aan regelgeving en toezicht. Bij Cardano is er een perfecte balans tussen deze twee aspecten, waardoor het protocol aantrekkelijk is voor zowel individuele gebruikers als bedrijven.

Soft forks

Een ander voordeel van Cardano is dat het protocol voortdurend kan worden verbeterd en geüpgraded. Dit wordt mogelijk gemaakt door middel van "soft forks". Het voordeel van een soft fork is dat slechts een meerderheid van de gebruikers toestemming hoeft te geven voor het doorvoeren van wijzigingen aan het protocol. Dit is anders dan bij een "hard fork", waarbij iedereen toestemming moet geven. Soft forks maken het mogelijk om nieuwe en verbeterde functionaliteiten te implementeren, wat bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van het Cardano-netwerk.

Minder energie

Een ander belangrijk voordeel van Cardano is dat het protocol gebruikmaakt van een proof-of-stake (PoS) consensusalgoritme, in plaats van het meer traditionele proof-of-work (PoW) algoritme. PoS vereist minder energie dan PoW en is daardoor milieuvriendelijker. Bovendien kan het PoS-algoritme bijdragen aan een hogere mate van decentralisatie van het netwerk, wat de veiligheid en stabiliteit van het protocol ten goede komt.

Ten slotte heeft Cardano een sterke gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers die actief bijdragen aan de ontwikkeling en verbetering van het protocol. Dit draagt bij aan de verdere acceptatie en groei van Cardano als een levensvatbare en betrouwbare cryptocurrency.

Cardano wallet: daedalus

De wallet van Cardano is een belangrijk onderdeel van het Cardano-ecosysteem en kan worden gedownload vanaf de officiële website van Cardano. Met deze wallet kun je ADA ontvangen, bewaren en verzenden. Het is dus belangrijk om een ​​wallet te hebben als je van plan bent om ADA te kopen of verkopen.

Het installeren van de wallet is relatief eenvoudig en er is een instructievideo beschikbaar op de Cardano-website. Tijdens de installatie is het belangrijk om de herstel-zin van 12 woorden te noteren. Dit is nodig als je niet meer kunt inloggen en dient als back-up wachtwoord. Bewaar deze herstel-zin dus op een veilige plek, zoals bijvoorbeeld een kluis.

Voordeel van de Daedalus wallet

Een van de voordelen van de Daedalus wallet is dat je inzicht hebt in al je transacties. Hierdoor kun je gemakkelijk je financiële overzicht bewaren. Daarnaast is het ook mogelijk om de wallet te exporteren naar een papieren versie, wat zorgt voor maximale veiligheid. Dit betekent dat je jouw wallet offline kunt bewaren, zodat hackers er niet bij kunnen.

Tot slot biedt de Daedalus wallet ook de mogelijkheid om ADA certificaten te importeren. Dit kan zowel encrypted als unencrypted. Dit maakt het gemakkelijker om ADA te kopen en te verkopen, omdat je jouw certificaten direct in de wallet kunt importeren.

Conclusie

Cardano is een blockchain-platform dat als doel heeft om een verbeterde versie van Ethereum te worden. Het maakt gebruik van een proof-of-stake consensusmechanisme, heeft meerdere lagen in de blockchain en een sterke gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers. Cardano heeft verschillende voordelen, zoals de balans tussen privacy en regelgeving, de mogelijkheid tot voortdurende verbetering via soft forks en het energiezuinige PoS-algoritme. 

Ons cijfer

3,4/5

Cardano

Koop nu ADA en profiteer van de voordelen van het innovatieve Cardano-platform

Koop nu ADA en profiteer van de voordelen van het innovatieve Cardano-platform

on air