Cryptokitties

CryptoKitties: hoe werkt het, onze uitleg!

Ben je op zoek naar een nieuwe manier om jezelf onder te dompelen in de wereld van cryptocurrencies? Dan is CryptoKitties misschien iets voor jou. Dit gedecentraliseerde spel op het netwerk van Ethereum laat je katten fokken en verhandelen met behulp van speciale smart contracts. Lees verder om te ontdekken hoe je zelf aan de slag kunt gaan met CryptoKitties en waarom het zo'n levendige gemeenschap van spelers en verzamelaars heeft aangetrokken.

Transpareng BG TG door Frank Kruit
op 7 december 2017 - laatste update: 20 juni 2023
Cryptokitties

Ethereum kopen?

Om Cryptokitties te kunnen kopen, heb je Ethereum nodig. Koop ETH via een van onderstaande exchanges:

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's
Mijn Eigen Cryptokitties
Marktplaats voor katten

CryptoKitties: Het spel

CryptoKitties is een gedecentraliseerd spel op het netwerk van Ethereum. Dit netwerk leent zich uitstekend voor dit nieuwe spel. Hoewel "uitstekend"... in de aanloopperiode was het Ethereum-platform enige tijd oververhit door het enorme aantal transacties. Afijn, iedere start is moeilijk.

CryptoKitties dus! De naam zegt het al, het zijn katten, maar dan in een digitaal jasje. Jij kunt als gebruiker een kat aanschaffen door Ethereum naar je eigen interne portemonnee (via MetaMask) te sturen.

Iedere kat heeft zijn eigen prijs en ze zijn niet goedkoop. Vanaf een paar tientjes kun je een kat aanschaffen op de "kattenmarkt" van CryptoKitties. Hoe ouder en sneller de kat, hoe duurder deze is.

Algoritme zorgt voor een unieke kitten

Een van de belangrijkste kenmerken van Cryptokitties is dat de ontwikkelaars van het spel het spel niet kunnen manipuleren. Dit komt door het gebruik van een speciaal algoritme dat bekend staat als "smart contract" op het Ethereum-netwerk. Het smart contract stelt de regels vast voor het fokken en verhandelen van katten en wordt automatisch uitgevoerd zonder tussenkomst van de ontwikkelaars van het spel.

Fokken van katten

Het fokken van katten is een belangrijk aspect van het spel. Om een kitten te fokken, hebben spelers minstens twee katten nodig: een mannetje en een vrouwtje. Wanneer deze katten worden samengebracht, kan er een uniek kitten worden geproduceerd. Het algoritme achter het spel zorgt ervoor dat de kans op het fokken van een zeldzame en unieke kat gelijk is voor alle spelers. Dit zorgt voor een eerlijk speelveld en voorkomt dat spelers met meer middelen het spel kunnen domineren.

In totaal kunnen er 4 miljard katten worden gemaakt in het spel, wat betekent dat er veel variatie en mogelijkheden zijn om unieke katten te vinden en te fokken. Het spel heeft een levendige gemeenschap van spelers en verzamelaars die altijd op zoek zijn naar de volgende zeldzame kat om aan hun verzameling toe te voegen.

Cryptokitties 1
Uitleg over CryptoKitties

Verkopen op marktplaats

De CryptoKitties kunnen door andere gebruikers worden gekocht. Hoe unieker de eigenschappen zijn, hoe duurder je de kitten kunt verkopen.

Het lijkt een beetje op de online games van tegenwoordig, waar je ook speciale uitrusting kunt kopen tegen een bepaalde prijs. Hetzelfde principe geldt voor CryptoKitties. De ontwikkelaars houden een kleine vergoeding in om het netwerk te onderhouden.

Account Aanmaken Bij Metamask
Metamask

Cryptokitties aanschaffen: onze uitleg

Om CryptoKitties te kunnen kopen, heb je het volgende nodig:

  1. Een computer met de browsers Chrome of Firefox.
  2. MetaMask: een digitale wallet voor het gebruik van spelletjes op het web.
  3. Betaalmiddel: Ethereum (aan te schaffen via bijvoorbeeld Bitvavo).
  4. Chrome installeren (indien je dit nog niet hebt).

Ga naar de website van CryptoKitties en volg de stappen om MetaMask te installeren. Bewaar de herstel-zin (12 woorden) op een veilige plek als back-up voor het geval je je eigen wachtwoord kwijtraakt. Zorg er ook voor dat je MetaMask voorziet van een wachtwoord. MetaMask fungeert als schakel tussen de gebruiker en CryptoKitties. Je stuurt namelijk geld naar MetaMask om via deze online wallet een CryptoKitty te kopen. Nadat je account is aangemaakt, dien je ethereum aan te schaffen.

Ethereum aanschaffen

Je kunt Ethereum op diverse manieren aanschaffen. Zelf geven wij de voorkeur aan Bitvavo. Hier kun je betrekkelijk eenvoudig Ethereum aanschaffen. Bitvavo is een platform waar je diverse cryptomunten kunt kopen, bewaren en verkopen. En belangrijk, je kunt dit doen met iDeal!

Door op Ethereum te klikken, krijg je de optie om Ethereum te kopen, of een deel ervan. Hiervoor dien je een adres op te geven. Dit is het adres van MetaMask. Het adres kun je kopiëren door de MetaMask-extensie te openen en vervolgens op de drie puntjes te klikken > 'Adres kopiëren naar klembord'.

Eindelijk, we mogen Cryptokitties kopen

Als Ethereum dan in je wallet verschijnt, is het tijd om je eerste kitten of kittens aan te schaffen.

Inloggen bij CryptoKitties

Ga hiervoor naar de 'marktplaats'. Daar kun je kiezen uit duizenden kittens. Het is aan jou om een geschikte kandidaat te kiezen. Je kunt op elke kat klikken om te kijken wat zijn of haar eigenschappen zijn. Vervolgens kun je er een kopen door op 'kopen' te klikken en dit te bevestigen, daarna zie je een overzicht van de kosten.

De algemene regel is dat hoe lager de GEN is, hoe sneller de kat kan paren en hoe duurder deze is!

Mr. Muur aankopen

Als je op 'indienen' drukt, ga je akkoord met de aankoop. De bal ligt nu bij het Ethereum netwerk dat de transactie zal verwerken. Je kunt het proces volgen door rechtsboven op de pagina op 'activiteit' te klikken. Zodra het voltooid is, zal je nieuwe kat verschijnen onder 'mijn katten'.

Vanaf daar kun je ze verkopen of laten paren. Het paren kan met een andere kat van jezelf, of je kunt er een vinden op de marktplaats onder 'siring'.

 

Succesvolle aankoop

Cryptokitties
Welke kat kies jij?

Conclusie

Bij het horen van deze hype keken we nogal vreemd op. En dat is het nog steeds als je je bedenkt dat er CryptoKitties worden verkocht t.w.v. een gemiddelde koopwoning! Het is best wel vreemd, maar het leuke hieraan is, is dat je op deze speelse wijze kennis maakt met ethereum.

Onze review

3/5

CryptoKitties

CryptoKitties is nog steeds populair en geen eendagsvlieg gebleken. 

CryptoKitties is nog steeds populair en geen eendagsvlieg gebleken. 

on air