ETH Classic

Wat is Ethereum Classic en hoe verschilt het van Ethereum?

Dit artikel bespreekt hoe ETC is ontstaan als reactie op een hack op de Ethereum blockchain in 2016 en hoe het zich verhoudt tot Ethereum (ETH). Het benadrukt ook de sterke nadruk op decentralisatie, veiligheid en betrouwbaarheid op de blockchain van de Ethereum Classic community en biedt verschillende opties om ETC veilig op te slaan. Is ETC een verstandige keuze als belegger? Je leest er alles over!

Transpareng BG TG door Frank Kruit
op 2 mei 2018 - laatste update: 5 december 2023
Ethereum Classic (1)
Onze review

4,3/5

Ethereum Classic

Investeer jij in de toekomst met Ethereum Classic?

Investeer jij in de toekomst met Ethereum Classic?

Koop Ethereum Classic

Via deze exchanges kun je ETC o.a. kopen:

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's

Wat is Ethereum Classic (ETC)?

Ethereum Classic (ETC) is een digitale valuta die gebruikt maakt van blockchain technologie. Het is een gedecentraliseerd netwerk dat niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit, maar door het netwerk van gebruikers zelf. Naast het ondersteuning bieden voor ICO's, zijn dit enkele belangrijke kenmerken: 

  • Decentrale applicaties (dApps): Ethereum Classic ondersteunt de ontwikkeling en uitvoering van gedecentraliseerde applicaties (dApps) op het netwerk. Dit betekent dat dApps geen centrale server nodig hebben om te functioneren, waardoor ze veiliger en betrouwbaarder zijn.
  • Smart contracts: Ethereum Classic maakt gebruik van smart contracts, die automatisch kunnen worden uitgevoerd zonder tussenkomst van derden. Smart contracts zijn geprogrammeerde afspraken tussen partijen die automatisch worden uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Dit kan bijvoorbeeld een automatische betaling zijn wanneer een bepaalde datum is bereikt.
  • Blockchain technologie: Ethereum Classic maakt gebruik van blockchain technologie, wat betekent dat het netwerk bestaat uit een keten van blokken die aan elkaar zijn gekoppeld. Elke transactie op het netwerk wordt opgeslagen in een blok, waardoor het bijna onmogelijk is om transacties te manipuleren. Dit zorgt voor veiligheid en betrouwbaarheid op het netwerk.

Maar waarom is Ethereum Classic nu eigenlijk ontstaan. Laten we hier dieper op induiken. 

Hoe is Ethereum Classic ontstaan?

In 2016 werd een gedecentraliseerde organisatie genaamd DAO (Decentralized Autonomous Organization) opgezet op de Ethereum blockchain. DAO was een crowdfundingplatform dat geld wilde inzamelen voor blockchain-projecten. Helaas werd DAO het slachtoffer van een hack waarbij ongeveer $ 50 miljoen aan ether werd gestolen.

Hard fork: scheiding tussen Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC)

Als reactie op de hack werd een hard fork van Ethereum uitgevoerd, waarbij het Ethereum-netwerk in tweeën werd gesplitst. De ene kant behield de originele blockchain en werd bekend als Ethereum Classic (ETC), terwijl de andere kant verder ging onder de naam Ethereum (ETH). Dit betekent dat beide netwerken vanaf dat moment hun eigen onafhankelijke pad volgden.

De Ethereum Classic community en hun standpunten

De Ethereum Classic community bestaat uit ontwikkelaars, miners en gebruikers die de oorspronkelijke Ethereum blockchain willen behouden. Zij beschouwen de hard fork als een inbreuk op de integriteit van de blockchain en geloven dat het herstellen van de gestolen fondsen de deur openzet voor verdere inbreuken op de blockchain. De Ethereum Classic community staat voor een sterke nadruk op decentralisatie, veiligheid en betrouwbaarheid op de blockchain.

Belangrijk om op te merken is dat de ontwikkelaars van Ethereum Classic niet dezelfde zijn als de ontwikkelaars van Ethereum. Hoewel sommige ontwikkelaars betrokken waren bij beide netwerken, zijn de gemeenschappen onafhankelijk van elkaar en werken ze afzonderlijk aan de ontwikkeling en verbetering van hun respectievelijke netwerken.

Ethereum Classic
Ethereum Classic

Belangrijkste technische specificaties

Ethereum Classic maakt gebruik van het Proof of Work (PoW) consensus algoritme, wat betekent dat miners complexe wiskundige berekeningen uitvoeren om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Het PoW algoritme wordt gezien als een van de meest veilige consensus algoritmes, omdat het erg moeilijk is om de blockchain te manipuleren.

ETC token: gebruik en waarde

ETC is de native token van Ethereum Classic en wordt gebruikt als betalingsmiddel op het netwerk en als beloning voor miners die nieuwe blokken aan de blockchain toevoegen. De waarde van ETC wordt bepaald door vraag en aanbod op de markt, net als bij andere cryptocurrencies.

Vergelijking met Ethereum (ETH)

Hoewel Ethereum Classic en Ethereum (ETH) beide afkomstig zijn van dezelfde oorspronkelijke blockchain, hebben ze enkele belangrijke verschillen. ETC heeft bijvoorbeeld een beperktere ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en smart contracts dan ETH. Daarnaast heeft ETH een andere consensus algoritme genaamd Proof of Stake (PoS), terwijl ETC vasthoudt aan het PoW algoritme. Echter, ETC heeft de sterkere nadruk op decentralisatie, en gelooft dat de blockchain onveranderlijk moet zijn, zelfs als dit betekent dat sommige gebruikers hun geld verliezen. ETH staat daarentegen open voor veranderingen en heeft bijvoorbeeld al een aantal hard forks ondergaan om de blockchain te verbeteren.

Ethereum Classic community

De Ethereum Classic community is een diverse, gedecentraliseerde groep van individuen en groepen van over de hele wereld. Hun missie is om de boodschap van Classic te verspreiden en het pool van talent te versterken, zodat we samen de systemen van de wereld kunnen upgraden.

Actief op verschillende kanalen

De community is erg actief op verschillende sociale kanalen, waaronder Discord, Facebook, Slack en Telegram, waar ze discussiëren over verschillende onderwerpen zoals ontwikkeling, investeringen en nieuws. Bovendien hebben ze ook een aantal video-kanalen en Twitter-accounts in verschillende talen, waaronder Nederlands, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Japans, Koreaans, Chinees en Vietnamees.

Ethereum Classic is meer dan alleen maar regels code. De regels code die het Ethereum Classic-protocol definiëren hebben een magische eigenschap waardoor, dankzij economische prikkels en speltheorie, anders totaal niet-gerelateerde individuen effectiever, vreedzamer en krachtiger kunnen samenwerken dan elke andere organisatiestructuur die vandaag bekend is.

Don't Trust, Verify

Met deze krachtige technologie-socio-economische tools hebben ze het potentieel om de wereld op een wereldwijde schaal te revolutioneren. Of je nu een ontwikkelaar, investeerder of gewoon geïnteresseerd bent in de wereld van Ethereum Classic, iedereen is welkom om deel te nemen aan deze community. Het motto van de Ethereum Classic gemeenschap is "Don't Trust, Verify." wat betekent dat het belangrijk is om de gegevens te controleren voordat je ze vertrouwt.

Myetherwallet Logo
MyEtherWallet

ETC Wallets: 5 beste opties

Er zijn verschillende opties om Ethereum Classic (ETC) veilig op te slaan. Terwijl het mogelijk is om ETC op een veilige exchange zoals Bitvavo te bewaren, zijn er ook andere opties beschikbaar, zoals:

  1. Trust Wallet: een gebruiksvriendelijke mobiele app die meerdere valuta's ondersteunt, inclusief ETC.
  2. MetaMask: een browserextensie die kan worden geïntegreerd met Ethereum Classic en handig is voor kleinere bedragen en gebruik met gedecentraliseerde applicaties.
  3. Ledger: een hardware wallet die een hoge mate van beveiliging biedt voor grotere hoeveelheden ETC.
  4. MyEtherWallet: een web wallet die via een webpagina toegankelijk is en gemakkelijk te gebruiken is voor interactie met ETC.
  5. Exodus: een desktop- en mobiele wallet die geschikt is voor kortetermijnopslag van ETC en meerdere cryptocurrencies ondersteunt.

Hoewel deze opties nuttig kunnen zijn, is het belangrijk om zelf onderzoek te doen en te bepalen welke wallet het beste bij jouw behoeften past.

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken wat Ethereum Classic (ETC) is, hoe het is ontstaan en hoe het zich verhoudt tot Ethereum (ETH). ETC is een digitale valuta die gebruik maakt van blockchain technologie, gedecentraliseerde applicaties (dApps) ondersteunt en smart contracts gebruikt. Het is ontstaan als reactie op een hack op de Ethereum blockchain in 2016 en heeft enkele belangrijke verschillen met ETH, zoals een beperktere ontwikkeling van dApps en een vasthouden aan het Proof of Work consensus algoritme. De Ethereum Classic community staat voor decentralisatie, veiligheid en betrouwbaarheid op de blockchain. Er zijn verschillende opties om ETC veilig op te slaan, zoals Trust Wallet, MetaMask, Ledger, MyEtherWallet en Exodus.

Over het algemeen biedt Ethereum echter meer voordelen en heeft het een sterkere community, waardoor het een betere investering lijkt dan Ethereum Classic.

on air