Etorox

EToroX, onze review van deze exchange

Maak kennis met eToroX, een nieuwe exchange waar je niet enkel bekende cryptovaluta kunt handelen, maar ook veilig cryptovaluta kunt opslaan in een wallet. We hebben deze exchange onder de loep genomen.

etoroexchange

Wat is eToroX?

eToroX is een exchange en beschikt over een eigen wallet, tevens een van de eerste bedrijven ter wereld met een licentie voor crypto-activa. eToro, dat 15 cryptocurrencies op zijn platform heeft, lanceerde eToroX in 2018 ter ondersteuning van de asset-trading. De exchange en de wallet moeten het mogelijk maken iedereen te kunnen laten handelen, investeren en sparen. Dat is althans het streven van het bedrijf. eToroX zelf ondersteund op dit moment 6 cryptovaluta: BitcoinRippleEthereumDashLitecoin & Bitcoin Cash. In de toekomt worden hier nog meer paren aan toegevoegd. Bovendien beschikt het platform ook over 8 fiat-munten:

 • eToroX New Zealand Dollar (NZDX),
 • eToroX Yen (JPYX),
 • eToroX Swiss Franc (CHFX),
 • eToroX Dollar (USDEX),
 • eToroX Euro (EURX),
 • eToroX Pound Sterling ( GBPX),
 • eToroX Australische dollar (AUDX),
 • eToroX Canadese dollar (CADX)
Etorox Exchange
eToroX Exchange

Yoni Assia, CEO en oprichter van eToroX

Volgens Yoni Assia, CEO en oprichter van eToroX zal de blockchain-technologie voor een revolutie zorgen in de financiële wereld. Het team achter eToroX is er van overtuigd dat een revolutie niet zomaar start, daarvoor is een beetje hulp nodig. Middels deze exchange moet het voor iedereen transparant en eenvoudig worden om te kunnen handelen. Dit kunstje hebben ze al eerder geflikt met het welbekende eToro binnen de traditionele markt van beleggen.

Kernwaarden van etorox

Ervaring

eToro heeft al meer dan tien jaar ervaring met de wereldwijde FinTech-revolutie. Men heeft zich door de jaren heen bewezen als een bedrijf met innovatieve producten.

Veilig

Door het gebruik van geavanceerde informatie-beveiligingstechnologieën zorgt eToroX voor het veilig bewaren van zowel klantengegevens als activa. Deze maatregelen worden continu bijgesteld.

Gereguleerd

eToroX is een van de eerste FinTech-bedrijven die volledige gecertificeerd is als een gereguleerde DLT-aanbieder (Distributed ledger Technology). Deze vergunning (licentienummer FSC1333B) heeft men weten te krijgen van de Financial Services Commission van Gibraltar.

 

Registreren Bij Etorox
Registreren bij eToroX

Registreren bij eToroX

Registreren kan bij eToroX via ‘sign up'. Hier dien je enkel jouw naam, e-mailadres, gebruikersnaam en telefoonnummer in te vullen. Bovendien kun je registreren middels Facebook, waardoor enkele gegevens van je worden ingevuld.

Direct daarna krijg je een e-mail, daarin moet je de activatie-link aanklikken. Vervolgens kun je inloggen en daarvoor kun je ook Facebook gebruiken. Dit werkt uitstekend.

Het welkomstwoord geeft aan dat we nog enkele gegevens dienen in te vullen om ons account te completeren. Dit zorgt er tevens voor dat je tot €2000 mag storten.

Tijdens het aanvullen van je profiel willen ze vrij veel van je weten, zoals je woon-en verblijf plaats en je paspoortnummer. We zijn niet de moeilijkste dus vullen alles netjes en braaf in.

Daarna geeft het systeem aan dat het tot enkele dagen kan duren, opdat het account geverifieerd is en je aan de slag kunt gaan. Bij ons ging hier nog geen halve dag overheen.

Balans
Je balans bekijken op eToroX

Verificatie

Het platform is gereguleerd en de regelgeving bepaalt dat ieder account geverifieerd moet worden als onderdeel van het registratieproces. Het verifiëren neemt tot twee werkdagen in beslag, maar is noodzakelijk. Dit is voor diegene die direct aan de slag wilt gaan een dooddoener, maar goed…

Het verificatieproces

Tijdens het verificatieproces moet je enkele documenten uploaden zoals een paspoort en een brief met daarop je adresgegevens. Dit kan een brief zijn van de belastingdienst of bijvoorbeeld een energierekening.

Financiële vragenlijst

Daarnaast dien je een vragenlijst in te vullen, zodoende kan men bekijken of je geschikt bent om met bepaalde financiële instrumenten aan de slag te kunnen gaan. Het zijn slechts 9 vragen en al met al duurt dit niet langer dan enkele minuten.

Inloggen & veiligheid

Nu het account geverifieerd is kan er worden ingelogd. Dit doen we door de optie ‘login with eToro' te gebruiken, waarna het systeem onze gegevens van het bestaande eToro account overneemt.

Vervolgens kom je in een uiterst overzichtelijke omgeving. Niks geen poespas, recht voor zijn raap. Er kwam geen pop-up in beeld met de aanbeveling het account beter te beschermen door middel van 2FA, dus gingen we zelf op zoek.

Hiervoor dient uitgeweken te worden naar de ‘settings'. Daar kun je 2FA instellen met behulp van ‘Google Authenticator', beveiligen via SMS staat er (vooralsnog) niet tussen.

2FA
2FA eToroX

2FA instellen bij eToroX

Het instellen van 2FA kan in 4 stappen:

 1. Downloaden van de ‘Google Authenticator App' via de Google Play of de App Store;
 2. Scannen van de QR-code;
 3. Opschrijven van de herstelcode;
 4. Invullen van het nummer & druk op ‘enable'.

Daarna hebben we gekeken of de extra veiligheidsmaatregel ook daadwerkelijk werkt. Wederom loggen we in met de functie ‘login with eToro'. Nadat onze gegeven waren overgenomen, werd er niet gevraagd om de 2FA code. Dit moet waarschijnlijk apart worden ingesteld via ons bestaande account bij eToro, niet helemaal duidelijk dus.

Storten Bij Etorox
Storten bij eToroX

Crypto storten op eToroX

Indien je al beschikt over één van de verhandelbare cryptovaluta van eToroX, dan is het mogelijk dit direct in je account te storten. Mocht dit niet het geval zijn, kun je uitwijken naar een handelsplatform als Bitvavo (kosten: 0,25%). Daarnaast kun je via de wallet van eToroX tevens cryptovaluta aanschaffen. Dit is niet raadzaam, hierover betaal je een enorme fee (aan Simplex 4% & eToro 1%).

Zelf hebben wij de volgende stappen genomen om een kleine hoeveelheid Ethereum naar eToroX te sturen:

 • Aankoop van Ethereum via Bitvavo;
 • Ga naar Balance, Ethereum;
 • Kopieer het adres naar bv. Bitvavo en klik op versturen;
 • Vervolgens is het afwachten en kun je de status in de gaten blijven houden;

handelen bij eToroX: onze uitleg

Wanneer je beschikt over een hoeveelheid Ethereum (of een andere cryptomunt), kun je starten met handelen. Dit kan op verschillende manieren. Via de wallet, via de exchange of via de balans. Wanneer je een cryptomunt via de balans verhandelt, verkoop je via de beste marktprijs, hier heb je zelf niets over te zeggen. Hierover wordt over iedere verkoop een fee van 0.05% ingehouden.

Mocht je je eigen prijs willen bepalen voor de aankoop of verkoop van een bepaalde munt, kan de exchange worden gebruikt en wel als volgt (We willen met onze hoeveel Ethereum, Bitcoin kopen):

 • Ga naar ‘exchange' in het hoofdmenu;
 • Klik in het orderboek op ETH & BTC;
 • Je kunt vervolgens handelen, bij ‘new order';
 • Daar geef je de hoeveelheid ETH op die je wilt verkopen;
 • Vul je bij ‘price' de gewenst prijs in, of je kiest voor ‘best price';
 • Daarna druk je op ‘sell ETH'.

Mocht het zo zijn dat je limiet nog niet is behaald, dan komt de order te staan bij ‘open orders'. Dit kun je aan de links onderaan de pagina terugvinden. Mocht de aankoopprijs niet worden aangetikt, is er de mogelijkheid de order te annuleren. Vervolgens kun je een nieuwe ‘buy order' inleggen.

Handelskosten bij eToroX

De volgende kosten worden gerekend:

Maandelijks volume <$100,000 <$500,000 <$1,000,000 <$5,000,000 <$10,000,000 >$10 M
Maker fees 0.10% 0.09% 0.08% 0.07% 0.06% 0.03%
Taker fees 0.24% 0.22% 0.20% 0.17% 0.15% 0.12%

Opnemen bij eTorox

Mocht je er voor willen kiezen de tegoeden op te nemen, omdat je ze bij een andere echange wilt plaatsen bijvoorbeeld, dan is dit mogelijk. Het werkt vrij eenvoudig. Ga naar ‘Balance'

Vervolgens:

 • Klik op de gewenste valuta;
 • Klik op ‘withdraw';
 • Vul het adres in, kopieer dit vanuit een andere wallet/exchage;
 • Druk op ‘proceed';

Via het tabblad ‘reports' kun je de voortgang in de gaten houden. Daarnaast is het goed om te weten dat er fees worden gerekend voor een uitbetaling:

Currency Limiet Fee
AUDX 50 375.000
BCH 166 0.01000
BTC 10 0.00060
CADX 50 390.000
CHFX 50 300.000
DASH 400 0.02500
ETH 278 0.01700
EURX 45 265.000
GBPX 40 230.000
JPYX 5,500,000 33.000.000
LTC 555 0.03300
NZDX 50 425.000
USDEX 50 300.000
XRP 166,667 850.000

Wallet eToroX

Daarnaast beschikt eToroX over een eigen wallet. Dit staat los van je tegoeden op de exchange en puur bedoelt om je cryptovaluta op een veilige manier te bewaren. Het is ook de plek waar je rechtstreeks cryptovaluta kunt kopen met behulp van Simplex (wat we niet kunnen aanbevelen vanwege de hoge kosten & de minimale afname van €112).

De wallet kun je je zowel in de App Store vinden als bij Google Play en kost je verder niets. Inloggen kan o.a. via Facebook. In de wallet kun je 6 wallets aanmaken voor de diverse digitale munten die er staan. Een wallet kun je aanmaken door op ‘add' te drukken. Daarna gaan er enkele minuten overheen totdat de wallet is gemaakt. Voor Ripple worden er extra kosten in rekening gebracht.

De app maakt het mogelijk crypto's te kopen, crypto's te ontvangen en te verzenden (kosten zijn enkel de blockchainfees) en het converteren van de ene cryptomunt naar de andere munt (fee 0,10%).

Limieten voor het converteren van cryptomunten zijn als volgt:

Cryptomunt
Minimaal aantal units per transactie
Maximum aantal units per transactie
Bitcoin
0.006
3
Litecoin
0.6
290
Bitcoin cash
0.14
65
Ethereum
0.14
70
Stellar
190
95,000

Conclusie

Het idee is dat het kopen, handelen en sparen makkelijk wordt gemaakt voor iedereen. In dat opzicht zijn ze daar wel in geslaagd. De aankoop, maar ook het verhandelen van munten is eenvoudig en dit komt met name door het eenvoudige dashboard. Wel was het voor ons in eerste instantie onduidelijk waar we munten konden kopen. Vooralsnog lijkt het alleen mogelijk via de wallet.

Daarnaast is het voor ons onduidelijk hoe je fiatgeld stort bij ‘balances', dit lijkt nog niet mogelijk. De extra informatie op de website (FAQ) geeft hier geen informatie over. De wallet zelf is ook erg makkelijk in gebruik, maar de vraag is of dit wel veilig genoeg is. Immers, wanneer het iemand lukt jouw telefoon te ontvreemden, is het een kwestie van inloggen (middels Facebook) en weg is je geld! De koppeling met Facebook zouden we daarom weglaten.

Voorts is het registreren een proces dat langer duurt dan we gewend zijn. Dit duurt toch al zeker een minuut of 15. Bovendien kun je pas aan de slag nadat het account geverifieerd is. Je moet dus niet denken direct los te kunnen gaan met de aankoop en verkoop van cryptovaluta.

De exchange zelf beschikt op dit moment over 6 cryptovaluta, een beetje Coinbase-achtige aantallen. Niet erg uitgebreid dus, daarbij komt dat de handelsvolumes nu nog erg laag zijn. Dit zorgt dat de aankoop en verkoop van cryptovaluta ietwat lastiger is, helemaal in vergelijking met een exchange als Binance. De kosten voor het handelen zijn overigens redelijk markconform, de aankoop van cryptovaluta erg duur.

Met het aantal gebruikers dat het traditionele handelsplatform eToro heeft en de naam, zal het overigens niet lang duren voordat ook hier de volumes aantrekkelijker zijn. Daarnaast hopen we op meer cryptovaluta in de toekomst.

Zelf investeren of handelen in Crypto?

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's
on air