Je beste leven (1)

Het belang van bewuste financiële keuzes, educatie en slim besparen

Heb je wel eens gehoord van de uitdrukking "geld lenen kost geld"? Ik denk dat de meeste mensen deze wel kennen, maar toch heeft zo'n 20% van de Nederlanders een consumptief krediet van gemiddeld zo'n 15.000 euro. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf nooit een voorstander ben geweest van lenen.

Het idee dat je meer geld uitgeeft dan je eigenlijk hebt en daar dan nog rente over moet betalen, dat is iets wat ik slecht kan verdragen. In plaats daarvan zit ik liever aan de andere kant en ontvang ik graag rente op mijn spaargeld of beleggingen.

Armijn geplaatst in Over knaken door Armijn Meijer
op 12 mei 2023
Je beste leven (1)

Het belang van financiële keuzes

Financiële keuzes maken is een van de belangrijkste dingen in het leven. Het kan het verschil betekenen tussen financiële vrijheid of een leven vol schulden.

Ik herinner me nog goed toen ik mijn rijbewijs haalde en dolgraag een auto wilde hebben. Ik had 1900 gulden gespaard en ging ermee naar een autodealer. Ik kreeg er een oude Opel Ascona voor van ruim 10 jaar oud en met 2 ton op de teller. Het was niet de meest flitsende auto, maar ik was er ontzettend blij mee.

Een vriend van mij haalde ook zijn rijbewijs en wilde een nieuwe auto. Hij kocht een mooie bak voor bijna 30.000 gulden, helemaal gefinancierd. Dit is een klassiek voorbeeld waarvoor mijn vriend tot op de dag van vandaag nog de consequenties van moet dragen. De auto schrijft af, je koopt na een aantal jaar weer een nieuwe en voordat je het weet betaal je per maand alleen al honderden euro’s aan rente!

Dit geldt niet alleen voor auto's, maar voor alle vormen van leningen. Ik merk dat mensen vaak nu willen en niet willen wachten, omdat ze vinden dat ze daar recht op hebben.

Het probleem is dat veel mensen niet goed nadenken over de consequenties op de lange termijn. Dit geldt ook voor de wereld van het gokken en pokeren. Hoe vaak heb ik niet gehoord "Armijn, kan ik wat van je lenen?" Ik ben van mening dat een goede pokerspeler altijd aan bankrollmanagement moet doen en niet moet gaan lenen om te gokken.

Het leven draait om keuzes maken en het is belangrijk om bewust te zijn van de gevolgen van die keuzes op de lange termijn. Het kan verleidelijk zijn om nu te kopen en te lenen, maar op de lange termijn kan het veel meer kosten dan je denkt.

Het is daarom altijd verstandig om goed na te denken voordat je een grote aankoop doet en om jezelf af te vragen of je het echt nodig hebt. Financiële vrijheid is geen droom, het is mogelijk als je bewuste financiële keuzes maakt.

Altijdwinstinhetcasinobriefgeld
Contant betalen

Het belang van financiële educatie

Financiële educatie is cruciaal: leer goed omgaan met geld en maak het je vriend voor het leven! Vanaf jonge leeftijd is het belangrijk om te leren hoe geld en het financiële systeem werkt, anders loop je al snel achter en kan het je blijven achtervolgen.

Persoonlijk heb ik geleerd van mijn moeder, die me vanaf mijn veertiende zakgeld voor een jaar gaf. Het leek geweldig om zoveel geld in één keer te krijgen, maar toen ik het een jaar lang moest zien te redden, leerde ik vanzelf hoe ik beter kon plannen.

Administratie bijhouden is daarbij essentieel: wat komt erbinnen en wat gaat eruit? Het lijkt simpel, maar veel mensen hebben er een hekel aan en steken liever hun kop in het zand.

Zelf betaal ik het liefst nog steeds met contant geld, omdat ik zo precies zie wat er uitgaat. Op school krijg je vaak geen les over geld, terwijl het zo belangrijk is om te begrijpen hoe de maatschappij draait om geld. Als je dat snapt, wordt geld geen vijand, maar een vriend.

Welcome To Las Vegas 1086412 1280

Bespaar slim en leef beter

Het is zo makkelijk om in de verleiding te komen om al je geld uit te geven aan allerlei leuke spullen en ervaringen, maar het is belangrijk om te onthouden dat je uiteindelijk zelf verantwoordelijk bent voor je uitgaven. Een slimme manier om controle te houden over je financiën is om te beginnen met het sparen van 10% van je inkomen.

Dit lijkt misschien niet veel, maar het kan echt een groot verschil maken op de lange termijn. Door slimme keuzes te maken en slim te sparen, kun je jezelf financieel gezond houden en genieten van de voordelen van een stabiele financiële situatie.

Bespaar waar je kunt en investeer in jezelf en je toekomst. Zo zul je uiteindelijk niet alleen financiële stabiliteit bereiken, maar ook meer rust en geluk in je leven.

on air