Besparen En Dollar Cost Averaging Methode

Maak kleine besparingen groot met Dollar Cost Averaging in crypto!

Ben je geïnteresseerd in investeren in cryptocurrency, maar maak je je zorgen over de volatiliteit en timing van de markt? Maak kennis met Dollar Cost Averaging (DCA), ook wel bekend als gespreid beleggen.

In dit artikel leer ik je hoe DCA werkt, de voordelen ervan en hoe je deze strategie kunt implementeren. Leer daarnaast hoe kleine besparingen kunnen leiden tot groei op de lange termijn en zet de eerste stap naar een succesvolle investering in de toekomst!

Transpareng BG TG geplaatst in Crypto door Frank Kruit
op 17 juli 2023
laatste update: 17 juli 2023
Besparen En Dollar Cost Averaging Methode

Zelf in crypto investeren middels de DCA-methode?

Handel via een betrouwbaar en veilig platform. Onetime adviseert de volgende crypto exchanges:

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Dollar Cost Averaging, in het Nederlands vaak aangeduid als gespreid beleggen, is een investeringsstrategie waarbij je op regelmatige intervallen een vast bedrag investeert, ongeacht de prijs van de investering op dat moment. Dit kan bijvoorbeeld een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse investering zijn.

De kern van DCA is eenvoudig: in plaats van in één keer een groot bedrag te investeren, spreid je je investeringen over de tijd. Dit heeft als voordeel dat je het risico van een slechte timing - het kopen op een piek - vermindert.

Voorbeeld van maandelijks €100 investeren in Bitcoin

Stel, je wil €1200 investeren in een cryptocurrency zoals Bitcoin. In plaats van dit in één keer te doen, kies je ervoor om 12 maanden lang elke maand €100 te investeren. Hierdoor koop je de gemiddelde prijs van Bitcoin. 

Laat ik nu eens kijken hoe dat in de praktijk werkt, rekening houdend met de volatiliteit van Bitcoin. Ik heb willekeurige prijzen gepakt voor iedere maand van het jaar:

Maand

Bitcoin prijs (€)

Gekochte Bitcoin

Januari

10.000

0.01000

Februari

20.000

0.00500

Maart

5.000

0.02000

April

15.000

0.00667

Mei

25.000

0.00400

Juni

10.000

0.01000

Juli

15.000

0.00667

Augustus

7.500

0.01333

September

12.500

0.00800

Oktober

30.000

0.00333

November

15.000

0.00667

December

20.000

0.00500

Hoeveel heb je na een jaar van investeren dan aan Bitcoin gekocht, en wat is dan de gemiddelde prijs?

Na een jaar van het toepassen van de DCA-strategie heb je in totaal €1200 geïnvesteerd en bezit je een hoeveelheid Bitcoin met een gemiddelde aankoopprijs van €15416,67.

Aan het einde van het jaar, met een Bitcoin-prijs van €20.000, zou je totale investering van €1200 gegroeid zijn naar €1973,40. Dit komt neer op een toename van 64,45%.

(klik op onderstaande afbeeldingen om groter te maken)

Investeren middels DCA methode: minder stressvol

Hoewel de prijs van Bitcoin gedurende het jaar aanzienlijk schommelde tussen €5.000 en €30.000, heb je desondanks een gemiddelde aankoopprijs van Bitcoin weten te krijgen van €15.416,67. Dit is het voordeel van de DCA-strategie: het vermindert het risico van het kopen op een piek en het stelt je in staat om te profiteren van de dalen.

Het maakt investeren in volatiele markten als crypto veel meer beheersbaar en minder stressvol. Door DCA te gebruiken, hoef je je minder zorgen te maken over het timen van de markt.

Nu je weet wat Dollar Cost Averaging is en hoe het werkt, is het tijd om een te kijken hoe je deze strategie implementeert zonder dat het je pijn doet in de portemonnee.

Slim bezuinigen om geld vrij te maken voor (crypto) investeringen

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat je alleen moet investeren met geld dat je kunt missen. Investeren in cryptocurrencies zoals Bitcoin kan lucratief zijn, maar het brengt ook risico's met zich mee. Het is dus verstandig om niet al je spaargeld hierin te steken, maar alleen een deel dat je kunt missen.

Maar wat als je nu denkt: "Ik heb niet echt geld dat ik kan missen"? Nou, misschien is er een oplossing. Je zou namelijk kunnen overwegen om op bepaalde zaken te besparen. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap: je vermindert je uitgaven en je maakt geld vrij om te investeren.

Er zijn veel manieren waarop je kunt besparen. Een paar minuten minder lang douchen kan bijvoorbeeld al een aardig verschil maken op je energierekening. Of wat dacht je van je lunch? In plaats van elke dag lunch te kopen in de bedrijfskantine, kun je overwegen om zelf een lunch mee te nemen. Niet alleen bespaar je hiermee geld, het kan ook nog eens gezonder zijn!

Dus voordat je begint met investeren, kijk eens kritisch naar je uitgaven. Je zult verbaasd zijn hoeveel je kunt besparen met een paar kleine aanpassingen.

5 Euro BTC Kopen
€5 BTC kopen

Investeren in Bitcoin tijdens de pauze bij Bitvavo

Nu je geld hebt bespaard en een duidelijk overzicht hebt van je besparingen, is het tijd om te beginnen met het echte werk: investeren in crypto met behulp van de DCA-strategie. Zoals eerder in dit artikel is uitgelegd, gaat het bij deze strategie om het structureel investeren van een vast bedrag. Of je dit dagelijks, wekelijks of maandelijks doet, hangt helemaal af van wat voor jou het beste werkt.

Stel, je bent iemand die elke dag steevast een lunch kocht in de bedrijfskantine en dit kostte je gemiddeld zo'n €5. Dan kan het enorm bevredigend zijn om jouw bespaarde lunchkosten te investeren in Bitcoin. Je zou bijvoorbeeld je pauze kunnen gebruiken om een investeringsorder te plaatsen.

Een platform zoals Bitvavo maakt dit heel eenvoudig. Met een druk op de knop kun je investeren in Bitcoin of een andere cryptocurrency. De minimale ordergrootte bij Bitvavo is €5 en je betaalt maximaal 0,25% fee over elke transactie.

Als we ervan uitgaan dat je gemiddeld zo'n 20 dagen per maand werkt, dan zou je dus €100 per maand kunnen investeren. Dit is precies de DCA-strategie: regelmatig een vast bedrag investeren, ongeacht de huidige prijs van Bitcoin.

Dus, terwijl je geniet van je zelfgemaakte lunch, kan je geld aan het werk worden gezet. En dat allemaal dankzij een beetje planning en een paar eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse routine!

Crypto Bundel

Maandelijks investeren in meerdere cryptovaluta met ‘crypto bundels’ van Finst

Als je liever niet elke dag bezig bent met crypto, maar er bijvoorbeeld eens per maand aandacht aan wilt besteden, dan kan dat natuurlijk ook. Je kunt beslissen om je besparingen van die maand, bijvoorbeeld op energiekosten of andere uitgaven, in één keer te investeren. Maar we kunnen nog een stap verder gaan, zonder dat het je extra werk kost.

In het bovenstaande voorbeeld investeerden we alleen in Bitcoin. Maar wat als we in meerdere cryptomunten zouden investeren? Het voordeel hiervan is dat je je kansen spreidt.

Maar vereist dit niet veel onderzoek? Niet per se. Er is een handige investeringsmethode, genaamd 'crypto bundels', waarmee je met een druk op de knop in meerdere cryptovaluta tegelijk kunt investeren.

Mandje cryptovaluta

Via platforms zoals Finst kun je maandelijks één of meerdere mandjes met crypto kopen. Of je nu een mandje wilt met de top 10 cryptovaluta op basis van marktkapitalisatie, of een mandje met 'groene munten', er zijn tal van mogelijkheden. 

Doe je dit via Finst, dan betaal je slechts 0,15% transactiekosten. Daarnaast betaal je elke maand een kleine fee voor het herbalanceren van je portefeuille.

Herbalanceren, vraag je jezelf af? Ja, dat is wat het extra aantrekkelijk maakt. Naast dat je tegen de gemiddelde prijs koopt door maandelijks te investeren, zorgt Finst ervoor dat jouw portfolio in balans blijft.

Stel dat je via Finst de top 10 crypto bundel koopt, dan weegt niet iedere cryptovaluta even zwaar mee. De exacte weging ziet er als volgt uit:

Naam

Ticker

Gewicht

Bitcoin

BTC

33,88%

Ethereum

ETH

16,19%

Ripple

XRP

10,94%

Solana

SOL

7,59%

Cardano

ADA

5,78%

Polygon

MATIC

5,62%

Dogecoin

DOGE

5,42%

Tron

TRX

5,19%

Polkadot

DOT

4,96%

Litecoin

LTC

4,43%

Deze weging zorgt ervoor dat je investering verdeeld is over verschillende cryptovaluta, wat de risico's kan spreiden. Bovendien wordt deze verdeling elke maand automatisch aangepast om in balans te blijven, rekening houdend met de veranderingen in de marktkapitalisatie van elke munt.

Dit betekent dat je investering altijd afgestemd is op de huidige marktomstandigheden, zonder dat je zelf elke munt in de gaten hoeft te houden. Het is een slimme en eenvoudige manier om te investeren in de wereld van crypto!

Je zou kunnen overwegen om te kiezen voor één mandje waarin je, laat ik zeggen, iedere maand €100 investeert. Echter, zou je ook kunnen kiezen voor verschillende mandjes crypto. 

Ben jij klaar voor een nieuw avontuur?

Nu je alle informatie hebt en bekend bent met de mogelijkheden, is het tijd om actie te ondernemen en je financiële toekomst vorm te geven. Begin vandaag nog met het implementeren van de DCA-strategie en zie hoe kleine besparingen kunnen leiden tot groei op de lange termijn. Dus waar wacht je nog op? Zet de eerste stap en maak van je dagelijkse besparingen een investering in de toekomst!

on air