Cryptoniuews Week 37

Cryptonieuws: koersanalyse BLOX, SONY blockchain & Lightning Network

Deze week begon ogenschijnlijk kalm in de crypto-wereld, maar achter de schermen gebeurde er van alles. In dit artikel beginnen we met een koersanalyse van BLOX, lees je hoe de Amerikaanse overheid miljoenen aan Bitcoin opeist van een jonge hacker, over strengere Europese wetgeving voor crypto en ontdek je andere opvallende ontwikkelingen die de crypto-arena hebben getroffen.

Lady Diamond avatar geplaatst in Crypto door Jaimy Isarin
op 15 september 2023
laatste update: 15 september 2023
Cryptoniuews Week 37

Veilig handelen in crypto

Zelf veilig handelen in crypto doe je bij deze Nederlandse crypto-platformen:

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10.000 gratis handelen!
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's
Blox Grafiek 1

BLOX Bitcoin koersanalyse voor aankomende week

BLOX geeft op hun website iedere week een koersanalyse van de crypto-experts. Zo ook deze week, waarin Bitcoin in het begin van de week de 25.000 aantikte en in de loop van de week er nog wat procenten bij pakte. Wat is er gebeurd, en kunnen we een verdere stijging verwachten? Laten we naar de grafieken kijken.

Om te beginnen hebben ze gekeken naar de wekelijkse grafiek van Bitcoin. Hier staat elke candle voor 7 dagen en het is mooi om te zien dat deze week eindelijk weer eens groen kleurt. BTC heeft namelijk een belangrijk prijslevel aangeraakt die de prijs omhoog duwde. Ze hebben het dan over de zwarte lijn van ongeveer 25.000 dollar.

Dit is één van de drie levels die in de grafiek hierboven getekend zijn. Daarnaast hebben we nog de grijze zone (ongeveer 30.500 dollar) en de oranje lijn (ongeveer 19.800). Dit zijn plekken die belangrijk zijn geweest in de totstandkoming van de koers. Bijna elke keer als de prijs naar zo’n level beweegt, verandert deze van richting.

Aangezien de koers van Bitcoin aan het dalen was en vorige week nog steeds niet de zwarte lijn aanraakte, meldden ze in hun vorige analyse dat dit een logische volgende stap zou zijn, waarbij de koers vervolgens kon stijgen. Het was mooi om te zien dat dit scenario diezelfde dag nog uitspeelde.

Blox Grafiek 2

Weerstanden

Inmiddels is de koers al verder omhoog geklommen tot een koers boven de 26.500 dollar. Om te zien wat de koers vanaf nu in petto heeft, gaan we ook even kijken naar de 4-uurs grafiek van Bitcoin. Hier zien we de daling tot de zwarte lijn – en de stijging die hierna volgde – in meer detail.

Aangezien de koers met flinke kracht van deze lijn afkaatst, is het aannemelijk dat de weg naar boven vervolgd wordt. Een verdere daling is voor nu uitgesloten, maar dat kan veranderen wanneer er een dagelijkse of wekelijkse candle onder de 25.000 dollar sluit.

Het eerstvolgende level waar Bitcoin weerstand kan ondervinden is het vorige hoogtepunt dat de munt haalde eind augustus. Deze ligt rond een prijs van 28.100 dollar. Als de koers hier voorbijkomt, kunnen we zelfs gaan kijken naar de grijze zone. Daarvoor moet de koers uiteraard wel boven de zwarte lijn blijven. De afgelopen wekelijkse candles waren niet bepaald sterk.

Top 3 Crypto

Heb jij vertrouwen in de analyse van BLOX? Op dit handelsplatform kun je betrouwbaar crypto kopen.

Blox (1)

BLOX

De nummer 1 bitcoin-app
Pexels Mati Mango 5952651

Amerikaanse overheid pakt miljoenen aan Bitcoin van jonge hacker

Stel je even voor: je bent een jonge hacker, en je hebt een slimmigheidje bedacht om miljoenen aan crypto te grijpen van nietsvermoedende crypto-bazen in het noorden van Californië. Klinkt als een filmscenario van de hedendaagse Robin Hood, toch?

Toch was dat was precies wat er gebeurde met Ahmed Wagaafe Hared en zijn twee partners in crime, in 2016. Ze gingen achter crypto-leiders aan in het wilde westen van Californië, oftewel Noord-Californië.

Want wist je dat Noord-Californië de thuisbasis is van allerlei crypto-organisaties, inclusief de beroemde Coinbase? En dat is ook de reden waarom deze zaak zich afspeelt voor de federale rechtbank in San Francisco.

Er was echter wel een klein verschil tussen Hared en Robin Hood: in plaats van de crypto's te verdelen onder de armen, gebruikte de jonge hacker ze onder andere om een dure BMW te kopen.

Inbeslagname van Bitcoin en een BMW

Dus, afgelopen vrijdag heeft een rechter in San Francisco besloten dat de Amerikaanse overheid een flinke hap uit de crypto-spaarpot van Hared mag nemen. Ze legden beslag op 119,8 Bitcoin, wat nu bijna 3,1 miljoen dollar waard is.

Maar hiermee was de kous nog niet af. Hared moet ook nog eens 93.420 Stellar (XLM) ter waarde van 11.770 dollar en zijn BMW i8 uit 2017 overdragen. Die BMW zou zo'n 60.000 dollar op de tweedehandsmarkt kunnen opleveren.

Hoe kregen ze het voor elkaar? 

Maar hoe deden Hared en zijn team dat? Nou, ze begonnen met het verzamelen van persoonlijke gegevens van de crypto-leiders. Vervolgens deden ze zich voor als de rechtmatige eigenaren van de telefoonnummers en overtuigden ze mobiele providers om hun telefoonnummers over te zetten naar hun eigen apparaten.

Dit slinkse trucje wordt 'SIM-swapping' genoemd. Hiermee konden ze inkomende oproepen en sms'jes omleiden naar hun eigen apparaten en toegang krijgen tot de crypto-schatten van deze crypto-eigenaren.

Paypal Versus Bitcoin Lightning Network

Voormalig PayPal-topman ziet een biljoenendroom voor Bitcoin

Voormalig PayPal-topman David Marcus heeft een interessant toekomstbeeld voor de Bitcoin blockchain. Hij gelooft dat deze technologie in staat is om in de toekomst biljoenen dollars aan transacties te verwerken.

Volgens hem bevinden we ons momenteel nog in het tijdperk van "faxen" als het gaat om wereldwijde betalingen. Marcus is vastbesloten om dit te veranderen met zijn betalingsdienst, die zich richt op het Lightning Network van Bitcoin.

Een toekomst vol mogelijkheden

Op 11 september verscheen Marcus in een interview op CNBC Squawk Box, een Amerikaans financieel nieuwsprogramma dat wordt uitgezonden op CNBC. Het gesprek draaide om zijn huidige onderneming, Lightspark, en zijn visie op de toekomst van Bitcoin en het Lightning Network. Om zijn punt over het wereldwijde betalingsnetwerk te illustreren, gebruikte Marcus het volgende voorbeeld:

"Stel je voor dat je met iemand wilt communiceren. Je kunt om hun e-mailadres vragen en ze meteen een e-mail sturen. Je kunt ze sms'en, aan een groepsgesprek toevoegen, de mogelijkheden zijn eindeloos."

Maar volgens Marcus ontbreekt er momenteel een universeel protocol voor het online overmaken van geld:

"Als je geld naar hen wilt sturen, maar ze zijn geen Amerikaanse staatsburgers en maken geen gebruik van dezelfde fintech-apps als jij, dan wordt dat ingewikkeld."

Hij legde uit dat internationale transacties naar mensen buiten de Verenigde Staten vaak via lokale banken moeten verlopen en gepaard kunnen gaan met aanzienlijke transactiekosten, soms wel tot 50 dollar.

Lightspark: moderne betalingen via het Bitcoin-netwerk

Marcus heeft Lightspark in mei 2022 opgericht met als doel het moderniseren van betalingen met behulp van het Bitcoin-netwerk. Hij is ervan overtuigd dat het Lightning Network voornamelijk zal worden gebruikt voor internationale overboekingen in plaats van alledaagse betalingen:

"Wij geloven eigenlijk niet dat Bitcoin de valuta zal zijn waarmee mensen dingen kopen. In plaats daarvan zal Bitcoin worden gebruikt om Amerikaanse dollars te sturen naar iemand die deze uiteindelijk in Japanse yen of euro's aan de andere kant van de wereld ontvangt."

De onderliggende Bitcoin-blockchain is niet ideaal voor een wereldwijd betalingsnetwerk, omdat deze beperkt is tot slechts 7 transacties per seconde en hoge transactiekosten kan hebben wanneer de blockchain druk wordt bezocht.

Het Lightning Network is ontwikkeld om deze problemen op te lossen door middel van off-chain betalingskanalen, waardoor bijna directe en goedkope transacties mogelijk zijn.

Sony Blockchain

Nieuwe blockchain van Sony: boost voor de crypto-wereld

Sony, het brein achter onder andere Playstation, zet serieuze stappen in de wereld van crypto. Dochteronderneming Sony Network Communications heeft aangekondigd dat ze samen met cryptotechbedrijf Startale Labs een eigen blockchain gaan ontwikkelen. Dit ambitieuze project heeft als doel de basis te vormen voor de wereldwijde Web3-infrastructuur.

In een recente aankondiging onthulden Sony Network Communications en Startale Labs hun gezamenlijke venture, genaamd 'Sony Network Communications Labs Pte. Ltd'. Deze in Singapore gevestigde onderneming beschikt over 1 miljoen Singaporese dollars, waarvan Sony 90 procent bezit en Startale Labs 10 procent.

De samenwerking combineert Sony's expertise in IoT, AI en oplossingsdiensten met Startale Labs' technische kennis van Web3.

Een game changer voor Web3

Sony's president, Jun Watanabe, noemde deze samenwerking de grootste aankondiging in de geschiedenis van het bedrijf en een 'game changer' voor Web3. Hij benadrukte ook de mogelijkheid van hun nieuwe netwerk om het Ethereum schalingsnetwerk van Coinbase te overtreffen, gezien de omvang van Sony die volgens hem zes keer groter is dan die van Coinbase. Deze stap belooft opwindende ontwikkelingen voor de crypto-wereld.

Fabio Panetta ECB Crypto

Europese Unie zet koers naar striktere crypto-regulering en digitale euro

Afgelopen woensdag hebben Europese wetgevers met een overweldigende meerderheid ingestemd met strengere belastingwetten met betrekking tot cryptovaluta. Volgens Bloomberg steunt maar liefst 90 procent van de betrokkenen de plannen van de Europese Unie om de belastingregels voor cryptogebruikers aan te scherpen.

Deze nieuwe wetgeving heeft tot doel het voor autoriteiten eenvoudiger te maken om toezicht te houden op cryptohandel en crypto-inkomsten. De stemming vond plaats in Straatsburg, waar 535 wetgevers voor de nieuwe plannen stemden, terwijl 57 tegenstemden en 60 wetgevers zich van stemming onthielden.

Het wetsvoorstel, bekend als de Directive on Administrative Cooperation (DAC8), werd vorig december voorgesteld door de Europese Commissie. De overtuigende goedkeuring is een belangrijke mijlpaal voor de voorstanders van deze wetgeving. Als alles volgens plan verloopt, zullen de nieuwe belastingregels in 2026 van kracht worden.

Indien aangenomen, zullen zowel crypto-gebruikers als crypto-platforms te maken krijgen met strengere voorschriften. Dit betekent dat het melden van bezit van crypto en behaalde winsten nauwlettender zal worden gevolgd.

De Europese Unie is vastbesloten om meer toezicht te krijgen op de crypto-industrie en de gebruikers. Daarnaast zet Europa ook stappen op een ander gebied binnen de crypto-wereld.

De digitale euro en toezeggingen van de ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) is namelijk bezig met de ontwikkeling van plannen voor een digitale euro. Dit betreft een zogenaamde 'central bank digital currency' (CBDC), een vorm van cryptocurrency uitgegeven door een centrale bank, in dit geval de ECB.

Fabio Panetta, bestuurslid van de ECB, benadrukt het belang van deze digitale euro en de haast om deze te realiseren. Hoewel veel mensen zich zorgen maken over de implicaties van een digitale euro, verzekert Panetta dat dit geen reden tot bezorgdheid hoeft te zijn. In een toespraak op 4 september verklaarde hij:

"Het Eurosysteem zal niet in staat zijn om persoonlijke gegevens van gebruikers van de digitale euro te zien of betalingsinformatie aan specifieke personen te koppelen. Tussenpersonen zullen alleen de nodige gebruikersinformatie kunnen zien voor onboarding en om aan bestaande vereisten te voldoen."

Panetta is van mening dat de digitale euro aanzienlijke positieve veranderingen zal brengen in het Europese monetaire stelsel en noemt het "geen risico, maar een kans voor het Europese financiële systeem".

on air