Bitcoin In Kleuren

RTL Z's grote cryptoshow: cryptocurrencies voor dummies

Als het om dé hype van het moment gaat, kan de media niet achterblijven. Cryptocurrencies zijn booming business en ze komen dan ook overal voorbij. RTL Z is de zakelijke ‘zender' van de RTL groep, en zendt overdag op RTL 7 uit. Maar wil je het grote publiek trekken met een grote show over crypto's, dan moet je dat toch echt in de avond uitzenden. Dus 21 december 2017 was het zover, de Grote Crypto Show werd als webinar prime time uitgezonden. Maar konden we ook nog wat nieuws leren van deze show?

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 4 februari 2023
Bitcoin In Kleuren
Handleiding Bitcoin

Bitcoin voor dummies

In de aankondiging in het RTL Nieuws om half 8 werden we al een beetje voorbereid op wat we kunnen verwachten. In makkelijke taal willen ze gaan uitleggen wat de Bitcoin is, en wat de achterliggende techniek is. Blockchain dus, welke onze samenleving wel eens enorm zou kunnen gaan veranderen. Maar ook: Bitcoin voor dummies. Na deze aankondiging ben ik benieuwd naar het webinar.

Let the show start

Iets voor half negen zat ik dus klaar. De opzet van de show is die van een talkshow, een presentator, presentatrice en wat gasten. Roulerend zijn er in de show 5 gasten (steeds in een opstelling van 2):

  • Robert Reinder Nederhoed; oprichter van Biccur.com, een aanbieder van Blockchain diensten. Kocht in 2012 10 Bitcoins voor €45
  • Michael Eerhart; een student die zich in 2013 registreert op een handelsplatform en als welkomstbonus €25 aan Bticoins ontving. Deze welkomstbonus is nu 2,5 ton waard maar hij heeft ze nog niet gecasht
  • Teunis Brosens van ING
  • Jan Willem Burgers van Capgemini
  • Dennis de Vries van KPMG

Gedurende het dik uur dat de show begint wordt veel nadruk gelegd op de volatiliteit van crypto's en de risico's die dat met zich meebrengt. Op zich natuurlijk goed omdat het gericht is op mensen die nog niet veel van crypto's afweten. En RTL Z zal geen schadeclaim aan zijn broek willen van mensen die op hun ‘advies' instappen en geld verliezen.

Anderzijds vind ik de nadruk hierop wel enigszins deprimerend overkomen. Alsof ze willen ontmoedigen aan de kijkers om in te stappen. Je wordt overal gewaarschuwd voor de risico's,  en net als met beleggingen moet je je daar absoluut bewust van zijn. Dat gezegd hebbende, gaan we over naar de leuke onderdelen van de avond.

Bitcoin Bubble
Bitcoin de volgende zeepbel?

Hoe koop je Bitcoins?

Tussen de tafelgesprekken door komen wat ‘presentaties' aan bod, waarbij de presentatrice voor een green screen een korte uitleg geeft over diverse onderwerpen. Te beginnen met een uitleg hoe je nu aan Bitcoins, of andere crypto's, kunt komen, uitleg die we hier ook al eens hebben gegeven natuurlijk :-) De tips uit de show:

  1. Doe je huiswerk.
  2. Bedenk hoe en waar je je munten wil bewaren (welke wallet). Hou daarbij rekening met o.a. de beste beveiliging (2 staps verificatie), de kosten, betaalmogelijkheden, koers, gemak.
  3. Houd rekening met verwerkingstijd, zowel voor de aanmaak als verificatie van je wallet als van de transactie van aan- of verkoop.
  4. Hou de koers in de gaten. Het lijkt veel op beleggen en/of gokken.
  5. Lees handleidingen!
Ledger Nano S Fold Medium
Ledger Nano S

De experts aan het woord

Er wordt veel gevraagd aan de tafel, ik geef hier een korte samenvatting van een aantal van deze vragen.

Welke crypto's worden de next big thing?

Michael: Icon, vooral het platform van deze alternatieve coin is zeer interessant.

Welke wallet is het beste en/of veiligst?

Robert: Ik gebruik o.a. de standaard Bitcoin wallet van Android. Michael: een hardware wallet zoals de Trezor of Ledger Nano.

Welke risico's zitten er aan de verschillende wallets?

Robert: bij een software wallet zitten de risico's vooral in het wisselen van apparaat of bijvoorbeeld als je een factory reset doet. Je kunt dan alles kwijt zijn. Michael: de beste tip is om altijd meerdere back-ups te maken, zodat je niet afhankelijk bent van 1 apparaat.

Bitcoin Blockchain Woorden

Bestaat dé oprichter van Bitcoin wel?

Vervolgens is het tijd voor een reportage in de vorm van een filmpje. De boodschap komt op het volgende neer.

Mensen hebben hun bedenkingen bij de Bitcoin. Dit komt onder andere door het afscheid van de oprichter in 2011, en niemand weet wie hij is of heeft hem ooit ontmoet. Sommigen zeggen dan ook er een groepje is dat de Bitcoin heeft opgericht, en dat de naam Satoshi Nakamoto dus geen pseudoniem voor een persoon maar voor een groepje mensen is. Mensen die dit geloven denken ook dat de oprichters iets in het netwerk verstopt hebben waardoor ze de munt en de blockchain zomaar kunnen saboteren.

Robert: de blockchain, het netwerk, is volledig open source. Als zo'n achterdeur er zou zijn, zou deze waarschijnlijk al lang gevonden zijn. Dit soort fouten opzoeken en vinden kan behoorlijk wat geld opleveren.

Is de markt gek geworden? 

Robert: het overvolle netwerk begint wel de overhand te krijgen. Op het moment van spreken staan er zo'n 270.000 transacties in de wacht, dit staat gelijk aan zo'n 10 uur rekenwerk.

Kopen of wachten?

Michael: doe voorwerk. Nu kopen en voorlopig houden is voor nu de beste optie. Red. – Ik hoop niet dat mensen dit advies opgevolgd hebben, aangezien de koers die nacht direct keihard onderuit ging, voor vrijwel elke cryptomunt. – One Lucky Lady

Wat gebeurt er met het geld als je je wallet verliest en niet meer kunt herstellen? 

De munten zijn dan eigenaarloos, daar gebeurt niets meer mee. Niemand kan er iets mee, ze kunnen niet opnieuw in gebruik genomen worden. Ze kunnen net zo goed uit de roulatie worden gehaald. Vergelijk het maar met met goud dat in een schip op de zeebodem ligt.

Bitcoin Connected

De blockchain

Voor dit onderdeel schuiven Teunis en Jan Willem aan.

Teunis vindt investeren in de Bitcoin een grote gok. Er zijn al veel betere coins op de markt en die zullen alleen maar verder opkomen. Dus wie zegt dat de Bitcoin er uiteindelijk als beste munt uit komt?

Blockchain voor dummies

We schakelen weer over naar een presentatie voor het green screen, dit keer over de blockchain. Oftewel, een uitleg voor dummies, zo makkelijk mogelijk gemaakt.

De blockchain is een grote boekhouding van transacties waar geen fouten in kunnen zitten. De gemeenschap kan één boekhouding hebben om samen te werken, er is geen tussenpersoon meer nodig. Elke block bevat naast info over de transacties, ook info over de blocks ernaast. Deze blocks staan op alle computers in het netwerk, en het opbergen van info in de blocks wordt minen genoemd. De beloning voor minen bestaat uit Bitcoins. Alles met betrekking tot de blockchain is encrypted.

Jan Willem: Cryptocurrencies zijn digitaal geld en ruilmiddel, welke niet gestopt kunnen worden door iemand anders. De blockchain is essentieel, het is decentraal, er is geen derde partij (bijvoorbeeld een bank) nodig om transacties te doen. Het virtuele geld is een digitaal oppotmiddel, en het maakt een vrije manier van betalen mogelijk (er is geen beslag door de overheid mogelijk).

Betalen met de crypto's is op dit moment niet echt aan de orde, de blockchain is verstopt. De koers fluctueert ook te veel, dat is niet handig voor een betaalmiddel. Daarnaast liggen de transactiekosten momenteel erg hoog.

Bitcoin blockchain is geniaal
Een kaart van de wereld met alle Bitcoin nodes erop.

Energieverbruik bij minen

Per transactie wordt er ongeveer 200 tot 250 kWh verbruikt, dit is niet echt duurzaam te noemen. Er volgt een reportage over minen, bestaande uit twee onderdelen.

Als eerste wordt er gesproken met 2 jongemannen die een mining computer in een schuur in de tuin hebben opgezet. Ze hebben hier aardig mee verdiend (ze willen niet zeggen hoeveel). Zij betaalden zo'n €200 per maand extra aan energiekosten.

Vervolgens gaan we naar de mijnen in Limburg, waar een Duitse ondernemer minen faciliteert. Hij biedt enkel de ruimte, stroom en koeling aan, men moet zijn eigen computers daar neerzetten. De mijn verbruikt nu al ongeveer evenveel stroom als 2000 huishoudens. Waarom hij niet in Duitsland zit? Daar is stroom voor grootverbruikers ongeveer drie keer zo duur als hier in Nederland.

Aan tafel gaat de discussie verder. Er wordt gesproken over het delven van goud, hier zou tien keer zoveel energie voor nodig zijn. Ook het bankwezen is niet duurzaam en verbruikt veel energie.

crypto casino's
Cryptocurrencies Bitcoin

Terug aan tafel

Jan Willem: de grootste uitdaging van de blockchain is de gebruiksvriendelijkheid. Dat staat nu zeker nog in de kinderschoenen, vergelijkbaar met het begin van Internet met Netscape. De blockchains zijn decentraal en niet van één partij of groep. Overnames worden wel geïnitieerd maar zijn nog niet succesvol.

Teunis: daar ben ik het niet helemaal mee eens. De miners bepalen wat er gebeurt. Ondanks dat de blockchain van niets of niemand is, de drie grootste miningpools hebben samen meer dan 50% van het netwerk en zijn redelijk anoniem. Zij kunnen hun zin wel min of meer doordrammen.

Nu nog beginnen met minen, is dat wel slim?

Jan Willem: Het is een specialistische industrie. Goedkope energie en een koude omgeving is zeker handig. Maar als je het als hobby doet als het je echt interesseert is het natuurlijk altijd goed.

1300 cryptocurrencies

Cryptomunten staan meestal in dienst van een eigen bockchain. Bitcoin is nog steeds de grootste, in de show worden nummer 2 tot en met 6 ook besproken:

2. Ethereum (Ether): Dit netwerk kan ook gebruikt worden om andere zaken (bijvoorbeeld) contracten te valideren.

3. Ripple: centrale organisatie, is niet te minen

4. Litecoin: de snelstgroeiende alt-coin (8500% sinds begin 2017)

5. Cardano: jonge munt

6. IOTA: elke transactie valideert twee eerdere transacties, daarmee houdt het netwerk zich in stand. Geen blockchain dus, en is daarmee geschikt voor kleine(re) transacties.

Wat zijn de eigenschappen die een munt of blockchain levensvatbaar maken?

Robert: Schaalbaarheid. Bitcoin gaat nu bijna ten onder aan zijn eigen succes. Dennis: vertrouwen is belangrijk. Het gaat nog wel even duren voordat we echt met crypto's gaan betalen.

Dennis: IOTA kan makkelijk schalen en dat is zeker interessant. Er zijn alleen ook wel wat incidenten geweest dus het is afwachten wat er nu gaat gebeuren.

Dennis: de blockchain biedt de mogelijkheid voor één grootboek voor verschillende aanbieders én verschillende contracten. Dit is nu nog moeilijk zo niet onmogelijk dus daar ligt wel echt de toekomst van een blockchain.

Bitcoin 2574759 960 720
Gaat de koers van Bitcoin stijgen of dalen?

Extraatje: Cryptolingo

Tussen de tafelgesprekken, presentaties en reportages door zit een vermakelijk onderdeel, namelijk cryptolingo. In drie rondes worden de belangrijkste crypto termen op een laagdrempelige manier uitgelegd. Cryptolingo is een mengelmoes van beleggerstaal en straattaal, wat voor grappige uitspraken zorgt.

  • HODL: Hold on for dear life, ontstaan uit een vermoedelijke typefout in 2011. Betekent zoveel als vasthouden wat er ook gebeurt
  • Baghodler: te lang geHODLd oftewel: het is niks meer waard
  • #rekt: Geruïneerd
  • alt-coin: alternatieve coin, de andere crypto's naast Bitcoin. Red. – alt-coins zijn wel enkel de andere munten naast Bitcoin die van de Bitcoin technologie zijn afgeleid. Coins die op een hele andere manier werken mogen officieel geen alt-coins genoemd worden – One Lucky Lady
  • Scammer: oplichter. Je telt niet mee in de cryptowereld als je niet ooit scammer genoemd bent óf iemand scammer hebt genoemd
  • Shill: ophemelen van dubieuze munten
  • Shitcoin: waardeloze, dubieuze munt (riekt naar oplichterij)
  • Mooning: Extreme waardestijging
  • FOMO: Fear of missing out: iedereen wil er nu ineens deel van uitmaken
  • Bearwhale: iemand die zoveel munten ineens op de markt brengt dat de koers gaat dalen
  • FUD: letterlijk Fear, Uncertaintity & Doubt. Partijen die de markt willen manipuleren
  • Plunge Protection: partijen die zouden ingrijpen als de koers instort. Het bestaan daarvan zou een illusie (kunnen) zijn

Conclusie

Ik heb weinig gehoord en gezien wat ik niet al wist. Bovendien zet ik mijn vraagtekens bij sommige zaken die gezegd zijn, in die zin dat ze wellicht niet volledig zijn.

De show liep ruim uit en werd na een minuut of 70 afgekapt. Het is een illusie dat je in een uur een leek kunt bijpraten over het fenomeen Bitcoin, laat staan over cryptocurrencies in het algemeen. Maar het was zeker een goede poging en ik zou je aanraden om iedereen die er meer over wil weten, en geen zin heeft om hier op Onetime alle berichten te lezen, naar de show te verwijzen. Hij staat nu online om terug te kijken via RTLZ.nl.

on air