Altcoins: een compleet overzicht
Als we het hebben op cryptocurrencies, dan denkt vrijwel iedereen (als eerste) aan Bitcoin. Mensen die er niet zo mee bezig zijn, weten wellicht niet dat er nog veel meer digitale muntjes bestaan. Inmiddels staat de teller op bijna 8200 verschillende munten, en al deze, behalve Bitcoin, vallen onder de noemer Altcoin. Maar wat zijn die altcoins dan? Wat kun of moet je ermee? En waar moet je op letten?
Onderstaand geven we je het overzicht van de huidige altcoins, waarbij we bij elke altcoin een uitgebreide uitleg en opinie hebben geschreven.
Altcoins: een overzicht
Altcoin is een samenvoegsel van Alternatieve Bitcoin (Bitcoin Alternative in het Engels) en betekent dus letterlijk alle digitale valuta behalve Bitcoin. Om dus te weten wat een altcoin precies is of doet, is het belangrijk om te weten wat een Bitcoin is en doet.
Wat is een Bitcoin?
We hebben hier al eens een uitgebreid artikel over geschreven, dus hier volgt enkel een korte samenvatting. Bitcoins zijn digitale munten, dit betekent dat het geen geld is zoals we dat traditioneel kennen.
We kunnen het niet uit de muur halen (al bestaan er wel Bitcoin geldautomaten) en je kunt het ook niet in je portemonnee doen. Het is dus geen fysiek geld. De Bitcoin wordt digitaal geslagen (gemined), bewaard en uitgegeven. De digitale munt heeft een aantal belangrijke kenmerken:
- de munt is decentraal, dit betekent dat er geen centraal orgaan achter zit die de regels bepaalt. De regels, wijzigingen etc wordt bepaald door de gemeenschap (als er consensus bereikt kan worden)
- Alle transacties worden bijgeschreven en gevalideerd in een ledger (grootboek), blockchain genaamd
- Om transacties te valideren is rekenkracht nodig. Deze komt uit de community, en degene die een block weet te maken op de blockchain wordt hiervoor beloond met een bepaald aantal Bitcoins. Dit wordt minen genoemd. De moeilijkheid wordt regelmatig aangepast, en tegenwoordig heb je behoorlijk wat apparatuur, of specialistische apparatuur, nodig om minen rendabel te maken. Dit kost enorm veel energie
- Het maximum aantal Bitcoins die gemined kunnen worden is 21 miljoen. Op dit moment zitten we net boven de 17 miljoen, dus nog een kleine 4 miljoen te gaan. Hiermee wordt een natuurlijke schaarste ingebouwd
- Bitcoin is bedacht als digitaal betaalmiddel en pretendeert ook niets anders te zijn
Omdat de organisatie decentraal is, staan deze regels ook niet voor 100% vast. Als de meerderheid het ermee eens is, kunnen ze hiervan afwijken.
Blockchain
Het centrale punt van alle cryptocurrencies is de blockchain. Transacties kun je terugvinden in het grootboek
Elke crypto heeft (normaal gesproken) zijn eigen blockchain. Dit grootboek wordt decentraal opgeslagen, dus in principe staat op elke deelnemende computer een kopie van het grootboek.
Elke wijziging (transactie) moet dus door het hele netwerk worden gevalideerd en aangepast alvorens deze kan plaatsvinden, waardoor niemand zomaar iets kan doen.
Validatie gebeurt weer door alle computers (nodes) in het netwerk. Bij Bitcoin, en de meeste andere munten, wordt dit gedaan door miners.
Zij lossen ingewikkelde berekeningen op die de transacties valideren, en als er met jouw oplossing een block gemaakt wordt (een aantal transacties samen vormen een block) dan wordt je daarvoor beloond. Dit principe wordt proof of work genoemd.
De afsplitsingen van Bitcoin
Omdat Bitcoin de eerste cryptocurrency was, zijn er wel wat zaken die achteraf anders of beter hadden gekund. Zo zijn er met de consensus van de community al meerdere afgeleide munten van Bitcoin ontstaan.
In 2017 ontstonden Bitcoin Cash, Bitcoin Gold en Bitcoin Diamond en in februari 2018 zag Bitcoin Private het levenslicht. Een hard fork zorgt voor de afsplitsing. Dit zorgt dat de zowel de originele munt als de nieuwe munt apart van elkaar verder gaan.
Eind 2017 zou er ook nog een hard fork plaatsvinden, de SegWit2x update, maar die ketste op het laatste moment af. We kennen sinds maart j.l. ook Bitcoin Dark maar dit is géén fork van Bitcoin.
De forks zijn de puurste vorm van altcoins, omdat het dus echt afgeleide munten van de Bitcoin zijn.
Tot aan de fork delen de Bitcoin en de afgeleiden één blockchain, daarna gaan ze beiden op hun eigen blockchain verder, inclusief aanpassingen die de fork nodig hebben gemaakt.
Wat levert een fork op?
Met Bitcoin Cash ging de block grootte op de blockchain omhoog. Bitcoin Gold was bedoeld om minen via GPU weer mogelijk te maken, waar voor de reguliere Bitcoin vrijwel alleen nog gemined kan worden met ASICs (voor uitleg over de termen zie het artikel over minen).
Bitcoin Diamond bracht grotere blocks (en dus 5x snellere transacties, beveiliging in de vorm van versleuteling van je balans en munten, plus een groter totaal aantal munten (210 miljoen ten opzichte van 21 miljoen Bitcoins).
Met Bitcoin Private is het mogelijk om de zender, ontvanger en het bedrag van een transactie te anonimiseren en is een fork van Bitcoin met Zclassic, wat weer een fork van Zcash is.
Alle de forks hebben dus een onderdeel van de Bitcoin, waar verbetering mogelijk was, als uitgangspunt voor een afgeleide munt genomen. Iedereen die op het moment van de fork Bitcoins had, kreeg bij de fork eenzelfde aantal van de nieuwe munten.
Stel, je had in juli 2017 10 Bitcoins gekocht (ter waarde van ongeveer $25.000), en deze vastgehouden (geHODLd) dan had je nu 10 Bitcoins gehad (marktwaarde $60.000), maar ook 10 Bitcoin Cash (actuele marktwaarde $7.500), 10 Bitcoin Gold (marktwaarde nu $250), 10 Bitcoin Diamond ($20 dollar waard op dit moment) en 10 Bitcoin Private (samen $120 waard nu) gehad.
Ja, het was rendabeler geweest om de 10 Bitcoins in december, rond kerst, te verkopen, toen die 10 samen bijna $200.000 waard waren. Dan had je ook je Bitcoin Cash, Gold en Diamond al gehad.
De altcoins
Van de 8128 cryptocurrencies die op dit moment bestaan, zijn er dus 8127 altcoins. Concluderend is de Bitcoin de moeder van alle crypto's, of de boom waar alle crypto's een tak, blad of wortel van zijn. Van de 8128 altcoins zijn er dus 4 forks van Bitcoin, dan blijven er 8124 coins over.
Veel altcoins voegen iets toe aan Bitcoin waardoor ze daadwerkelijk anders zijn, je kunt dan denken aan privacy, smart contracts of betaalmogelijkheden tussen verschillende blockchains.
Vooral de eerste altcoins voegen weinig toe aan de techniek van de Bitcoin, en zijn dus ook weinig onderscheidend. Als het gaat om transactiesnelheid, algoritmes of voorraad, zijn dat niet de punten waarop de verbetering zou moeten zitten. De meeste munten sterven een stille dood, wanneer ze teveel afwijken daarop.
Toch zijn er wel wat interessante coins te benoemen die aan het begin van het altcoin tijdperk stonden.
Namecoin
De eerste altcoin (geïntroduceerd in 2013) is nagenoeg gelijk aan Bitcoin en werkt op exact dezelfde manier. Namecoin gebruikt het grootboek voor de registratie van domeinnamen.
Domeinnamen zijn nu gecentraliseerd, bijvoorbeeld alles eindigend op .com valt onder het Amerikaanse ICANN, die altijd het laatste woord hebben over alle domeinnamen die eindigen op .com. En dit geldt dus voor alle domeinnamen.
De ambitie van Namecoin is om domeinnamen decentraal te gaan maken, waardoor bijvoorbeeld censuur niet meer mogelijk is. Een domeinnaam eindigt dan op .bit. Een domeinnaam is altijd gekoppeld aan een uniek IP adres. Als je dus een domeinnaam intypt, wordt er op een (afgeschermde) server naar de bijbehorende IP gezocht.
Bij Namecoin zet men alle IP adressen en domeinnamen op de blockchain en zijn dus openbaar en voor iedereen inzichtelijk. Censuur is dan niet meer mogelijk, door niemand.
Litecoin
Hoewel Litecoin eigenlijk niet echt iets toevoegt aan Bitcoin, behalve dan een hogere transactiesnelheid en een grotere uiteindelijke voorraad (84 miljoen, dus 4x zoveel als Bitcoin), is deze munt wel heel succesvol geworden en gebleven.
Het heeft zichzelf vanaf het begin (in 2013) neergezet als het zilver van de cryptocurrencies, waar Bitcoin (volgens hen) het goud is en is misschien wel de ultieme altcoin.
Door de hogere snelheid en grotere voorraad (waardoor de prijs dus lager zou moeten blijven) is Litecoin meer geschikt als betaalmiddel, en het heeft een hoge betrouwbaarheid waardoor het er op lijkt dat deze munt hier is om te blijven.
Ripple
Ook Ripple behoort tot één van de eerste altcoins, en is in 2013 op de markt gekomen. Ripple richt zich vooral op het opzetten van een betrouwbaar betaalplatform (blcokchain) en minder op de munt an sich.
Ze willen een brug slaan tussen alle betalingen wereldwijd, traditioneel en digitaal, waarbij grenzen (op welke manier dan ook) er niet toe doen. Wat deze crypto vooral onderscheidt van de anderen, is dat Ripple geen decentrale organisatie is.
Dit betekent dat er een team achter Ripple zit en dat er geen consensus hoeft te zijn om veranderingen door te voeren. Ook betekent dit dat traditionele instellingen als banken eerder genegen zijn om met de crypto samen te werken, wat de ambitie van Ripple ten goede moet komen.
De latere altcoins
In de afgelopen jaren zijn er dus nog vele digitale valuta bijgekomen, bijna 1600 dus ;-) Van al deze altcoins zal ik er nog enkele benoemen die eruit springen.
Ethereum
Deze in 2015 geïntroduceerde altcoin is na Bitcoin misschien wel het meest bekend. Mensen speculeren of Ethereum zijn voorganger niet voorbijgaat in populariteit en grootte, wat genoeg zegt over dit project.
Het belangrijkste verschil tussen Bitcoin en Ethereum is dat die laatste zijn blockchain inzet als alternatief voor servers en de cloud. De bedoeling is dat apps en contracten opgeslagen worden op de blockchain.
En dat deze door het gebruik van nodes (computers van deelnemers in de community) decentraal gehouden wordt.
Er is dus geen single point of failure meer, geen kans op fraude (want als iemand iets verandert, moeten alle kopieën in het netwerk worden aangepast) en geen censuur meer mogelijk.
Veel altcoins zijn gebaseerd op de Ethereum blockchain, omdat deze aangepast is voor het bieden van services en smart contracts.
Monero
Monero is één van de altcoins die zich richt op privacy. Op de blockchain van Monero kunnen transacties volledig anoniem plaatsvinden. Net als Bitcoin is Monero gericht op betalen, en niets anders.
Waar Monero zich naast privacy onderscheidt is bijvoorbeeld op het feit dat de blockgrootte schaalbaar is, en dus aan te passen is wanneer nodig.
Hierdoor kun je ook blijven minen met een normale PC of laptop. Waar dat bij bijvoorbeeld Bitcoin niet meer haalbaar is. Hierdoor is de munt een stuk stabieler en lijkt betalen met Monero wél goed te doen.
ICO's
Er lijkt op dit moment nog geen einde te komen aan de toestroom van nieuwe digitale munten. Een deel zal ontstaan als fork van bestaande crypto's, maar een deel zal ook voortkomen uit ICO's.
En we noemen het allemaal altcoin :-) In de ICO's schuilt op dit moment misschien wel het meeste gevaar.
Een ICO, een Initial Coin Offering, is een soort crowdfunding voor een specifieke crypto, waarbij je als investeerder de eerste munten krijgt. Op zich niets mis mee, en het werkt vaak beter, en vooral sneller, dan bijvoorbeeld een kickstarter project.
Dus iedereen die iets met een blockchain wil gaan doen, zet een ICO op en hoopt op het beste. Zo zijn er al munten die eigenlijk geen ander doel dienen dan een token op de blockchain, in plaats van betaalmiddel. Voorbeelden zijn Storm en Kyber.
Omdat veel crypto's nu op een behoorlijke koers staan (en vooral gestaan hebben), zijn veel investeerders aan het kijken naar nieuwe crypto's. Investeren in een ICO is dan een tactiek die daarbij past.
Maar let op, er zijn al genoeg verhalen te lezen van oplichting. Dan blijkt de ICO compleet verzonnen te zijn en gaan de oprichters er met het geld van de investeerders vandoor.
Omdat cryptocurrencies primair decentraal zijn, is het ook lastig te bepalen of zo'n ICO betrouwbaar is, en of het team erachter wel te vertrouwen is. Het is een relatief nieuwe wereld en dat soort ontwikkelingen trekken ook altijd fraudeurs aan. Ons advies: stap niet zomaar in en doe je huiswerk.
Veelgestelde vragen over altcoins
Een altcoin is een alternatieve munt voor de Bitcoin.
Bitvavo is dé plek voor de aankoop van altcoins. Goedkoop en met iDEAL. Bovendien is dit een zeer betrouwbare partij.
Ethereum is de beste altcoin. Veel munten maken gebruik van het ethereum netwerk.
Onetime heeft een forum met een sectie die gaat over altcoins. Hier kun je tips vinden van gebruikers.
Daarvoor kun je de website ‘coinmarketcap' raadplegen. Hier staat bij iedere altcoin aangegeven wat de marktwaarde van dat moment is. Ook kun je op deze website informatie vinden over het 24-uurs handelsvolume en welke munten populair zijn.
Je kunt altcoins op de exchange zelf bewaren. Nog veiliger is het door de altcoins op een zogenoemde cold wallet (bijvoorbeeld een Ledger) te bewaren.
Er zitten onbetrouwbare altcoins tussen de duizenden cryptomunten die er zijn. Het is daarom goed om onderzoek te doen naar bepaalde coins, voordat je ze aankoopt.
Ja, je dient ieder jaar de waarde van jouw altcoins op te geven. Daarvoor kun je de site van de belastingdienst raadplegen.