Brunsie Gaat Fietsen 2

Voorbeschouwing Strade Bianche, Parijs, Nice en Tirenno Adriatico

Brunsie gaat fietsen aflevering 2

De kop is eraf! Met Wout van Aert en Fabio Jakobsen kenden de koersen in het openingsweekend de voorspelde winnaars. Self-five! Van Aert demarreerde op een verrassend moment in de finale van Omloop Het Nieuwsblad en Jakobsen was nipt de snelste in Kuurne. 

Het nieuwe fietsweekend én wielerweek staat alweer voor de deur en de weergoden lijken de renners gunstig gezind, tijd voor een nieuwe voorbeschouwing. Eens kijken of ik er ditmaal drie goed weet te voorspellen!

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 9 februari 2023
Brunsie Gaat Fietsen 2
Strade Bianche 2014 13504915215
Kenmerkend voor de Strade Bianche zijn de lange stroken over onverharde wegen

Kiezelfietsen in de Strade Bianche

De volgende halte van mijn voorjaarsfietstocht is Toscane. Daar wordt aanstaande zaterdag de Strade Bianche gereden. Deze 181 kilometer tellende wedstrijd voert de renners maar liefst 63 kilometer over gravelpaden.

Daardoor werd de wedstrijd, in 2007 onder de naam Monte Paschi Eroica voor het eerst verreden, een instant klassieker in het voorjaar, die naadloos aansluit bij de Vlaamse wedstrijden. 

De erelijst van de Strade Bianche is er eentje om je vingers bij af te likken. Vermaarde renners als Fabian Cancellara (3x), Philippe Gilbert en Michal Kwiatkowski wonnen de wedstrijd in voorgaande jaren.

De laatste drie edities gingen de bloemen naar de grote drie van het hedendaagse klassieke voorjaar. In 2019 won Julian Alaphilippe, in 2020 Wout van Aert. Vorig jaar was Mathieu van der Poel de beste van de koers. 

Van der Poel ontbreekt dit jaar. Hij is nog altijd herstellende van een rugblessure. Ook Wout van Aert verschijnt niet aan de start. De winnaar van Omloop Het Nieuwsblad verkiest Parijs – Nice als voorbereiding op de klassiekers van 2022

Quick-step - Alpha Vinyl in de favorietenrol

Julian Alaphilippe is er wel en is daarmee direct een van de grootste favorieten. Naast de Fransman brengt Quick Step – Alpha Vinyl met Zdenek Stybar nog een oud-winnaar aan de start.

De grootste concurrenten voor de Quick Steps zijn wederom de Jumbo – Visma‘s. Kopman Tiesj Benoot won de wedstrijd in 2018 en met Tom Dumoulin heeft Jumbo een hardrijder pur sang die op het onverharde voor een schifting kan zorgen. 

Een andere topfavoriet is wat mij betreft Tom Pidcock van Team Ineos. Als regerend wereldkampioen veldrijden is Pidcock gewend om op onverharde wegen te excelleren.

Met bijzondere aandacht gaan we kijken naar de prestaties van Tadej Pogacar. De tweevoudig winnaar van de Tour de France is geen typische renner voor dit soort wedstrijden, maar is wel goed in vorm. Vorig weekend won ‘Pogi' de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten en bewees daarmee zijn werkgever een grote dienst. 

Pogacar is een renner die nergens waar hij aan de start verschijnt kansloos is. Als de beslissing van de koers op de laatste, mega steile slotklim in de straten van Siena valt, sluit ik zeker niet uit dat Pogacar een gooi naar de zege kan doen. 

Brunsie's Bingoal Vijf sterren Strade Bianche

(odds worden toegevoegd zodra ze op Bingoal gepubliceerd worden) 

3 sterren
Julian Alaphilippe

2 sterren
Tom Pidock | Tiesj Benoot

1 ster
Tadej Pogacar | Zdenek Stybar

Wedden op de Strade Bianche doe je bij Bingoal, de bookmaker met veel ervaring in het wielrennen. Heb je nog geen Bingoal account, maak er dan direct een aan via OneTime en profiteer van extra voordeel en odds boosts.

Parijs - Nice

Daags na de Strade Bianche gaat in Frankrijk de acht etappes tellende koers Parijs – Nice van start. Deze wedstrijd heeft als bijnaam De Koers naar de Zon en finisht traditioneel op de Promenade des Anglais in Nice.

Normaliter zijn de eerste dagen vooral voer voor de sprinters, maar in deze editie moeten de klassementsrenners al in de eerste etappe alert zijn. De etappe met start en finish in het dorpje Mantes-La-Ville kent in de ultieme slotfase een klim van 1,2 kilometer à 6% stijgingspercentage. 

De tweede etappe op maandag 7 maart van Auffargis naar Orléans is zo vlak als een biljartlaken, maar bij stevige wind kunnen hier waaiers gevormd worden. Opnieuw opletten voor de klassementsrenners dus. Normaal gesproken is het hier echter bal voor de sprinters waarbij wij, gezien het startveld, reikhalzend uitkijken naar een sprint tussen Fabio Jakobsen, Sam Bennett en Jasper Philipsen.  

Heuvelachtig parcours

Een dag later begint de derde etappe vlak, maar wordt de weg in het tweede deel van de etappe heuvelachtiger. De renners moeten drie heuvels over, waarvan de laatste top op twintig kilometer van de finish ligt. Het geaccidenteerde parcours in de slotfase kan wellicht voor de echte sprinters wat teveel zijn. Voor deze etappe schrijf ik Wout van Aert bovenaan mijn favorietenlijstje. 

Op woensdag 9 maart wordt het naar alle waarschijnlijkheid weer sprinten in de etappe tussen Domérat en Montlucon. In etappe 5 wordt het kaf van het koren gescheiden. In de etappe van Saint-Just Saint-Rambert naar Saint-Sauveur-de-Montagut over 188 kilometer worden er bergen van de eerste categorie beklommen.

De top van de laatste berg ligt op een dikke dertig kilometer van de streep. Na de afdaling moet er nog één korte klim gedaan worden waarna de groep met favorieten naar alle waarschijnlijkheid onderling gaat beslissen wie de etappe wint. 

Vrijdag 11 maart is een dag die liefhebbers van een lange ontsnapping zoals Thomas de Gendt, Bauke Mollema, Jasper Stuyven en Dylan van Baarle omcirkeld hebben in hun agenda. Het parcours is niet extreem zwaar, maar selectief genoeg om een verschil te maken. Als de klassementsrenners hun benen stilhouden met het oog op het slotweekend, gaat hier een avonturier zegevieren. 

1280Px Paris Nice 2020 Colmiane
De Duitser Maximilian Schachmann is tweevoudig winnaar van Parijs – Nice. Hij verdedigt in 2022 zijn titel.

De klassementsrenners zijn aan zet

Op zaterdag en zondag wordt het klassement gemaakt. Op zaterdag start de route in Nice en eindigt op de top van de Col de Turini. De etappe voert voorafgaand aan de slotklim over één serieuze beklimming, maar dit ligt relatief ver van de finish.

Aan de voet van Col de Turini (14,9 kilometer à gemiddeld 7,1%) zal de strijd om het geel pas echt ontbranden. Namen om op te letten voor het klassement zijn Primoz Roglic, Maximilian Schachmann en de Gebroeders Yates.

Op zondag wordt de koers beslist in een rit rondom Nice. Traditioneel zal de strijd losbarsten op de Col d'Eze, op een kilometer of vijftien van de finish in Nice. In de laatste jaren wordt de etappe echter niet gewonnen in de beklimming, maar in de afdaling. Door te bergaf te demarreren wonnen de laatste jaren onder andere David de la Cruz en Tim Wellens op de Promenade des Anglais. 

Brunsie's Bingoal vijf sterren (eindklassement)

(odds worden toegevoegd zodra ze op Bingoal gepubliceerd worden) 

3 sterren
Primoz Roglic

2 sterren
Maximilian Schachmann | Adam Yates

1 ster
Simon Yates | Nairo Quintana

In Brunsie's Sports Bar op het OneTime forum zal ik tijdens de koers voor elke etappe mijn favorieten benoemen. 

Wedden op Parijs – Nice doe je bij Bingoal, de bookmaker met veel ervaring in het wielrennen. Heb je nog geen Bingoal account, maak er dan direct een aan via OneTime en profiteer van extra voordeel en odds boosts.

Tirreno Adriatico

Op het moment dat in Nice de finishvlag van de laatste etappe van Parijs – Nice gezwaaid wordt, eindigt in San Benedetto del Tronto ook de Tirreno Adriatico. Dat is anders dan de voorgaande jaren, toen de Tirreno van woensdag tot woensdag op het programma stond.

Dit jaar wordt de Tirreno verreden van maandag 7 maart tot en met zondag 13 maart. De reden voor deze verandering is de verplaatsing van Milaan – Turijn. Deze semi-klassieker wordt tussen de Tirreno en Milaan – San Remo verreden. 

De Tirreno start dus twee dagen na de Strade Bianche met nagenoeg hetzelfde deelnemersveld. Op de eerste dag van de wedstrijd tussen de Tyrreense en de Adriatische Zee staat een individuele tijdrit op het programma. De renners rijden een race tegen de klok van 13,9 kilometer. Favorieten zijn erkende tijdrijders als Maciej Bodnar en vanzelfsprekend Tadej Pogacar. 

In de tweede en de derde etappe is het aan de sprinters. De vlakke etappes hebben grote kansen om te eindigen in een massasprint. Sprinters als Tim Merlier, Alexander Kristoff, Caleb Ewan en Arnaud Démare azen hier op etappezeges.

De ontknoping nadert

Op donderdag is het aan de avonturiers. Zij zullen op het geaccidenteerde parcours met drie beklimmingen naar alle waarschijnlijkheid de ruimte krijgen van het peloton. Op de slotklim van 3,8 kilometer tegen gemiddeld 7% zal de strijd tussen favorieten ook ontbranden, maar voor de etappezege zal het waarschijnlijk te laat zijn. 

De etappe van vrijdag is ook een ideale dag voor vluchters. Op zaterdag gaat het klassement gemaakt worden. Met twee bergen van eerste categorie in de slotfase van de etappe gaat het stormen tussen favorieten als Pogacar, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en het koningstrio van INEOS: Richard Carapaz, Geraint Thomas en Richie Porte. 

Mathieu van der Poel won vorig jaar op meesterlijke wijze de vijfde etappe, maar ontbreekt dit seizoen.

De etappekoers eindigt op zondag in San Benedetto del Tronto, waar de sprinters alvast kunnen oefenen voor de eindsprint in Milaan – San Remo. Na een heuvelachtige aanloop zijn de laatste zeventig kilometer van de etappe vlak. 

Brunsie's Bingoal vijf sterren (eindklassement Tirreno)

(odds worden toegevoegd zodra ze op Bingoal gepubliceerd worden) 


3 sterren
Tadej Pogacar

2 sterren
Jonas Vingegaard | Enrico Mas

1 ster
Geraint Thomas | Wilco Kelderman

Tijdens deze wedstrijd zal ik ook in Brunsie's Sports Bar mijn favorieten volgen en je tippen. Wedden op Tirreno Adriatico doe je ook weer bij Bingoal, de bookmaker met een bult ervaring in wielrennen. Check hierboven hoe je via Onetime voordeeltjes krijgt als je je aanmeldt bij Bingoal.

Onetime special

De OneTime Special voor Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne – Brussel – Kuurne is niet gevallen. Daarom verdubbelen we in deze aflevering van Brunsie gaat fietsen de free bet naar € 10,-!

Voorspel de winnaar van de Strade Bianche én een renner in de top-3 van de Tirreno Adriatico correct en je maakt kans op de OneTime-special. Ik zie de wedcoupons graag verschijnen in Brunsie's Sports Bar.

on air