Yieldt Logo

Wat is Yieldt, beheerd beleggen in cryptocurrencies?

Sinds deze maand zijn we in Nederland een nieuw initiatief rijker voor beleggen in cryptovaluta: Yieldt. Het nieuws dat deze dienst met één van de grootste handelsplatformen van ons land, Bitvavo, gaat samenwerken kwam eerder in december 2019 naar buiten en inmiddels is de dienst live. Tijd om eens een kijkje te nemen naar wat Yieldt is en wat het voor jou kan betekenen.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 9 mei 2022
Yieldt Logo

Wat is Yieldt?

Beginnen bij het begin: wat is Yieldt? Het idee voor Yieldt is bedacht tijdens een treinreis van Sjanghai naar Hong Kong en is een 100% Nederland initiatief. Oprichter en algemeen directeur is Paul Mennema, die jarenlang ervaring heeft opgedaan in een hele andere branche. Hij was namelijk vele jaren algemeen directeur van de Ankor Mennema Group, gespecialiseerd als groothandel in doe-het-zelf producten.

Yieldt is een handelsnaam van Botsinvest. Zowel Botsinvest als Yieldt zijn gevestigd in Rotterdam en ook daar ingeschreven in de Kamer van Koophandel.

Bitcoin Munt
Paul Mennema kwam op het idee voor Yieldt dankzij enkele succesvolle beleggingen in Bitcoin die hij zelf deed. Hij wil investeren in cryptocurrencies voor lange termijn aanbieden, maar dan beheerd.

Het verhaal van Paul Mennema

Mennema heeft een team van experts om zich heen verzameld en doet het dus niet alleen. Zijn kennis van handelen in cryptocurrencies begon pas vrij laat, in 2016 om precies te zijn. De nieuwsberichten over de bitcoin halvering trokken zijn aandacht en na het nieuws een tijdje gevolgd te hebben, belegde hij zelf een deel van zijn vrije geld. Dankzij de hefboomwerking was die eerste investering een succes, in een dag tijd verdubbelde Mennema zijn potje. De inleg haalde hij eruit en sindsdien handelt hij enkel nog met de winst van zijn investeringen in de cryptomarkt.

In het begin was Mennema dan ook actief. Hij nam risicovolle posities in en was ook geïnteresseerd in hefboomproducten, maar was daardoor ook eigenlijk 24/7 bezig met zijn beleggingen. Omdat het allemaal zo snel gaat, miste hij echter ook wel eens een interessante positie. Daarom overwoog hij om een meer traditionele benadering te gaan gebruiken, dus beleggen voor de langere termijn.

Hij ging op zoek naar een partij die hij zijn portefeuille kon laten beheren maar vond geen enkele partij die zijn vertrouwen won. Aan de andere kant kwam er vanuit zijn netwerk steeds vaker de vraag of er ingestapt kon worden op zijn manier van beleggen in de cryptomarkt.

Het idee was geboren en Mennema, waarvoor ondernemen niet vreemd is, verzamelde een team van specialisten om zich heen. Yieldt was geboren: beheerd beleggen in cryptoproducten, voor iedereen toegankelijk.

Rotterdam 1598418 1280
Yieldt houdt kantoor aan de Westblaak in Rotterdam

Wat doet Yieldt?

Dat klinkt mooi: toegankelijk voor iedereen. Maar wat doet Yieldt eigenlijk? De bedoeling is dat Yieldt een gat in de markt op gaat vullen. Het is een beleggingsdienst voor cryptoproducten op de lange termijn, dus er wordt niet short gegaan en er wordt geen hefboom gebruikt. Ook houdt het zich niet bezig met daghandel, swingen of margehandel. Het is dus niet het nieuwe Cryptohopper, bijvoorbeeld. En het is inderdaad iets waar weinig mensen en al helemaal geen aanbieders mee bezig zijn: voor de lange termijn beleggen in cryptocurrencies. Die markt leent zich er juist bij uitstek voor om snel te handelen, juist door de volatiliteit. Toch gelooft Yieldt door onder andere technische en fundamentele analyses een portefeuille samengesteld te hebben die winstgevend kan zijn op de lange termijn. Door middel van state-of-the-art algoritmes houden ze dit ook voor je in de gaten.

Bij de analyses wordt gekeken naar een aantal kenmerken:

  • duurzaamheid van de munten, projecten en bedrijven
  • potentie om onderscheidend te werken
  • bedrijfsstructuren, financiële ontwikkelingen en de frequentie van updates
  • koersen op diverse niveaus (o.a. met die algoritmes)

Er wordt alleen in producten belegd waar Yieldt voldoenden potentie ziet. Dus geen projecten waarbij een groot deel van het opgehaalde kapitaal, bijvoorbeeld via een ICO of een STO, aan de aandeelhouders is uitgekeerd. En ook geen bedrijven waar maar een klein aantal programmeurs aan werkt bijvoorbeeld.

Cryptovaluta Casino
Cryptomunt

Kosten

Nu is dit natuurlijk het praatje van Yieldt zelf. Je kon het tot eind 2019 gratis uitproberen, daarna ga je er voor betalen. Over de initiële set up van je portefeuille, volgens de verdeling van Yieldt, betaal daarna je 2% kosten. Per maand draag je 0,75% af aan Yieldt. Hiervoor krijg je advies en wordt er voor je gehandeld. In principe wordt er gekocht volgens de verdeling die we hieronder nog uitdiepen, en wordt dit aangehouden. Maar als de markt beweegt, kan er worden uitgestapt om winst veilig te stellen of verlies te beperken. Dit doet Yieldt dus voor je en dit houden ze continu in de gaten. Ze noemen dit actief beheer.

Kies je voor buy & hold, dan worden de maandelijkse kosten 0,4%. Hierbij wordt er slechts eens per maand bekeken of er nog iets met de posities moet gebeuren. Dit is dus veel minder actief dan de andere optie.

Hiervoor is het team 6 dagen per week bereikbaar, maandag tot en met zaterdag van 9u tot 18u. Op zaterdag is dat wel enkel per mail en chat, op de doordeweekse dagen ook telefonisch en is het mogelijk om op afspraak langs te komen op het kantoor aan de Westblaak in Rotterdam

Yieldt voor iedereen?

Beheerd beleggen, dat klinkt als iets voor de rijken onder ons. En dus niet voor de gewone mens. Toch belooft Yieldt er voor iedereen te zijn. Tenminste, als je minimaal €1000 te beleggen hebt, dat is het minimale instaptarief. En dat is inderdaad geen hele hoge drempel, vinden wij. Niet dat ik er direct in ga springen hoor, maar het is niet direct alleen voor de rijksten of de professionele beleggers weggelegd.

Met de beleggingsdienst van Yieldt krijg je 24/7 toegang tot je dashboard, je kunt dus altijd zien hoe je beleggingen er voor staan. Dit is niet direct een hele unieke feature te noemen, het zou eerder raar zijn als dit níet mogelijk zou zijn. Dat je ook altijd toegang hebt tot je portefeuille is ook niet meer dan normaal, lijkt me. Het is tenslotte nog altijd jouw geld, ook al laat je het door een ander beleggen.

Je hebt ook altijd de mogelijkheid om te stoppen met de beleggingen via Yieldt. Het lijkt er dus op dat er geen contract of dergelijke aan verbonden is, al zou het natuurlijk wel kunnen dat je een bepaalde boete moet betalen als je onverwacht wil stoppen. Yieldt is geen beleggingsfonds, er wordt dus ook niet collectief belegd. Jouw geld wordt belegd in jouw portefeuille, al lijkt het er wel op dat die portefeuille er voor iedereen gelijk uitziet, met alleen een verschil in waarde (dus de verdeling is gelijk).

De analyses die Yieldt doet leiden tot beleggingskeuzes die zij voor jou maken. Als zij voor jou gaan beleggen, geef je die verantwoordelijkheid uit handen. Het doel van Yieldt is om meer rendement te halen dan de Bitcoin Price Index. Of dat gaat lukken zal de tijd uit moeten wijzen, het bedrijf en het product bestaat nog te kort om daar iets zinnigs van te zeggen op dit moment.

De risico's

Wat wél is vastgelegd is dat Yieldt noch Botsinvest onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of De Nederlandsche Bank (DNB) vallen. Omdat het beleggen in cryptocurrencies tot op heden nog niet gereguleerd is in Nederland of Europa, is hier dus ook geen toezicht op. Gedurende de proefperiode kon je dus kosteloos gebruik maken van de dienst, dit was tot eind 2019 (vooralsnog). Ze hebben in de disclaimer dan ook staan dat het product nog niet uitgebreid getest is en dat er dus geen garantie op werking is. Technische problemen zijn niet uit te sluiten, evenals (onverwachte) verliezen. Als je ervoor kiest om in de proefperiode te beginnen, ga je dus akkoord met deze risico's, naast de gewone risico's die je kunt lopen als je investeert in cryptocurrencies.

Daarom adviseert Yieldt ook om maar met maximaal 10% van je vermogen te beleggen in cryptocurrencies. Dat betekent in de praktijk dat de minimale instap van €1000 gelijk staat aan een spaarpot van €10.000 waar je dan 10% van belegt. Maar je mag natuurlijk altijd zelf weten wat je doet. Uiteraard raden ze ook aan om enkel met geld te beleggen dat je kunt missen. Dat geldt voor veel beleggingen, maar voor beleggen in crypto's nog even extra, omdat deze zeer volatiel zijn. De waarde kan in 24 uur zomaar verdubbelen maar ook halveren… Dit hebben we eerder gezien (denk aan de cryptobubbel eind 2017).

Bitvavo
Om gebruik te kunnen maken van de diensten van Yieldt heb je een Bitvavo account nodig

Yieldt en Bitvavo

Half december 2019 kwam het nieuws naar buiten dat Bitvavo een nieuwe partner heeft: Yieldt. Omdat Yieldt belegt in cryptocurrencies, maar zelf geen wallet aanbiedt, hebben ze de samenwerking gezocht met Bitvavo. Dit handelsplatform is één van de betere en grotere op de Nederlandse markt en is ook gericht op de Nederlandse consument. Als je dus klant wil worden van Yieldt moet je dat ook worden van Bitvavo. Of er samenwerkingen komen met andere platformen is tot nu toe niet bekend.

Om Yieldt namens jou te kunnen laten kopen en verkopen, moet je de API gegevens van je Bitvavo account met Yieldt delen. Hiermee krijgt Yieldt de mogelijkheid om namens jou te handelen en heeft inzage in je portefeuille. Ze hebben geen toegang tot geld dat je (eventueel) bij Bitvavo hebt staan. Ook het uitbetalen van tegoed dat je bij Bitvavo opbouwt met je beleggingen via Yieldt, kan Yieldt niet naar je overmaken. Dit moet je zelf doen.

De cryptocurrency portefeuille

Yieldt belegt op dit moment, op basis van hun eigen analyses, in 18 cryptoproducten. Daarvan bestaat bijna de helft uit Bitcoin en Ethereum: 25% Bitcoin en 20% Ethereum. Voor Bitcoin is gekozen omdat dat de eerste echte cryptovaluta is geweest, en het goud onder de digitale munten is. De grootte, schaarste en invloed op de rest van de markt maken dat Bitcoin het grootste deel van de portefeuille beslaat. Ethereum is de eerste echte altcoin en is gespecialiseerd in het aanbieden van een platform waarop anderen hun diensten en producten kunnen ontwikkelen. Veel leden van de alliantie achter Bitcoin zijn grote spelers in het bedrijfsleven.

De overige 16 investeringen zijn verdeeld in twee categorieën. Onder Operating systeem & functionaliteit wordt belegt in:

Onder Marktspecialisatie vallen onderstaande producten:

  • 5% Basic Attention Token
  • 4% Stellar
  • 4% Chainlink
  • 4% Power Ledger
  • 2% Enjin
  • 2% Steem
  • 2% Stratis
  • 2% Request Network
Beleggen
Beleggen

Is Yieldt iets voor jou?

Beleggen in cryptocurrencies is tot op heden veelal een ‘snel' spel. Daghandelen is de meest gekozen manier om te proberen geld te verdienen met digitale valuta. Daarbij gaat het vaak om kleine winsten, maar als je die maar genoeg maakt wordt het vanzelf een grotere pot. Het voordeel van daytraden is dat je verlies over het algemeen ook beperkt blijft, je stelt normaal gesproken een korte stop-loss in. Het is dan ook vrij nieuw om proberen geld te verdienen op lange termijn met cryptocurrencies. Nu zijn de gekozen projecten voor de portefeuille zeker veelbelovende namen, maar zelfs de Bitcoin weet nog niet wat ie moet doen. De koers wisselt nog steeds, soms met vele procenten per dag. De top die twee jaar geleden een feit was, is nog niet opnieuw gehaald. Mijn grootste vraag is dan ook: hoe kun je succesvol geld verdienen met cryptocurrencies.

Het kan aan  mij liggen, maar ik zie het nog niet hard gebeuren. Natuurlijk, ook hier wordt gewerkt met een stop-loss en als het misgaat, zal Yieldt neem ik aan snel uitstappen. Tenzij je voor de buy & hold optie hebt gekozen, want dan wordt dat maar eens per maand bekeken. Maar zoals de koers twee jaar geleden kelderde, dat ging zo snel, dat ik me afvraag hoe snel een Yieldt daarop kan en zal anticiperen. En hoeveel verlies de klanten dan dus voor hun kiezen krijgen.

Een tweede punt is dat de diensten van Yieldt op dit moment nog zeker niet bewezen zijn. Het product is nieuw en er zijn nog geen reviews of ervaringen bekend. Of de dienst zo werkt als beloofd en weinig technische problemen kent, weten we niet. Dus, al zou Yieldt iets voor jou zijn, zou ik me zeker afvragen of je proefkonijn wil worden voor het bedrijf. Het gaat tenslotte wel om je geld! Wil je dat niet, dan lijkt het me verstandig om nog even te wachten tot de eerste ervaringen bekend zijn. En in de tussentijd zijn er tal van mogelijkheden om alsnog je geld aan het werk te zetten :-)

on air