Home » Cryptogeld » Altcoins: uitleg over de alternatieven van Bitcoin » Chainlink blockchain en LINK token, wat is het?
Chainlink blockchain en LINK token, wat is het?
Nu we allemaal wel bekend zijn met cryptocurrencies, blockchains en het principe van smart contracts, weten we ook dat het huidige aanbod tegen een aantal ‘kinderziektes' aanloopt.
Blockchains zijn traag, wat de transactiesnelheid niet ten goede komt. De cryptocurrencies zijn volatiel, de koers kan enorm schommelen. En blockchains communiceren niet met de buitenwereld wat maakt dat smart contracts enorm veel gegevens moeten bevatten én opslaan op de blockchain (wat de snelheid ook weer niet ten goede komt) en dat de gegevens statisch zijn.
Nieuwe initiatieven zijn er dan ook vaak op gericht om minimaal één van deze problemen aan te pakken en naar beste kunnen op te lossen. Zo ook de Chainlink blockchain, die zich richt op het probleem met smart contracts.
Hoe ze dat doen en of ze daarmee onderscheidend (genoeg) zijn, lees je uiteraard weer hier.
Wat is Chainlink?
Chainlink is een project dat een oplossing heeft voor het feit dat smart contracts op zichzelf niet kunnen communiceren met externe bronnen. Denk hierbij aan zaken als banktransacties, informatie over evenementen, marktinformatie, beurskoersen etc.
Dit is externe data, oracles genoemd, die elders opgeslagen zijn (op een blockchain of elders) en die voor smart contracts nuttig of noodzakelijk kunnen zijn. Deze data kan veranderen en voor bepaalde contracten is het noodzakelijk dat deze informatie direct (live) wordt vastgelegd en verwerkt. En dat kan dus niet met een regulier smart contract op een blockchain.
Chainlink biedt dus de link tussen blockchains onderling én met data van buitenaf. Met andere woorden: het biedt de mogelijkheid om smart contracts op te maken die communiceren met externe data. Chainlink werkt als middleware, het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een smart contract met PayPal te laten praten zodat de betaalgegevens in het contract opgenomen én aangepast kunnen worden.
Net als andere initiatieven die zich inzetten op gebruik van smart contracts, denk bijvoorbeeld aan Aeternity en Qtum, heeft Chainlink zijn technologie gebaseerd op bestaande technologie.
In dit geval gaat het om de Ethereum blockchain, die hiervoor meer geschikt is dan die van Bitcoin. Dit maakt bij Chainlink alleen niet uit voor het gebruik, het kan met elke blockchain gebruikt worden en maakt communicatie onderling mogelijk.
Betrouwbaarheid
Chainlink zegt zelf: Give your smart contract provably secure access to data feeds, APIs and payments. En ze vinden dat een smart contract van begin tot einde betrouwbaarheid nodig heeft. De data die erin gaat, maar ook die eruit komt, moet altijd kloppen. Ze identificeren hiervoor twee problemen.
Smart contracts kunnen data niet uit zichzelf benaderen
Oftewel: bij het aanmaken van smart contracts loop je al snel tegen een connectiviteitsprobleem aan. De traditionele blockchains zijn niet gebouwd om live gegevens op te halen via bijvoorbeeld API's (application programming interface, een communicatiemiddel tussen programma's, apps etc). Dit probleem kan niet op een blockchain worden opgelost omdat elke transactie consensus vereist en dit niet te verenigen is met een live-feed van data.
Single point of failure
Als er connectie wordt gemaakt met een gecentraliseerde oracle (externe databron), betekent dit dat het contract zo betrouwbaar is als die ene bron. Dit creëert een situatie die je met blockchaintechnologie juist wil voorkomen: dat 1 persoon, 1 node of 1 bedrijf je gegevens kan veranderen en daarmee corrupt kan maken.
De oplossing
Chainlink zegt dé oplossing voor beide problemen te hebben. Door het bundelen van data van verschillende bronnen, oracles, in een gedecentraliseerde omgeving, en dat als middleware aan te bieden aan de blockchain, ondervang je in 1 klap beide problemen. Door het samenvoegen van gegevens van vele bronnen vermijd je het single point of failure, en door het gebruik van middleware kunnen de gegevens aan het smart contract toegevoegd, aangepast of onttrokken worden.
Oftewel: zeer betrouwbaar en veilig. Chainlink biedt bedrijven de mogelijkheid om de potentie van smart contracts optimaal te benutten.
De techniek van Chainlink werkt tweeledig: on-chain en off-chain. On-chain betekent dat Chainlink in de oracles op zoek gaat naar data die gevraagd wordt binnen smart contracts (queries). Chainlink verzamelt de informatie, sorteert deze en biedt deze weer aan aan de smart contract. Het off-chain gedeelte zijn de oracles die continu data verzamelen en opslaan om deze beschikbaar te maken voor de on-chain queries.
LINK token
Bij een blockchain hoort een token, in dit geval LINK. Dit is de digitale valuta die bij Chainlink hoort. De token is in eerste instantie bedoeld als betaalmiddel. Iedereen die data heeft staan die nuttig kan zijn voor een smart contract, kan zich aanmelden op de Chainlink blockchain. Dit worden node operators genoemd. Indien jouw data gebruikt wordt, ontvang je hiervoor een vergoeding in LINK.
Maar ook als je andere taken uitvoert, zoals het leesbaar maken van data voor blockchains, en uptime garanties, geven recht op een vergoeding. Bij de aanvraag van data bepaalt de node operator wat die data waard is en hoeveel LINK hij hiervoor krijgt.
Chainlink maakt gebruik van een reputatiesysteem waarbij de aanvrager een node operator kan beoordelen. Iemand met een hoge reputatie zal sneller aanvragen krijgen en waarschijnlijk ook een hogere vergoeding kunnen vragen.
In het totaal komen er 1 miljard LINK tokens beschikbaar. 35% hiervan is bedoeld voor het betalen van node operators. 30% is voor het achterliggende bedrijf SmartContracts, voor het onderhoud en ontwikkeling van de blockchain.
De overige 35% is verkocht in een ICO als publieke verkoop om geld op te halen. Vandaar dat er nu 350.000.000 LINK tokens in omloop zijn. Deze hebben samen $32 miljoen opgebracht.
Samenwerkingen
De belangrijkste samenwerking van Chainlink is die met SWIFT. Dit is het grootste communicatiesysteem van banken onderling, wereldwijd. Er wordt gewerkt aan een Proof-of-Concept, en als dit succesvol blijkt te zijn, zal Chainlink in 2020 de standaard worden waar SWIFT mee gaat werken.
Dus dat is een heel belangrijke stap. En het zal waarschijnlijk ook het staan of vallen van de blockchain gaan bepalen. Medio 2020 valt op te merken dat dit nog niet gebeurd is, maar dat de ontwikkelingen wel doorgaan en er ook verschillende banken al gebruik maken van de oplossing. Er is dus nog steeds potentie.
Chainlink is door Gartner uitgeroepen tot Cool Vendor in Blockchain Applications in 2017, als pioneer met een gedurfd idee.
Cornell heeft samen met Chainlink een eerste Intel SGX (om het verhogen van beveiliging van digitale codes) gelanceerd voor het beveiligen van connecties tussen data en blockchains.
Team
Chainlink is een project van SmartContracts, een bedrijf in San Francisco. Er is dus geen stichting maar een bedrijf met winstoogmerk dat achter deze blockchain zit, en dat kan voor een decentrale werking wel problematisch zijn. Want wie bepaalt wat er gebeurt: de gemeenschap of het bedrijf? Het antwoord zal waarschijnlijk de laatste zijn.
SmartContract wordt geleid door mede-oprichter en CEO Sergey Nazarov, die ooit begon met het opzetten van marktplaatsen. In 2011 stapte hij in de wereld van cryptocurrencies. Hij wordt bijgestaan door CTO Steve Ellis, een software ontwikkelaar.
Er is een team van adviseurs met onder andere:
- Andrew Miller , professor in Computer Wetenschappen aan de University of Illinois
- Evan Cheng, Director of Engineering bij Facebook
- Hudson Jameson, Ethereum Community Manager
- Brain Lio, CEO bij Smith+Crown , specialisten in onderzoek naar crypto's en blockchain
Niet de minsten dus, en het team wordt steeds verder uitgebreid met ontwikkelaars. Er wordt dus wel serieus werk gemaakt om Chainlink te gaan laten werken.
Conclusie
Wat jammer is is dat er weinig over het team te vinden is, en dat er geen duidelijk roadmap gedeeld wordt. Aangezien het een commercieel bedrijf is, kan het zijn dat er achter de schermen hard gewerkt wordt, maar wanneer Chainlink daadwerkelijk te gebruiken gaat zijn, is onbekend. En wie die ontwikkelingen gaat doen, is evenmin bekend.
Dus daar schuilt meteen een deel van de onzekerheid rondom de blockchain: we lijken compleet overgeleverd te zijn aan Nazarov. Het tweede gevaar is als het niet lukt om een goed Proof of Concept bij SWIFT in te leveren. Mocht het niet lukken, of SWIFT is niet tevreden, dan zou het maar zo snel gedaan kunnen zijn met het project.
Voor de normale mens is het project misschien ook nog te abstract om te bevatten. Ik vond het persoonlijk ook lastig om dit in normale taal uit te leggen, er is ook weinig informatie te vinden die niet te technisch is, en dat terwijl het project een jaar geleden (oktober 2017) reeds gelanceerd is. Of je moet instappen of niet laat ik dus mooi aan jezelf. Ik had mijn twijfels, al ziet het er een jaar later wel een stuk beter uit!
Recensieoverzicht
Potentie | 6 | |
Team | 3 | |
Product | 5 | |
Community | 6 | |
Samenwerkingen | 6 |
Review samenvatting
Nederlandse crypto aanbieder! Laagste kosten. Onze favoriet!
Storten met iDeal!
Super overzichtelijk!
Zeer betrouwbaar!
Top broker
Commissievrij beleggen