Brunsie Gaat Fietsen Juli 2023

Brunsie gaat fietsen - juli 2023

Waar de ogen van de wereld vooral gericht zijn op de Tour de France, brengt de maand juli meer op het gebied van wielrennen. Immers, in de Tour starten immers maar 176 renners. De rest van het peloton is echt niet op vakantie.

In de schaduw van de Tour de France staan er enkele mooie wedstrijden op het programma. Voor wie de Tour de France selectie van zijn ploeg niet gehaald heeft, wachten wedstrijden in Oostenrijk, China, België en Spanje.

De voorbeschouwing op de Tour lees je dit weekend op Onetime.nl, vandaag blikken we vooruit op de overige wielerwedstrijden van de maand juli.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 29 juni 2023
laatste update: 29 juni 2023
Brunsie Gaat Fietsen Juli 2023

Inzetten op wielrennen?

Wil je het kijken naar een wielerwedstrijd net wat spannender maken en er wellicht zelf een winstje aan overhouden? Zet dan eens in bij een betrouwbare bookmaker!

Leovegas Review

LeoVegas

100% FREE BET tot max. €50!
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan gratis weddenschappen
Circus

Circus Casino

Tot €250 aan freebets
Wielrennen bergen

Ronde van Oostenrijk

Het is een jaarlijkse traditie op de wielerkalender dat de Ronde van Oostenrijk bijna tegelijkertijd van start gaat als de Tour de France. Waar de media-aandacht vanzelfsprekend naar Le Grand Départ gaat, wordt er in Oostenrijk in de luwte gekoerst.

Het is een stevige ronde. Sprinters kunnen de Ronde van Oostenrijk links laten liggen want in elk van de vijf etappes wordt er flink geklommen. Het meest geschikt voor een sprint zijn de eerste twee etappes, maar zelfs daar is een sprint een lastig verhaal.

De eerste etappe gaat van en naar het dorp Dornbirn. Deze etappe gaat over 147 kilometer waarbij er drie bergjes beklommen moeten worden, waarvan de top van de laatste klim op 7 kilometer van de streep is.

De tweede etappe start met een stevige afdaling, waarna het parcours nooit vlak wordt. Er moeten twee bergjes beklommen worden voordat de finale begint. In de laatste 18 kilometer gaat het op en af en zeker niet glooiend.

De derde, vierde en vijfde etappe zijn serieuze bergritten. In de derde rit naar St Johann Alpendorf moet de Hocktor beklommen worden. Deze klim is meer dan 30 kilometer lang. De finale is vlak dus kansrijk voor renners als Bauke Mollema, die na het nieuws dat hij niet start in de Tour ongetwijfeld in Oostenrijk aan de start verschijnt.

De vierde etappe gaat weer voornamelijk bergaf, maar heeft twee klimmetjes opgenomen in de finale waardoor richting Dyer het spel alsnog op de wagen gaat. De laatste etappe gaat alles in deze Ronde van Oostenrijk beslissen. Er moeten vier serieuze bergen beklommen worden en de Ronde eindigt op de flanken van de Sonntagsberg.

Wielrennen in China

Een andere route die renners kunnen nemen is de route naar China. In juli staan er twee Chinese wielerrondes op het programma. Voorheen werd de Tour of Qinghai Lake in november verreden. Dat was na het Europese wielerseizoen en er reisden dan ook weinig toprenners af naar China. Dat moest anders, want wielrennen is een groeiende sport in China.

Verwacht echter nog geen afvaardiging van Jumbo - Visma, Ineos of Alpecin - Deceuninck naar het Verre Oosten. Zover zijn we nog niet met de globalisering van het internationale wielrennen. Wel reizen er een aantal pro-continentale ploegen af naar Azië om het op te nemen tegen het beste wat China op wielergebied te bieden heeft.

De Tour of Qinghai Lake is een ronde die bestaat uit acht etappes in de Chinese provincie Qinghai in het Noord-Westen van China, dat vernoemd is naar het immense meer dat in deze provincie is gesitueerd. Het is voor het eerst in het post-corona tijdperk dat buitenlandse teams weer welkom zijn in de ronde.

In 2020 werd de ronde niet georganiseerd. In de 2021 en 2022 namen alleen Chinese teams deel. Dat had gevolgen voor de ranking van de race die in deze jaren niet als 2.PRO, maar als 2.2 werd ingedeeld.

Twee dagen na de finish van de Tour of Qinghai Lake start de Tour of Huangshan. Deze etappekoers duurt slechts drie dagen en wordt verreden in de Chinese provincie Anhui. Huangshan is een bergmassief in het Noorden van China. Drie loodzware etappes worden door de Chinese bergen gereden.

Wielrennen Juli 2023

Back to Belgium

Waar de voornamelijk Chinese renners zich puffend door het Huangshan bergmassief hijsen, wordt in België de Tour de Wallonie verreden. Startend in Hoei, vanwege de muur bekend uit de Waalse Pijl, wordt er in vijf etappes koers gezet naar Aubel.

De Tour of Wallonie mag met Alpecin - Deceuninck, Soudal - Quick Step en LIDL - Trek, de nieuwe naam van Trek - Segafredo, het team van Bauke Mollema, grote ploegen begroeten voor deze op zichzelf staande ronde door de zuidelijke provincies van België

Viva Espana!

De maand wordt afgesloten in Spanje. Daar wordt zes dagen na de finish van de Tour de France de Classica San Sebastian verreden. Deze wedstrijd is traditioneel de opening van het naseizoen met najaarsklassiekers als de Cyclassics in Hamburg, Parijs - Tours en de Ronde van Lombardije.

Voorafgaand aan deze klassieker kunnen renners die niet in Wallonië of de Tour rijden warm draaien in Vuelta a Castilla y Leon. Deze koers wordt op woensdag en donderdag voorafgaand aan de Classica verreden. Deelnemende teams zijn onder andere Israël Premier Tech dat met de Canadees Derek Gee een kandidaat-winnaar voor San Sebastian in de ploeg heeft.

Schnabbelcircuit

Geen officiële wedstrijden, maar wel traditie zijn de criteriums die na de Tour in Nederland en België georganiseerd worden. Renners die goed gepresteerd hebben in de Tour komen naar de Lage Landen voor een aantal rondjes om de kerk en de zakken goed te vullen.

Criteriums werden post-corona nog niet teveel georganiseerd, maar verwacht dit jaar criteriums als Daags na de Tour in Boxmeer, de Acht van Chaam en de Mijl van Mares in Maarheeze terug op de kalender.

on air