De Elfstedentocht is een ‘mythisch' iets in Nederland en is al tientallen jaren niet meer gereden. We hebben al verschillende artikelen geschreven over prijzengeld, maar dan gaat dit vaak over toernooien die elk jaar gespeeld of gereden worden. Lees zeker ook onze stukken over bijvoorbeeld de Tour de France of het prijzengeld van Wimbledon. Wat is het prijzengeld in de Elfstedentocht?
Het mag geen verrassing zijn dat deze schaatswedstrijd door elf steden gaat. Deze elf plaatsen zijn:
Deze route is bijna 200 kilometer lang, een schaats marathon dus :).
Omdat de elfstedentocht in Nederland steeds meer een unicum is, en nagenoeg nooit meer wordt gereden, is er uitgeweken naar koudere oorden. Hier heeft men de jaarlijkse alternatieve Elfstedentocht bedacht.
Deze wordt gehouden op de Weissensee in Oostenrijk. Hier kun je elk jaar zonder problemen een lange toertocht houden en doen de beste Nederlandse schaatsers ook graag aan mee. De lengte van deze rit is gelijk met die van de Elfstedentocht in Friesland.
Het probleem van de opwarmende aarde is van groot belang ook voor de Elfstedentocht. Hoe warmer het wordt op aarde (en in Nederland dus ook), hoe minder kans op een Elfstedentocht.
Er is een behoorlijke laag ijs nodig over het gehele parcours om de menigte veilig van de ene naar de andere stad te brengen. Dat is ook mede de reden dat de laatste tocht in 1997 is gereden.
In totaal is er 15x een elfstedentocht gereden waarvan de eerste in 1909 en de laatste in 1997. Onderstaand heb ik een lijstje gemaakt van alle tochten en uitslagen.
Opvallend is dat er tijdens de 2e wereldoorlog in Nederland 3 keer een ronde is gereden in Friesland.
De meest opmerkelijke race is overigens die van 1963 geweest, en daar is naderhand ook een film overgemaakt. De Hel van '63 is voor elke liefhebber van de Elfstedentocht dan ook een ‘must see'.
Het antwoord hierop is heel simpel! Er is geen prijzengeld. Je mag wel 90 euro betalen om mee te doen aan de elfstedentocht. Dat hebben de deelnemers er overigens maar al te graag voor over.
Je moet daarnaast lid zijn van de elfstedenvereniging, die een ledenstop kent. Dus je kunt niet zomaar meedoen met de elfstedentocht.
Dit heeft vooral te maken met de maximum capaciteit die er is. Er komen een miljoen mensen op deze toertocht af en er moet gewaakt worden voor de veiligheid van de bezoekers en de rijders.
We mogen overigens wel een schatting maken wat de laatste winnaar van de Elfstedentocht, Henk Angenent, heeft verdiend met zijn overwinning.
Voor marketing doeleinden is de Elfstedentocht een goudmijn, en natuurlijk is de winnaar daar ook goed mee. Henk heeft verschillende sponsor contracten af kunnen sluiten door zijn overwinning en ook voor reclames werd hij eind jaren negentig verschillende keren gevraagd.
Hij is daarnaast door zijn bekendheid clinics kunnen gaan geven en verdient hier een mooie boterham mee. We denken dat het niet onrealistisch is om te zeggen dat door zijn overwinning op de Bonkevaart hij zich tegenwoordig miljonair mag noemen.
Tot die tijd moeten we het voor de weddenschappen doen met de wedstrijden op de lange baan. Een makkelijke gok daarbij is altijd dat Sven Kramer of Ireen Wust gaat winnen, maar dat levert vaak ook geen hoge quotering op.
Let dus goed op de quoteringen bij bijvoorbeeld 888Sport om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden.
Tegen de tijd dat er weer een elfstedentocht in beeld gaat komen dan komen we zeker terug met updates en tips over hoe je het beste kunt wedden op schaatsen! En voor de schaatsers in de Elfstedentocht: prijzengeld zit em dus in andere dingen!