Dart Board 1247083 1280

Prijzengeld darten PDC World Series of Darts Finals

Naast het European Championship organiseert dartbond PDC nog andere toernooien. Één daarvan is de World Series of Darts, welke elke jaar wordt afgesloten met een finaletoernooi. Afgelopen jaar werd dit toernooi vlak na het Europese kampioenschap gehouden. Van 3 tot en met 5 november 2017 was Michael van Gerwen voor de derde keer op rij de beste darter, ditmaal in Glasgow. Heeft dit zijn portemonnee ook een beetje gespekt? Dat vertellen we je hier.

Dart Board 1247083 1280

World Series of Darts

De Professional Darts Corporation organiseert vele toernooien, waaronder het eerder benoemde European Championship. Maar ook de World Series of Darts wordt door deze bond georganiseerd. Dit doen zij sinds 2013 en het doel was vooral om de sport meer te wereldwijde allure te geven.

De opzet van het toernooi wijkt wel af van het Europese Kampioenschap. In dit toernooi worden 7 ‘voorrondes' gehouden (in 2017, daarvoor waren het er minder):

 • Dubai Duty Free Darts Masters
 • Shanghai Darts Masters
 • Perth Darts Masters
 • US Darts Masters
 • Auckland Darts Masters
 • Melbourne Darts Masters
 • German Darts Masters

In 2013 begon men met 2 kwalificatietoernooien, en in de loop van de jaren kwamen er daar steeds meer bij. Sommige zijn ook vervangen of vervallen (bijvoorbeeld Singapore en Japan). Vanaf 2015 is daar ook een eindtoernooi bijgekomen: de World Series of Darts Finals.

PDC World Series Of Darts Prize Money
Prijzengeld

World Series of Darts Finals

Dit is dus het eindtoernooi. Het deelnemersveld bestaat uit 4 verschillende soort spelers:

 • De top 8 uit de World Series of Darts, dus van de eerder genoemde 7 kwalificatierondes. Elke plaats in een toernooi levert een bepaald aantal punten op. De 8 darters met de meeste punten na de 7 toernooien vormen (uiteraard) de top 8
 • 4 hoogst geplaatste spelers op de PDC Order of Merit, de wereldranglijst van de PDC. De plaatsen worden bepaald na de World Grand Prix. Indien spelers uit de top 8 van de World Series hoger gerankt staan op de Merit, wordt de eerstvolgende speler uitgenodigd
 • PDC nodigt 4 internationale spelers uit
 • 8 Spelers die in het kwalificerend toernooi PDC Tour Card Qualifiers hun plaats verdiend hebben

Totaal startten dus 24 deelnemers aan de finale in november 2017. In drie dagen tijd worden de 5 rondes gespeeld.

Prijzengeld finale

Uiteraard is er aan de finale ook een prijzenpot gekoppeld. Iedereen die meedoet krijgt ‘iets'.

Kom je niet verder dan de eerste ronde mag je toch £4.000 mee naar huis nemen. Daar heb je dan 1 potje voor mogen darten. Win je de eerste ronde maar overleef je ronde 2 niet, dan moet je genoegen nemen met £7.500. Hiervoor heb je twee dagen mee mogen doen.

Na twee rondes komen we al bij de kwartfinales, degenen die daar stranden krijgen £12.500. Win je wel maar verlies je in de halve finales mag je £16.500 bijschrijven. De verliezend finalist krijgt £25.000 en de finalist strijkt behalve de winst £50.000 op.

De finales werden in het toernooi van 2017 allen op één dag, de laatste dag, gespeeld. De prijzenpot is in de afgelopen jaren ook gestegen, dit was in 2015 £155.000 en is inmiddels opgelopen tot £250.000.

Ronde Prijzengeld(Totaal: £250,000)
Winner (1) £50,000
Runner-Up (1) £25,000
Semi-finalists (2) £16,500
Quarter-finalists (4) £12,500
Last 16  (Second round) (8) £7,500
Last 24  (First round) (8) £4,000
Map 961700 1280
Over de hele wereld worden Masters of Darts toernooien gehouden, de voorrondes voor de Finals

PDC European Championship

Eerder schreef ik al over het prijzengeld van één van de andere toernooien van de PDC, het Europese Kampioenschap darts. De prijzenpot ligt hier met £400.000 een stukje hoger dan de wereldfinale. Is dat niet raar?

Nee, dat is niet raar (en ook niet bijzonder om bij de Luizenmoeder te blijven :-)). Ondanks dat het Europese Kampioenschap dus enkel om Europese darters gaat en dus minder exposure zal genereren, is een hogere prijzenpot wel gerechtvaardigd.

Allereerst doen er meer darters mee aan het Europese Kampioenschap, namelijk 32. En deze darters krijgen in elke ronde meer dan in de World Series Finals. Het toernooi bestaat ook al wat langer.

Ten tweede bestaat het Europese Kampioenschap uit 1 toernooi van 4 dagen. De World Series of darts bestaat, inclusief de finale, uit 8 toernooien. En het is natuurlijk niet zo dat de 7 kwalificerende toernooien geen prijzengeld kennen. Om in de finale te komen, moet je al aan een aantal toernooien hebben meegedaan (internationale uitnodigingen uitgezonderd). Anders zit je als darter niet bij de top 8 van de World Series, de (overgebleven) beste 4 uit de Order of Merit of bij de beste 8 van het open kwalificatietoernooi.

Darters in de World Series of Darts Finals hebben dus vaak al prijzengeld uit andere toernooien mogen verdienen, dit is enkel de kers op de taart.

Dart 3081415 1280
Ook in 2018 staan de German én US Masters of Darts weer op het programma

Mighty Mike van Gerwen

Sinds er een finale ronde aan de World Series is toegevoegd in 2015, heeft ‘onze' Michael van Gerwen deze tot nu toe elke keer gewonnen. Tot nu toe dus een hattrick, driemaal op rij. Ook in 2018 wordt er weer een World Series georganiseerd, de PDC bekend gemaakt dat het om 7 toernooien inclusief een finale zal gaan.

Het toernooischema voor 2018 ziet er zo uit:

 • German Darts Masters, 25 mei in Gelsenkirchen
 • World Series of Darts festival, inclusief de US Darts Masters, 3 tot en met 7 juli in Las Vegas
 • Shanghai Darts Masters, 13 & 14 juli
 • Auckland Darts Masters, 3 tot en met 5 augustus
 • Melbourne Darts Masters, 10 tot en met 12 augustus
 • Brisbane Darts Masters, 17 tot en met 19 augustus
 • World Series of Darts Finals, 2 tot en met 4 november in Wenen

Top 4 spelers

De top 4 spelers van de PDC Order of Merits heeft al bevestigd op alle 6 de kwalificatietoernooien te zullen spelen. We zijn er dus zeker van dat onze Mighty Mike te zien zal zijn op de 6 toernooien, samen met o.a. Peter Wright, Rob Cross en Gary Anderson.

Het moet natuurlijk wel heel raar lopen wil Michael van Gerwen niet ook op de finale te zien zal zijn. En als hij zo blijft gooien is de kans ook zeker aanwezig dat hij wederom de overwinning op zijn naam mag schrijven en dus zijn bankrekening weer wat verder mag spekken. En Wenen is vanuit Nederland niet echt ver weg dus we zullen een mooie oranje achterban mogen verwachten.

on air