Water 3147622 1280

Op weg naar het WK 2022 in Qatar

Het duurt nog even, maar aangezien het Nederlands Elftal zich niet wist te kwalificeren voor het WK van 2018 in Rusland, en daarvoor ook al niet voor het EK 2016 in Frankrijk, voelt het voor ons nog langer. Het volgende WK is namelijk pas in 2022 in Qatar. Tussendoor hopen we natuurlijk dat het team zich gaat plaatsen voor het EK 2020 hier in Nederland, maar vooralsnog verlopen de voorbereidingen daarop ook nog niet soepel en staan we derde in de poule, waar Duitsland en Estland nog tegen elkaar moeten spelen. Alles kan nog, dat wel, maar als we moeten kiezen, kiezen wij toch voor het wereldtoernooi in Qatar.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Sport door OneLuckyLady
op 24 mei 2022
Water 3147622 1280
Skyscrapers 3850732 1280
De hoofdstad van Qatar, Doha, bestaat uit nogal wat wolkenkrabbers. Aan zee, dat wel

Steenrijk oliestaatje

Qatar, dat is in Nederland toch vooral bekend geworden als de plaats waar Wesley Snijder zijn oudere voetbaljaren is gaan slijten. Wat er nog meer gebeurd is met de kleine oranjespeler laat zich raden, maar het heeft het huwelijk van de twee voormalig tortelduifjes geen goed gedaan. Maar al voetballend heeft Wesley het land dan toch maar mooi op de kaart gezet, tenminste hier in Nederland.

Qatar is een emiraat in het Midden-Oosten. Het is een absolute monarchie met een emir aan het hoofd. Een emir is de islamitische tegenhanger van onze koning, al kent het begrip ook andere betekenissen. Qatar is een golfstaat, gelegen aan de Perzische Golf, en ligt als schiereiland aan Saudi-Arabië. Het ligt vlakbij de Verenigde Arabische Emiraten maar maakt er geen deel van uit.

De rijkdom van het emiraat, en rijk is het net als de meeste andere emiraten daar in de buurt, komt voort uit de productie en verkoop van olie. Net als in Dubai en Abu Dhabi zie je die rijkdom terug in bijvoorbeeld de hoofdstad Doha, waar wolkenkrabbers aan de orde van de dag zijn. Op het oog lijkt het misschien een vooruitstrevend land, maar vergis je niet: het is zwaar islamitisch.

Er is zelfs een relletje gaande, omdat de emir in 2017 uitspraken deed die pro-Iran waren. Enkele andere Arabische landen  verbraken daarop alle diplomatieke banden met Qatar en het leidde er bijvoorbeeld toe dat Qatar Airways niet meer welkom is op de luchthavens van Dubai. Verdere maatregelen zijn verder uitgebleven, al spreken de andere landen van een destabilisering van de omgeving en mogelijke financiering van terrorisme vanuit Qatar. Toch is Qatar tot op heden nog geen doelwit van aanslagen geweest dus in hoeverre dit echt het geval is, is moeilijk te bepalen. Laten we hopen dat het de komende jaren in ieder geval rustig blijft, anders kan het WK wel eens in gevaar komen.

Het WK in Qatar: op zoek naar koelte

Qatar ligt midden in de woestijn. Dat betekent bloedhete zomers en warme winters. Het WK van 2022 is het eerste WK dat in het Midden-Oosten gehouden wordt en houdt rekening met de weersomstandigheden. In de zomer kan het daar maar zo 45 graden worden, en ook 's nachts komt de temperatuur meestal niet onder de 30 graden, maar zeker niet onder de 25 graden. Het koelt dus gewoon niet af. Dat het geen goed plan is om in die temperaturen te gaan voetballen, ook niet in airco, lijkt duidelijk.

Camel 4151926 1280

In de winter is het klimaat in Qatar alsnog droog maar met lagere temperaturen. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur op 29 graden overdag. Het toernooi zal dan ook in de winter gespeeld worden: het start op 21 november en op 18 december zal de finale gespeeld worden. Dit is nog besloten door Sepp Blatter en zijn bestuur. Dat dit in zo'n beetje elk land de volledige competitie in de war zal schoppen, interesseerde hem blijkbaar niet veel. Nu hij niet langer bestuurder is, is het ook niet langer zijn probleem, toch?

Wij zijn benieuwd hoe dat georganiseerd gaat worden, ook in onze Eredivisie. Trouwens, hoe zit het met de UEFA Champions League? Enkele wedstrijden worden normaal gesproken ook in die periode gespeeld. Het voetbalseizoen 2022/2023 zal er bijzonder uit gaan zien, dat is duidelijk.

De FIFA is ook nog van plan om het toernooi nog even wat groter te maken dan het al is. Op 5 juni 2019 zullen ze bekend maken of het aantal deelnemers opgerekt zal worden van 32 naar 48. Dat betekent meer wedstrijden in de groepsfase (tot wel 6 per dag) en daarmee meer inkomsten. Ook zal er dan een 16e finale geïntroduceerd worden. Het aantal dagen blijft wel gelijk overigens. Door het toevoegen van deelnemers zouden omliggende landen ook een deel van de wedstrijden mogen hosten, maar gezien de situatie rondom Qatar zal dit niet snel gebeuren is de verwachting.

Update mei 2022: het is inmiddels bekend dat het toernooi in Qatar blijft zoals het is, dus met 32 deelnemers en geen 48.

Qatar bouwt even 8 nieuwe stadions

Voor het toernooi bouwt Qatar maximaal 8nieuwe stadions. Vier andere stadions worden grondig verbouwd. Het eerste nieuwe stadion is recent geopend, het Al Wakrah-stadion ten zuiden van de hoofdstad Doha. Met een capaciteit van 'slechts' 40.000 toeschouwers één van de kleinere stadions. Het Khalifa International Stadion wordt op dit moment ook al grondig onder handen genomen. Met een capaciteit van 68.030 zitplaatsen is dit stadion in Doha al een stukje groter.

Omdat 29 graden, en wellicht meer, nog steeds behoorlijk warm is om in te voetballen, worden de stadions uitgerust met airco. In het Kahlifa stadion hangen 3.000 airco's. En het dak is niet helemaal dicht. Toch kunnen die airco's de temperatuur, zelfs als het buiten 40+ graden is, overal tot 18 graden laten dalen. Deze techniek wordt ook ingezet bij de andere stadions in Qatar.

De bouw maar ook de koeling is eco-vriendelijk. Al is de bouw wellicht niet heel mensvriendelijk, er gaan geruchten dat arbeiders uitgebuit worden. Dit hebben we eerder gehoord, zoals bij de Olympische Spelen in Beijing. Wat er van waar is zullen we misschien nooit helemaal weten. In ieder geval is er 3 tot 6 miljard dollar uitgetrokken voor de (ver)bouw van de stadions. Dat is slechts een klein deel van het totale budget, naar verluid kost het hele toernooi het oliestaatje $150 miljard! Dat is net zoveel als het hele vermogen van Jeff Bezos, voor zijn scheiding.

Een deel van het budget gaat ook op aan vervoer. Qatar is niet zo groot, alle stadions bevinden zich in een straal van 60 kilometer. Voor het vervoer tussen de stadions worden metrolijnen aangelegd. Zodat je in stijl, en gekoeld, van speelstad naar speelstad kunt.

Nederland naar het WK in 2022?

Zoals we al aanstipten, Nederland heeft zich niet weten te plaatsen voor de afgelopen 2 grote toernooien. Zowel het EK 2016 in Frankrijk als het WK 2018 in Rusland ging van start zonder ons Oranje. Dat de dames het meer dan goed deden, is voor veel Nederlanders toch niet meer dan een pleister op de wonde. Voordat het spektakel in Qatar van start gaat, hebben we in 2020 nog een EK voor de deur staan. De kwalificaties voor het toernooi zijn van start gegaan.

Lion 379788 1280
De Oranje Leeuwen moeten nog aan de bak. De kwalificatie voor zowel het EK 2020 als het WK 2022 is nog geen gelopen race.

Het EK 2020 kent een unieke opzet: voor het eerst worden de wedstrijden in twaalf verschillende steden verspreid over heel Europa gespeeld. Amsterdam is één van die steden. Maar dat betekent dat er geen echt gastland is, en men dus ook niet vanzelf mee mag doen. Iedereen moet zich ditmaal kwalificeren. Via de reguliere kwalificatieronde mogen 20 landen deelnemen, via de Nations League nog eens 4. De kwalificatierondes zijn in maart 2019 van start gegaan en worden in september vervolgd. Nederland staat derde in de poule met 3 punten. Duitsland staat ook op 3 maar moet nog tegen Estland, dat nog puntloos is. Wint Estland dan staat Nederland gelijk met Duitsland en Estland. Wint Duitsland, wat waarschijnlijk is, staat Nederland 3e en hebben de nummers 1 en 2 6 punten. Dan hebben we dus nog wat te doen…

In de Nations League hebben we het iets beter gedaan en staan we in de finale. De winnaars van de vier divisies mogen in 2020 nog tegen elkaar strijden voor een plek in de WK. Maar zover is het nog niet. Vooralsnog laat Oranje wisselend spel zien, niet erg stabiel en ook lang niet altijd even goed. Na een 3-0 overwinning op Duitsland verliezen we de keer erop ook weer net zo makkelijk. Wat dat betekent voor de voorbereidingen voor het WK Voetbal 2022 in Qatar? Laten we hopen dat een paar jaar extra ervaring, en al helemaal een deelname aan het EK, wat meer stabiliteit in het team brengt. Anders ben ik bang dat we er in 2022 ook gewoon weer niet bijzijn óf er meteen uitvliegen.

Kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar

Of er nu 48 of 32 landen mogen gaan deelnemen, er zijn veel meer potentiële deelnemers dan plaatsen dus er zal ook een kwalificatieronde gespeeld moeten gaan worden. Omdat het WK plaats biedt aan landen over de hele wereld, worden de kwalificaties per werelddeel gehouden. Qatar is als enige land al zeker van plaatsing, omdat het gastland is.

Alle landen die zijn aangesloten bij de FIFA, kunnen zich in principe kwalificeren. Dat zijn er 213. Omdat Qatar als gastland al gekwalificeerd is, blijven er 210 landen over. Myanmar werd na de rellen tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Oman in 2014 uitgesloten, maar mag toch meedoen mits ze hun kwalificatiewedstrijden allemaal in het buitenland spelen. Zimbabwe mag níet meedoen omdat het de voormalige coach niet betaalde en Indonsië is uitgesloten vanwege een straf van de Football Association of Indonesia. Er blijven dus 210 landen over om zich te kwalificeren voor 32 of 48 plaatsen. Dit is een nieuw record, zoveel landen deden er nog niet eerder mee.

De verdeling over de continenten bij 32 deelnemers is als volgt:

Continent Voetbalbond Deelnemers Plaatsen in het WK
Azië AFC 46 4 of 5
Afrika CAF 53 + Qatar 5 + Qatar
Noord-Amerika CONCACAF 35 3 of 4
Zuid-Amerika CONMEBOL 10 4 of 5
Oceanië OFC 11 0 of 1
Europa UEFA 55 13

Europa levert dus veruit de meeste deelnemers.

De eerste kwalificatiewedstrijden gaan al na de zomer van 2019 gespeeld worden. Er wordt dus ruim 2 jaar gespeeld in de kwalificaties. Dat is ook wel nodig, met zoveel deelnemers worden er meer dan 800 wedstrijden gespeeld. En deze wedstrijden komen bovenop de normale nationale en internationale competities en het EK 2020.

Football 3373557 1280
Het prijzengeld bij het WK 2018 in Rusland was al niet mis. Hoeveel gaat het in 2022 in Qatar worden?

Prijzengeld WK 2022

Er is nog niets bekend over het prijzengeld van het WK 2022 in Qatar. Het duurt ook nog wel even voordat het zover is. Maar dat betekent niet dat wij niet alvast een voorspelling durven te doen. Kijk je namelijk naar het prijzengeld van het WK van 2018 en vergelijk je dat met het prijzengeld van het WK in 2014, dan is dat gestegen met 12%. Gaan we aan de veilige kant zitten, dan gaan we ervan uit dat het prijzengeld dit keer met minimaal 10% stijgt. Misschien dat Qatar er nog wat meer tegenaan gooit en de prijzenpot nog veel harder stijgt, wie weet!

In 2018 waren de prijzen als volgt:

  • deelname aan de groepsfase levert per land $8.000.000 op
  • landen die stranden in de 8e finale krijgen nog eens $4.000.000 daarbovenop
  • bereiken van de kwartfinale betekent $8.000.000 extra
  • verliezen van de kwartfinale levert nog eens $4.000.000 extra op
  • de vierde plek (verliezer van de troostfinale) levert $22.000.000 extra op
  • de derde plek (winnaar van de troostfinale) is goed voor extra $24.000.000
  • de verliezend finalist mag nog eens $28.000.000 miljoen meenemen
  • de Wereldkampioen kreeg $38.000.000 extra

Dat betekent dat Portugal een bedrag van $54 miljoen kreeg. Dit gaat naar de nationale voetbalbond, die dit (deels) verdeeld onder de spelers.

Ter vergelijk, het WK 2014 in Brazilië leverde de winnaar $30 miljoen op, de verliezend finalist kreeg $21,5 miljoen en Nederland streek met de derde plek $19 miljoen op. Dat is exclusief de eerder gewonnen bedragen. De totale prijzenpot steeg 12% maar de winnaar kreeg in 2018 ruim 20% meer dan vier jaar eerder.

Gaan we uit van slechts 10% stijging in 2022 ten opzichte van 2018, dan krijgt de winnaar $42 miljoen. Plus de eerdere bedragen. Deelname zou dan $9 miljoen opleveren, evenals het bereiken van de kwartfinale. Het winnende land neemt dan $60 miljoen mee naar huis, en mogelijk dus nog veel meer!

Plane 885319 1280
Met Qatar Airways ben je in een uurtje of 6 voor een paar honderd euro in Qatar.

Als fan naar Qatar

Qatar ligt niet naast de deur, dus je oranje bus kun je beter thuis laten staan. Met het vliegtuig ben je in een uurtje of 6 en voor een paar honderd euro in Qatar. De speelsteden liggen verrassend dicht bij elkaar, dat zie je niet vaak. En de infrastructuur wordt nieuw aangelegd en moet zorgen dat je comfortabel en koel van A naar B reist.

In november en december is het in ons kikkerlandje meestal geen lekker weer. In Qatar schijnt de zon zo'n 365 dagen per jaar en is het in die periode nog behoorlijk warm. Maar gelukkig niet meer bloedheet. Je kunt het slechter treffen. Qatar staat volgens onze Buitenlandse Zaken wel op de lijst met landen met een mogelijk veiligheidsrisico. Je kunt bijvoorbeeld niet makkelijk vanaf de Verenigde Arabische Emiraten naar Qatar, en de grens met Saoedi-Arabië is helemaal dicht. Het politieke klimaat is gespannen.

Op drugs staat in Qatar een flinke straf, dus laat dit, ook al is het softdrugs, vooral thuis. Hetzelfde geldt voor bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld slaapmiddelen. Het openlijk laten zien dat je homoseksueel bent is strafbaar, net als een buitenechtelijke relatie. Ben je niet getrouwd, dan kun je als stelletje beter niet laten zien dat romantisch bij elkaar betrokken bent. En, heel vervelend, maar het invoeren van alcoholische dranken is streng verboden. In Qatar is het nuttigen ervan ook niet toegestaan, al lijkt het erop dat tijdens het WK uitzonderingen gemaakt gaan worden. Toeristen zullen dan op bepaalde plekken alcohol mogen kopen en drinken, al zal het tegen woekerprijzen zijn. En let op dat je je alcohol alleen daar nuttigt, op andere plekken ben je gewoon strafbaar.

Op weg naar Qatar 2022

De Champions League wordt regelmatig een miljoenenbal genoemd, maar het lijkt erop dat het WK 2022 daar niet veel meer voor onder gaat doen. Dat de organisatie maar liefst 1,5 miljard dollar kan gaan kosten, is bijna niet te bevatten. Maar daarvoor worden dan ook onder andere complete stadions uit de grond gestampt, inclusief enorme airco-units die milieuvriendelijk moeten koelen. Qua arbeidsomstandigheden laat de bouw nog wat te wensen over, al heeft de regering beterschap beloofd. Naast stadions wordt een hele infrastructuur inclusief metro gebouwd.

Qatar lijkt zich gastvrij op te gaan stellen voor buitenlanders, vooral niet-moslims. Maar ik kan het idee dat het politiek gezien op zijn zachtst gezegd daar niet helemaal lekker gaat, niet uit mijn hoofd zetten. Juist dit soort grote evenementen kunnen een enorm doel vormen. En dan bedoel ik geen voetbaldoel. Maar laten we hopen dat het rustig blijft en we ons zorgen voor niets maken.

Wat denk jij? Gaan we Oranje in de zandbak van Qatar zien voetballen? En durf jij er naartoe?

Weddenschap afsluiten tijdens het WK in Qatar?

Leovegas Review

LeoVegas

100% FREE BET tot max. €50!
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets
on air