Wedden op de Grand Prix van Oostenrijk 2022 [voorbeschouwing]
Precies één week na de Grand Prix van Groot-Brittannië staat de Grand Prix van Oostenrijk op het programma. De race op de Red Bull Ring wordt eenvoudiger voor Max Verstappen doordat er een sprintrace als kwalificatie verreden wordt.
Oostenrijk is bovendien één van de Grand Prix' waar dit seizoen een speciale Max Verstappen-tribune ingericht wordt met enthousiaste Nederlandse fans. De concurrentie is gewaarschuwd. Lees in dit artikel alles over de Grand Prix van Oostenrijk, bijvoorbeeld hoe je erop kunt wedden op de Formule 1 in Stiermarken.
Wedden op de Grand Prix van Oostenrijk
Dit seizoen zijn er veel meer legale bookmakers online dan toen de race in Oostenrijk vorig jaar werd verreden. Dat betekent dat je ook veel meer weddenschappen op de Grand Prix van Oostenrijk af kunt sluiten.
Elke race zetten we de Formule 1-weddenschappen van één bookmaker in de spotlight. Deze race bekijken we de Formule 1-weddenschappen van BetCity.
De Formule 1-weddenschappen van Bet365 zijn onder te verdelen in seizoensweddenschappen – waarbij je kunt voorspellen welke coureur en welke constructeur er wereldkampioen gaan worden – en raceweddenschappen.
We focussen ons voor nu even op de raceweddenschappen want dat zijn er veruit het meest en deze zijn het meest actueel. BetCity biedt een solide pakket aan raceweddenschappen. Vanzelfsprekend zijn dit weddenschappen op de racewinnaar, welke coureurs op het podium eindigen en wie er in de top-6 finishen.
Credit: Red Bull Content Pool/Getty Images
Bijzondere weddenschappen
BetCity heeft ook een aantal weddenschappen beschikbaar die niet bij iedere bookmaker te vinden zijn. Zo kun je middels een ja/nee weddenschap inzetten op of de racewinnaar de snelste ronde van de wedstrijd rijdt. Wij gokken op ja.
Bij BetCity vind je ook diverse weddenschappen op de teams. Naast dat je kunt voorspellen wie de race wint, kun je ook wedden op een team met één of zelfs twee auto's op het podium finisht. Vooral bij de kleinere teams zijn hier serieuze odds op uitgeschreven.
Live wedden op de Grand Prix van Oostenrijk
Formule 1 is een spannende sport om naar te kijken. Wanneer je wedt op de Formule 1 verhoogt dat de spanning van de race nog eens extra. Zeker in het huidige seizoen waarin de marge tussen Red Bull Racing en Ferrari – vooral in de kwalificatie – minimaal is, zit je vanaf het moment dat de lampen uitgaan op het puntje van je stoel.
Credit: Red Bull Content Pool/Getty Images
Grand Prix van Oostenrijk 2022
De Grand Prix van Oostenrijk wordt verreden op de Red Bull Ring. Na de teleurstellende race op Silverstone zal Red Bull Racing in eigen land willen laten zien dat de race in Groot-Brittannië een eenmalige mislukking is geweest.
Wat het Oostenrijkse team daarbij in de kaart speelt is dat er op de Red Bull Ring gekwalificeerd zal worden via een sprintrace. Dit geeft Max Verstappen niet alleen de kans om wat extra WK punten te scoren, maar ook om de hoofdrace van pole position aan te vangen.
OneTime Wedtips!
Iets dat we dit jaar anders doen dan vorig jaar is onze voorspelling. We gaan niet langer voor een nummer 1, 2 en 3, maar selecteren een aantal weddenschappen uit het aanbod van de bookmaker die we deze race centraal stellen.
Wedtip 1
Dit wordt het weekend dat Red Bull Racing alles uit de kast gaat trekken. Onze tips houden we dan ook simpel. Verstappen of Perez gaat het snelst zijn in de eerste vrije training. Wij tippen Verstappen.
Wedtip 2
De sprintkwalificatie gaat een prooi worden voor de Nederlandse wereldkampioen. Verstappen gaat 8 extra WK-punten pakken en zichzelf verzekeren van pole position voor de hoofdrace.
Wedtip 3
Wij tippen dat de racewinnaar, naar onze mening Max Verstappen, ook de snelste ronde van de race gaat rijden. De odds voor de weddenschap ‘winnaar noteert de snelste ronde: ja' staat op 2.40
Tijdschema Grand Prix van Oostenrijk
De Grand Prix van Oostenrijk kent een afwijkend tijdschema ten opzichte van een regulier Grand Prix weekend. Op vrijdag is er één vrije training gepland gevolgd door een kwalificatiesessie voor de sprintrace. Op zaterdag vindt – voordat de sprintrace begint – een tweede vrije training plaats.
De race is traditiegetrouw op zondagmiddag de climax van het Grand Prix weekend.
Evenement | Datum en tijd |
Eerste vrije training | vrijdag 8 juli 13.30u – 14.30u |
Kwalificatie | vrijdag 8 juli 16.00u – 17.00u |
Tweede vrije training | zaterdag 9 juli 12.30u – 13.30u |
Sprintrace | zaterdag 9 juli 16.30u – 17.00u |
Race | zondag 10 juli 15.00u |
De geschiedenis van de Grand Prix van Oostenrijk
De Grand Prix van Oostenrijk kent een roemruchte geschiedenis. Meerdere keren verdween de race van de Formule 1-kalender om even zo vaak na een aantal jaar weer terug te keren. De laatste keer dat de Grand Prix van Oostenrijk geschrapt werd, was in 2003. Toen werd de laatste editie van de race verreden op de A1-Ring.
Het Red Bull concern kocht het circuit en moderniseerde het, waarna het een lobby opstartte om de Grand Prix van Oostenrijk terug te laten keren op de kalender.
Dit lukte uiteindelijk in 2014 toen de introductie van de nieuwe hybride V6-motor formule ironisch genoeg het einde van de jarenlange dominantie van het Red Bull Racing-team inluidde, zodat de droom om met een eigen auto op een eigen circuit te winnen in het water viel. In 2018 was het alsnog zo ver toen Max Verstappen er met de overwinning vandoor ging.
Met zijn zege in 2021 werd Verstappen mede-recordhouder qua meeste zeges in de Grand Prix van Oostenrijk. Alain Prost was tot de overwinning van de Red Bull rijder de enige coureur in de geschiedenis van de Formule 1 die er in geslaagd is om de Grand Prix van Oostenrijk drie keer te winnen.
Verstappen kan aankomend weekend dus langszij komen bij Le Professeur, die de race won in 1983, 1985 en 1986. Tussen 1988 en 1997 werd de race opnieuw niet verreden, zodat Prost ook niet de gelegenheid had om vaker te zegevieren.
Credit: Red Bull Content Pool/Getty Images
Controversieel moment
In 2002 vond één van de meest controversiële momenten in de moderne Formule 1-geschiedenis plaats. We bevinden ons in deze tijd in de hoogtijdagen van het Schumacher-era. De Duitser moest bij Ferrari vier jaar op zijn eerste wereldtitel met de Scuderia wachten, maar sloeg vanaf 2000 genadeloos toe.
Tot en met 2004 won Schumacher vijf wereldtitels op rij en won hij bovendien 48 van de 85 Grand Prix die in die jaren verreden werden.
Er kon niemand aan Schumacher tippen, ook teamgenoot Rubens Barrichello niet. Toch was het Barrichello die met nog één ronde te gaan aan de leiding van de Oostenrijkse Grand Prix reed. De Braziliaan – sinds 2000 de teamgenoot van Schumacher – was op weg naar zijn tweede Grand Prix zege totdat Ferrari-teambaas Jean Todt zich op de boordradio meldde dat Barrichello de overwinning aan Schumacher moest laten ‘in het belang van het WK’. Barrichello gaf gehoor aan de oproep, maar deed dat pas na de laatste bocht zodat de teamorder heel zichtbaar was.
Het leidde tot reacties vol walging voor het Ferrari-team. Dat werd nog erger toen Schumacher op het podium poppenkast begon te spelen door Barrichello op de hoogste trede van het podium te duwen. Ferrari kreeg een fikse boete van de FIA voor de gang van zaken en de autosportbond begon na de Grand Prix van Oostenrijk een verbod op teamorders voor te bereiden.