Rootstock

Rootstock, zorgt voor meer functionaliteiten op de Bitcoin blockchain

Bitcoin is en blijft de heilige graal onder de cryptocurrencies. Niet zo zeer omdat het de beste in zijn soort, meer omdat het de grondlegger is van het digitale geld. Echter is Bitcoin inmiddels al lang en breed ingehaald door andere vriendelijkere ecosystemen. RSK, ook wel bekend onder Rootstock lijkt het Bitcoin-ecosysteem te verbeteren door het kunnen implementeren van smart contracts op de Bitcoin blockchain.

Rootstock
Rootstock

Rootstock

Onze review

4,5/5

Het doel van Rootstock

Bitcoin mist nog steeds de functionaliteit die andere cryptocrurrencies wel kunnen bieden, zoals de welbekende functie smart contracts. Ethereum is alom bekend vanwege deze smart contracts, waardoor er bijvoorbeeld dApps kunnen worden ontwikkeld op de blockchain. RSK is een platform die het ook voor Bitcoin mogelijk moet maken smart contracts te kunnen aanbieden, rechtstreeks op de Bitcoin blockchain.

Normaliter zou hiervoor een hard fork noodzakelijk zijn, echter brengt dit veel nadelen met zich mee. RSK heeft de oplossing gevonden met hun platform, waardoor smart contracts kunnen worden uitgevoerd op de Bitcoin blockchain. Daarbij is er vooral de nadruk gelegd op de veiligheid en het optimaliseren van transactiesnelheden.

Rootstock
Rootstock

Daarnaast zorgt RSK voor meer functionaliteiten, waardoor Bitcoin aantrekkelijker wordt en daarmee indirect digitaal geld in zijn geheel aantrekkelijker maakt. Wellicht kan de implementatie van RSK wel voor een nieuwe digitale revolutie zorgen wie zal het zeggen.

RSK zorgt voor een programmeerbaar netwerkprotocol dat toegevoegd kan worden aan de blokketen van Bitcoin. De bevestiging geschiedt via een tweeweg pin in de blokketen van Bitcoin. Bitcoin delvers profiteren van de ontwikkeling van het RSK-netwerk, door het RSK netwerk te beveiligen en zijn dus gebaat bij een succesvolle ontwikkeling van dit platform. RSK zelf heeft geen muntjes uitgegeven, waardoor het geen speculatieve waarde heeft en dus niet concurreert met Bitcoin.

RSK transactiesnelheden en uitvoering

Rootstock's doelstelling is om een toegevoegde waarde te leveren aan het bestaan Bitcoin-ecosysteem en met name de snelheid van transacties te willen verbeteren. RSK maakt Bitcoin schaalbaar, iets wat niet mogelijk was, waardoor onmiddellijke transacties kunnen worden uitgevoerd.

RSK is in staat 100 transacties per seconde te ondersteunen en dit is vergelijkbaar met de snelheid van Paypal.

Veiligheid

Naast schaalbaarheid is veiligheid een andere belangrijke prioriteit voor RSK. Daarvoor wordt de blockchain van RSK beveiligd door merge-mining, waardoor dezelfde beveiliging als bij Bitcoin kan worden bereikt. Merge-mining is een proces waarbij twee verschillende crypto-valuta's op basis van hetzelfde algoritme tegelijk kunnen worden gedolven.

Conclusie: is Rootstock interessant?

Op dit moment is schaalbaarheid een groot probleem bij Bitcoin. RSK heeft dé oplossing voor dit probleem, terwijl daarvoor de best beveiligde blockchain ter wereld gebruikt wordt. Ook is het middels RSK mogelijk Dapps te bouwen op de blockchain, zonder dat het de blockchain trager maakt en transacties duurder worden.

Ethereum kent dit probleem wel, een goed voorbeeld daarvan is de lancering van CryptoKitties geweest: het hele netwerk raakte overbelast, met alle gevolgen van dien.

Een ander voordeel van Rootstock is zijn mechanisme rondom minen, waarbij geen extra stroom gebruikt hoeft te worden om de blockchain te beveiligen, terwijl Bitcoin-miners meer ontvangen voor hetzelfde werk. Dit levert meer inkomsten op voor miners en is beter voor het milieu, wat toch al een heet hangijzer is.

RSk kan er mogelijk voor zorgen dat Bitcoin meer en meer gebruikt gaat worden, omdat het naast een betaalmiddel ook gebruikt kan worden als ontwikkeltool.

Koop Rootstock

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's
on air